Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 7000 zł

PHONIX

Rekomendowane odpowiedzi

Dali Helicon 400 bardzo polecam. Bardzo dobrej jakości granie, szczegółowe a jednocześnie nasycone, z dobrą masą i dynamiczne gdy trzeba. Uniwersalne, sprawdzą się nie tylko w wymienionych gatunkach muzycznych. Moim zdaniem zakup na lata, nie będzie też mezaliansu z dużo droższym sprzętem niż obecnie wymieniony.

Nie wiem czy łatwo kupić używane w zakładanej cenie.

Elac poza zasięgiem cenowym czy odsłuchu? Bo to dwie różne sprawy.

Pamiętaj im więcej przesluchasz tym będziesz mądrzejszy.

Proś także o podłączenie droższych kolumn. Zobaczysz co tracisz co uzyskujesz przy takich wyborach.

Pozdrawiam

Nowe Elac FS 247.3 poza zasięgiem finansowym, a z używkami kiepsko.

Boję się słuchać zbyt drogich (jak dla mnie) kolumn bo później ciągle mi chodzą po głowie...hehe

Dynaudio szukaj.

6.000 to sporo kasy, można tez pobawić się w vintage, allegro, jakieś fora zagraniczne. Szukaj, szukaj :)

Focusy 260 za 6000 to byłaby chyba dobra cena?

Elaca możesz odsłuchać u nas, studio 16hz u producenta. Uważam że warto.

Czytając fora i wpisy tych propozycji będzie coraz więcej zamiast coraz mniej. Lejek, odsiewaj te które całkowicie ci nie leżą. Budżet pozwala na wybór na prawdę dobrych kolumn.

Tak muszę zrobić..lista kolumn, płyty i do przedstawicieli ;-)

Dali Helicon 400 bardzo polecam. Bardzo dobrej jakości granie, szczegółowe a jednocześnie nasycone, z dobrą masą i dynamiczne gdy trzeba. Uniwersalne, sprawdzą się nie tylko w wymienionych gatunkach muzycznych. Moim zdaniem zakup na lata, nie będzie też mezaliansu z dużo droższym sprzętem niż obecnie wymieniony.

Nie wiem czy łatwo kupić używane w zakładanej cenie.

Helicony były teraz na Allegro za 7500, tylko przemalowane :( Niestety nigdy nie słyszałem jak grają, być może ktoś z forumowiczów miał okazję porównać je do focusów 260 czy do minas anor?

Nowe Elac FS 247.3 poza zasięgiem finansowym, a z używkami kiepsko.

Boję się słuchać zbyt drogich (jak dla mnie) kolumn bo później ciągle mi chodzą po głowie...hehe

Dali Helicon 400 miałem znam tę kolumny bardzo dobrze referencyjna góra dość problemetyczny dół potrzebują szybkiego i mocnego wzmacniacza, osoba które kupiła je od mnie miała właśnie Nad 372 niestety wzmacniacz nie ciągnął Helikonow bardzo ,rozlazly dół brak kontroli dopiero po zakupie Nad m3 nastąpiła duża poprawa. DYNAUDIO to specyficzne granie kolumny często wymagają wydajnych pradowo wzmacniaczy. Z nowych konstrukcji polecam Usher one diamond ale to koszt około 10000 zł. Również Kef reference 3.2 około 6000zl lub starsze legendarne Kef 107 to pewniak. Można również pomyśleć o Audio Physic tempo 6 lub 25 , lub Padula olbrzymia przestrzeń i dobra scena muzyczna lecz bass raczej miękki mało precyzyjny bez mocnej konturowosci. Świetne są stare Dali Skyline1000 góra wybitna hektary przestrzeni lekka podstawa basowa trzeba dobrego wzmacniacza.Proac na pewno z serii Responce od 2 wzwyż to precyzja dobra holografia bass sprezysty zwiewne granie nie sa specjalnie wymagające. TANNOY no cóż to firma z tradycjami starsze modele na glosnikach Gold to pewniaki 100% lecz wygląd kontrowersyjny.to żywe granie. Klipsh lascala duże skrzynie o skuteczności 105 db grają wybitnie nawet te 30-40 letnie grają nawet z wzmacniaczami za 500 zł.dobra po pozycja to niemieckie Magnat quantum 1005 cena około 5000zl pięknie wykonane i często u nas nie docenione nie boją się dużych ciśnień akustycznych Bass wybitny muskularny i szybki czysta energia. Góra jedwabna im lepsze towarzystwo tym bardziej pokazują swoje możliwości testowałem 1005 i 1009 . Pozostają jeszcze takie firmy jak amerykański Thiel 2.2 przestrzeń stadion Bass potęga lubią mocne piece. POZDRAWIAM

Focusy 260 za 6000 to byłaby chyba dobra cena?

Tak muszę zrobić..lista kolumn, płyty i do przedstawicieli ;-)

Helicony były teraz na Allegro za 7500, tylko przemalowane :( Niestety nigdy nie słyszałem jak grają, być może ktoś z forumowiczów miał okazję porównać je do focusów 260 czy do minas anor?

Raczej rewelacyjna jeśli na chodzie i w ładnym stanie wizulanym.

No raczej!

Focus 260 w cenie 6.000 to naprawdę by była okazja! Monitor nówka kosztował w salonach ok.7,500 to sobie wyobraź... :)

Tak myślę, że to cena jednej, bo niektórzy tak podają, a katalogowa cena to coś koło 12.900. Teraz do dostania sporo taniej, bo wyszły z produkcji i kończą się nowe sztuki. Myślę, że za nowe realnie koło 9000.

• 1 miesiąc później...

Odgrzewam temat.

Kolumny zakupione, miały być Tempo 6 bo najbardziej wpisały się w moje upodobania, ale trafiła się okazja i kupiłem Helicony 400.

Dziękuje wszystkim za pomoc...i proszę o jeszcze ;-)

Teraz szukam wzmacniacza używki, cena +/- 6000zł, dla przypomnienia teraz posiadam Nada 372.

Myślałem o Accuphase, ale słyszałem, że cyt. "to Technics dla bogatszych", jest przereklamowany i za drogi... Ja do Technicsa nic nie mam :P

Proponowano mi Hegla 100/200, Caspiana M2 lub MF M6si, ale dla mnie odpadają bo nie mają regulacji tonów....

Proszę o wsparcie ;-)

Z własnego doświadczenia powiem tak, że do braku regulacji trzeba się przyzwyczaić. Wystarczy kupić pierwszy wzmacniacz bez i szybko stwierdzisz, po co mi te pokrętła, tylko psują dźwięk.

Teraz szukam wzmacniacza używki, cena +/- 6000zł, dla przypomnienia teraz posiadam Nada 372.

Myślałem o Accuphase, ale słyszałem, że cyt. "to Technics dla bogatszych", jest przereklamowany i za drogi... Ja do Technicsa nic nie mam :P

Proponowano mi Hegla 100/200, Caspiana M2 lub MF M6si, ale dla mnie odpadają bo nie mają regulacji tonów....

Proszę o wsparcie ;-)

Takie opinie o Accuphase, to mogą cytować tylko ludzie "słuchający" przez Youtube.com lub zdjęcia w internecie. Zaproponowane Ci wzmacniacze, to przy Accuphase lub Luxmanie, zabawki. W założonym przez Ciebie budżecie, poszukaj Krella, Electrocompanieta lub Abrahamsena; te "Technicsy dla bogatych" niestety sięgają wyższych pułapów. Co do regulacji tonów, to poprzednicy mają absolutną rację.

do braku regulacji trzeba się przyzwyczaić

Ciężko będzie, narazie spróbuję poszukać wzmacniacza z regulacją, jak się nie uda, kupię bez...

Takie opinie o Accuphase, to mogą cytować tylko ludzie "słuchający" przez Youtube.com lub zdjęcia w internecie

Heh...nie jest to moja opinia tylko info od osoby bardziej doświadczonej niż ja i mającej znacznie większe możliwości finansowe...

poszukaj Krella, Electrocompanieta lub Abrahamsena;

Za propozycję dziękuje, jakieś konkretne modele?

"Technicsy dla bogatych" niestety sięgają wyższych pułapów

W moim budżecie kilka modeli się znajdzie np.: 210,211,305, z nagięciem budżetu E406, chyba, że Accuphase "zaczyna się" od jakiegoś konkretnego modelu lub...pułapu cenowego :)

Ciężko będzie, narazie spróbuję poszukać wzmacniacza z regulacją, jak się nie uda, kupię bez...

Ja zacząłem od takiego co miał ukrytą regulację (tylko z pilota) i tylko okazjonalnie włączałem, zazwyczaj używałem przycisku direct który całą regulację odłączał.

Z własnego doświadczenia powiem tak, że do braku regulacji trzeba się przyzwyczaić. Wystarczy kupić pierwszy wzmacniacz bez i szybko stwierdzisz, po co mi te pokrętła, tylko psują dźwięk.

Masz rację jednak ja szukałem z ustawieniem balansu.

De gustibus non est disputandum

<br />dlatego tak się upieram ;-) <br />

I słusznie. Tyle tu wypowiedzi o akustyce i lichej jakości nagrań, a to jeden z podstawowych i najprostszych sposobów, aby zaradzić problemom uzyskując przewagę plusów nad minusami. McIntosh się nie wstydzi regulacji. Accuphase także. A niektóre firmy to nawet do zwrotnic dodają regulacje.

Masz swoje przekonanie i nie daj się od niego odwieść.

Jak w dobrą stronę pokręcisz, to jednak masz poprawę. Ale to nawet nie o to chodzi, bo nie mody likwidujemy, tylko często anemiczność całości lub ewidentną przesadę w charakterze.

Każdy się zgadza, że ideałów nie ma, a dokonuje wybory jakby były. Nielogiczne to.

Ideał raczej nie istnieje, ale dążenie do niego kręcąc gałkami korekcji to raczej ślepy zaułek. Analogowe systemy korekcji w budżetowych rozwiązaniach bo raczej tu o takich rozmawiamy (3-7k) zawsze wprowadzają pogorszenie dynamiki i podwyższają szumy. A urządzenia które wspominasz to już półka hi end, a ten wątek raczej o tym nie traktuje.

Regulacja barwy ma chyba inny cel niż pomoc w zbliżeniu się do ideału. Dzięki niej nagrania irytujące w wersji "direct", stają się akceptowalne przy odsłuchu z poprawioną barwą. I właśnie o to chodzi. Chociażby dlatego warto taką regulacje mieć we wzmacniaczu. Poza tym zawsze mamy opcję pominięcia korekcji.

Znalazłem taką niezbyt fajną opinię,

Wiem, wiem, ta opinia nie jest wynikiem merytorycznego podejścia do sprawy, lecz raczej jest owocem "wojny buraczanej" (od koloru membran zastosowanych głośników) pomiędzy fanbojami dwóch marek. Wojenki o tyle bezsensownej, że nikt nie zyskuje, wszyscy tracą.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.