Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM75 - modyfikacja wbudowanego DAC + Sony X222ES

restimek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po ostatniej awarii Mojego Marantza (padły wszystkie tranzystory z jednego kanału) podczas naprawy poprosiłem osobę naprawiającą o mały "upgreade" polegający na wymianie op ampów w przedwzmacniaczu gramofonowym oraz we wbudowanym DAC'u na OPA2134PA BURR BROWN

I po tej wymianie pojawił się mały problem o ile w pre gramofonowym wszystko jest ok tak we wbudowanym DAC w momencie gdy przez zlacze optyczne pada sygnał (nawet cisza) pojawia się zakłócenie w postaci dzwięku o wysokiej częstotliwości który na dodatek zmienia swoją "modulację" (nie wiem czy to właściwe słowo) jest ono dośc nie przyjemne. Macie pomysł co to może być? Nie chciałbym wracać do poprzednich Opampów gdyż dźwięk z tego daca sporo zyskał dzięki nowym OPA... Zwłaszcza na przestrzenności i szczegółowości (choć czasem mógłby być nieco mniej ostry)

W razie potrzeby mogę nagrać to zakłócenie i wkleić go do tego tematu. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia czy na złączach COAX też jest ten problem ponieważ nie mam żadnego urządzenia z tym złączem. Wina napewno nie lezy po stronie CD gdyz poslaczając komputer kablem optycznym problem jest ten sam.

2. Pytanie nr 2. Czy jest jeszcze jakiś w miare prosty sposób na dodatkowy upgreade tego Daca? Chciałbym nieco zmniejszyć jego ostrość. Tak by góra była przyjemniejsza do słuchania, nieco ja "zaokrąglic". No chyba że ta ostrość to wina mojego CD (X222ES) ?

3 Co byście mi radzili w celu polepszenia sobie toru CD audio ?

a. Dalsze modyfikowanie DAC z mojego wzmacniacza?

b. wymiana w CD master clocka i innych elementow toru cyfrowego?

c. wymiana tego co w punkcie "b" plus modyfikacja cześci analogowej (olewając Daca w Marantzie)

d. Zakup innego CD? Bardzo podobają mi się CD Sony ( takiego X555ES kupiłbym od ręki nawet teraz gdyby nie problem braku laserów). Jaki CD byście radzili do kwoty 1300 zł ?

Będę wdzięczny za wasze opinie :)

Miałem 3 sztuki PM-75. DAC w tym piecu jest słaby. Strasznie twardy bas bez polotu. Po co się na niego uparłeś?

Hmm nie tyle co uparłem tylko kwestia wyglada w ten sposób że mam X222ES który gra słabo - strasznie sucho, płasko... DAC z PM75 gra twardo potwierdzam to fakt ale mimo to i tak lepiej niz ten w X222ES dlatego poki co go uzywalem. Oddajac PM75 do naprawy poprosiłem by odrazu wymienić opampy (relatywnie tani sposob na upgreade) - (poprostu upgreade "przy okazji"który na dodatek sporo wniósł nowego) i od tego momentu pojawily sie wymienione wczesniej zakłócenia. CHciałym je wyeliminować.

O dalszy upgreade DACa w PM75 zapytałem bo może istnieje jakas prosta opcja by zrobić z niego przyjemnie grajacy DAC. Jeśli nie to pozostają mi dwie inne opcje - Upgreade DACa z X222ES lub zakup innego CD playera - pytanie jakiego....

Wszystkie jakie patrzyłem wyglądają jak tanie zabawki w porównaniu z CD SONY. A wyświetlacze wyglądają u innych producentów na ogól jak z "kalkulatora"

Zaryzykuje stwierdzenie że Sony miało najlepsze wyświetlacze w CD Playerach.

Jasne ze sprzet ma grac a nie wyglądać - a X222ES nie gra.. Dlatego zastanawiam się co dałoby się kupić za 1300 grającego lepiej niż karta dzwiękowa w komputerze (X222ES gra DUUUZO gorzej) i do tego w miare wyglądającego ? Lub tak zmodyfikowac X222ES by odtwarzajac Mozarta orkiestra symfoniczna znalazla sie w moim pokoju ;)

ps. czemu miales az 3 stuki pm75? Tak często się psuły czy z innego powodu ?

Oczywiście masz pewność, że za wszystkie ujemne cechy odpowiada ES.

Kupiłem niedawno zwykłą 720 i porównując z modyfikowanym 761 na 2604 plus zegar

stwierdzam, że 720 gra lepiej. Mniej ostrości, wyrównane pasmo i bardziej czytelny bas.

Może te kłopoty choć w części są zasługą kolumn albo drutów?

Zobacz, co jest na słuchawkach

1. Na Wyjściu CD

2. Po wzmacniaczu z analogiem z CD

3. Po wzmacniaczu z jego DAC'em

Czy przypadkiem tu nie wychwycisz różnicy pomiędzy barwą słuchawek, a kolumn...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie to nie jest wina kolumn. Gramofon dziala mi bardzo dobrze. Komputer rowniez. Jedynie dzwiek CD mi nie pasuje ;)

X222ES jest slabym dzwiekowo playerem - wystarczy poczytac opinie choćby na tym forum. Oczywiscie gra lepiej niz CDP 791 - mialem taki i jego to juz w ogole nie dalo sie sluchac. Ale pomimo tego X222ES gra gorzej niz moj komp - chce to zmienic.

I tak jak napisalem we wczesniejszych postach - X222ES po analogu gra sucho i plasko i troche za ostro, X222ES pod DACu ze wzmacniacza gra Twardo ale bardziej przestrzennie i szczegolowo ale nieco za ostro.

"Oczywiście masz pewność, że za wszystkie ujemne cechy odpowiada ES."

Czemu uwazasz ze wina jest po stronie tego ze odtwarzacz jest z seri ES ?

Oczywiście, że nie winię liter ES, ale jako taki powinien grać bardziej gładko,

niż np. mój 761, który musiałem tuningować, żeby móc słuchać np. skrzypiec.

Ciekawe, że w hifiengine 222ES, tak, jak mój 761 ma THD na poziomie 0,0025%

właśnie sprawdziłem - a na ucho był dla mnie nie do przyjęcia.

Kupiony teraz ma THD wyższe - 0,0035 a gra dużo lepiej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

222ES to najnizszy player.

Za 1300zl polecam poszukac Sony CDP 338ESD, przy nim 222ES wyglada jak zabawka, reszte kasy przeznaczyc na opampy Burson V5, to beda najlepiej wydane pieniadze tylko ze taki player bedzie conajmniej 3-4 klasy wyzej niz wzmacniacz ktory posiadasz obecnie.

Druga sprawa bardzo wazna, szumy we wzmacniaczu sa z pewnoscia sprawa niedopasowania aplikacji opampow

A co z laserem do 338ESD ?

I dlaczego 338ESD jest lepszy od X555ES?

Lasery bardzo rzadko padaja, gdyby sie jednak zdazylo ze padnie to mozna kupic Denona DCD 1500II za 150-200zl i przelozyc laser

338ESD jest na przetwornikach BB58P(J) to wyjatkowo udane kostki a przy dobrej aplikacji i dobrym zasilaniu jakie zrobilo Sony w tym odtwarzaczu po prostu wypada duzo lepiej pod kazdym wzgledem od x5xxES na autorskich kosciach Sony.

Reszta mojego Audio to Marantz PM75 oraz glosniki Avance Alpha 880i - czy 338ESD dobrze sie z nimi zgra? Lubie szczegolowy dzwiek ale nie do przesady - nie lubie gdy gora kłuje po uszach. Przestrzenny no i bas tez powinien byc tam gdzie trzeba :)

Nie lubie suchego sterylnego dzwieku.

Hmm wydaje sie ze taki dzwiek by odpowiadal mi - za wyjatkiem "szybki punktowy bas moze wydawac sie ze jest go troche malo". Hmm najlepiej byloby go posluchac na zywo ale to raczej malo wykonalne.

Wracajac jeszcze do wczesniejszego posta

Druga sprawa bardzo wazna, szumy we wzmacniaczu sa z pewnoscia sprawa niedopasowania aplikacji opampow

Chodzilo ci tu o to ze te opampy poporstu nie pasuja do konstrukcji tamtego DACa ? Dobrze zrozumialem ?

Hmm a jesli nie Sony to jakie jeszcze CD byscie mogli polecic ?

Aplikacja Opampa to jego zasilanie, odsprzeganie i punkty pracy.

Byc moze napiecie zasilania jest zbyt wysokie, moze opamp wymaga blizszego odsprzegania bezposrednio na jego nogach lub stopien wzmocnienia jest zbyt wysoki, moze uklad sie wzbudza

trzeba by miec sprzet na stole i wszystko dokladnie sprawdzic. Przyczyna moze tez lezec w innym miejscu, moze ktos naprawil jedno a sknocil drugie

Bywa, że słyszalny szum występuje razem ze wzbudzeniem

w pasmie poza możliwościami naszych uszu ;-(((

A wiec czeka mnie rozebranie tego Daca i wsadzenie tam oryginalnych opampow :/ Wolalem tego uniknac bo ja sie na tym malo znam a tam jednak sporo do rozkrecenia jest by sie do tego dostac.. :/ na szczescie przy wymianie opampow zostaly mi zamontowane gniazdka ze nie musze ich przelutowywac.

A wiec opcja dalszego upgreadu w tym Dacu zostala juz wyeliminowana - wydawalo mi sie ze on ma jakis potencjal...

Opcja upgreadu X222ES tez raczej zostala odrzucona bo czytajac inne watki tu na forum znalazlem info ze mozna nieznacznie tylko poprawic dzwiek w nim...

A wiec albo 338ES albo cos od innego producenta... Jakies sugestie ?

Opampow w PRE gramofonowym nie musze chyba ruszac skoro on nie ma zaklocen ?

ps szkoda ze nie moge tu wklejac plikow bo bym wam wyslal jak ten szum brzmi

A wiec opcja dalszego upgreadu w tym Dacu zostala juz wyeliminowana - wydawalo mi sie ze on ma jakis potencjal...

Potencjal jest tylko musi to zrobic ktos kto sie na tym zna

Opcja upgreadu X222ES tez raczej zostala odrzucona bo czytajac inne watki tu na forum znalazlem info ze mozna nieznacznie tylko poprawic dzwiek w nim...

Dokladnie, potencjal jest bardzo maly, o wiele lepszym kandydatem do upgrade jest model X202ES i moim zdaniem o wiele ladniejszy

A wiec albo 338ES albo cos od innego producenta... Jakies sugestie ?

Denon DCD 1550AR ale nie wiem czy on nie bedzie zbyt jasny a tego chcesz uniknac

Opampow w PRE gramofonowym nie musze chyba ruszac skoro on nie ma zaklocen ?

Nie musisz, jesli okaze sie ze po powrocie do oryginalnych OP nadal bedzie szumial to znak ze problem lezy gdzie indziej

A widzisz kwestia gustu - mi sie bardziej x222es podoba od x202 no i ten drugi nie ma przyciskow 1-20 z ktorych czesto korzystam :)

Rozumiem ze nowo produkowane CD typu jakies Cambridge Audio to raczej plastikowe zabawki i nie warto na nie patrzec ?

A moze cos od Yamahy ?

• 2 tygodnie później...
<br />A widzisz kwestia gustu - mi sie bardziej x222es podoba od x202 no i ten drugi nie ma przyciskow 1-20 z ktorych czesto korzystam :)<br /><br />Rozumiem ze nowo produkowane CD typu jakies Cambridge Audio to raczej plastikowe zabawki i nie warto na nie patrzec ? <br />

miałem 222 es i 2 sztuki 202 es(jedna poszła do bumpalumpa:)) w tym jedną po upgrade u piotrka608,wszystko w jednym czasie , a aktualnie

słucham muzyki na zabawce Cambridge Audio 350C.Resztę dopowiedz sobie sam.

Na CA warto zwrócić uwagę jeśli będzie się chciało go modyfikować.

Jak ma nie być za jasno to warto kupić coś na TDA1541 i lekko go zmodyfikować.

Odtwarzacze sony wyżej wymienione x202 222 są bardzo słabe i nie warte tych pieniędzy za które można je kupić.

miałem 222 es i 2 sztuki 202 es(jedna poszła do bumpalumpa:)) w tym jedną po upgrade u piotrka608,wszystko w jednym czasie , a aktualnie

słucham muzyki na zabawce Cambridge Audio 350C.Resztę dopowiedz sobie sam.

I CA i Sony to budzetowka, ja za niedlugo zaczne zabawe na poziomie Sony 7 :)

Ostateczenie skusiłem się na Sony 338ESD od....Bumpalump

222ES przy nim to jest jakas tania zabawka. Bardzo podoba mi sie to jak gra 338ESD (subtelnie, szczegolowo, lekko) można go słuchać godzinami prędko go nie zamienie. Bumpalump gdy juz kupisz sobie cos z seri 7 to podziel sie wrazeniami zwlaszcza w odniesieniu do 338ESD

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.