Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 10tys

Nocka

Rekomendowane odpowiedzi

Podsyłam dwa linki mogą być pomocne na etapie wyboru co posłuchać.

Dodałbym jeszcze takie zestawienie Hegel H80+Phonar Veritas i na początek komputer jako źródło, do podmiany w przyszłości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponieważ Panowie ze sklepu Q21 w co drugim poście polecają Audio Academy i flagowe Rhea to spieszę nadmienić, iż 29.10.16 w Krakowie odbędzie się niezależne porównanie tych kolumn i wnikliwy odsłuch. Będzie można skonfrontować teorię sklepu o doskonałości tych paczek z rzeczywistością. Osobiście już je słuchałem we własnym systemie, jeżeli ktoś jest ciekawy wrażeń zapraszam na priv. Szczególnie do testów polecam płyty Indili, Aarona Neville, Julienne Taylor. Szybkość basu można sporządzić na Patricia Barber i Leonard Cohen. Ciekawie i sugestywnie wypadają szczególnie trąbki i smyki :)

Na jakim wzmacniaczu, zrodle i kablach odbedzie sie porownanie?

Jeszcze przy tym temacie zapytanie. Co zrobić z mężem, który uważa, że co by się nie połączyło, ze sobą w tych cenach, to będzie grało i żeby nie robić dramatów? i że sprzęt też musi wyglądać... że odsłuchy to absurd i po co wybierać tygodniami sprzęt? W mojej konfiguracji braku znajomości sprzętu i walki o to by go sensownie dobrać mogę skończyć w szpitalu psychiatrycznym:-)

Nawet nie mówiłam jeszcze że kable będę chciała później wymienić...;-P

Powodzenia..;)

..a z kablami to polecam zabawe z zasłoniętymi oczami..;)

Doświadczenie mam niewielkie, bo wymieniłam kabel w słuchawkach na inny i byłam zaskoczona różnicą w brzmieniu. Byłam bardzo sceptyczna jednak różnica, którą usłyszałam była zadziwiająca. Zdążyłam się jednak zorientować ,że na forum to bardzo drażliwy temat:-P

Jeszcze przy tym temacie zapytanie. Co zrobić z mężem, który uważa, że co by się nie połączyło, ze sobą w tych cenach, to będzie grało i żeby nie robić dramatów? i że sprzęt też musi wyglądać... że odsłuchy to absurd i po co wybierać tygodniami sprzęt? W mojej konfiguracji braku znajomości sprzętu i walki o to by go sensownie dobrać mogę skończyć w szpitalu psychiatrycznym:-)

Twoj mąż zachowuje sie jak większość żon facetów, którzy stoją przed zakupem systemu tak jak Ty.

Wez go do kilku salonów w Bydgoszczy , wezcie swoja muzyke i sam zauważy roznice w brzmieniu systemow.

Mozesz mu tez nakreslic kwestie wartosci marketingu w cenach popularnych , duzych marek, ktore swoje sprzety produkuja w Chinach, a nie jak kiedys w Europie.

Twoj mąż zachowuje sie jak większość żon facetów, którzy stoją przed zakupem systemu tak jak Ty.

Jestem zmuszona dostrzegać tu pozytywny aspekt, gdyby oboje byli zakochani w audio mogłoby się to zakończyć czasami (w dużym skrócie ) głodującymi dziećmi w domu ;-P

Doświadczenie mam niewielkie, bo wymieniłam kabel w słuchawkach na inny i byłam zaskoczona różnicą w brzmieniu. Byłam bardzo sceptyczna jednak różnica, którą usłyszałam była zadziwiająca. Zdążyłam się jednak zorientować ,że na forum to bardzo drażliwy temat:-P

Niektorzy nie slysza roznicy miedzy wzmacniaczami. Doszukuja sie efektu wow ale to sa roznice jak np. roznice w smaku wina poszczegolnych producentow. Mimo ze porownujemy dwa czerwone , wytrawne to smakuja inaczej. Do tego dochodzi jeszcze stosunek jakosci do ceny.

Kompletny laik powie , ze oba wina smakuja tak samo kiedy wezmie malutki lyczek jednego i zaraz potem bezposrednio lyczek drugiego. Natomiast jak wypije wieksza ikosc jednego i sprobuje drugie to wowczas czuc roznice wurazniej. Im wiecej w ten sposob win sie poprobuje tym latwoej pozniej wylapac roznice miedzy nimi. Tak samo jest w audio. Nie nalezy nic porownywac na zasadzie szybkiego przemieniania elementow i krotkich odsluchow. Najlepiej posluchac jednego klocka i wpiac drugi po kilku utworach. Najwieksze roznice sa kiedy cofamy sie z lepszego na gorsze.

Najlepiej posluchac jednego klocka i wpiac drugi po kilku utworach. Najwieksze roznice sa kiedy cofamy sie z lepszego na gorsze.

Ja mam odwrotnie :) Ostatnio dzięki uprzejmości kolegi ps39 testowałem u siebie kable głośnikowe Tellurium Q Black. Po włączeniu w system - efekt wow! Przejrzyściej, instrumenty lepiej rozseparowane, bas krótszy, mniej się ciągnie, chyba nawet rytmiczniej. Same zalety. Po powrocie na starego Cable Talk - no owszem ten bas trochę przyokrągląny ale milusi, troszkę rozmazane bardziej instrumenty ale wcale to nie przeszkadza zwłaszcza, że ciągle jest rytmicznie. Troszkę gorzej ale w sumie i tak dobrze.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Dlatego koniecznie zabierz go na jakies odsluchy - ot, chocby np do mnie, a zobaczysz jak zmieni swoj punkt widzenia co do roznic w brzmieniu po posluchaniu jednych i drugich kolumn, ktore posiadam - zobaczymy co powie :-)

Gość numik

(Konto usunięte)

zostawić!! ;)

wiesz, ironia losu, ja mam takie akcje z kobietami całe życie, moja była raz mi rzekła "kup cokolwiek, to wszystko tak samo gra". Pomogło....zachęcenie jej do 1 odsłuchu, jak poczuła różnicę między Dali a Paradigmami, Rotelem a Vincentem...sama weszła w temat nawet trochę, zrozumiała.

Jak to nie pomoże...olać i robić swoje, ewentualnie mówić, że 1 kobieta w związku wystarczy ;).

Kable? Gdy rzeczona była wychodziła z salonu zmieniałem kable sieciowe w Baltlabie. Nieświadoma niczego za każdym razem twierdziła...że Baltlab gra inaczej, lepiej na kablach firmowych (o których istnieniu nie miała pojęcia), gorzej na załączonym zwykłym kablu ("Piotrek...ten Baltlab znów gra słabo :)), także nie przejmuj się niedowiarkami, kable to ważna sprawa

Opis przeciętnego przechodnia więc z góry przepraszam za brak fachowość.Dziś jestem po pierwszych odsłuchach. Jako pierwszy wystartował Marantz 8005 i odtwarzacz 6005 z kolumnami Quadral Ascent 80Le i był to dla mnie szok że sprzęt w takiej cenie może tak koszmarnie odtwarzać dźwięk. Wszystko zlane, przytłumione. Marantz z tymi kolumnami jak ciepłe kluchy. Zmiana kolumn na Focal Chorus 726 i jest poprawa. Więcej szczegółów ale nadal to nie to,góra w ogóle bez wyrazu nadal za ciepło i za mało wyodrębnienia poszczególnych instrumentów. O scenie nie ma co marzyć. Fortepianu nie dało się słuchać. Zmiana elektroniki na exposure 2010 wraz z odtwarzaczem exposure ta sama linia. Dużo dużo lepiej ale nadal brakuje góry, zmiana kabli na srebrne i jest prawie to o co chodzi jest mały niedosyt na smyczkach ale nie wiem czy to kwestia nagrania płyty bo nie mogę nic włączyć 24bit bo jak mnie poinformował sprzedawca firma nie robi ukłonu w tą stronę i nie ma co marzyć o tym żeby zagrało nawet w przyszłości bliskiej 192kHz. Trochę zamulone basy przy Portishead zbyt się zlewają. Propozycja by zmienić odtwarzacz na Marantz bo wyższy model odtwarza 24bit ale konkretnie 24bit nie było odtworzone bo wyższego modelu nie było . Niestety Cd Marantz 6005 to też nie jest to czego oczekuje, za ciepłe zbyt rozmyte brak szczególowości, niektóre dźwięki fortepianu ciężkie do wytrzymania dla ucha . Na tym koniec bo nie ma więcej sprzętu do wyboru spełniającego kryteria.

I teraz czy zostać przy tych kolumnach i szukać dalej elektroniki skoro było blisko ideału czy szukać nadal?

<br />Pomogło....zachęcenie jej do 1 odsłuchu, jak poczuła różnicę między Dali a Paradigmami, Rotelem a Vincentem...sama weszła w temat nawet trochę, zrozumiała.<br />
Oj miałem tak półtora roku temu. Przytargałem Octave V70SE do domu. Żona bardzo niezadowolona, bo takie brzydkie. Puściłem Szopena i gra gra i zona mówi ale to pięknie gra i zostało.

Marantz dobry byl, 20 lat temu. Teraz to efekciarskie granie. Stosunek jakości brzmienia co ceny, powiedzialbym , że tragedia :D

Ze tak spytam, u ktorego handlarza byly odsluchy w naszym wojewodztwie?

Jak rozwiązać problem odtwarzania 192kHz?

Co do sprzedawcy to poświęcił nam 1,5h. Obiecał że zadzwoni, poszuka rozwiązania odtwarzania muzyki 24bit. Czułabym się nielojalna piętnując go :-( Robił co mógł oferując to co miał żeby znaleźć to czego szukam.

Kupić odtwarzacz strumieniowy np Cambridge Audio Stream Magic 6 V2 lub CXN i obsługuje 24/192, albo Marantz NA6005 (jego nie słuchałem - ma dodatkowo dsd), Pionner N50 itp. CA wg mnie będzie grał najlepiej.

Kupując np CA Stream Magica lub CXN, możesz kupić cd (tańsze) pełniące tylko rolę transportu. Cd podpinasz do Dac-a w CA i otrzymujesz dobrej jakości brzmienie z cd.

Znalazłam 12 wzmacniaczy plus DAC. To już coś. Dziś się przekonałam że odtwarzacz CD też ma spore znaczenie w jakości dźwięku. Teraz przeraża mnie to, że nie ma sklepu audio który ma wszystkie inwestujące mnie marki :-) 2-3 maks i robi się ogromny serial brazylijski z ogromną liczbą kombinacji :-) i nie wiadomo który mix jest idealny :-) rozumiem że teraz całe życie to podróż w poszukiwaniu idealnego dźwięku...

I teraz czy zostać przy tych kolumnach i szukać dalej elektroniki skoro było blisko ideału czy szukać nadal?

Przede wszystkim to się nie śpiesz! Poczytaj trochę forum, jest tutaj naprawdę bardzo dużo informacji.

Na początek przeczytaj sobie zbiory często zadawanych pytań (FAQ)

Ukryta Zawartość

Rozjaśni się trochę.

Nie sztuką jest wybrać jak najlepsze (w danym segmencie cenowym) komponenty, ale zgrać je ze sobą -synergia.

życzę dużo cierpliwości.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem lepiej sie skupic na jak najlepszym CD , bo tak na prawde z Twoim budzetem bedzie ciezko znalezc cos co odtworzy 24/192 w takiej jakosci, ze bedzie sens sie w to bawic.

Uwierz, ze dobrze zrealizowane CD odtworzone na dobrze skonfigurowanym systemie zagra znacznie lepiej niz 24/192 na klockach typu Marantz , czy Cambridge.

Z tymi kablami to proszę nie szaleć, efekt wow trwa parę dni, później wszystko wraca do normy, czyli-znowu mi czegoś brakuje, można się zapętlić i wpaść w wir nieustającej potrzeby poprawy dźwięku. :). Tylko zdrowy rozsądek potrafi nas uratować ;). Podobnie z DAC-ami, różnice są ale wcale nie takie znaczące( piszę od DAC-ach w obrębie tej samej grupy cenowej).

Czytanie sugestii z forum na niewiele się zda, kwestia gustów.

Trzeba przejść przez te zasieki samemu, tzn. odsłuchać na swojej muzyce w swoim domu.

:)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Przede wszystkim to się nie śpiesz! Poczytaj trochę forum, jest tutaj naprawdę bardzo dużo informacji.

Czytam i czytam od wielu dni. Im więcej czytam tym bardziej zdaję sobie sprawę jaki to ogrom wiedzy . mam już stosy notatek. Niestety nie należę do cierpliwych, na szczęście po wczoraj już wiem że trzeba jeździć i słuchać jak najwięcej..

Moim zdaniem lepiej sie skupic na jak najlepszym CD , bo tak na prawde z Twoim budzetem bedzie ciezko znalezc cos co odtworzy 24/192 w takiej jakosci, ze bedzie sens sie w to bawic.

Już wiem, że muszę zwiększyć budżet jeśli chcę DAC i pewnie tak zrobię. Ile trzeba przeznaczyć na 24/196 aby jakość miała sens?

Najważniejsze - nie popaść w paranoię. W życiu jest wieeeele ważniejszych spraw niż skompletowanie sprzętu do słuchania muzyki, a wcale aż tak się nad nimi nie zastanawiamy i często dokonujemy złych i nieodwracalnych wyborów. Zwiększanie kwoty jaką zaplanowaliśmy na zakup audio nie koniecznie nas uszczęśliwi. Wystarczy poczytać dział "hajend". Niektóre dramaty i tragedie jakie są tam opisywane kwalifikują się do leczenia klinicznego ;) Odbiór muzyki przez nasze zmysły jest subiektywne. Zależy od wielu czynników: nastrój psychiczny,pogoda, stan zdrowia, atmosfera rodzinna, pora roku, pora dnia, kondycja fizyczna itp, itd. Coś, czym jesteśmy zachwyceni teraz, za chwilę może być nie do zniesienia...a wracając do tematu. Idealnym byłoby posłuchanie kilku zestawów w miejscu docelowym. Nie w sklepie, nie w salonie czy u kogoś tam. Muzyka ma grać u NAS. Akustyka naszego pomieszczenia jest decydująca !!! Nawet sprzęt za > kikadziesiąt tys. może rozczarować. W dzisiajszych czasach mamy możliwość zamówienia towaru do domu,testowania go przez wiele dni i wybór tego, który najbardziej przypadnie nam do gustu :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Czytam i czytam od wielu dni. Im więcej czytam tym bardziej zdaję sobie sprawę jaki to ogrom wiedzy . mam już stosy notatek. Niestety nie należę do cierpliwych, na szczęście po wczoraj już wiem że trzeba jeździć i słuchać jak najwięcej..

Już wiem, że muszę zwiększyć budżet jeśli chcę DAC i pewnie tak zrobię. Ile trzeba przeznaczyć na 24/196 aby jakość miała sens?

Według mnie chcesz zrobić zbyt gwałtowne ruchy.Audio wymaga osłuchania się i wykonywania raczej drobnych zmian,żeby nie zepsuć tego co Ciebie już cieszy.

De gustibus non est disputandum

...na szczęście po wczoraj już wiem że trzeba jeździć i słuchać jak najwięcej..

To jest bez dwoch zdan konieczne, jesli chce sie miec przez dlugie lata ciagle zadowolenie z dzwieku, a nie wieczne wymiany sprzetu ! Dlatego zabieraj meza i przyjezdzajcie posluchac. Bardzo ciekaw jestem co powiecie o tym co uslyszycie, w stosunku do tego co juz slyszeliscie :-)

Nie wiem czy to zbyt gwałtowne ruchy. Nie mam zbyt wiele możliwości odsłuchów. Do większego miasta mam godzinę drogi a takiego gdzie jest duży wybór sklepów audio jak Poznań czy Gadańsk 2,5 godziny. To cały dzień trzeba na to poświęcić. Próbuję, korzystając z doświadczeń ludzi, którzy tutaj są, zawęzić jedynie listę i udać się w miejsca gdzie jest tam sprzęt,który mógłby mi się sposobać. Nie każdy mieszka W Warszawie ja jestem że wsi:-)

Nie wiem czy to zbyt gwałtowne ruchy. Nie mam zbyt wiele możliwości odsłuchów. Do większego miasta mam godzinę drogi a takiego gdzie jest duży wybór sklepów audio jak Poznań czy Gadańsk 2,5 godziny. To cały dzień trzeba na to poświęcić. Próbuję, korzystając z doświadczeń ludzi, którzy tutaj są, zawęzić jedynie listę i udać się w miejsca gdzie jest tam sprzęt,który mógłby mi się sposobać. Nie każdy mieszka W Warszawie ja jestem że wsi:-)

Rozumiem...jednak tutaj każdy będzie radził Tobie po swojemu.Jednak Ty masz zaufać własnym uszom.

De gustibus non est disputandum

Niestety muszę wybrać po środku.Bo patrzę z innej strony. Odsłuch to dla mnie sobota, nie tylko dla mnie, dla całej mojej rodziny. Mogę zabrać ze sobą dzieci lub spędzić sobotę bez rodziny. Trzeba zerwać się wcześnie bo sklepy do 14godz. Później jazda długa samochodem. Odsłuch, dzieciaki się nudzą te 1,5h bo dla takich maluchów to żadna atrakcja. Powrót do domu i prawie cała sobota minęła. Jak ktoś wyżej napisał są rzeczy ważniejsze. Nie chce tracić wielu sobót w taki sposób. Chcę to zrobić w miarę szybko i sobotę spędzać czytając dzieciom bajki przy muzyce dobrej jakości czy grając z nimi w gry i słuchać jak mój 6-cio letni syn mówi "ooo nie, mamo znowu Chopin!" lub " włącz czwarty utwór pierwszego Queen"a". To jest dla mnie ideał.

Dziękuję za każdą pomoc, każdemu kto poświęcił chwilę by napisać propozycje bo wszystko sprawdzam. Nie wszystko uda mi się usłyszeć ale na to jeszcze w życiu znajdę czas :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.