Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm ciekawe, wygląda jak coś dodanego później.

Czy przód w twoich 4343 jest całkiem matowy, coś a la tablica szkolna czy lekko błyszczy? U mnie jest lekko błyszczący, tak samo jak reszta obudowy :-)

Uważaj na paluchy w tych klapkach :-)

Ta mata czy wełna na dole ma w sobie mnóstwo kurzu, który dostał się przez otwory bass reflex. Ale mata za midwooferem jest i tak ciemniejsza niż ta na górze. masz rację, mogła być dodana.

lakier jest lekko z połyskiem ale jest sztukowany matem.

Tak na prawdę powinno się przemalować front.

Ale sobie to daruję jak sobie pomyślę że musialbym gdzieś te skrzynie wozić. A w warunkach domowych sam się nie podejmę. U mnie i tak są za maskownicami.

Może innym razem. Rozbieranie kolumny mam już przećwiczone :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Pmcomp, cewki mają zasadniczo dwa parametry induktancja i rezystancja - oba muszą być możliwie identyczne z fabrycznymi wartościami, by zachować właściwości zwrotnicy.

Już raz dałem się zrobić w renowacje kolumn w pokoju, nigdy więcej. Nawet szlifując z odkurzaczem po jakimś czasie wszędzie jest kurz.

Zrobię jutro fotkę jak ta farba wygląda u mnie.

p.s

Cyknąłbyś zdjęcie tego midwoofera z przodu i z tyłu jeśli możesz?

+

Amnes, zgadza się. Jeśli dobrze pamiętam do u JBLa było to coś koło 0.50Ohma RDC ale z drugiej strony...nie lepiej dać lepszą cewkę ze złym RDC niż gorszą z odpowiednim? To w sumie tylko 0.2-0.3 ohma różnicy.

U mnie cewki na midwooferach mają 0.60ohm, reszta coś kolo 0.20-0.40.

Edytowane przez Marek.S

Pmcomp, cewki mają zasadniczo dwa parametry induktancja i rezystancja - oba muszą być możliwie identyczne z fabrycznymi wartościami, by zachować właściwości zwrotnicy.

Nie wiem jak jest rezystancja starych cewek.

Wybrałem cewki Polink:

12AWG, wax coil, taśmowe:

- Cewka ind. 0,250mH +/-2% 0,09Ω +/-5% taśma12AWG=dr.2,0 izol.pap.60µm śr.59 h.55

- Cewka ind. 0,160mH +/-2% 0,07Ω +/-5% taśma12AWG=dr.2,0 izol.pap.60µm śr.54 h.55

Indukcyjności sa identyczne jak oryginał ze schematu zwrotnicy.

Dzisiaj pomierzyłem wartości rezystancji L-Padów dla UHF i HF dla położeń, -2, -1, 0, +1, +2 dB. Dobiorę sobie wartości wg. moich preferencji.

Ostatnio było -2dB dla HF i +1dB dla UHF.

Te rezystory będą mnie kosztować majątek.

Pozdro

Już raz dałem się zrobić w renowacje kolumn w pokoju, nigdy więcej. Nawet szlifując z odkurzaczem po jakimś czasie wszędzie jest kurz.

Zrobię jutro fotkę jak ta farba wygląda u mnie.

p.s

Cyknąłbyś zdjęcie tego midwoofera z przodu i z tyłu jeśli możesz?

+

Amnes, zgadza się. Jeśli dobrze pamiętam do u JBLa było to coś koło 0.50Ohma RDC ale z drugiej strony...nie lepiej dać lepszą cewkę ze złym RDC niż gorszą z odpowiednim? To w sumie tylko 0.2-0.3 ohma różnicy.

U mnie cewki na midwooferach mają 0.60ohm, reszta coś kolo 0.20-0.40.

Są na blogu. Jak i inne.

Pozdro

Jakie filtry robisz w końcu, 4344MkII?

0.09 i 0.07 RDC to bardzo mało.

To dobrze.

Nie, ja robię kopię zwrotnicy z 4343 czyli dzielę HF/UHF przy 9kHz.

Dla przypomnienia LF i MF obsługiwać będą bezpośrednio końcówki przy podziale na zewnętrznej zwrotnicy.

Z trzeciego wzmaka pójdzie sygnał filtrowany od dołu na 1,25kHz i będzie dzielony pasywną zwrotnicą kopiowaną z mojej zwrotki mającą filtry górno i dolnoprzepustowy przy 9kHz. Tak jak w oruginale. Wyrzucam L-Pady i dam rezystory.

W kolumnie wszystkie głośniki zostaną podłączone do 4-ech par terminali. LF i MF pójdą do wzmaków, a HF i UHF do odpowiednich wyjść zwrotki pasywnej umieszczonej poza skrzynią.

Pozdro

Nie wiem jaka jest rezystancja cewek oryginalnych choć chyba mógłbym je zmierzyć ze zwrotnicy.

Jeśli jest to w granicach 0,5 Ohma to Polink ma takie cewki z drutu za ok. 4 zł/szt.

np.:

Cewka ind. 0,250mH +/-3% 0,490Ω dr.0,70mm śr.31 dł.30mm

Cewka ind. 0,160mH +/-3% 0,410Ω dr.0,70mm śr.29 dł.30mm

AWG 21, trochę mało.

Jakoś do mnie nie przemawiają :).

Wolę te taśmowe.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Po co kopiować ten przestarzały design 3143 kiedy pod ręką masz 4344Mk2 z baterią?

Z jednej strony dajesz topowe komponenty a z drugiej masz przestarzały layout.

Te oryginalne cewki powinny mieć około 0.50 RDC, jak dasz 0.09 będziesz miał lekko inną zwrotkę.

Musiałbyś mierzyć mikrofonem pomiarowym jak mocno 3143 reaguje na zmianę rdc.

Mniejszy AWG = wyższy RDC.

Oglądałem foty tego midwoofera i ciężko powiedzieć czego to hybryda. Naklejka z tyłu jest zmieniona i widze też jakiś opis na naklejce na boku.

Edytowane przez Marek.S

Zawszę mogę dołożyć szeregowo 0,5 Ohma do cewki.

Skąd masz dane RDC dla tych cewek?

Moje cewki to 50344 0,16 mH i i 52943 0,25 mH. Internet nic nie wypluwa.

Czemu bez baterii??

A po co z baterią skoro LF i MF obsługuje aktywna zwrotnica lampowa? HF i UHF ma być na najlepszych możliwych komponentach tj. Duelundach, wspomnianych cewkach i rezystorach PathAudio i Mundorf.

Poza tym robię kopię, która powinna zagrać bez problemów. Juz niedługo się przekonamy.

Pozdro

Wyczytalem na forum JBLa ze brali 0.50 ohma ALE niektore stare zwrotki mialy rdc cewek obliczone pod konkretna zwrotnice, nie wiem jak jest z 3143 ale 3155 tego nie ma.

Patrzylem wczoraj na test kondow w humblehomemadehifi, te Duelundy kosztuja po 1000zl sztuka?!

Crosscapy wypadly niezle, ot taki dobry sredniak, lepiej od SCR Solen.

Tak na marginesie, co w zwrotnicy lapie zaklocenia z sieci, cewki czy kondy?

Mam kabel zasilajacy 30cm od zwrotki ktora lezy na podlodze i z midwoofera slychac brumienie. Jesli postawie ja na boku brumienie znika.

Witam,

moja część zwrotki dla HF czyli od 1,25 kHz do 9 kHz wyglądac będzie tak:

urL6Gq.jpg

Filtr górnoprzepustowy dla 1,25 Khz realizowac będzie zewnętrzna zwrotka aktywna.

Filtr dolnoprzepustowy dla 9 kHz realizować będą elementy ze schematu powyżej.

Ponieważ ten głośnik ma najprawdopodobniej dużą skuteczność JBL zastosował na cewką rezystory dużej mocy, a dopiero potem L-pada. Po wywaleniu L-pada zrobił mi się schemat jw. Mam tam cztery rezystory, a wolę dwa :) bo taniej. Ktoś mi to przeliczy?

Wzór dla takiego czegoś bym poprosił aby zamienić te rezystory dwoma:

0PovPA.jpg

Oryginalnie cześć zwrotki 3134 dla HF bez filtra górnoprzepustowego dla 1,25 kHz wygląda tak:

PzPXNk.jpg

Do rezystora 4 Ohm za cewką (52957) muszę dodać 0,4 Ohma powiększając RDC. BTW dlaczego ten rezystor jest aż 25W a rezystor 15 Ohm 20W gdy potem są tylko 10W?

L-Pad zostanie zamieniony na dwa rezystory, jeden szeregowy, jeden równoległy jako Ra i Rb z pierwszego schematu. Ra zostanie zastąpiony jako R3 z drugiego schematu gdzie R3=Ra+4 Ohm (13202). Ra i Rb zostały zmierzone dla róznych wartości +/- dB z L-Pada. U mnie ustawię wartość ok. -1,5 dB. W domu mam już zapisane wartości.

R1 = 4 Ohm + 0,4 Ohm = 4,4 Ohm gdzie oczywiście takiego w typoszeregu brak.

R2 pozostanie 15 Ohm.

Dodatkowe pytanie: czy R1 i R2 muszą mieć 20-25W czy wystarczy 10W? jeśli muszą to R1 musze złozyć z dwóch bo tu chcę zastosować PathAudio któe są 10W.

Sprawę załatwiłoby mi przeliczenie rezystorów R1, R2, R3, R4 na dwa: jeden szeregowy, drugi równoległy. Tyle wyjaśnienia.

Pozdro

Faktycznie, zapomnialem ze przeciez na spodzie zwrotnicy jest duża cewka 2.4mH, w takim razie niezła z niej antena.

Czyżbyś znalazł przyczyne swoich kłopotów?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Tak, to cewka łapie syf z eteru. Jutro powinny jeszcze przyjść OPA2134PA i będę też wymieniał kondy w na Silmic II albo Muse KZ. Zauważyłem też że w schemacie jest poprawka i w międzyczasie zmienili 2x1000uF w zasilaczu na 2x2200uF także te też wymienie.

Pamiętaj że 4343 to master monitor który jest w stanie osiągać poziomy głośności o którym się fizjologom nie śniło i nie ma szans żebyś je osiągnął w normalnym salonie, no chyba że masz skłonności masochistyczne :-)

Może dlatego dali tak mocne rezystory? Zawsze można dać 2x30 ohm równolegle.

W starszych zwrotkach JBLa widziałem już potopione rezystory i poprzypalane kawałki gąbki trzymające komponenty do kupy.

Edytowane przez Marek.S

Może dlatego dali tak mocne rezystory? Zawsze można dać 2x30 ohm równolegle.

W starszych zwrotkach JBLa widziałem już potopione rezystory i poprzypalane kawałki gąbki trzymające komponenty do kupy.

Wiem.

2x30 równolegle lub 2x7,5 szeregowo :). Tyle że to ciagle 2 x kilkadziesiat złotych. Te rezystory z najwyższej półki kosztują majątek. Na powaznie zastanawiam się nad forumowymi ołówkami.

Tu na szczęście zwrotka będzie na zewnątrz więc będzie widać. I takie poziomy głośności mi nie grożą.

A ktoś mi te rezystroy potrafi przeliczyć? Chyba skopiuję do DIY.

Pozdro

Fakt, myśle że chłopaki w dziale DIY będą wiedzieć najlepiej.

Ołówki mogą być ciekawe. Zawsze możesz na początek kupić metalizowane MOX albo Jantzeny Superes a potem poeksperymentować z egzotyką.

Przywiozłem cewki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże i ciężkie ;).

W szeregu do głośnika rezystory będą ołówkowe, równolegle Mundorf M-Resist Supreme.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzisiaj złożyłem dziady do kupy. Zagrałem bez wysokotonowca pow. 9kHz. Strasznie dziwny dźwiek. Porażka. Jakby ktoś kogos wykastrował.

Zwrotka na opampach szumi jak cholera.

Zostało jeszcze sto metrów.

Lampowa zwrotka już gotowa. Jeszcze złozyc pasywna na górę i ... testujemy.

Juz widzę, że będzie zabawa z zestrojeniem poziomów.

Dla 2-way proste, bas można na ucho.

Dla 3-way to już nie jest takie proste.

Pewnie pomiary będą potrzebne.

pozdro

Edytowane przez pmcomp

Ale to przecież do przewidzenia że bez supertweetera to będzie kompletna karykatura. Przerabiałem to.

Zobaczymy czy ta lampowa zwrotka będzie szumieć :-))

No jak? Taka wiedza i takie efekty? Nie szkoda czasu?

Sly, ciebie to już całkiem pop......o.

Czytać nie umiesz że była próba bez jednego głośnika ?!?

I bez pasywnej zwrotnicy na HF/UHF? Ty nawet nie wiesz czym się zwrotnice różnią.

Ręce opadają z tym gościem.

Lukag72 daj mu proszę bana, będzie spokój w tym wątku.

Idź sly do klocków po 100 tys zł/szt, tam twoje miejsce. To cię podnieca. Metki i pieniądze. A tu proszę nie zaglądaj.

Ale to przecież do przewidzenia że bez supertweetera to będzie kompletna karykatura. Przerabiałem to.

Zobaczymy czy ta lampowa zwrotka będzie szumieć :-))

Potwierdziło się to co było widac ze schematów. Tuba tweeterowa i supertweeter maja bardzo wysoką skuteczność i były mocno tłumione na oryginalnej zwrotnicy. Dlatego tyle rezystorów i takiej dużej mocy. Musiały wytracić tą energię w postaci ciepła.

Mam juz wszytskie elementy do zwrotki HF/UHF ale nie chcę składac na pająka bo takie zabawy często kończą się czegoś śmiercią. Nie chcę ryzykowac.

I tak przy dokręcaniu woofera pękło mi wczoraj to aluminiowe mocowanie. Za mocno dokręcałem. Trzyma ale trzeba dorobić kawałem stalowej blachy. Wolę oryginał. Gdzie to można kupić?

A tak cały montaż bez strat i problemów, a można tam sobie narobić kłopotów. Fotohistoria u mnie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość cybant

(Konto usunięte)

Wiem.

2x30 równolegle lub 2x7,5 szeregowo :). Tyle że to ciagle 2 x kilkadziesiat złotych. Te rezystory z najwyższej półki kosztują majątek. Na powaznie zastanawiam się nad forumowymi ołówkami.

Tu na szczęście zwrotka będzie na zewnątrz więc będzie widać. I takie poziomy głośności mi nie grożą.

A ktoś mi te rezystroy potrafi przeliczyć? Chyba skopiuję do DIY.

Pozdro

Napisz na PW do Fathera_PiO , ma kogoś kto robi takie grafitowe rezystory.

Napisz na PW do Fathera_PiO , ma kogoś kto robi takie grafitowe rezystory.

Juz się robią. Będą w przyszłym tygodniu. Do szeregu. Równolegle pójdą Mundorfy.

Pozdro

O metkach i cenach nic nie pisze. Za to ciebie pmcomp jak widać musi to uwierać. Boli co?.... :-))

Edytowane przez sly30

A kysz, a kysz ...

Na pożegnanie: uwierać to mnie może gumka od majtek :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi