Skocz do zawartości
IGNORED

Co dalej po KEF R300

venom200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tak jak w temacie. Wystawiłem moje R300 na sprzedaż i zastanawiam się. Co dalej.

Żeby nie było uważam KEFy za wybitne kolumny i ich dźwięk naprawdę mi się bardzo podoba. Jednak wiadomo człowiek lubi zmiany przeważnie stara się żeby ale nie zawsze to się udaje.

Muzyka jaka słucham to wszystko od A do Z

Każdy rodzaj muzyki

Reszta toru to SMSL M8 i lampa Mingda MC88C z wymienionymi lampami

Ale do rzeczy zastanawiam się nad

Xavian XN250

Wigg art Enzo

Studio 16 hertz podobno świetne połączenie z lampą Mingda

Albo kolumny BMN S3 od Bydgoskiego producenta.

Od dźwięku oczekuję dobrej podstawy basowej i świetnej jakościowo góry tzn nie męczącej ale świetnej w przekazie .( w głowie mam MA RX8 grały jasno na górze ale bez finezji)

O środek pasma raczej się nie martwię bo lampa od siebie daje dobry środek.

I co najważniejsze świetna stereofonia scena i przestrzeń.

Proszę o propozycję sensowne oczywiście

Nowe i używane.

https://www.audiostereo.pl/topic/129520-co-dalej-po-kef-r300/

A może Diapason Karis II, koledzy niektórzy uważają je za idealne monitory, ale nie miałem osobiście szczęścia ich posłuchać. Też miałem R300 i jak ty kiedyś Nada C356, teraz tez mam lampę ale u mnie gra z Tannoy Precision 6.2 podłogowymi.

Ale jeżeli mogą być stojące, to posłuchaj Tannoy Precision 6.2, z lampą grają rewelacyjnie.

Witam tak jak w temacie. Wystawiłem moje R300 na sprzedaż i zastanawiam się. Co dalej.

Żeby nie było uważam KEFy za wybitne kolumny i ich dźwięk naprawdę mi się bardzo podoba. Jednak wiadomo człowiek lubi zmiany przeważnie stara się żeby ale nie zawsze to się udaje.

Każdy rodzaj muzyki

Xavian XN250

Wigg art Enzo

Od dźwięku oczekuję dobrej podstawy basowej i świetnej jakościowo góry tzn nie męczącej ale świetnej w przekazie .( w głowie mam MA RX8 grały jasno na górze ale bez finezji)

Nowe i używane.

Nie tak dawno Jeden z Naszych Szacownych Kolegów zmienił swoje Kefy na BMN i jest zadowolony.Poszukaj w Klubie BMN.

De gustibus non est disputandum

Nie tak dawno Jeden z Naszych Szacownych Kolegów zmienił swoje Kefy na BMN i jest zadowolony.Poszukaj w Klubie BMN.

No i właśnie dlatego się te kolumny znalazły na mojej liście

No i właśnie dlatego się te kolumny znalazły na mojej liście

W tej cenie i jakości nowe kolumny raczej nie do kupienia.Myślę,że warto spróbować.

De gustibus non est disputandum

W tej cenie i jakości nowe kolumny raczej nie do kupienia.Myślę,że warto spróbować.

Tym bardziej że z Torunia pod gościa dom mam 40 km

A może Diapason Karis II, koledzy niektórzy uważają je za idealne monitory, ale nie miałem osobiście szczęścia ich posłuchać. Też miałem R300 i jak ty kiedyś Nada C356, teraz tez mam lampę ale u mnie gra z Tannoy Precision 6.2 podłogowymi.

Ale jeżeli mogą być stojące, to posłuchaj Tannoy Precision 6.2, z lampą grają rewelacyjnie.

Jaką masz lampę i co na plus względem KEF

Ja mam Yaqin MS30L. Lampy sterujące Siemenes EF95 i mocy EL34RFT. W stosunku do KEF, to w kef-ach brakowało mi trochę wybarwienia, ale tak naprawdę to chciałem coś nowego posłuchać i zobaczyć. Z Kefów zostawiłem sobie tylko LS50 ale one mi nie graja z lampą. Wydaje mi się, że z lampą lepiej zgrywają się kolumny grające po jasnej stronie, a R300 są tak trochę ciemniejszymi kolumnami i zauważyłem dużą zmienność grania lampy w zależności od różnych interkonektów.

Precison mają super scenę i bardzo dobrą przestrzenność i bardziej zróżnicowany bas.

Nie wiem jak z Mindzią, ale były u mnie kolumny Canto Grand od 16 Hz wraz z tanim Cayinem 55 i grało to bardzo, bardzo przekonująco. Duże granie, a jednak z finezją i precyzją. Z lampą zdecydowanie Canto ciekawiej grały. Jakby pod lampę zrobione.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Nie wiem jak z Mindzią, ale były u mnie kolumny Canto Grand od 16 Hz wraz z tanim Cayinem 55 i grało to bardzo, bardzo przekonująco. Duże granie, a jednak z finezją i precyzją. Z lampą zdecydowanie Canto ciekawiej grały. Jakby pod lampę zrobione.

Zaciekawiles mnie tym wpisem.

Tym bardziej myślałem o używanych Minas Anor bo niedługo pewnie będę się przeprowadzał na większe lokum to i pewnie większe kolumny się bardziej sprawdzą. A tam będzie 30.mk2 i więcej

Były u mnie też Minas Anor z Cayinem 55 oraz A 70 ale nie z Mindzią :(. Nie znam tego wzmaka poza opisami. Poszukaj po swojej okolicy może ktoś ma takie klocki, może jakiś sklep, może producent Ci podeśle do odsłuchu głośniki. Tak czy siak w porównaniach z zagranicznymi konstrukcjami nie ominął bym na Twoim miejscu polskich producentów, czy to 16 Hz czy innych. To już nie te czasy, że tylko na zachodzie czyli w Chinach :D produkują grające kolumny budżetowe. Canto Grand grały u mnie w dużym pomieszczeniu i grały :)

ps

na forum w klubowym wątku kolumn od 16 Hz chyba ktoś tam ma Minasy z Mindzią, albo bankowo miał.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Każdy rodzaj muzyki

Xavian XN250

Wigg art Enzo

Nowe i używane.

JAki masz budżet na kolumn?

Zaciekawiles mnie tym wpisem.

:)

te Canto Grand u mnie grały:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z tym wzmacniaczem:

RB1_9666_zpsxxuvztam.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy i tak poleca co innego, hehe. venom, podjedz do tej Bydgoszczy, co ci szkodzi. Własny odsłuch to własny. Chyba że koniecznie chcesz wydać 6tys, bo tansze będą gorzej grały. Oddasz z tych 6tys, ze 2 dla dystrybutora to będziesz się lepiej czuł? :)

?👈

Każdy i tak poleca co innego, hehe. venom, podjedz do tej Bydgoszczy, co ci szkodzi. Własny odsłuch to własny. Chyba że koniecznie chcesz wydać 6tys, bo tansze będą gorzej grały. Oddasz z tych 6tys, ze 2 dla dystrybutora to będziesz się lepiej czuł? :)

No właśnie ze nie chce wydać aż takiej kasy

venom serio jedź na odsłuch tych S2, chętnie poczytałbym twoją opinię o nich bo z tego co widzę to masz podobne wymagania odnośnie kolumn, od siebie powiem że słuchałem canto grand i mnie zauroczyły ,nie sądziłem że podstawkowce potrafią zagrać z takim wykopem i z tak nisko schodzącym basem. Myślę że zdecydowałbym się na nie ale na horyzoncie pojawiły sie BMN

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

venom serio jedź na odsłuch tych S2, chętnie poczytałbym twoją opinię o nich bo z tego co widzę to masz podobne wymagania odnośnie kolumn, od siebie powiem że słuchałem canto grand i mnie zauroczyły ,nie sądziłem że podstawkowce potrafią zagrać z takim wykopem i z tak nisko schodzącym basem. Myślę że zdecydowałbym się na nie ale na horyzoncie pojawiły sie BMN

Żeby nie było KEF uważam że są wybitne grają z wyjątkowo wielkim rozmachem i właśnie troszkę obawim się zmiany kolumn. Jak zagrają BMNy nie wiem ale muszą zagrać naprawdę wyjątkowo. Inna sprawa że KEF marka renomowana a BMN może być troszkę jak z autami francuskimi szybko stracą na wartości

Zajrzyj do Klubu BMN, dziś jeden forumowicz nabył S2. Pewnie podzieli się wrażeniami jak dogłębniej odsłucha, ale już zaznaczył że bas jest OK.

Żeby nie było KEF uważam że są wybitne grają z wyjątkowo wielkim rozmachem i właśnie troszkę obawim się zmiany kolumn. Jak zagrają BMNy nie wiem ale muszą zagrać naprawdę wyjątkowo. Inna sprawa że KEF marka renomowana a BMN może być troszkę jak z autami francuskimi szybko stracą na wartości

Kupując jakiekolwiek nowe kolumny zawsze stracisz minimum 30%. Ale od kiedy kupuje się coś z zamiarem odsprzedaży? Ja na razie nie mam nawet zamiaru, skoro takie "kultowe" R300 straciły zaufanie w moich oczach nie ma co szukać dalej. Zreszta należy tez pamietać że pewnie w przyszłości będzie można zrobić upgrade BMNów, bo wszystkie sa oparte na tych samych skrzynkach.

?👈

Tylko posłuchaj na swoim wzmacniaczu. Bo jak kolega Rafał 765R ma Yamahę S2000 to twoja lama to zupełnie dwa różne brzmienia i skoro BMN S3 fajnie gra z S2000 to oznacza, że mają dobre wypełnienie na średnicy zapewne, a lampa to wzmocni.

Myslę że sporo tu też zalezy od preferencji i pomieszczenia. Ja napisze tylko tyle że wydaje mi się że te kolumny grają bardziej materiał jaki jest na płycie. Jak jest bieda na basie to jest bieda, jak jest bogato, to jest bogato. Jak jest silnie na średnicy to jest, a jak słabo, to słabo. A ja słucham wszystkiego. Rock, pop, elektronika, klub. Lata '80 do dziś. Więc przebijam się przez różne realizacje, od słabych po na prawdę niezłe. Chyab nie ma na świecie systemu grającego wszystko jak chce tego właściciel. I mi to odpowiada. Bo to dobry znak że sprzet nie dodaje za bardzo nic od siebie.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.