Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsza to 2450SL czyli tytan z aquaplasem, niektóre były montowane w serii do kin/teatrów ew. to jest 475Nd z modelu K2

Druga to coś b.starego, lata 20/30/40? Strzelam że to Lansing model 284.

Ostatnia to alu z modelu 2421, czyli stara seria Studio Monitorów.

Edytowane przez Marek.S

Cześć,

Chciałbym zapytać chociaż nie wiem czy to odpowiedni temat.

Mam kolumny JBL 4312E. Grają z Krellem Kav300i. Gra to bardzo dobrze ale czasami za bardzo szczegółowo. Myślę żeby zmienić wzmacniacz na coś podobnej klasy ale o innym dźwięku. Co możecie polecić do tych kolumn. Muzyka różna z naciskiem na rock, metal, pop.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Marek dobrze radzi. Może niekoniecznie van den Hul, ale generalnie cieplejsze okablowanie:-) Jakiś MIT, Transparent, Straight Wire, itp. Krell KAV-300i się świetnie sprawdza przy takiej muzyce jak słuchasz. Motoryka jest jego wielką zaletą. Ja bym też nie szukał innego wzmacniacza. Z van den Hulem trzeba uważać, bo wyższe modele węglowe wcale nie są takie łagodne na wysokich tonach... Można dostać nieźle po uszach. Słuchałem połączenia Krella MDA 500 poprzez głośnikowe vdH Revelation, aż iskry na górze leciały;-)

Edytowane przez tomkly

Dzięki za rady. Jakoś nigdy nie przywiązywalem uwagi do kabli. Głośnikowe mam Chord Odyssey 2, a xlry die hard. Może zmiana źródła? W tej chwili mam Cambridge Audio Stream Magic 6. Kiedyś grałem na CD Krell Kav280cd i było lepiej.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To wróć do CD Krella:-) To jest najprostsze rozwiązanie. Prawdopodobnie odczuwasz to samo co ja przy słuchaniu strumieniowym... Te ostrości wcale nie muszą być winą starego poczciwego KAV-300i tylko tego źródła.

Nie chcę już wracać do czegoś co miałem tym bardziej że ciężko dostać taki CD w dobrym stanie. Może coś w podobnej klasie co zagra dobrze z JBL i Krell?

Pierwsza to 2450SL czyli tytan z aquaplasem, niektóre były montowane w serii do kin/teatrów ew. to jest 475Nd z modelu K2

Druga to coś b.starego, lata 20/30/40? Strzelam że to Lansing model 284.

Ostatnia to alu z modelu 2421, czyli stara seria Studio Monitorów.

Pierwsze dwie odpowiedzi błędne. Ostatnia OK :-) ... bo jest tak jak mówisz, alu z 2421A / 2421B od studyjnych monitorów 4344 i starszych (pierwszych) wersji 4430 / 4435.

diaphragm_20.jpg

diaphragm_2_19.jpg

Druga membrana, to 3'' alu z driverów 435AL / 435AL-1 grających m.in. w : K2 S5800, S4800, 4338 Studio Monitor, 4348 Studio Monitor, 1400 Array (435AL-1).

Z 3'' (alu) jest D8R2431

JBL-D8R2431.jpg

I wersja berylowa, czyli D8R2435 – taka sama, ale z aquaplasem znajduje się w 435Be od K2 S9800 / S9800SE, jak i SK2-3300 (LCR) z najlepszego kina na świecie... JBL Synthesis Everest :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jbl-2435hpl-ersatzmembran-foto-bild-81410751.jpg

Pierwsza membrana, to nie będzie D8R2450SL / D16R2451SL / D8R2452-SL / D8R2453-SL, czy D8R475ND (od 475Nd) z K2 S7500, K2 S9500 i M9500.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

693556-jbl_project_k2_s9500_loudspeaker_system.jpg

Z tą 4'' membraną to jest/była zmyłka :-) … bo tak wygląda magnezowa membrana (pewnie z aquaplasem) w 476Mg od Everestów DD65000, K2 S9900 i 4365 Studio Monitor.

k2-s9900-4-jbl.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

No to żeś mnie wpuścił w maliny!

Kurczę ta 2431, w życiu bym nie zgadł. Byłem pewien że to coś bardzo starego.

Dostałem wczoraj maila że brakujące komponenty do 3155 są w drodze, powinny przyjść we wtorek.

Pojawiły się nowe monitory studyjne serii 7

Ukryta Zawartość

zejście do 48Hz -1,5dB przy 5" wooferze, jest imponujące. Jeśli w rzeczywistości będzie to przy -3dB to i tak będzie świetny wynik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Tak na marginesie, co myślicie o Levinsonie z serii 331/332/333 na średnicę i górę do JBL 4343/4355?

Najlepiej abyś wszystkie 3 wzmacniacze pożyczył od kogoś i posłuchał przed zakupem, aby wybrać ten najlepszy. Sam bym posłuchał, ale ML №436 Monaural Power Amplifier

Ukryta Zawartość

mark-levinson-436-amplifier-inside-chassis.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo ML №433 Triple-Mono Amplifier

Ukryta Zawartość

mark-levinson-433-amplifier-inside-chassis.jpg

prod_41_634474632992379281_433_chnl_asmbly_lo.jpg

Ukryta Zawartość

Przy №433 podłączyłbym każdy kanał do osobnego głośnika w paśmie średnio-wysokotonowym ...tylko wtedy, do kompletu potrzeba drugi wzmacniacz.

No chyba że monobloki №436 byłyby jeszcze lepsze w tri-wiringu przy pasmie średnio-wysokotonowym.

Która opcja lepsza?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

434.436_B3W_AE_E6.JPG?pimg=static

Te №436 na AS 2009 grały (na przemian) z K2 S9900 i Revel Ultima Salon 2

as09-53.jpg

52.jpg

To jest to, w hotelu Kyriad Prestige, daj równo od 5:00 ...

...K2 S9900 bodajże były jako pierwsze w Europie ... czyli świeżynki!

Ukryta Zawartość

...''Atrakcyjnie zapowiadał się powrót do Polski jednej z największych legend hi-endu – Marka Levinsona. W przestronnej sali można było posłuchać systemu złożonego z odtwarzacza No. 512, przedwzmacniacza No. 326 i końcówek mocy No. 436. Na przemian podłączano do nich kolumny JBL K2 9900 i Revel Salon 2. Trafiłem na moment przełączania kabli, więc mogłem porównać ich brzmienie. Niestety, nie każdy zwiedzający miał taką możliwość, ponieważ do sali co kilkanaście minut wpuszczano niewielkie grupki zwiedzających i prezentowano trzy fragmenty muzyczne. Nie wszyscy byli usatysfakcjonowani. Nie ma się czemu dziwić, bo amerykański system zaprezentował dynamiczne, szczegółowe i otwarte brzmienie. Bardziej podobało mi się zestawienie z JBL-ami.

Można było tylko narzekać na akustykę sali, o czym prowadzący prezentację wspominali jeszcze przed włączeniem sprzętu. Z pewnością walka z pogłosem w tak dużym pomieszczeniu nie jest łatwa, ale uczciwie trzeba napisać, że wystawcy sami mogli, a nawet powinni zadbać o ustroje akustyczne. Trzeba być przygotowanym na to, że sala konferencyjna w hotelu nie została przystosowana do prezentacji sprzętu hi-fi i może trzeba będzie trochę popracować, żeby uporać się z akustyką.

Autor: Tomasz Karasiński''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hostessajbl.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu też piękna parka, spójrz sam jakie cudo i to tylko za $14,000.00 kanadyjskich dolarów …

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

K2 S9500 są lepsze od Everestów DD55000? Wiek podobny a Everesty chodzą w podobnym pułapie cenowym (9-10k euro).

Ja miałbym na tym niezłą zagwozdkę gdybym miał kupić 'jakieś' JBLe do 10k euro: K2 9800SE, Everest 55000, K2 9500 czy może 4350/4355 i załadować berylowe 2450.

Edytowane przez Marek.S

Nie jedna osoba miałaby zagwozdkę gdyby stała przed takim wyborem jak Ty :-)

Wszystkie ww. przez Ciebie projekty, są jakże odmienne i to pod każdym względem – nie ma w nich żadnego podobieństwa, stąd każdy będzie inny. Tylko oba studyjne modele 4350/4355 mają co nieco wspólnego ''ze sobą''.

Musiałbyś jednocześnie/bezpośrednio skonfrontować wszystkie z podanych kolumn, i to w ekstremalnym setup'ie …przy którym ukazałyby pełnię możliwości. Wtedy na pewno wiedziałbyś na które się zdecydować, albo na kilka jednocześnie :-)

Może tak w kolejności : K2 S9800SE, K2 S9500, Everest DD55000, 4355, 4350 – co Ty na to?

4350/4355 po załadowaniu berylowych 2450H/J z innymi/większymi hornami ustawionymi nad mid-basem, plus jeszcze jakieś tam dostawki/upgrade'y – no i to mogłoby zmienić kolej rzeczy :-)

W parametrach MLa w zasadzie nic się nie zmieniło pomiędzy serią 300 z końca lat dziewięćdziesiątych i dzisiejszymi wyrobami, oprócz wagi. Te stare wersje są cięższe i to dość znacznie biorąc pod uwagę praktycznie podobne gabaryty i na oko mają tak jakby bardziej rozbudowaną sekcję zasilającą. Brzmienia nowych wyrobów nie znam.

Parker's Mood

Szkoda tylko że to takie giganty. Najniszy model ma 2x100W.

Dostałem dzisiaj reszte części do 3155, chyba się pierdykneli bo zamiast 1.6mm mH Wire coil dostałem 16AWG CrossCoil 2.4mH :)))

W sumie CC są lepsze ale martwi mnie ich RDC, 0.60 ohma, wire coil miał chyba coś koło 0,35-0.40.

Giganty, hmmm prądowo ML-e są wiadomo - super wydajne, ale praktycznie patrząc są ok, pobór prądu nie jest wysoki w porównaniu do niektórych A-klasowych Krell-i. Seria 3xx (moja ulubiona) praktycznie się nie nagrzewa, wzmacniacz jest powiedzmy letni, gra już super po właczeniu, a z czasem jeszcze lepiej. Dla mnie to, że wzmacniacz nie grzeje się jak głupi jest sporym plusem, podzespoły powinny byc dłużej niezawodne.

W moim KSA50MkII mimo tego że to straszny piec wystarczyło tylko wszystko przelutować, ory. kondy dalej mają 90-100% pojemności.

Szkoda takiego MLa do napędzania tylko średnich i wysokich, o to mi chodziło ;-)

MarkN, ten Mark Levinson №432* faktycznie taki dobry ?

Ukryta Zawartość

432OH_lo.jpg

…jak piszą w niemieckim Audio 3/2006 :

Ukryta Zawartość

…gdzie ocenili go na 125-pkt., tak jak : №33 (1/1997), №33H (11/1999), Accuphase M-2000 (mono gebr.), Accuphase M-8000, Accuphase P-7100, Accuphase A-60, Audionet AMP, Burmester 911 Mk III (2 x bridged into mono), Convergent JL 2, Krell FPB-650Mc, Krell Evo 302*, Marantz MA-9S2, McIntosh MC 1201 AC, Musical Fidelity AMS-50, Musical Fidelity M8 700m, Octave MRE 130 + Super Black Box (test w powyższym PDF'ie razem z №432*), Octave RE 290, Sugden MPA 4, Symphonic Line RG 7 Reference, VTL Siegfried

* - Evo 302 i №432 z wyróżnieniem za jakość/brzmienie w swej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...jeszcze lepszy od №432 będzie/jest jego następca, czyli №532 z oceną ''top reference'' w stereo.de, ale to już cena mniej więcej dwukrotnie wyższa, bo 22000 Euro.

Wyżej (nad №532) są №53, które zresztą cenią się jeszcze lepiej od starszych №33 ...obstawiam, że nowsze Levinsony №53 dadzą jeszcze bardziej wyraziste i otwarte brzmienie od ich poprzedników. №53 i №33 są to najdroższe/najlepsze wzmacniacze Levinsona, następnie №33H / №532 i №436

128-pkt.: Pass Labs First Watt SIT 1

130-pkt.: Krell MRA (1/2000), Krell Evolution One, Krell Evo 402, Convergent JL2 Signature Mk2, mbl 9011, TAD M2500, AVM SA 8

135-pkt.: McIntosh MC 2KW AC, Krell Evolution 900, Dan D´Agostino Momentum, T+A M10, Ypsilon Aelius

140-pkt.: KR Audio Kronzilla VA 680

...''Plus: Ultimative Sauberkeit und Feinauflösung. Herrlicher kräftiger, feinst ausgeformter Bass, Live-Charakter.

Minus: Wärmeentwicklung.“...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Girl.png

...pod te tubowe kolumny :-) ...

Ukryta Zawartość

120-pkt.: Mark Levinson No. 436 (mono), Mark Levinson No. 336, Classé Omega, Krell FPB 400cx, Krell FPB 350M, Krell 350 Mcx, Krell FPB-600C, Linn Klimax, Linn Klimax Chakra 500 Twin*, Lua Alborada Mk2, Pass X250, Spectral DMA 150/II, Sugden Sapphire FBA-800, MBL 9010 C (mono), Burmester 036 (2 x bridged into mono)

115-pkt.: Mark Levinson No. 434 (mono), Mark Levinson No. 431, Mark Levinson No. 334, Accuphase P-1000, Accuphase P-650, Audionet AMP I V2*, Bryston 14B ST, Classé CA 401, Krell FPB 300, Krell KAV-2250, McIntosh MC-602 AC, McIntosh MC-2000, McIntosh MC 2102, Pass X 150, Pioneer M 7, Burmester 956 (mono), Burmester 911 Mk III

110-pkt.: Cello Encore, Accuphase P-370, Accuphase P-3000, Advantage S 250 (mono), Auralic Merak, Ayre V-5 xe, Denon POA-A1 HD (10 ch.), Spectral DMA-100, Tsakiridis Orpheus, Theta Dreadnaught, Theta Dreadnaught (5-Kanal), McIntosh MC-402 AC, Burmester 036

105-pkt.: Audio Research VS 55*, Bryston 4B SST, Bryston 9B ST (5-Kanal), Accuphase A-20V, Accuphase P-450, Classé CA-301, Linn Akurate 2200, MBL 8011 S, Moon 330A, Octave RE 280 Mk II + Black Box

Przedwzmacniacze :

135-pkt.: Ypsilon PST 100 MKII

132-pkt.: Dan D´Agostino Momentum Preamp

130-pkt.: Mark Levinson №32 (1/2000), Krell Evolution Two, McIntosh C1000P AC, Accuphase C-2810*, Accuphase C-2800, Burmester 077 + power supply, TAD C2000, Pass XP-20, AVM PA 8

№32 najstarszy stażem i nie dał rady pobić go dużo nowszy Burmester 077 z zewnętrznym zasilaniem.

128-pkt.: Audio Research LS-27, McIntosh C50, Symphonic Line RG 2 Reference, T+A P 10.2

125-pkt.: Mark Levinson No. 320S, Cello Audio Suite, Krell Evo 202, Spectral DMC 30, McIntosh C1000T AC, McIntosh C200 AC, Marantz SC-7 S2, Convergent SL1 Ultimate Mk2, Line Magnetic VO 2, Octave Jubilee, Octave HP 500 SE*, Octave HP 300 SE, T+A P 10*, Burmester 011

120-pkt.: Mark Levinson No. 380S, Classé Audio Omega, Krell KCT, Krell KCTx, Spectral DMC 15, Pass X0, Accuphase C-2000, Accuphase C-2400*, Audionet PRE 1 G3 + EPS, Linn Akurate Kontrol, Musical Fidelity M8 Pre, Music First Audio Classic Copper, Sugden LA 4

115-pkt.: Audio Research Reference, Audionet PRE I G3*, Classé CP 65, Gryphon Sonata, Jadis JP 80, Marantz SC-7S1, McIntosh C 2200, MBL 5011, Pass X 2.5, Sugden Sapphire DAP-800

110-pkt.: Accuphase C-275, Accuphase C-245, Bryston 25 BP Phono, Convergent SL1 Signature Mk2, Denon AVP-A1 HD (9.3 ch.), Krell KRC-HR, Linn Exotik* (5.1 konfigurierbar), Lyngdorf DPA-1, McIntosh C-42, Moon 350 P, Naim NAC 202, Octave HP 500 MK III, Pass X2, Spectral DMC 20 MkII, Sphinx Project Eight

105-pkt.: Accuphase C-265, Aloia PST 11.01, AVM PA-3.2, Cambridge Audio Azur 840 E, Croft Micro 25 R, MBL 5010 D, Plinius CD-LAD, Primare PRE 32, T+A P 1230 R*

Ukryta Zawartość

Rozpiska musi być :-) A punktacja jak punktacja, nawet jak w tej samej grupie, to nie będą takie same, a przybliżone do siebie (mniej lub więcej), gdyż testowane były w różnym czasie, w różnych systemach i pewnie przez różnych recenzentów.

Recka №33 z nr. 1/1997, więc testowany był pod koniec 1996 r., a №432 ponad 9-lat później i nota ta sama, a cena rynkowa diametralnie różna. Z latami, rynek sam ustala cenę i wartość danego produktu na rynku wtórnym. Wybitny/referencyjny produkt z ogromnym potencjałem, zawsze trzyma formę!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stronka z tematem poświęconym tuningowi/rozbudowie studyjnych 4350A

Widać, że gość lubi zmieniać i testować różne zestawienia ... aby jego stare studyjne monitory grały jak najlepiej :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to można wstawiać nowe woofery :-) ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj kończe swoje 3155, jestem ciekaw jak to zagra.

Z tych 4350 ktore podałeś zostały same paczki, reszta wsio przebudowane. Nie lubię takich modyfikacji, jeśli komuś nie pasuje średnica z "12 JBLa to niech sobie kupi monitorki na Accutonie ale wbodowaywanie takich Fostexów do 4350 to dla mnie bluźnierstwo.

Edytowane przez Marek.S

Tak jak postawienie takich kolumn w takim pomieszczeniu.

Nawet nie chce sobie wyobrazac jak to gra.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zagra, zagra. Te JBLe mimo ogromnych rozmiarów nie mają problemów z graniem w małch klitkach. Zauważyłem też że przez to że same paczki są tak szerokie nie są tak wyczulone na stanie blisko ścian bocznych.

W międzyczasie kupiłem z sentymentu dużą wieżę Technicsa z końcówką A800S. Podłącze to dla jaj do pre Krella i zobaczymy jak zaśpiewa (a może raczej - zaskrzeczy?) :)

Zostawie sobie do sypialni, fajnie wygląda, szczególnie ten tuner GT650.

Z tych 4350 ktore podałeś zostały same paczki, reszta wsio przebudowane. Nie lubię takich modyfikacji, jeśli komuś nie pasuje średnica z "12 JBLa to niech sobie kupi monitorki na Accutonie ale wbodowaywanie takich Fostexów do 4350 to dla mnie bluźnierstwo.

Przed Tobą pierwsze odsłuchy, nowych, własnoręcznie wykonanych zwrotnic 3155CC :-) Będziesz miał punkt zaczepny do ew. porównawczych testów, poprzez które będziesz mógł dobrać sobie optymalne komponenty i wyśrubować zwrotnice do granic możliwości :-)

Na początek dasz 9V i z tym się osłuchasz, a później po czasie podkręć napięcie x 2 lub więcej :-)

Nowych 4365 jeszcze nie upgrade'ują :-) … ale za 30-50 lat zapewne jedni będą wymieniać komponenty (na nowsze) w zwrotnicach 4365 Studio Monitor, a inni będą słuchać jakichś nowych Everestów DD99000 ;-)

Ukryta Zawartość

979bb15a.jpg83476d6f.jpg87cd9717.jpg

Ukryta Zawartość

4365-1b-jbl.jpg4365-4-jbl.jpg4365-3-jbl.jpg

McIntosh + JBL 4365

Accuphase DP-800/DC-801, Accuphase C-2810, Accuphase A-70, JBL 4365

JBL 4365 with Gryphon Diablo

ARC CD8, ARC Ref. 5SE, MC2 Audio MC1250, JBL 4365

Esoteric K-05, Gryphon Diablo, JBL 4365

JBL 4365 with ATI 3002 amps

227806d1384612521-musikkloftet-mitt-tommy1.jpg227811d1384612810-musikkloftet-mitt-tommy4.jpg

...

Ukryta Zawartość

DSC00022-674c1.jpg

...jakichś Azjata w początkowej fazie popełnił błąd – pewnie miał na myśli driver 2421B, ale i tak widniejąca membrana (D16R2420) należy do 2420

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie wieści z pola bitwy?

Własnie zgromadziłem wszystkie komponenty do mojego upgrade'u.

No ... prawie. Jeszcze po pomiarach będę musiał dobrać rezystory do zwrotnicy HF/UHF.

Pozdro

Nie wiem, coś popieprzyłem bo słyszę brumienie, coś jak pętla masy ale próbowałem odłączyć źródła itp i brumienie idzie z samego wzmacniacza.

Grało to tragikomicznie nudnie i na siłę, mam nadzieję że to nie wina tej baterii.

Wywalę je na zewnątrz obudowy bo rozbieranie całej kolumny to głupota.

Edytowane przez Marek.S

Wywalę je na zewnątrz obudowy bo rozbieranie całej kolumny to głupota.

Też do tego wniosku doszedłem. U mnie w środku będą cztery kabelki od przetworników do czterech terminali głośnikowych z tyłu. A na zewnątrz cała zabawa ... aktywna, pasywna, mieszana ... do wyboru, do koloru.

Przyjechało 6 Jensenów 1uF do zwrotnicy aktywnej. Będę musiał pokombinować żeby je tam zmieścić.

Pozdro

Nie wiem, coś popieprzyłem bo słyszę brumienie, coś jak pętla masy ale próbowałem odłączyć źródła itp i brumienie idzie z samego wzmacniacza.

A sprawdziłeś raz jeszcze połączenia na zwrotnicy ze schematem?

atlon11 ... do raportu poprosimy. Dlaczego jest tak jak jest a miało być tak pięknie?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi