Skocz do zawartości
IGNORED

Polecane aktywne subwoofery.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Za to 14 głośników daje takie wypełnienie dźwiękiem z każdej strony jak w dobrym klubie.

Masz 14 głośników czy kolumn, może byś wkleił jakieś zdjęcie.

Albo pisząc inaczej: 10.9.3.2.

10 - na poziomie uszu słuchacza

9 - powyżej (kanały górne)

3 - poniżej (kanały dolne)

2 - kanały LFE.

Brak kanałów dolnych jest ewidentnym, jaskrawym i rażącym niedopatrzeniem technologii Dolby Atmos czy DTS Neo:X.

Jak się bawić - to się bawić. A co tam!

A Ty dalej 5.1 i niech każdy ma co mu się podoba.

Tak, będę miał 5.1 downmixowane w dół z 22.2 za pomocą algorytmów, które właśnie opracowuje NHK, zdając sobie sprawę z tego że amatorów posiadania w domu 22.2 głośników będzie mniej niż mikra ilość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Wharfedale SW150 wygląda interesująco. Wie ktoś gdzie można go posłuchać i ew. kupić? Ze wstępnego rozeznania wynika, że sprawa w Polsce niewykonalna. Ale może nie dość starannie przeprowadzaliśmy ze znajomym wspomniane rozeznanie.

Ukryta Zawartość

1299 zl - pisze ze dostępne

Ukryta Zawartość

150 funtow plus cema dostawy do pl a amazon do pl napewno wysyla

Czyli 700 zl plus przesylka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dowiedziałem się zupełnie przypadkiem o subie ASW 600. Obudowa zamknięta, podobno idealny do muzyki. Ktoś słuchał? Ktoś wie? Można to w Polsce dostać?

Niestety cena go dyskwalifikuje.

Więc sprawa cały czas otwarta:

- obudowa zamknięta

- uzupełnienie zestawu stereo

- zastosowanie: wyłącznie muzyka

- cena: do 1500 zł.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Podobnie jak UFO.

Może i istnieje ale dowodów brak.

Jak to jest do solidnego stereo, to niestety sub też musi być solidny. Jak do byle jakich pak to sub się znajdzie bez problemu.

Jedyny sub Bobcat spełniający Twoje warunki to ten BK XLS200 MK2, o którym pisałem, tzn. ja go nie słyszałem, ale wszyscy piszą, że bardzo podobny do RELa, obudowa zamknięta.

Na dodatek podobnie jak w RELu możliwość podłączenia wysoko i niskopoziomowego.

Cena 315 funtów, to wychodzi 1543zł. Nie wiem ile kosztuje przesyłka do Polski, może Hifibloke podpowie.

Jak to jest do solidnego stereo, to niestety sub też musi być solidny. Jak do byle jakich pak to sub się znajdzie bez problemu.

Przecież pisałem do czego ma być ten subwoofer:

amplituner stereo Onkyo TX-8150

odtwarzacz Onkyo BD-SP353

kolumny para Monitor Audio Silver 2.

Jedyny sub Bobcat spełniający Twoje warunki to ten BK XLS200 MK2

Rozumiem że w Polsce nieosiągalny. Trzeba ściągać z UK. Powiem szczerze że wolę kupować takie rzeczy na miejscu, w kraju.

To ten sub co zapodał omen starczy aż nadto.

Jak wspominałem: zarówno ja, jak i znajomy dla którego to ma być preferujemy zakup w kraju. Skoro przypominałem jakie to będą klocki - może znalazłoby się coś z dostępnej u nas oferty? Może zrezygnować z wymogu obudowy zamkniętej? Bardzo to pogorszy zgranie się w muzyce z resztą zestawu?

A może...

Skoro chce przeznaczyć na głośniki 3300 (para Silver 2) + 1500 (sub) = 4800 zł to może zasugerować mu aby kupił głośniki z wyższej półki w cenie 5000 zł para (monitory jeszcze lepszej klasy, lub nawet rozważył podłogówki) i w ogóle zrezygnował z subwoofera? Jeśli uważacie że taki pomysł "ma ręce i nogi" - jakie monitory? Jakie podłogówki?

On jest taki trochę dziwny gościu. Rozumuje na zasadzie: "skoro amplituner ma wyjście pre-out LFE - to MUSZĘ mieć subwoofer". Jak dziecko.

Co o tym sądzicie?

Na drugiej stronie tego tematu pisałem o zakupie porzadnych kolumn zamiast dodatkowo subwoofera...

Z tego co pamiętam to ma byc sprzet do muzyki.z dobrymi kolumnami sub jest niepotrzebny (mowa o muzyce a nie kd)

Aktualne kolumny ktore posiadam w pl sa raczej nie osiagalne wiec nie bede o nich mowil.

Poprzednie ktore posiadalem a również byly rewelacyjne image t6 w polsce byly dostepne i sa one rewelacyjne pod każdym względem. Juz kiedys je polecalem na tym forum. Niestety tu królują tylko popularne marki jak dali lub ma jeżeli mowa o tzw wyzszej półce a ludzie nie wiedza co traca bo sa lepsze marki znane i cenione zagranica a dostepne u nas lecz nie reklamowane...

Marka to psb ,firma z canady podobnie jak paradigm

Ukryta Zawartość

Poniżej tej strony masz reviews & awards

Czyli opinie i nagrody jakie one otrzymaly

Ukryta Zawartość

Wracając do tematu wątku i polecanych subwoofwerów to ze swojej strony mogę polecić dwa, które miałem okazję dłużej słuchać.

Pierwszy to Velodyne z serii Ultra. Ja posiadałem wersję 12". Największą zaletą według mnie tego subwoofera jest moc basu jaką potrafi wytworzyć w stosunku do swojej wielkości. Jeśli ktoś chce dosyć mocny sub, a nie ma miejsca ona ogromne skrzynie to jest to dobra propozycja. Bas z niego jest dosyć zwarty, w końcu to konstrukcja zamknięta.

Kolejnymi zaletami są:

• wbudowana autokalibracja, choć dosyć prosta
  • pilot - bardzo ułatwia życie zwłaszcza podczas kalibracji
  • cztery zaprogramowane, gotowe programy, jest np. program do muzyki klasycznej i jazzu, który daje płaską charakterystykę, program do filmów, podbijający określone pasma, aby wzmocnić efekty oraz programy do rocka i gier, dzięki pilotowi można łatwo zmieniać.
  • Fukcja Night do oglądania wieczorem czy w nocy kiedy nie chcemy narobić dużo hałasu, ścisza suba.
  • Są podłączenia zarówno wysoko jak i niskopoziomowe

Drugim subem jakim mogę polecić to Paradigm Sub-15.

Gdzieś na jakiejś stronie, ktoś po odsłuchu tego suba napisał żartobliwie, że Paradigm mógłby poprzestać z produkcją kolumn i skupić się na subach bo to najlepsze co mają :) Co prawda nie znam kolumn tej firmy, ale coś w tym jest.

Sub 15" w obudowie zamkniętej.

Najważniejsze zalety:

• duże ciśnienia jakie potrafi wytworzyć
  • wbudowana, zaawansowana kalibracja parametryczna, która daje znakomite rezultaty, lepsze niż w subach Velodyna do serii SPL włącznie. Nie wiem jak jest w Velodynie DD+.
  • sub jest bardzo szybki, myślałem że takie 15" suby z natury rzeczy muszą być wolniejsze, nic z tego. Chyba wzmacniacz 1700W RMS i 3400W w szczycie oraz obudowa zamknięta robią swoje. Nadaje się do muzyki.
  • płynna regulacja fazy, daje lepsze możliwości zestrojenia z pozostałymi głośnikami.

Dla niektórych minusem będzie brak złącz wysokopoziomowych oraz mikrofon kalibracyjny z programem, który trzeba dokupić osobno. Brak Pilota.

Minusem obu subów jest to, że należą do tych droższych. Kolejny negatyw to rzadko pojawiają się jako używane ;)

Obecnie Paradigm Sub-15 jest zastępowany przez serię Prestige, które niestety jest znacznie droższa.

Na budzet 1500 zl to faktycznie rewelacyjne oferty.kolega raczej bardziej chcial zablysnac nic pomoc opisujac sprzet za bardzo duze pieniadze.

No to byl faktycznie powrot do tematu -:)

A zalozyciel watku pisze dwa posty wyzej czy by nie kupic jednak tylko porzadnych kolumn i jakie by to mogly byc

Zejdźmy z obłoków na ziemię. Velodyne 12" koszule 2570 (Impact) lub 3450 (Max). 15" kosztuje 6930 zł.

Napisałem powyżej, że maksymalny budżet na subwoofer to 1500 zł.

Na budzet 1500 zl to faktycznie rewelacyjne oferty.kolega raczej bardziej chcial zablysnac nic pomoc opisujac sprzet za bardzo duze pieniadze.

No to byl faktycznie powrot do tematu -:)

A zalozyciel watku pisze dwa posty wyzej czy by nie kupic jednak tylko porzadnych kolumn i jakie by to mogly byc

O matko...

Czytając takie posty coraz mniej człowiekowi chce się pisać na tym forum i dzielić wiedzą oraz doświadczeniami.

No ale dobrze, wytłumaczę jak w przedszkolu.

Po pierwsze właścicielem wątku jest HQ150, a nie Bobcat.

Po drugie meritum wątku nie jest problem kolegi Bobcata, który tylko dołączył się z pytaniem do dyskusji lecz zgodnie z tematem "Polecane subwoofery aktywne" miejsce do dzielenia się wiedzą o subach, które się słyszało, i które można polecić.

Po trzecie mój wpis nie dotyczył propozycji dla kolegi Bobcata tylko zgodnie z tym co napisałem, czyli powrotem do tematu wątku, opisałem to co słyszałem i co mogę ogólnie polecić innym. Koledze Bobcatowi raptem kilka wpisów wcześniej poleciłem zainteresowanie się subem BK XLS200 MK2 za 1543zł.

Na tym temat propozycji dla kolegi Bobcata z mojej strony zakończyłem, ponieważ nie znam innych subów, które mogłyby spełnić jego kryteria. Mój kolejny wpis był powrotem do meritum wątku.

Jeśli to co napisałem nie jest jasne, proponuję wrócić do początku wątku i zobaczyć o czym on jest i w rozmowie na jaki temat bierze się udział.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.