Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego wybrałem gotowy projekt, czyli 3155 z charge couplingiem ale kilka osób z innego forum powiedziało mi żeby to wypierniczyć i dać zamiast 4x1 pojedyńczy 1uF.

Ja tam nie wiem, ja się nie znam.

Wybralem droge z aktywną zwrotką.

Jesli jest tak jak posze Atlon z tymi 9V czy 27V to przy zmianie na te bateryjki Glenn Miller powinien po prostu usiąść z orkiestrą w moim salonie. Dlaczego tak myślę? Noooo ... bo teraz już prawie siedzą, a może JUŻ siedzą?

Na żadnej wystawie, na systemach za pierdyliony złotych nie slyszalem takiej jakosci dzwieku jak mam teraz w domu.

Czy mozna lepiej ??? Pewnie tak ale ... nie jestem przekonany czy akurat 9V-owa bateryjka spowoduje u mnie potrójny wzwód i trzy orgazmy pod rząd. Swoje lata już mam i ... w cuda raczej nie wierzę.

:)

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz mam mętlik w głowie i nie wiem czy dobrze zrobiłem z pojemnością kondów.

A co się stało się? Co podejrzewasz?

Pamietaj Marku, ze w necie userzy mówią i piszą zazwyczaj tylko o ... SUKCESACH ... okupionych wieloma porażkami, o których nie znajdziesz ani słowa.

Dlatego ja wszystko z netu dzielę przez ... DWA i staram się stosować sprawdzone rozwiązania.

Ehh, dlatego np. przestałem się udzielać, bo częściej niż rzadziej można beknąć w dobrym towarzystwie zamiast coś z sensem kaszlnąć.

Cześć Amnes,

Chodzi mi o sens moich kombinacji żeby osiągnąć zamierzoną wartość i mieć możliwość podłączenia charge couplingu, takie (1+1)+(1+1) dalej daje mi końcową pojemność 1uF a potrzeba do tego aż czterech kondensatorów.

Za 4 czerwone Jantzeny wychodzi mi więcej niż za pojedyńczy, topowy ClarityCap MR 1.0uF tyle że wtedy bez CC.

Edytowane przez Marek.S

To fakt. Ten cały charge coupling... Ja na dobrą sprawę nie słyszałem jego wpływu na brzmienie. Szansa na porównanie jest podobno jedna, bo kondy raz podłączone do baterii polaryzują się teoretycznie na lata wg. tego co pisali Amerykanie. Hiendowcem nie jestem i w sprawach audiofilskich kondów się nie wypowiadam, bo nie są przedmiotem mojego zainteresowania.

Także tego, jak lubisz kombinować, to kombinacji jest nieskończoność. Ja nie lubię, wolę zatrzymać się na 80-90% i być szczęśliwym użytkownikiem zamiast wadoszukaczem. Ideały chyba nie istnieją?

Ja też nie lubię kombinować, wolę zrobić coś na podstawie gotowego projektu niż bez przerwy szukać dziury w całym.

Tak samo w przypadku kabli - kupuje Audioquesty bo zaczęłem od King Cobry i mi się spodobały i dlatego z powoli, kiedy mam na to budżet kupuję coraz to wyższy model. AQ to znana marka, kable są porządnie wykonane i można je w razie czego dość łatwo je odsprzedać.

Słuchanie kilka razy pod rząd tego samego utworu tylko przez inny kabelek strasznie mnie nuży.

Zmienisz wartości szeregowej i równoległej rezystancji l-Pada

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

To logiczne ale chodziło mi bardziej o to czy będę miał wtedy po prostu mniejszą obciążalność i ew. mniejszy zakres regulacji czy zmienię charakterystykę głośnika. Poszperłem trochę w google i wychodzi na to że jednak zmieni się charakterystyka.

p.s

Mała ciekawostka, 4355 ma węższe pasmo przenoszenia niż 4350, ciekawe dlazego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
  • 2 tygodnie później...

Vektor Akustik B4 :

36a68590b9483f27.jpg53bba7f03aba599e.jpg

...stały pod 4412 jako standy :-)

10299517_1503723223230994_6457437325473676872_n.jpg?oh=044d8e451d7925142078d5afff57cd60&oe=5501AD15

Witam

Mam te kolumny w domu na odsłuchu

Szczerze mi się podobają i grają bardzo fajnie tylko za boga nie mam pojęcia ile są warte i czy je kiedyś odsprzedam

Cena wyjściowa 6k

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Witam,

proszę o radę. Mam kolumny JBL4312E i wzmacniacz Krell kav 300i. Gra to bardzo fajnie i do wczoraj nie chciałem nic zmieniać, ale stało się inaczej. Od wczoraj mam w domu pożyczone kolumny B&W CM10.

Moje spostrzeżenia: JBL-e jak dla mnie ogólnie grają lepiej, ale niestety góra w B&W jest lepsza, bardziej szczegółowa i wyraźna.

Z jakim wzmacniaczem JBL-e mogą się bardziej otworzyć na górze?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [pp_gal]/3/

Dobrze widzę, czyżby te K2 na górze to są wykonane w piano-gloss?

10996481_1060277553988453_5957816862076647730_n.jpg?oh=2161ca4fcfabd7525d9aff8a95443049&oe=554F3747&__gda__=1430922519_d756a79221c2f0cf8de9fa09d5965015

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

jbl.jpgjbl2.jpg

Ukryta Zawartość

004-avshowhn-2_pjak.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak widać że topowe JBL-e powinny mieć podwyższajace podstawki, już takie kiedyś w kształcie kolumn JBL-a widziałem.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość cybant

(Konto usunięte)

Jednak widać że topowe JBL-e powinny mieć podwyższajace podstawki, już takie kiedyś w kształcie kolumn JBL-a widziałem.

Nie muszą ...to się słucha w dużych pomieszczeniach.

Muszom ;)

Muzycy nie grają na poziomie podłogi tak w realu :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam,

proszę o radę. Mam kolumny JBL4312E i wzmacniacz Krell kav 300i. Gra to bardzo fajnie i do wczoraj nie chciałem nic zmieniać, ale stało się inaczej. Od wczoraj mam w domu pożyczone kolumny B&W CM10.

Moje spostrzeżenia: JBL-e jak dla mnie ogólnie grają lepiej, ale niestety góra w B&W jest lepsza, bardziej szczegółowa i wyraźna.

Krell KAV-300i jest dość jasnym wzmakiem i jego pre jest po detalicznej stronie mocy.

Pozdro

Krell KAV-300i jest dość jasnym wzmakiem i jego pre jest po detalicznej stronie mocy.

Pozdro

tzn., że z kolumn JBL4312E nie da się wycisnąć więcej na wysokich tonach?

Dobieranie komponentow nie polega na az takim wyciskaniu wysokich tonow ak opisujesz. To kreuje raczej charakter brzmienia.

Sprawdz, czy wszystko z tymi kolumnami jest OK.

Tam raczej wysokich nie powinno brakowac, chyba ze masz wymagania nietoperza :).

Gory mozesz dodac bądź ująć potencjometrem na gorze.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Dzisiaj będę testował Mark Lewinson 331 na basie. Pogra u mnie ze dwa tygodnie, a może dłużej ?

Zobaczymy. Mówią, że seria 3 to ostatnia prawdziwa seria Lewinsona. Niestety na monosy 33H się nie szarpnę :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Dzisiaj będę testował Mark Lewinson 331 na basie. Pogra u mnie ze dwa tygodnie, a może dłużej ?

Zobaczymy. Mówią, że seria 3 to ostatnia prawdziwa seria Lewinsona. Niestety na monosy 33H się nie szarpnę :).

Pozdro

Na basie ostatnio grałeś z Nakamichi PA-5 MkII, czy JBL UREI 6260?

Reszta pewnie standardowo, czyli Dynaco ST-35 na średniaku/papierzaku i IDHOS'y na wysokich z alu.

2121H masz na mid-basie i 2420 na wysokich. A na skrajach 2231 i 2405 w wersji A czy H?

4343b(2).jpg

Ukryta Zawartość

Patrz, aby Marki No.331 i tych lampiaków nie wygryzły :D

Wszyscy znają Marka No.331 z AS w 2004 roku, gdzie hulał z K2 S9800 :

9445.jpg

...był tam również Cello Encore 1MΩ Line Preamplifier, Theta Digital DS Pro Basic III DAC, oraz Levinson No.39 jako transport, na którym leżała cegła Shatkiego – za około 1000 zł. Okablowanie bodajże Zu Audio i filtry sieciowe Chang Lightspeed.

Ukryta Zawartość

Teraz gram:

Nak na basie, Pass Aleph-M na mid, IDHOS na high i ulltrahigh.

Chcę porównać Naka do ML co może zabrzmieć dziwnie patrząc na marki i kasę ale ... zobaczymy, sam jestem ciekaw.

Aż takich eksperymentów ze zmianą wzmaków na pasma nie chce mi się robić, za duzo pomiarów mikrofonem i ustawiania poziomów, leniwy jestem.

Na średnicy i górze ma być lampa i już.

2405 w wersji H. 2231 w wersji H.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Witam,

Pozdro

tzn., że z kolumn JBL4312E nie da się wycisnąć więcej na wysokich tonach?

Dobieranie komponentow nie polega na az takim wyciskaniu wysokich tonow ak opisujesz. To kreuje raczej charakter brzmienia.

Sprawdz, czy wszystko z tymi kolumnami jest OK.

Tam raczej wysokich nie powinno brakowac, chyba ze masz wymagania nietoperza :).

Gory mozesz dodac bądź ująć potencjometrem na gorze.

Pozdro

Ale tweeter w tych kolumnach cudem techniki też nie jest :-) Tu B&W akurat może mieć przewage.

Już wiem. Po prostu B&W ma lepszą wysokotonówkę, ale ogólnie dla mnie JBL-e graja lepiej. Problem rozwiązany:) Zostaję przy mojej konfiguracji:)

CM10-tki zdecydowanie najlepsze paczki z serii CM – jak piszą w recenzjach. Dynamiczne, szybkie, żywe, otwarte – idą na rzeźbę i potrafią nawet przydzwonić. Bas zwarty i konturowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie, że problem rozwiązany :-), ale jakby co, to podłącz dodatkowe okablowanie w Bi-wiringu dla zakresu średnio-wysokotonowego w 4312E.

Może coś z Nordosta, Kimbera, QED Genesis Silver Spiral, lub coś podobnego, totalnie transparentnego. Tylko najlepsze modele / żylety, bez upiększania i wygładzania.

Oczywiście dzielona amplifikacja daje znacznie więcej aniżeli integra. Wtedy rura idzie jak trza, wszystko jest bardziej otwarte i precyzyjne.

B&W CM10 to domowe kolumny, a JBL-e 4312E Control Monitor … studyjne. Inne projekty, inaczej zestrojone, na inne brzmienie/zastosowanie. W studyjnych JBL'ach wysokie będą przyjemniejsze bardziej przy średnicy niż w B&W CM10. A w domowych, nawet 2-drożnych JBL'ach będzie podobnie jak w B&W ...jaśniej, wyraźniej i z większym blaskiem niż w studyjnych.

Poza tym, B&W CM10 kosztują 14k-PLN, a JBL'e 4312E w granicach 8k-PLN.

Jak JBL'e 4312E ogólnie Tobie grają lepiej od B&W CM10, to co by było gdybyś posłuchał JBL'i 4319 Control Monitor – ale to już cena 15 598,00 zł.

W modelu 4319 przetworniki średnio i wysokotonowe rozmieszczone są w linii pionowej i oba aluminiowo-magnezowe.

jbl4429-e1367383336629.png

99783aa3.jpg

JBL_studio_4319_1.jpg

14b.jpg

jbl4319_4.jpg

jbl4319_7.jpg

Ogólnie bardziej otwarte i przejrzyste, coś jak w tytule recenzji do kolumn JBL 4319: ''Микрохирургия звука'' :-) ...

Ukryta Zawartość

d5aa48d66405e97c90dd696027d0c96f.jpg

cede384a95d87638b084883c944234c7.jpg

0e7b5ad66008b035214a0d8ecb5c3c42.jpg

I podsumowanie recenzji z powyższego linku.

''Оценки:

1. Дизайн - 90%

2. Качество изготовления - 95%

3. Звучание - 95%

4. Эргономика - 90%

Итоговая оценка 95%

Плюсы: чрезвычайная детальность, гибкость и информативность, порою граничащая с теоретическим пределом

Минусы: нежелание маскировать компромиссы и огрехи фонограммы, абсолютная прямота подачи, лишенная даже намека на светскую учтивость

Вывод:

JBL Studio Monitor 4319 способны открыть портал в невозможное, но только в том случае, если вы и впрямь готовы услышать, как в действительности звучит ваша любимая пластинка

Юрий Пеньков''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na szybko wrażenia ze słuchania MLa. Podkreślam ... na szybko ... potrzeba więcej pobawienia.

Po wpięciu MLa w tor zrobiła się ... buła. Bas się rozlazł, stracił kontur, zrobił się miękki, taka guma. Brrrrrr. W Naku zestrojonym paramatrycznym EQ jest płaski jak stół od 30 do 300 Hz, jest szybki, kontrolowany, konturowy i gra. A w MLu się rozłaził. I było za mało wysokiego basu.

No to zrobilismy eksperyment i ... wyłączylismy EQ ustawione pod Naka. Iiii ... jakby inny wzmak. Nagle ML zaczął grać. Pojawiło się to wszystko co jest na Naku z małym zastrzeżeniem ... jakość niskiego basu jest ciągle gorsza niż w Naku. Wysokiego basu jest dalej za mało.

Sumarycznie ML bez EQ jest dalej gorszy niż Nakamichi z EQ, żeby było jasne. Należy zrobić EQ dla MLa.

Poniewaz było już późno i pudełeczko przedwzmaka mikrofonowego do pomiarów się zbiesiło nie moglismy zrobić parametryzacji EQ i ustawienia poziomów dla MLa. Wydaje nam się, że poziom niskich tonów przy MLu był zbyt niski, dzisiaj porobię dalsze eksperymenty swoim mikrofonem.

Niestety finalne porównanie będzie można zrobic dopiero gdy system pomiarowy Mirka będzie działać.

Wnioski na szybko:

- equalizacja paramatryczna działa i z Nakiem zdziałała cuda, bas jest znakomity, użyje słowa którego nie lubię ... referencyjny

- liniowośc Naka pozostawia dużo do życzenia, na słuch bez equalizacji grał gorzej niż ML bez equalizacji. Lub gorzej zgrywa się z pomieszczeniem

- goły ML bez equalizacji zachowuje się w moim pomieszczeniu znakomicie, na słuch nie ma rażących wpadek. trzeba sprawdzić chcrakterystykę, wymodelować ją na płasko i wtedy porównywać.

- equalizacja parametryczna na basie warta jest pieniędzy i zachodu, po jej ustawieniu efekt jest spektakularny.

To moje wrażenia. Słuchalismy we trzech z kolegami mirek24 i Laska. Dla Laski mój dźwiek był za mało muzykalny. Jak pisałem kiedyś to nie jest dźwięk z Harbethów czy Audio Note.

Kiedys zrobiliśmy eksperyment podłączając w mój tor lampowe pre Technicsa z lat 70-ych, taki klon czy rozwinięcia legendarnego pre 7 Marantza. Wtedy było więcej muzyki w muzyce. Może to jest droga, muszę ją przetestować. Nastepna to wymiana kondów w moim pre z Jupiterów na Jeneseny lub na Duelundy. Jak zwykle ciagle jest zabawa.

BTW na początku zabawy wymienilismy w Mirkiem 2405H w prawej kolumnie i nie ma spadku charakterystyki dla UHF. Mirek mówi, że usłyszał zmianę, moje uszy już tak wysoko nie sięgają. Poprzedni głośnik jest najprawdopodobniej zatarty, muszę wymienić w nim cewkę i membranę, koszt ok. 100 zł za third party.

Musielismy zabawić się w stolarza i podszlifować z 1 milimetr wieniec wzmacniający w kolumnie bo nowy głosnik się blokował i górny panel nie wchodził. Wrrrrrr.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi