Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

No akurat na tym nagraniu gra to paskudnie ... i co z tego? Skoro jest to przepuszczone przez mikrofon kamery, dźwięk zbierany z nieoptymalnego miejsca, a akustyka pomieszczenia też niewiadoma. Nagrania tego typu nie służą do oceny brzmienia.

to zaproś gościa z saksofonem lub trąbkom i włącz te dwa światy tylko kable dopasuj

a ja zagram na np Altec na kablu od odkurzacza i zobaczymy co jest bliższe prawdy bo ja wiem

Mógłbyś się mocno zdziwić bo na żywo zabrzmiało by Ci za matowo a z kolumn za wyraziście :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Po filmiku z YouTube ? Gratuluje słuchu.

Mam sluch znakomity,wlacz sobie swoje ulubione kolumny z YouTube lub najlepsze jakie slyszales w swoim zyciu i nie zagraja nawet 30% tego co ja tu zaprezentowalem,przegrywasz kazda sume w zakladzie i puszczamy te same nagrania!!!!

No akurat na tym nagraniu gra to paskudnie ... i co z tego? Skoro jest to przepuszczone przez mikrofon kamery, dźwięk zbierany z nieoptymalnego miejsca, a akustyka pomieszczenia też niewiadoma. Nagrania tego typu nie służą do oceny brzmienia.

DLA CZEGO?

Moim zdaniem jest super mikrofon wyłapuje wszystkie śmieci które sobie mózg w czasie słuchania na żywo sprząta.

Mamy zarówno informację ze jest duzy poglos słyszymy podbarwienie tuby. Posłuchaj i napisz co jeszcze słychać (wiem jestem wredny!)

ten na ebay z Hong Kong co sprzedaje horny TH 4001 klonował zwrotnice on ma chyba RM11,to jest podobno 425hz cięcie ale w to nie wierze 4001 tego by nie wytrzymał ,na pewno zwrotnica kinoshity jest lepsza od tad

Widziałeś gdzieś w sprzedaży,...kinoshity zwrotkę,...

Ja już od dawna twierdzę że 15" nie powinien odtwarzać pasma wyższego niż 200Hz no ale te 400Hz przy 2way to jeszcze znośny kompromis.

Takie Tannoy Canterbury SE mają bas 15" i punkt zwrotnicy na 1,1 kHz - to dopiero overkill.

DLA CZEGO?

Moim zdaniem jest super mikrofon wyłapuje wszystkie śmieci które sobie mózg w czasie słuchania na żywo sprząta.

Mamy zarówno informację ze jest duzy poglos słyszymy podbarwienie tuby. Posłuchaj i napisz co jeszcze słychać (wiem jestem wredny!)

No więc tak ... mamy taką jazgotliwą wysoką średnicę (może to już dolne rejestry góry - nie wiem jak nazwać). Mocne podbarwienia ... bardzo mocne. ... no przecie to brzęczy a nie gra ;) Edytowane przez Kyle

Takie Tannoy Canterbury SE lub Yorkminster SE mają bas 15" i punkt zwrotnicy na 1,1 kHz - to dopiero overkill.

Słucham codziennie na 15" dzielonych własnie na 1kHz i doskonale wiem że to nie jest ta droga! To kurcze słychać np. na Waszych ukochanych wokalach. Przypominam potnijcie sobie coś co schodzi na 250Hz (kobiety) 150Hz (mężczyżni) a pracuje do 2-4kHz

Słucham codziennie na 15" dzielonych własnie na 1kHz i doskonale wiem że to nie jest ta droga! To kurcze słychać np. na Waszych ukochanych wokalach. Przypominam potnijcie sobie coś co schodzi na 250Hz (kobiety) 150Hz (mężczyżni) a pracuje do 2-4kHz

Sorki, Centerbury ma 15", Glenair ma 15", ale ten Yorkminster SE "tylko" 12" - nie mniej jednak i tak te 1 kHz to mi się wysoko wydaje jak na taką krowę. Edytowane przez Kyle

Widziałeś gdzieś w sprzedaży,...kinoshity zwrotkę,...

kiedyś z 5 lat temu na ebay za 500euro hahaha, ostatni rok w jakimś komisie w Japonii ale sprzedana,mam gdzieś cennik z Japonii od firmy która robi zwrotnice do Tad ale ceny są od 12kzł do 20kzł,piękna zwrotnica jest tu na Duelund

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mógłbyś się mocno zdziwić bo na żywo zabrzmiało by Ci za matowo a z kolumn za wyraziście :)

no właśnie że nie ,robiłem takie próby np. z saksofonem i ciężko jest dostać tą chrapkę z saksofonu jest bardzo blisko ale jeszcze nie to

Ukryta Zawartość

no właśnie że nie ,robiłem takie próby np. z saksofonem i ciężko jest dostać tą chrapkę z saksofonu jest bardzo blisko ale jeszcze nie to

No bo widzisz muzycy których już stać na lepsze instrumenty kupują sobie często takie starocie które nie drą ryja :)

Ryja dorabiają im w studiu nagrań i to bywa paskudne!!!

No bo widzisz muzycy których już stać na lepsze instrumenty kupują sobie często takie starocie które nie drą ryja :)

Ryja dorabiają im w studiu nagrań i to bywa paskudne!!!

to samo jest z starymi kolumnami

nowe tad,bms,radian,jbl grają czysto dynamicznie do nowej muzy są super ale włącz lekki wokal jazzowy czy klasykę na Klangfilm czy Western electric i czar pryska na takiej muzyce te staruchy grane na single ende są nie do pobicia wokal z klangfilma zmasakrował by jbl everest czy kinoshita ale na mocnej muzyce to one wygrają więc lidera nie ma

gratuluje zapału

ładny yuichi a290 tylko polakierować i próba z radianem ,ma ładny wokal i studzi ostrość driverów testowałem na 4001 ,nie ma planów horna JMF a w Japonii uznali go za najlepszy ,lepszy od kinoshita

Na początku Pana nie skojarzyłem;0), dopiero po ostatnim wpisie.

Jeszcze dużo pracy, ma być tak jak tutaj; bejcowanie , lakierowanie patynowanie, lakierowanie polerowanie, a nawet lepiej,.... mają się błyszczeć jak,...0)...

exclusive240225s.jpg

To przesuń je razem w prawo i dodaj po lewej stronie drugi taki sam komplet i będzie fajnie ;)

Na początku Pana nie skojarzyłem;0), dopiero po ostatnim wpisie.

Jeszcze dużo pracy, ma być tak jak tutaj; bejcowanie , lakierowanie patynowanie, lakierowanie polerowanie, a nawet lepiej,.... mają się błyszczeć jak,...0)...

exclusive240225s.jpg

wlasnie o takich marze!!!!ile bedzie kosztowala taka para kolumn dla mnie????

rafaell,...czy uważasz, że berylowy radian w tej tubie, zagra gorzej niż oryginał?,....ja też nie wiem, ale niedługo się dowiem,...

Pewnie zagra inaczej! Za dużo zmiennych jest ot choćby czy pan tokarz zrobił dobrą krzywą :)

Ukryta Zawartość

Projekt został dokładnie wpisany, w komputer maszyny CNC.

Cena na poziomie 4 tyś zł. za grający komplet,....zero zmartwień.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Projekt został dokładnie wpisany, w komputer maszyny CNC.

Cena na poziomie 4 tyś zł. za grający komplet,....zero zmartwień.

Mówisz że poszło tak łatwo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To juź nic nie rozumiem.

Mirek pisze że ma jakieś kolumny za ok 30 tys a marzy o tych za....4 tys!!

To jakiś rodzaj masochizmu finansowego?

4tys to śmieszny wydatek jak na kolumny które mają grać na poważnie.

I jak rozumiem kolega Azus jest biegły w ich budowaniu.

Hehe....fajne te filmiki. A wydawałoby się że na takiej obrabiarce to już musi się wszystko udać!

Edytowane przez sly30

Widzisz jakąś zadrę tutaj?

kolce004.jpg

kolce003.jpg

Milusie ! :)

Ale jak wiesz diabeł śpi w szczegółach. Na przykład zastanawiam się czy ramie nie będzie za duże albo czy jego współczynnik Wx będzie odpowiedni?

Ogólnie fajnie ze to robisz trzymam kciuki oby Ci się udało!!! Ja 10 miesięcy nie mogę skończyć kabli głośnikowych po prostu za długo nad nimi pracowałem masę zmian zrobiłem i mam kolejnych masę pomysłów :)

a w tle gra coś takiego:

• Pokaż nowe odpowiedzi