Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 7000 zł

PHONIX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Jest to mój pierwszy post na forum, jednak samo forum przeglądam od dosyć dawna.

Zwracam się do forumowiczów z prośbą o doradztwo w sprawie doboru kolumn.

Mój aktualny zestaw to Dali Zensor 7, NAD C372, Technics SL-PS 840, Technics ST-GT 650.

Powierzchnia pokoju to 20 mkw.

Muzyka, którą słucham to głównie jazz, blues, poezja śpiewana, muzyka klasyczna, muzyka instrumentalna.

Narazie planuje zmianę samych kolumn (wzmacniacz w późniejszym czasie), wstępnie myślałem o Dali Helicon 400 ewentualnie Dali Opticon 6. Nie wykluczam innych marek (ale podłogówki). Interesują mnie kolumny używane, kwota do 7000zł

https://www.audiostereo.pl/topic/129502-kolumny-do-7000-z%C5%82/

A czego oczekujesz po zmianach?

Lepszą detaliczność i klarowność wokalu

Studio 16 hertz minas anor.

Znalazłem taką niezbyt fajną opinię, możesz się odnieść do tego?

"Byłem posiadaczem wersji przedostatniej i ostatniej, niestety ostatnia jest jeszcze gorsza od poprzedniej. W obu wersjach zastosowano jedwabną kopułkę Morala, która jest znośna, jednak zupełnie nie potrafi oddać prawdziwego brzmienia instrumentów blaszanych, talerzy perkusji itp, dodatkowo jest przygłucha powyżej 14 kHz! Podzakres basowy był reprodukowany dość dobrze, jednak szczupło przez kolumny przedostatniej generacji, natomiast bas z ostatniej generacji tych kolumn jest beznadziejny i sztuczny, zestrojenie rezonansu BR jest dobrane w celu przetwarzania jak najniższych częstotliwości, które są eksponowane i potrafią buczeć, natomiast w w wyższym basie jest "dziura" i brzmi to wszystko bardzo nienaturalnie! W miarę dobry i neutralny jest zakres średnicy, jednak układ głośników potrafi generować interferencje. W tej cenie można kupić sporo lepszych kolumn."

dlaczego podłogówki do 20m?

Nie chodzi o metraż, po prostu wolę podłogówki.

Witaj.

Jak to bywa każdy ma swój gust i co innego mu się podoba. Czy są lepsze kolumny od tych które zaproponowałem? Pewnie tak ale myślę że warto ich posłuchać przed zakupem i zdecydować samemu. Być może jest to brzmienie którego szukasz? Mnie osobiście bardzo podoba się granie moich MA gs20 a czytałem o nich różne opinie.

Dzień dobry.

Proponuję posłuchać flagiwą, polską kolumnę Audio Academy Rhea (http://q21.pl/audio-academy-rhea.html). Fabrycznie nowy egzemplarz niewiele przekracza założony budżet, a moim zdaniem będzie to wybór optymalny.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przy takiej muzyce i wzmacniaczu NADa grzechem byłoby nie sprawdzić Polk Audio RTi A7. Liczba zadowolonych użytkowników rośnie na forum bardzo szybko.

http://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a7-rtia7-kolumny-podlogowe-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość pantagruel

(Konto usunięte)

Może, ze względu na rodzaj muzyki, której słuchasz, może coś z brytyjskich głośników: spendor,harbeth, proac (miałem studio 140 i szczerze polecam, zamieniłem ze względu na większe pomieszczenie, nowszych wersji nie słuchałem, ale są pozytywne opinie). Z drugiej strony, jeśli odpowiada tobie dali, to słuchaj innych modeli, o których wspomniałeś.

mam dali zensory 7,to nie hi-end na pewno, ale raczej zmieniłbym wzmacniacz. u mnie dali gra bardzo wokalnie jeśli można tak powiedzieć...

jest jak najbardziej klarowny i detaliczny, własnie dlatego wybrałem te kolumny.

372 to gęsty i mocny wzmacniacz jednak przy kolumnach za 7000 używanych będzie ograniczeniem.

Polecam studio 16hz minas anor IIIs. Dynaudio Focus 260 jak znajdziesz ale do 6000 zł.

Wyższe modele elaca z jet 3 lub lepiej 5ka. Do jazzu z opticonami uważaj. Trąbka może być męcząca.

Pozdrawiam

Jak chcesz zostac przy nadzie to chyba na Twoim miejscu szedlbym w uzywane dali. Kiedys przez moze pol godzinki w salonie sluchalem grajacych dali rubicon, kurfa jak ich brzmienie mi sie podobalo, do dzis mam je w glowie, moze kiedys....

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Mój aktualny zestaw to Dali Zensor 7,

A czego oczekujesz po zmianach?

Lepszą detaliczność i klarowność wokalu

Dali Zensor 7 mają uśmiech dyskoteki, stąd lekko przykryte wokale. Kup coś bardziej neutralnego (z równiejszym balansem tonalnym, by wierniej oddać proporcje nagrań) to wokale będą lepiej słyszalne.

Gdybyś upolował F260 to przy muzyce o której piszesz pocieszyłbyś się. Jest warunek potrzebna byłaby zmiana wzmacniacza.

Poczytałem trochę o tych kolumnach i podoba mi się to co przeczytałem ;-)

Nie kieruj się opiniami innych, posłuchaj sam, akustyka może zmienić brzmienie nie do poznania

Oczywiście (w miarę możliwości) postaram się posłuchać wszystkich proponowanych mi tu zestawów i dopiero podejmę decyzję. Jednak bez pomocy forumowiczów mogę trochę błądzić, stąd prośba o doradztwo.

Absolutnie się zgadzam co do akustyki!

Dzień dobry.

Proponuję posłuchać flagiwą, polską kolumnę Audio Academy Rhea (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Fabrycznie nowy egzemplarz niewiele przekracza założony budżet, a moim zdaniem będzie to wybór optymalny.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Dziękuje, jeśli będę miał taką możliwość w swojej okolicy, napewno posłucham tych kolumn.

Przy takiej muzyce i wzmacniaczu NADa grzechem byłoby nie sprawdzić Polk Audio RTi A7. Liczba zadowolonych użytkowników rośnie na forum bardzo szybko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuje, jeśli będę miał taką możliwość w swojej okolicy, napewno posłucham tych kolumn.

Xavian NEOX2

Przeczytałem test tych kolumn i wygląda na to, że są warte posłuchania i wpisują się w moje upodobania.

Dzięki.

Może, ze względu na rodzaj muzyki, której słuchasz, może coś z brytyjskich głośników: spendor,harbeth, proac (miałem studio 140 i szczerze polecam, zamieniłem ze względu na większe pomieszczenie, nowszych wersji nie słuchałem, ale są pozytywne opinie). Z drugiej strony, jeśli odpowiada tobie dali, to słuchaj innych modeli, o których wspomniałeś.

Właśnie moim faworytem były Helicony, jednak nikt nic o nich nie piszę, takie słabe te kolumny czy nie wpisują się w gatunki muzyki, którą słucham? ;-)

mam dali zensory 7,to nie hi-end na pewno, ale raczej zmieniłbym wzmacniacz. u mnie dali gra bardzo wokalnie jeśli można tak powiedzieć...

jest jak najbardziej klarowny i detaliczny, własnie dlatego wybrałem te kolumny.

Jak kupowałem swoje Zensory też się mi się bardzo podobało ich brzmienie, jednak apetyt rośnie...

372 to gęsty i mocny wzmacniacz jednak przy kolumnach za 7000 używanych będzie ograniczeniem.

Polecam studio 16hz minas anor IIIs. Dynaudio Focus 260 jak znajdziesz ale do 6000 zł.

Wyższe modele elaca z jet 3 lub lepiej 5ka. Do jazzu z opticonami uważaj. Trąbka może być męcząca.

Pozdrawiam

Planuje odsłuchać 16hz i Focusy 260. Elac poza zasięgiem ;-)

Dzięki za uwagę dot. Dali.

Jak chcesz zostac przy nadzie to chyba na Twoim miejscu szedlbym w uzywane dali. Kiedys przez moze pol godzinki w salonie sluchalem grajacych dali rubicon, kurfa jak ich brzmienie mi sie podobalo, do dzis mam je w glowie, moze kiedys....

Rubicon poza zasięgiem, tak jak pisałem myślałem o Heliconach. Jednak im bardziej przyglądam się propozycjom forumowiczów tym większy mętlik (pozytywny) w głowie :)

Dali Zensor 7 mają uśmiech dyskoteki, stąd lekko przykryte wokale. Kup coś bardziej neutralnego (z równiejszym balansem tonalnym, by wierniej oddać proporcje nagrań) to wokale będą lepiej słyszalne.

No właśnie po to ten wątek ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chodzi o metraż, po prostu wolę podłogówki.

Monitor zaoferuje więcej w skali bezwzględnej, natomiast jeśli jeszcze wziąć pod uwagę metraż, to tym bardziej lepszy efekt da monitor.

Markę Dali miałem, odsłuchiwałem rożne modele. Słuchałem też inne marki i Dali można wrzucić do grupy, która zbyt wiele nie ma do zaoferowania w poszczególonych budżetach. Xavian na pewno jest lepszą propozycją.

Jest jeszcze producent z Bydgoszczy, Wigg Art z modelem Enzo. Tutaj stosunek jakości do ceny może stanowić wzór do naśladowania dla innych marek. Jak budżet pozwala to zainteresuj się modelem Arvil.

Albo sprzęt z włoskiej manufaktury Diapason - ARES. Niewielkie podłogówki, o brzmieniu ogromnym, robiącym wrażenie. Dyskoteki nie zrobisz ale w 50m2 zagrają bardzo głośno, w 20 metrach tym bardziej. Stosunek jakości do ceny w porównaniu do Dali, Focal itd. bez porównania.

Wzmacniacz w przyszłości - polski Baltlab Epoca 3, jeśli budżet pozwoli Endo 1.

Efektem będzie dźwięk przestrzenny, szczegółowy, gładki, subtelny, angażujący, naturalny, z emocjami. Do niekończących się odsłuchów. Zestaw na lata.

Do powyzszego wpisu dodalbym - moim zdaniem, bo ktos inny moze uwazac calkiem odwrotnie.... No.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Monitor zaoferuje więcej w skali bezwzględnej, natomiast jeśli jeszcze wziąć pod uwagę metraż, to tym bardziej lepszy efekt da monitor.

Markę Dali miałem, odsłuchiwałem rożne modele. Słuchałem też inne marki i Dali można wrzucić do grupy, która zbyt wiele nie ma do zaoferowania w poszczególonych budżetach. Xavian na pewno jest lepszą propozycją.

Jest jeszcze producent z Bydgoszczy, Wigg Art z modelem Enzo. Tutaj stosunek jakości do ceny może stanowić wzór do naśladowania dla innych marek. Jak budżet pozwala to zainteresuj się modelem Arvil.

Albo sprzęt z włoskiej manufaktury Diapason - ARES. Niewielkie podłogówki, o brzmieniu ogromnym, robiącym wrażenie. Dyskoteki nie zrobisz ale w 50m2 zagrają bardzo głośno, w 20 metrach tym bardziej. Stosunek jakości do ceny w porównaniu do Dali, Focal itd. bez porównania.

Wzmacniacz w przyszłości - polski Baltlab Epoca 3, jeśli budżet pozwoli Endo 1.

Efektem będzie dźwięk przestrzenny, szczegółowy, gładki, subtelny, angażujący, naturalny, z emocjami. Do niekończących się odsłuchów. Zestaw na lata.

Prawie wszyscy kupujemy zestawy na długie lata....

De gustibus non est disputandum

Prawie wszyscy kupujemy zestawy na długie lata....

Z takim zamiarem prawie wszyscy kupują, zgadza się. Jednak troche juz siedze na forum i widze , ze bardzo czesto te same osoby przerzucaja klocki bo cos nie gra w systemie.

Ostatnio Hibert kupil Dali Epicon. Zachwycal sie nimi bardzo ale ten zachwyt chyba tygodnia nie trwal. Kolumn sie pozbyl.

Do powyzszego wpisu dodalbym - moim zdaniem, bo ktos inny moze uwazac calkiem odwrotnie.... No.

No tak , bo zawsze moze sie trafic ktos, kto powie, ze zupka chinska z paczki jest lepsza od tej gotowanej w domu. Tak samo moze sie trafic ktos, kto powie, ze zespol The Weekend robi lepsza muzyke niz David Gilmour:)

Elac poza zasięgiem cenowym czy odsłuchu? Bo to dwie różne sprawy.

Pamiętaj im więcej przesluchasz tym będziesz mądrzejszy.

Proś także o podłączenie droższych kolumn. Zobaczysz co tracisz co uzyskujesz przy takich wyborach.

Pozdrawiam

Znalazłem taką niezbyt fajną opinię, możesz się odnieść do tego?

"Byłem posiadaczem wersji przedostatniej i ostatniej, niestety ostatnia jest jeszcze gorsza od poprzedniej. W obu wersjach zastosowano jedwabną kopułkę Morala, która jest znośna, jednak zupełnie nie potrafi oddać prawdziwego brzmienia instrumentów blaszanych, talerzy perkusji itp, dodatkowo jest przygłucha powyżej 14 kHz! Podzakres basowy był reprodukowany dość dobrze, jednak szczupło przez kolumny przedostatniej generacji, natomiast bas z ostatniej generacji tych kolumn jest beznadziejny i sztuczny, zestrojenie rezonansu BR jest dobrane w celu przetwarzania jak najniższych częstotliwości, które są eksponowane i potrafią buczeć, natomiast w w wyższym basie jest "dziura" i brzmi to wszystko bardzo nienaturalnie! W miarę dobry i neutralny jest zakres średnicy, jednak układ głośników potrafi generować interferencje. W tej cenie można kupić sporo lepszych kolumn."

Ja znalazłem takie opinie:

Ukryta Zawartość

Znaczy gość głuchy albo sam klepie padło w garażu i nie może znieść goryczy porażki.

Pewnie 1 miejsce w rankingu kolumn użytkowników AS to też przypadek i spisek producenta :)

Ukryta Zawartość

post-58347-0-11103500-1476882500_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie 1 miejsce w rankingu kolumn użytkowników AS to też przypadek i spisek producenta :)

Ukryta Zawartość

Podoba mi się ten ranking.

Omsknął mi się palec na przycisku myszy i przez przypadek zagłosowałem na altusy:), Da się jakoś cofnąć? Bo nie widzę tam minusa....

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem zależy z jakiej odległości odsłuchujemy i o jakim monitorze mowa (wszak monitor to nie tylko dwudrożny z 7" wooferem, ale np. też 3 drożny z 9"+ jak ADAM S3X-V). Moim zdaniem im większa odległość odsłuchu (nie tylko metraż) tym większy jest wymagany praktycznie SPL, w związku z czym potrzebna większa kolumna, by trzymać THD na niskim poziomie (przy za małym monitorze w stosunku do wymaganego SPL, na co wpływ ma odległość z jakiej chcemy słuchać, będą stosunkowo duże wychylenia membrany = stosunkowo spore zniekształcenia harmoniczne).

Ten ranking nie jest dla mnie reprezentatywny, jeśli w jednym worku są tak różne głośniki. Dla mnie to antyranking.

Z tego rankingu jasno wynika, ze najbardziej sie oplaca kupic Tannoje M1 za 500PLN, bedac na miejscu 4 wyglada ze depcza znacznie drozszym konkurentom po pietach, a wiele kosztownych paczek zostawily daleko w tyle, nic tylko brac ;'))

Elaca możesz odsłuchać u nas, studio 16hz u producenta. Uważam że warto.

Czytając fora i wpisy tych propozycji będzie coraz więcej zamiast coraz mniej. Lejek, odsiewaj te które całkowicie ci nie leżą. Budżet pozwala na wybór na prawdę dobrych kolumn.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.