Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 czy Eltax Liberty 3+

qba39

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym kupić swoj pierwszy zestaw stereo.Zestaw kolumny (monitory?) plus wzmacniacz. Obecnie mam na wykończeniu kolumny aiwa.

Kolumny będą stały w pokoju 17m2. (prostokąt) Odległość od głośników - 3m (do kanapy). Słucham dużo muzyki elektronicznej ale klasyka sie znajdzie Dużo filmów i tv. Kolumny podstawkowe ze względu na małą ilość miejsca.

Budżet to 1000zl max 1200 - 1400 ale chętnie bym się zamknął w 1000 zł. Mogą być używane. Zakup na dłużej.

.

Zależy mi na czystym dźwięku i głębokim basie

Na oku mam na razie tannoy M2 lub Eltax Liberty 3+ chyba,że coś innego?

Nie ukrywam lubię mięsisty bass :)

https://www.audiostereo.pl/topic/129418-tannoy-m2-czy-eltax-liberty-3/
  • Moderatorzy

Witam

Chciałbym kupić swoj pierwszy zestaw stereo.Zestaw kolumny (monitory?) plus wzmacniacz. Obecnie mam na wykończeniu kolumny aiwa.

Kolumny będą stały w pokoju 17m2. (prostokąt) Odległość od głośników - 3m (do kanapy). Słucham dużo muzyki elektronicznej ale klasyka sie znajdzie Dużo filmów i tv. Kolumny podstawkowe ze względu na małą ilość miejsca.

Budżet to 1000zl max 1200 - 1400 ale chętnie bym się zamknął w 1000 zł. Mogą być używane. Zakup na dłużej.

.

Zależy mi na czystym dźwięku i głębokim basie

Na oku mam na razie tannoy M2 lub Eltax Liberty 3+

Tannoy M2 to wydatek rzędu 500-750zł powyżej tego to już zdzierstwo. Ogólnie polecam, to na prawdę niezłe głośniczki jako entry level, ale nie wiem jak mają się do Eltax Liberty 3+ bo tych akurat nie znam.

-----------------

Tannoy M2 to wydatek rzędu 500-750zł powyżej tego to już zdzierstwo. Ogólnie polecam, to na prawdę niezłe głośniczki jako entry level, ale nie wiem jak mają się do Eltax Liberty 3+ bo tych akurat nie znam.

Jak z bassem?

Zgadzam się z przedmówcą i w moim subiektywnym odczuciu Liberty 3+ są bardziej uniwersalne niż M2 i biorąc pod uwagę Twoje wymagania to Eltaxy lepiej wpiszą się w Twój gust. Słucham ich na co dzień i w swoim przedziale nie mają dużej konkurencji.

Dodam tylko, że warto wziąć jeszcze pod uwagę Acoustic Energy Evo One.

Nawiasem mówiąc noszę się z zamiarem przesiadki na nieco wyższy poziom, więc gdybyś był zainteresowany Liberty 3+ to pisz śmiało.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Dla Ciebie Eltax-y ale jeśli piorytetem ma być bas to Paradigm monitor 3 .

PM3 gdzie szukać ofert? Jaki wzmacniacz do PM lub L3? Ewentualnie AE Evo?

Zgadzam się z przedmówcą i w moim subiektywnym odczuciu Liberty 3+ są bardziej uniwersalne niż M2 i biorąc pod uwagę Twoje wymagania to Eltaxy lepiej wpiszą się w Twój gust. Słucham ich na co dzień i w swoim przedziale nie mają dużej konkurencji.

Dodam tylko, że warto wziąć jeszcze pod uwagę Acoustic Energy Evo One.

Nawiasem mówiąc noszę się z zamiarem przesiadki na nieco wyższy poziom, więc gdybyś był zainteresowany Liberty 3+ to pisz śmiało.

Mówisz o tych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miałem na myśli te:

Ukryta Zawartość

Poniżej recenzję:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opinie na temat Liberty 3+ znajdziesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Moje pierwsze monitory -eltax liberty 3+, nawet nie pamietam ile lat temu to bylo ale nikt z kolegow na calym osiedlu nie mial wtedy takiego "hajendu" heh. Milo je wspominam, to byly piekne mlodziencze lata...

-Salva Mea-

Tannoy zagra bardziej kulturalnie.Elatax bardziej dynamiczniej szukaj tych z czarnymi głośnikami.

De gustibus non est disputandum

Jaki wzmacniacz do PM lub L3?

Ja Liberty 3+ (starą wersję z czarnymi membranami) napędzałem NADem 310 i w 12 metrowym pokoiku "wygłuszonym" regałem z książkami i płytami na jednej ścianie i grubą zasłoną na drugiej było OK, zarówno do rocka jak i soundtracków i elektroniki. Na Paradigmy trzeba by coś nieco mocniejszego, jakbyś jakiegoś Rotela (np: RA 931) do nich dołączył, to się odwdzięczą naprawdę solidnym basiorem nawet w 20 metrach.

Również polecam Eltax Libertyy 3+. Mam takowe z czarnymi membranami, a sam stałem przed podobnym wyborem ładnych kilka lat temu. Dodam, że nadal mi służą i póki co nie zanosi się, abym je zmieniał w najbliższym czasie. Tannoy M2 nie słuchałem bardzo dawno, ale z tego co pamiętam to tylko średnicę miały lepszą, a cała reszta to były punkty dla Liberty 3+ z jakością wykonania włącznie.

Przyłączę się do tematu jako że sam szukam w miarę uniwersalnych monitorków w tym budżecie i bardzo mi ten temat pomaga. Warto dopłacić 120zł do AE Evo One względem Eltax Liberty 3+?

Wzmacniacz Harman Kardon HK 630.

Przyłączę się do tematu jako że sam szukam w miarę uniwersalnych monitorków w tym budżecie i bardzo mi ten temat pomaga. Warto dopłacić 120zł do AE Evo One względem Eltax Liberty 3+?

Wzmacniacz Harman Kardon HK 630.

Gdzie znalazleś EO?

Gdzie znalazleś EO?

Niestety błąd w aukcji, po przekopaniu zdjęć do tego doszedłem. Ktoś wystawił Aegis One jako Aegis Evo One. Duża różnica między tymi dwoma modelami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.