Skocz do zawartości
IGNORED

Reimyo DAP-999, Lampizator Atlantic i Mytek Manhattan ...

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Ale bez tego malutkiego trafa 1:1 taka franca przelezie.

A niby jakim cudem?

Podobno lubisz Lampizatora, poczytaj co on ma do powiedzenia o trafach na SPDIF.

A niby jakim cudem?

Podobno lubisz Lampizatora, poczytaj co on ma do powiedzenia o trafach na SPDIF.

A niby jakim cudem?

A z innej beczki ... usłyszysz w torze roznice pomiędzy tym trafem i bez? Pytam bo ja raczej się nie podejmę.

A jeśli chodzi o Fikusa to podoba mi się co słysze, a nie jak i co jest zrobione. Ale do tego tematu lepiej w tym wątku nie wracajmy :).

Muszę przewietrzyć mój system…

A z innej beczki ... usłyszysz w torze roznice pomiędzy tym trafem i bez?

W moim DACu jest lepiej bez trafa. porównywałem.

Mój CD transport lepiej gra po wywaleniu trafa. Eksperymentowałem, i wolę bez.

Czy usłyszę też w innych urządzeniach? Trudno powiedzieć, trzeba byłoby sprawdzić. W wielu transportach CEC traf nie ma. I nie jest to oszczędność.

W moim DACu jest lepiej bez trafa. porównywałem.

Mój CD transport lepiej gra po wywaleniu trafa. Eksperymentowałem, i wolę bez.

Czy usłyszę też w innych urządzeniach? Trudno powiedzieć, trzeba byłoby sprawdzić. W wielu transportach CEC traf nie ma. I nie jest to oszczędność.

Te trafo pod spdif to koszt 700 zł, te odpowiedzialne za konwersje, srebrne to 7 tys. Krell 280 jako transport z tym AN4 ze srebrnymi trafami vs sam Krell, to różnica ogromna na korzyść AN. Bas, wybrzmienia, szlachetność wysokich tonów, pomimo, że po RCA, całkiem inna liga. Duelundy, Telefunkeny itd. też swoje oczywiście swoje robią, Te trafa, to najdroższy komponent modyfikacji z tych co znam. Pmcomp ma u siebie pewnie te wypasione srebrne trafa :)

Siema

tak, kolumny mają metalowe membrany na średnicy i basie i grają w pomieszczeniu gdzie połowa ścian to szkło (tłumione jakoś tam zasłonami pionowymi, roletami rzymskimi i sporą ilością drzewek)...

Niełatwo jednak uzyskać dobre nasycenie z połączenia szkła i metalu....:)

Ale małymi kroczkami do przodu - sporo np dała mi wymiana końcówki MC452 na monobloki MC601... Czy podobnego postępu mogę oczekiwać po wymianie C500P tranzystorowego na C1100 lampowe? Zobaczymy...

Spytałem o DEbussy, czy warto go w ogóle brać do testów - gdzieś tam się powielają opinie, że jak na tranzystor, gra wyjątkowo muzykalnie, z dobrze dociążonym dźwiękiem. Jeżeli natomiast nie ma nawet nasycenia MDA1000, to na pewno nie tędy droga.

U mnie póki co, z Dacków które miałem i które testuję, MDA1000 wypada najgorzej. Takie bezpieczne tranzystorowe plumkanie wyprane z emocji.

Wygrywają lampizatory - już nawet tuningowany Lev 4 przebija Acoustic Arts Tube Dac czy Modwright Elyse muzykalnością...

Dlatego testować będę ww. Atlantica i coś rodziny Big 7 (zależnie co będzie dostępne zbalansowanego do testów)

Pzdr

Siema

tak, kolumny mają metalowe membrany na średnicy i basie i grają w pomieszczeniu gdzie połowa ścian to szkło (tłumione jakoś tam zasłonami pionowymi, roletami rzymskimi i sporą ilością drzewek)...

Niełatwo jednak uzyskać dobre nasycenie z połączenia szkła i metalu....:)

Ale małymi kroczkami do przodu - sporo np dała mi wymiana końcówki MC452 na monobloki MC601... Czy podobnego postępu mogę oczekiwać po wymianie C500P tranzystorowego na C1100 lampowe? Zobaczymy...

Spytałem o DEbussy, czy warto go w ogóle brać do testów - gdzieś tam się powielają opinie, że jak na tranzystor, gra wyjątkowo muzykalnie, z dobrze dociążonym dźwiękiem. Jeżeli natomiast nie ma nawet nasycenia MDA1000, to na pewno nie tędy droga.

U mnie póki co, z Dacków które miałem i które testuję, MDA1000 wypada najgorzej. Takie bezpieczne tranzystorowe plumkanie wyprane z emocji.

Wygrywają lampizatory - już nawet tuningowany Lev 4 przebija Acoustic Arts Tube Dac czy Modwright Elyse muzykalnością...

Dlatego testować będę ww. Atlantica i coś rodziny Big 7 (zależnie co będzie dostępne zbalansowanego do testów)

Pzdr

U mnie dSC Debussy zagrał lepiej od Audio Note DAC4. Odpowiednio nasycony i wypełniony dźwięk z mnóstwem szczegółów. Na pewno nie można nazwać go zimnym i chudym, a przekazu suchym. Wczoraj słuchałem cały wieczór z płyt CD. najróżniejszych. Kilka godzin. Ani razu nie zagrało za ostro, za twardo czy za chropowato. Czytelny, muzykalny przekaz z mnóstwem szczegółów, których bym się w tym materiale nie spodziewał, że takie tam są. Cały czas imponuje mi niesamowita kontrola basu. Na pewno trzeba uważać z podłączaniem Debussyego do systemów tranzystorowych z jasnymi kolumnami. Wtedy może potwierdzić się stereotypowa opinia o suchym graniu i darciu mordy.

Fikus twierdzi, że Atlantic gra lepiej od Bigów 7. Ja to z pamięci mogę potwierdzić. Mi się Atlantic bardzo spodobał. Dźwięk klasy mojego AN oraz Mytek Manhattan.

Fikus twierdzi, że Atlantic gra lepiej od Bigów 7. Ja to z pamięci mogę potwierdzić. Mi się Atlantic bardzo spodobał. Dźwięk klasy mojego AN oraz Mytek Manhattan.

z tego co słyszalem w jego salce, gra trochę inaczej. Dzwięk bardziej direct niz z duzych lamp, mniejsza scena w głąb, mniej powietrza...

Czy lepiej - trudno powiedzieć - w tej salce jest tak gęsto i ciężko (jak na mój gust), że wszystko gra podobnie...:)

Dlatego wezmę oba do siebie i zobaczymy

NO i jak ten Debussy taki kozak, to może też stestuję jednak...:) Skąd jesteś?

z tego co słyszalem w jego salce, gra trochę inaczej. Dzwięk bardziej direct niz z duzych lamp, mniejsza scena w głąb, mniej powietrza...

Czy lepiej - trudno powiedzieć - w tej salce jest tak gęsto i ciężko (jak na mój gust), że wszystko gra podobnie...:)

Dlatego wezmę oba do siebie i zobaczymy

NO i jak ten Debussy taki kozak, to może też stestuję jednak...:) Skąd jesteś?

Wawa.

DCS i Harpie to najprostszy sposób na klęskę. Zmień kolumny a nie elektronikę. Albo weź te paczki ze sobą to porównamy je z innymi żebyś wiedział jaki dokładnie mają charakter. Nie oczekuj od przetwornika niemożliwego.

DCS i Harpie to najprostszy sposób na klęskę. Zmień kolumny a nie elektronikę. Albo weź te paczki ze sobą to porównamy je z innymi żebyś wiedział jaki dokładnie mają charakter. Nie oczekuj od przetwornika niemożliwego.

Chlopie, one ważą z 70kg/sztuka! Z tego też powodu zostaną u mnie na dłużej, bo nawet przesunięcie ich o parę cm sprawia mi niesłychanie wiele trudu! :)

To już wolę PRE i przetwornikami sobie "pożonglować"...

Tak, wiem że z tzw gówna (pomieszczenie + metalowe przetworniki), popularnego bata nie ukręcę. Oczekiwań zatem nie mam kosmicznych, przynajmniej w stosunku do dostosowanych salek których trochę już zwiedziłem....

Namiastkę szczęścia daj mi granie Lampizatora, ale lamp się trochę po prostu boję - szczególnie tych wielkich w Big 7(gdzie za dobrą kwadrę trzeba będzie z 10 kPLN wybulić)...

Myślałem po opisach, że podobny efekt muzykalnego, dociążonego i gładkiego grania można z jakiegoś tranzystora wyciągnąć (ww. Debussy np) ale skoro MDA1000 jest podobno bardzo muzykalny jak na tranzystor, to kierunek dla mnie niestety jest jeden...

Chlopie, one ważą z 70kg/sztuka! Z tego też powodu zostaną u mnie na dłużej, bo nawet przesunięcie ich o parę cm sprawia mi niesłychanie wiele trudu! :)

Tak, wiem że z tzw gówna (pomieszczenie + metalowe przetworniki), popularnego bata nie ukręcę. Oczekiwań zatem nie mam kosmicznych.

Namiastkę szczęścia daj mi granie Lampizatora, ale lamp się trochę po prostu boję - szczególnie tych wielkich w Big 7(gdzie za dobrą kwadrę trzeba będzie z 10 kPLN wybulić)...

Myślałem po opisach, że podobny efekt muzykalnego, dociążonego i gładkiego grania można z jakiegoś tranzystora wyciągnąć (ww. Debussy np) ale skoro MDA1000 jest podobno jest muzykalny jak na tranzystor, to kierunek dla mnie niestety jest jeden...

A z kąt Ty tą cenę za lampy wźiołeś , chyba Ci ktoś bajek naopowiadał. Lampi 7 gra fajnie nawet na podstawowym zestawie. A z czasem można wymienić np. Na WE101psvane i jest ok.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Misiek, akurat 101 to nie u mnie... Za technicznie

Tak, gra fajnie już na basic, ale gra dużo fajniej na lepszych lampach.

Nie wiem dlaczego tak jest, ale akurat w Lampim 7 zmiana lamp przynosi dużo bardziej wymierne zmiany, niż żonglowanie tymi malutkimi w L4, Accustic Arts czy MW Elyse...

Tak, wiem że z tzw gówna (pomieszczenie + metalowe przetworniki), popularnego bata nie ukręcę. Oczekiwań zatem nie mam kosmicznych, przynajmniej w stosunku do dostosowanych salek których trochę już zwiedziłem....

Myślałem po opisach, że podobny efekt muzykalnego, dociążonego i gładkiego grania można z jakiegoś tranzystora wyciągnąć (ww. Debussy np) ale skoro MDA1000 jest podobno bardzo muzykalny jak na tranzystor, to kierunek dla mnie niestety jest jeden...

Sam sobie odpowiedziałeś. Kupiłeś kolumny, które z muzykalnością nie mają wiele wspólnego a teraz oczekujesz cudów. Zamiast marnować środki zakup daczek Phasta wsadź miedziane kondensatory i będziesz miał spokój. Jak Ci się znudzi i postanowisz budować system w sposób bardziej przemyślany to powrócimy do tematu. McIntosh MCD100 i MDA 1000 to świetnie dociążone i barwne granie, do tego reszta McIntosha którą znam na wylot. Jeżeli nadal brak barwy to wywal te kolumny dla własnego dobra. Na jakiej podstawie dokonywałeś zakupu jeżeli te paczki ewidentnie to nie Twoje granie. Może trzeba było posłuchać szkoły angielskiej.

Sam sobie odpowiedziałeś. Kupiłeś kolumny, które z muzykalnością nie mają wiele wspólnego a teraz oczekujesz cudów.

ja pierdzielę! nie manipulować mi tu proszę bo akurat dziś jestem względnie trzeźwy i się nie dam! Przecież piszę właśnie na odwrót - że nie oczekuję cudów! :)

Dobra, pomęczę Was jak C1100 na lampkach u mnie stanie i jakieś lepsze głośnikowce i IC kupie (u mnie wciąż wciąż Proel Die Hard - i to jest właśnie bezbarwny DRAMAT!) :)

A nuż właśnie zdarzy się cud...:)

To te?

open.jpg

Miałem kiedyś Thiele CS 3.6 z metalowymi membranami. bardzo dobry głosnik ale ... wymaga odpowiedniej elektroniki. trudny do napędzenia. Wymaga dużej elektrowni. Tranzystorowa, mocna końcówka plus lampowe pre.

cs3.6-1000x1000.jpg

Pozdro

ja pierdzielę! nie manipulować mi tu proszę bo akurat dziś jestem względnie trzeźwy i się nie dam! Przecież piszę właśnie na odwrót - że nie oczekuję cudów! :)

Dobra, pomęczę Was jak C1100 na lampkach u mnie stanie i jakieś lepsze głośnikowce i IC kupie (u mnie wciąż wciąż Proel Die Hard - i to jest właśnie bezbarwny DRAMAT!) :)

A nuż właśnie zdarzy się cud...:)

Trzymam kciuki. Chciałbym pomóc ale pomysły mi się skończyły :)

Przyjedź nawet bez kolumn.

eee nie, Harpia Nimbus Be... Duuuuży postęp! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Heh, patrząc na zestaw to chyba łatwiej wymienić kolumny niż resztę.

Tym bardziej że stoją za blisko tych okien, mając otwór z tyłu.

Ale ja sie nie znam.

SToja juz dalej, od przedniej ścianki do okien jest ponad 1m...

Bas jest poza tym szybki z tych Alu ScanSpeakow i nie mam z nim zadnego problemu

No problemów nie masz ale nie masz tez jak czytam barwy, nasycenia i wypełnienia niestety.

Bedzie cięzko cos zmienić samym DACkiem bo to nie jest jego "winą".

Panowie, demonizujecie albo przeceniacie moje skromne wymagania.

Piszę przecież, że jestem zadowolony z barwy tego setu na Lampizatorze, ale zastanawiam się czy jest to do osiągniecia na jakimś DAC tranzystorowym.

A ile jeszcze do poprawienia kablami, zasilaniem, PRE lampowym, które wkrótce się tam pojawią...

Paczek na razie nie ruszam bo w przedziale do 25kPLN na rynku SH nie słyszałem nic lepszego i nie wiem ile by tu trzeba było wydać, żeby zdecydowanie zyskać na jakości....

A trochę się powłóczyłem po różnych salkach przed decyzją o ich zakupie...:)

No nic, bardzo mi pomogliście - serdeczne dzięki! Póki co dziękuję za uwagę...

Pzdr

Odpowiedzi na pytania ktorych nie widac szukajcie u kolegi Artuku.

A ode mnie jeszcze drobne wyjasnienie:

- to nie za jedna ostatnia sprzeczke jak twierdzicie, to za cala wendette jaka miedzy soba prowadza na tym forum. Niech Sly zaprosi Szymona na swoje forum i niech sie tam dalej okladaja ku uciesze gawiedzi. Tutaj mamy ich dosc!

Tak jak napisalem wczesniej, wyleca z kazdego nastepnego watku w ktorym zaczna swoja wojne.

sorry za brak polskich fontow.

Tak jak napisalem wczesniej, wyleca z kazdego nastepnego watku w ktorym zaczna swoja wojne.

Jaką wojnę? Po prostu mają odmienne podejście do tematów których przedmiotem jest to forum. Mamy wszyscy tylko klepać się wzajemnie po pleckach? By był dyskurs muszą być odmienne zdania .Każdy z nas przeszedł inną drogę w tym hobby, ma inne doświadczenia i zapatrywania. Bronienie swojego podejścia i własnych rozwiązań pewnych problemów, próby narzucania własnych poglądów innym nie jest czymś nagannym, to naturalne zachowania w świecie ludzi. Nie ma postępu gdy nie ścierają się poglądy, idee, koncepcje, różne rozwiązania. Może forma tarć nie jest tą "wersalową", ale Wersal jest w kraju w którym żre się żaby, a widelce ukradli i wywieźli od nas.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.