Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Prosta kalkulacja panowie - CrossCap 1.0uF to €1,08, Mundorf SGO 1.0uF na Ebayu to 79 dolarów sztuka.

Mi wyszło że potrzebuje do obu zwrotnic w sumie 12x 1.0uF, chyba nie muszę więcej pisać :)))

Aha, no i jeszcze 4x18uF na zwrotnice dla 2123H...

Poza tym, po to jest 9V charge coupling żeby niwelować wpływ kondensatora na dźwięk.

Gdybym miał w ogródku drzewko z którego co dzień spadałyby dolary to może i bym się skusił na te SGO albo Duelundy ale muszę się zadowolić tym co mam a moje standardowe 3143 to już kompletna kicha.

To kup lepiej dobre PiO ...poważnie...

Nic im nie będzie

Deulundy i S/G/O do 9V to podobno zboczenie ale Mundorf Supreme na mniejszych pojemnosciach bym rozwazyl.

BTW Jensen zrobil nowy kond do zwrotnic na niskie napiecie bodajze 56uF za baaaardzo rozsadna kase.

Sprawdz na hificollective.

Pozdro

Troszke naklamalem, sa tez inne wartosci:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnie tam nikt nie obiecywal ze w JBLu bedzie tanio :).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Wy , faktycznie te 9V słyszycie , czy to kolejny mit?

atlon slyszy.

Moze to rzeczywiscie Gral jest?

Ja mam zamiar sie zesrac sluchajac aktywnej zwrotnicy i dedykowanych na pasma wzmaków :).

Szkoła otwocka ;).

Pozdro

Gość cybant

(Konto usunięte)

atlon slyszy.

Ja mam zamiar sie zesrac sluchajac aktywnej zwrotnicy i dedykowanych na pasma wzmaków :).

Szkoła otwocka ;).

Pozdro

No , Atlon to trochę porozrabiał....tu ostatnio ..tylko szkoda chłopaka , bo sam chętnie czytam jego wpisy..

Jak ochłonie , to proszę o odpowiedź;)))

atlon slyszy.

Szkoła otwocka ;).

Pozdro

To słuchaj wtedy w samotności...........nie lubię zasrańców)

Zwrotnica analogowa zrobiona na zamówienie ...;) przez Fathera PiO..

Tylko to na sam bas 40 Hz w dół.

Zwrotnica................analogowa)...............rozboloała mnie głowa!

Atlon dostał ogólnego bana? Wydawało mi się że tylko w wątku o 4429.

Ja tam nie mam pojęcia czy to 9V słychać, nie znam się na tym kompletnie ale skoro ktoś nad tym główkował i taki sam system jest od lat stosowany w topowych JBLach to coś w tym musi być.

Nie mam zamiaru na nowo wynajdywać koła także jak potulny baranek trzymam się schematu :-)

Atlon dostał ogólnego bana? Wydawało mi się że tylko w wątku o 4429.

Ja tam nie mam pojęcia czy to 9V słychać, nie znam się na tym kompletnie ale skoro ktoś nad tym główkował i taki sam system jest od lat stosowany w topowych JBLach to coś w tym musi być.

Nie mam zamiaru na nowo wynajdywać koła także jak potulny baranek trzymam się schematu :-)

No popatrz Pan, a ja spod Barana jestem. Ale na pewno nie potulny. My tak mamy :).

PS. sparwdziłem spod i z pod. Mozna i tak i tak. Nowadays.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

No popatrz Pan, a ja spod Barana jestem. Ale na pewno nie potulny. My tak mamy :).

Ach, to teraz wszystko jasne. Zodiakalne Barany nigdy nie są potulne. Trzeba by liczyć szczegółowy Kosmogram na twoją godzinę i miejsce urodzenia, żeby widzieć wszystkie aspekty astrologiczne, ustawienie ascendentu, descendentu, obsadzenie wszystkich 12 Domów itd. Ale Słońce w Baranie to przede wszystkim upór, czasem nieracjonalny, wybuchowość, choleryczna natura… :-)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Zwrotnica................analogowa)...............rozboloała mnie głowa!

Staruszku czytaj dokładnie ...cały czas rozmawiamy o aktywnych zwrotnicach ,a są dwa rodzaje ...analogowe i cyfrowe...wiem , że Ty jesteś konserwatysta i takich rzeczy możesz nie znać:)))

Ach, to teraz wszystko jasne. Zodiakalne Barany nigdy nie są potulne. Trzeba by liczyć szczegółowy Kosmogram na twoją godzinę i miejsce urodzenia, żeby widzieć wszystkie aspekty astrologiczne, ustawienie ascendentu, descendentu, obsadzenie wszystkich 12 Domów itd. Ale Słońce w Baranie to przede wszystkim upór, czasem nieracjonalny, wybuchowość, choleryczna natura… :-)

Prowadzisz kozetkę :)?

Pozdro

Staruszku czytaj dokładnie ...cały czas rozmawiamy o aktywnych zwrotnicach ,a są dwa rodzaje ...analogowe i cyfrowe...wiem , że Ty jesteś konserwatysta i takich rzeczy możesz nie znać:)))

Oświećmy starego dalej: analogowe można podzielić na lampowe, na tranzystorach i na opampach.

Pozdro

Akurat w to , że 12 watt napędza JBL wierzę;)))

Bo , Harbetów , tym byś nie napędził...

No to zrobiłem wczoraj test z napedzenia JBLi lampką EL84 i popełniłem na ten temat tekst. Zapraszam na blog poczytać do poduszki.

Pozdro

Ładne te UREI, zadbane.

A propos, czegoś tu nie kumam....wygląda na to jakby te tanie 220uF elektrolity C98 i C101 jak gdyby nigdy nic siedziały sobie na wyjściu. Albo się mylę albo ktoś w KT coś bierze

c88452b404.jpg

Edytowane przez Marek.S

Ładne te UREI, zadbane.

A propos, czegoś tu nie kumam....wygląda na to jakby te tanie 220uF elektrolity C98 i C101 jak gdyby nigdy nic siedziały sobie na wyjściu. Albo się mylę albo ktoś w KT coś bierze

c88452b404.jpg

Dlatego kupiłem. Uważam że za 300 EUR to bargain.

Czego to schemat?

To trzeba dać drogie i dobre. Życzę powodzenia w znalezieniu nieelektrolita o pojemności 220uF.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

To schemat jednego z ośmiu wyjść w Klarku DN800. 220uF MKP pewnie by się znalazł ale będzie ogromny :-)

Wstawie Muse KZ i będzie git.

Dawno żadnej kłótni tu nie było, chyba już z kilka dni? Pozdrawiam wszystkich fanów JBL! :D

Przyjechały do mnie skrzynie od niezastąpionego marko3T. Tak ładnego orzecha nie widziałem na żadnych fabrycznych paczkach JBL. Lakier również robi wrażenie - jest przyjemnie matowy i łagodnie się na niego patrzy. Naturalnie nie obyło się bez problemów - kex potasował na kawałki ramki maskownic. Powolutku zabieram się do pracy, lista rzeczy do wykonania jest długa. Postaram się tym razem zrobić dokumentację wideo z przebiegu prac, może coś ciekawego z tego wyjdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amnes, gdzie dorwałeś te L-Pady! Szukam i nigdzie nie mogę ich znaleźć w wersji 16 ohm.

Tak ogólnie to robisz kolejną taką samą parę 4344mkII jak poprzednio?

Trochę polutowałem dzisiaj komponenty do zwrotnic, crosscoile 0.18 będę musiał odesłać żeby mi je odwinęli do 0.16mH, są tak ciasno nawinięte że nie widzę możliwości ich odwinięcia bez uszkodzenia.

Edytowane przez Marek.S

Dawno żadnej kłótni tu nie było, chyba już z kilka dni? Pozdrawiam wszystkich fanów JBL! :D

Przyjechały do mnie skrzynie od niezastąpionego marko3T. Tak ładnego orzecha nie widziałem na żadnych fabrycznych paczkach JBL. Lakier również robi wrażenie - jest przyjemnie matowy i łagodnie się na niego patrzy. Naturalnie nie obyło się bez problemów - kex potasował na kawałki ramki maskownic. Powolutku zabieram się do pracy, lista rzeczy do wykonania jest długa. Postaram się tym razem zrobić dokumentację wideo z przebiegu prac, może coś ciekawego z tego wyjdzie.

Ukryta Zawartość

witam kolegę widzę ze Yamaha zaczyna rządzić , jak byś myślał o pozostaniu przy tym to mam chyba jedyne w Polsce NS 2000. pozdrawiam LukaG.

Ukryta Zawartość

Dlatego kupiłem. Uważam że za 300 EUR to bargain.

Czego to schemat?

To trzeba dać drogie i dobre. Życzę powodzenia w znalezieniu nieelektrolita o pojemności 220uF.

Pozdro

Piotr jestem jakieś parę dni w Polsce, widzę ze poszedles moim wcześniejszym tropem i studio monitor panuje. nirwany szukamy dalej może czas naParagona albo Klipscha bądź living vioce. choć te nowe konstrukcje maj przewagę to koszt ich zakupu z nie checa na maksa ,pozdro. i wpraszam się w okolicach Audioshow 'co ty na to ?

Też mam NS1000M ale w sypialni do radia i czasem do CD. Pewnie że się marnują ale są za dobre żeby je sprzedać.

Bo dobrej starej szkoly ,szkoda zastąpić nowym badziewiem. w podobnej cenie.

Też mam NS1000M ale w sypialni do radia i czasem do CD. Pewnie że się marnują ale są za dobre żeby je sprzedać.

Zreszta w sypialni spędza się najpiekniejsze chwile życia ,wiec czy szkoda?

Marku - a Ty nie robisz zwrotnic 4344 mk ii? Jak tak, to potrzebujesz lpady 8om - monacor takie robi.

Ukryta Zawartość

Zasadniczo robię takie jak poprzednio, tylko jeszcze lepsze. :D

2405H

2425H + 2307 + 2308 Kenrick Sound

2123H

Na powyższe zwrotnica 4344 mk II (minus sekcja HPF, bo szykuję wyłacznie pod biamp aktywny). Do tego momentu bez kombinacji. Naturalnie odstępstwem jest zastosowanie wooferów 2235H zamiast ME150H, ale w biampie aktywnym to żadna różnica, skuteczność podciągnę odpowiednim wysterowaniem wzmacniaczy.

Na zwrotnicy będę eksperymentował przede wszystkim z DSP wbudowanym w piecyki Crowna oraz miniDSP balanced.

Wykonanie tym razem będzie oczobijnie perfekcyjne - 95% tego elementu zawdzięczam forumowemu stolarzowi Markowi. Dodatkowo skrzyniom zaaplikuję highendowe maty butylowe na ścianki - a co.

Jest trochę precyzyjnej roboty przy tym wszystkim, nie będę się spieszył przy budowie, bo to przednia zabawa.

NS2000 - fajne paki muszą być. NS1000 - formalnie nie są moje, tylko tatka, pewnie będzie je trzymał na dożywocie. Pozostało im zorganizować renowację skrzyń z budową standu.

Luka - na jakich Studio Monitorach teraz grasz? Może trzeba założyć nowy wątek: Klub posiadaczy JBL Studio Monitor i Yamaha NSX000 ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Amnes

Nie, robię model 3155 z 4355 z CC 9V ponieważ moje 4343 to teraz praktycznie 4355 z jednym 2235H, 2123H według Giskarda pójdzie na takiej samej zwrotce jak 2202H a na wysokich mam 2441+2311+2308 i wyżej oczywiście 2405.

8 Ohm zaraz mogę zamówić, tych jest multum. Ogólnie 16 ohmowy L-pad praktycznie nie występuje.

Tutaj ze schematu:

ff2ba7fcdd.png

Koszt wysyłki chory, no ale co zrobić....

13650c2e28.png

Edytowane przez Marek.S

obecnie przymierzem się do Klipscha na Tady mnie nie stać . ale pewnie przetestuje ze200 par kolumn . awtym momencie stoją u mnie pierwsze konstrukcje Joachima Gerharda .

Marku - a Ty nie robisz zwrotnic 4344 mk ii? Jak tak, to potrzebujesz lpady 8om - monacor takie robi.

Ukryta Zawartość

Zasadniczo robię takie jak poprzednio, tylko jeszcze lepsze. :D

2405H

2425H + 2307 + 2308 Kenrick Sound

2123H

Na powyższe zwrotnica 4344 mk II (minus sekcja HPF, bo szykuję wyłacznie pod biamp aktywny). Do tego momentu bez kombinacji. Naturalnie odstępstwem jest zastosowanie wooferów 2235H zamiast ME150H, ale w biampie aktywnym to żadna różnica, skuteczność podciągnę odpowiednim wysterowaniem wzmacniaczy.

Na zwrotnicy będę eksperymentował przede wszystkim z DSP wbudowanym w piecyki Crowna oraz miniDSP balanced.

Wykonanie tym razem będzie oczobijnie perfekcyjne - 95% tego elementu zawdzięczam forumowemu stolarzowi Markowi. Dodatkowo skrzyniom zaaplikuję highendowe maty butylowe na ścianki - a co.

Jest trochę precyzyjnej roboty przy tym wszystkim, nie będę się spieszył przy budowie, bo to przednia zabawa.

NS2000 - fajne paki muszą być. NS1000 - formalnie nie są moje, tylko tatka, pewnie będzie je trzymał na dożywocie. Pozostało im zorganizować renowację skrzyń z budową standu.

Luka - na jakich Studio Monitorach teraz grasz? Może trzeba założyć nowy wątek: Klub posiadaczy JBL Studio Monitor i Yamaha NSX000 ;)

A pamiętasz początki mój post i twoja odpowiedz. Potem moje odwiedziny u Ciebie . Będziesz na Audio? Przyjadę, może cos ciekawego na wpadnie do głowy Pozdrawiam .

obecnie przymierzem się do Klipscha na Tady mnie nie stać . ale pewnie przetestuje ze200 par kolumn . awtym momencie stoją u mnie pierwsze konstrukcje Joachima Gerharda .

A pamiętasz początki mój post i twoja odpowiedz. Potem moje odwiedziny u Ciebie . Będziesz na Audio? Przyjadę, może cos ciekawego na wpadnie do głowy Pozdrawiam .

mowie o prawdziwym ręcznie zrobionym Kipschu nie tym plastikowym badziewiu.

Ukryta Zawartość

Może głupie pytanie: co to jest L-Pad? Prosze mnie oświecić?

Lukag, zapraszam na odsłuchy. Ale chyba jeszcze lampowa zwrotka nie przyjedzie. wysłana wczoraj ale jak wpadnie na Łęczyny to tam strace trochę czasu i ... pieniędzy :). Żadnych innych kolumn nie kupuję ... BASTA !!!

Pozdro

A tak chodzi mi po głowie konfrontacja pewnych starych zestawów od JBL po Onkyo przez Yamache i Living Voica

Może głupie pytanie: co to jest L-Pad? Prosze mnie oświecić?

Lukag, zapraszam na odsłuchy. Ale chyba jeszcze lampowa zwrotka nie przyjedzie. wysłana wczoraj ale jak wpadnie na Łęczyny to tam strace trochę czasu i ... pieniędzy :). Żadnych innych kolumn nie kupuję ... BASTA !!!

Pozdro

Chyba musimy konkretnie obgadac, temat warunki na duży odsluch masz, trzeba zebrać kilku mądrych ,ja przywioze ze 3-5 zestawów kolumn , weekend z głowy doświadczenia nieopisane.

L-pad to po prostu potencjometr do regulacji siły dźwięku, ew. można to nazwac 'variable resistor'. Skubańce są drogie bo mają wysoką obciążalność - często po 50-100W.

• Pokaż nowe odpowiedzi