Skocz do zawartości
IGNORED

Reimyo DAP-999, Lampizator Atlantic i Mytek Manhattan ...

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to nie jest wątek o kolumnach i animozjach osobistych audiofili tylko o określonych dacach wymienionych w tytule.

Howgh jak mawiał:

230922_22cede.jpg?w370h370

Wróćmy do tematu DACków.

Sprawa kolumn wyszła niejako mimo woli ponieważ kolega LorinSi szuka zmian w swoim systemie i postawił tezę, że zapewni mu ją wymiana DACa. Szymon na bazie swoich doświadczeń stwierdził, że powodem sa konkretne kolumny.

Na bazie moich doświadczeń mogę powtórzyć co juz napisałem. Na 99% jesli dźwięk z toru cyfrowego czyli przez DAC jest za suchy lub zbyt detaliczny i szczegółowy to winnymi zaistniałej sytuacji sa kolumny ew. wzmacniacze i to tam nalezy szukać rozwiązania.

Jacek był ostatnio u mnie z tytułowym DACkiem Reimyo DAP-999EX. Nie moglismy go posłuchać na JBLach bo spaliły mi sią dwa rezystory w jednej koncówce mocy na wysokie tony. A słuchanie na jedna kolumne w stereo raczej nie ma sansu. Podłączylismy go pod zestaw tranzystora z kolumnami Tandberg. I zrobiło się szorstko, ostrawo i chudo. Wina Reimyo? Nie, moich kolumn. Już leży przygotowany zestaw rezystorów grafitowych do zwrotnicy. Ew. zamiana tranzystora na lampę Dynaco ST 35. I problem zniknie :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Sly30 również zostaje przywrócony. Czynie to po raz ostatni. Następne wzajemne dogryzanie i poniżanie wyeliminuje obydwu z każdego wątku gdzie się z tym spotkam.

Pozostałych proszę o wpisy merytoryczne w temacie tego wątku.

dCSa mozna posłuchać zapewne u albo od ... dystrybutora dCSa na Polskę.

Ze strony producenta:

Audiofast

FAST M.J. Orszanscy sp. j.

Romanowska 55e, pasaz lok 9

Lodz

91-174

Poland

+48 42 61 33 703

Zakładam, ze podobnie jak w zeszłym roku pojawi się na Audio Szoł w tym roku.

A ten, o którym myślicie ... już nie jest do posłuchania. Chyba, że u mnie ;).

Pijam single malty :) ... preferuje w dobrym towarzystwie. Zapraszam.

Dlaczego TO tyle kosztuje?

img-0634.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dCSa mozna posłuchać zapewne u albo od ... dystrybutora dCSa na Polskę.

Ze strony producenta:

Audiofast

FAST M.J. Orszanscy sp. j.

Romanowska 55e, pasaz lok 9

Lodz

91-174

Poland

+48 42 61 33 703

Zakładam, ze podobnie jak w zeszłym roku pojawi się na Audio Szoł w tym roku.

Pijam single malty :) ... preferuje w dobrym towarzystwie. Zapraszam.

Dlaczego TO tyle kosztuje?

img-0634.jpg

Ukryta Zawartość

Akurat dość często bywam w fascie ,ale chciałbym w domu u kogoś tego cuda posłuchać:) oczywiście całego systemu opartego o tego cudaka :)

Ukryta Zawartość

Czytam czytam ten wątek, to u kogo można posłuchać tego dcs?

Szymon może u Ciebie,mam najbliżej?:)

Jak otworzę salon audio lub sklep zielarski to będziesz pierwszy na liście.

Jaki ma sens odsłuch przetwornika w zupełnie odmiennym systemie. Zapłać kaucję i wypożycz do domu. Ewentualnie poproś kolegę lub dobrego znajomego, ja tak zrobiłem z odsłuchem Lebena bodajże 300f i słuchawek HD650 u fana nauszników. Niestety testu nie ukończyłem bo brum zabił przyjemność słuchania :(

Poprosiłem o przełączenie na jego "herbatniki " i było dużo lepiej. Bardzo ładna i analogowa średnica, góra lekko przydymiona. Bas poluzowany ale poprawnie wypełniony, takie przyjemne granie do popołudniowej herbatki. Później wrzuciliśmy marsze Fredericka Fennell z RR i... totalna lipa. Granie jak z radyjka kuchennego, bez siły i właściwego ataku. Przy spiętrzeniach dźwięku wzmacniacz totalnie się pogubił, całość zaczęła się zlewać w nieznośną papkę. Po 3 godzinach i kilku wyśmienitych płytach RR z mojej kolekcji podziękowałem i udałem się do domu. Czy na takiej podstawie można wystawić ostateczne noty, moim zdaniem nie. Trzeba posłuchać sprzętu we własnym, dobrze znanym systemie. Oczywiście w tym przypadku nie jest to możliwe bo ten lilipucik nawet by nie wystartował z moimi paczkami. Najważniejsze aby właściciel był zadowolony a nam jako gościom pozostaje przynieść smaczny trunek i dobrze zrealizowane płyty, które najbardziej kochamy.

???

Czytam czytam ten wątek, to u kogo można posłuchać tego dcs?

Szymon może u Ciebie,mam najbliżej?:)

Piotrek , ale Ty jesteś zakręcony ja świński ogon. Przecież DCS Debussy, sluchałeś u mnie.

Ale pewno w tak marnym systemie nie zauważyłeś.:-) .:-).

Piotrek , ale Ty jesteś zakręcony ja świński ogon. Przecież DCS Debussy, sluchałeś u mnie.

Ale pewno w tak marnym systemie nie zauważyłeś.:-) .:-).

Systemu nie masz marnego:)

Ale co innego bym zmienił u Ciebie:)

Wielu by chciało mieć taki pokój dla siebie:)

(.)

Daj jakiś namiar...

Ukryta Zawartość

9 pozycja od góry.

Koniecznie sprawdź też Crown Imperial (6 od góry).

Ukryta Zawartość

Akurat dość często bywam w fascie ,ale chciałbym w domu u kogoś tego cuda posłuchać:) oczywiście całego systemu opartego o tego cudaka :)

Zapraszam. Warszawa,

Ukryta Zawartość

9 pozycja od góry.

Koniecznie sprawdź też Crown Imperial (6 od góry).

To nie moja muza ale ... chętnie posłucham w swoim systemie ;).

Jutro będę na szkle,daloby radę?

Znaczy u mnie? Ale wieczorem bo ja jutro kibicuję na Narodowym.

Będzie też gość z Katowic jak Ci nie przeszkadza.

Jutro będę na Audio,daloby radę?

Tak myślałem, zapraszam. Ok. 17-ej planuję wracać do domu.

Więcej na PW.

Pozdro

Ukryta Zawartość

To nie moja muza ale ... chętnie posłucham w swoim systemie ;).

Znaczy u mnie? Ale wieczorem bo ja jutro kibicuję na Narodowym.

Będzie też gość z Katowic jak Ci nie przeszkadza.

nie no będę z kolegą nie będziemy robić tłoku:)

Napiszę tutaj ponieważ w wątku o DACach Merginga zostałem zbanowany. Zainteresowanych odsyłam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , post #281.

Otóż kolega globtroter1 napisał do mnie tak: Powodzenia w poszukiwaniach szpanerskiego audio.

Zapewne każdy wie jak to moje szpanerskie audio wygląda. Wystarczy kliknąć w mój awatar i cały szpanerski system będzie jak na dłoni. Merging w postaci Hapiego czy Nadaca miał szansę być może zaistnieć i być częścią tego szpanerskiego systemu, wiekowego i zeżartego przez korniki. Niestety stchórzył i nie skorzystał stanąć w szranki do porównania w moim systemie z innymi bardzo dobrymi DACami.

Jak mogło być inaczej skoro dystrybutor Merginga w Polsce pisze (przypominam): Co do testów słuchowych. O ile nie wystarczą Panu świetne recenzje tego sprzętu Zarówno z Polski jak ze świata To musimy wiedzieć do jakiego sprzętu Jakiej klasy i jakiej marki chce Pan to podpiąć I dopiero wtedy wyrazimy zgodę lub nie na testy słuchowe.

Jakoś na odbywających się właśnie targach Audio Video Show 2016 firma Merging nie chce pokazać tej swojej klasy. Smutne, a moim zdaniem szkoda. Wtedy każdy uczestnik mógłby ocenić produkty Merginga na własne uszka.

A może jednak jak pisał Jacek król jest nagi? Nam maluczkim nie było i nie jest dane się o tym przekonać. Szkoda.

Pozdro.

Ukryta Zawartość

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

pmcomp daj już spokój,nie ma co promować kogoś kto traktuje zainteresowanego Klienta z gotówką (sic!)jak szmondaka. Ten pan nie zasługuje na jakąkolwiek notkę wspominkową,niech się nauczy handlować chrzanem i da spokój wypłacalnym audiofilom. Kupiłes DCSa jak domniemuję?jeśli tak to o nim pisz,jak ostatecznie wpasował się w system?czym przegonił AN,Majtka i inne które słyszałeś?

"I dopiero wtedy wyrazimy zgodę lub nie na testy słuchowe"

Nieprawdopodobne, chlopakom calkiem w d..... sie poprzewracalo, moze jakis specjalny formularz aplikacyjny?

Chociaz jak juz sa swietne recenzje w Polsce jak i na calym swiecie to wlasciwie nie ma wyboru, trza brac, no bo jak inaczej.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

pmcomp daj już spokój,nie ma co promować kogoś kto traktuje zainteresowanego Klienta z gotówką (sic!)jak szmondaka. Ten pan nie zasługuje na jakąkolwiek notkę wspominkową,niech się nauczy handlować chrzanem i da spokój wypłacalnym audiofilom. Kupiłes DCSa jak domniemuję?jeśli tak to o nim pisz,jak ostatecznie wpasował się w system?czym przegonił AN,Majtka i inne które słyszałeś?

Znajdziesz wyżej, post #131, link do moich odczuć z odsłuchów.

Pozdro

"I dopiero wtedy wyrazimy zgodę lub nie na testy słuchowe"

Nieprawdopodobne, chlopakom calkiem w d..... sie poprzewracalo, moze jakis specjalny formularz aplikacyjny?

Chociaz jak juz sa swietne recenzje w Polsce jak i na calym swiecie to wlasciwie nie ma wyboru, trza brac, no bo jak inaczej.

Jacek,

a widziałeś gdzieś gdzieś w Polsce jak i na calym świecie ZŁE RECENZJE? Jakoś sobie nie przypominam.

Przecież wiemy obaj jak dziala symbioza branży i mediów na rynku.

Zaraz ukażą się recenzje z Audio Video Show 2016. Będa same ochy i achy. A im drożej tym większe. Jak zawsze.

:).

Jacek,

a widziałeś gdzieś gdzieś w Polsce jak i na calym świecie ZŁE RECENZJE? Jakoś sobie nie przypominam.

Przecież wiemy obaj jak dziala symbioza branży i mediów na rynku.

Zaraz ukażą się recenzje z Audio Video Show 2016. Będa same ochy i achy. A im drożej tym większe. Jak zawsze.

:).

Tia, to jak już masz tego DCS'a, dopracowany tor analogowy... możesz spokojnie z ulgą odetchnąć, pocieszyć się nim i jeśli na prawdę go cenisz, to teraz możesz już mentalnie i finansowo skoncentrować się nad akustyką pomieszczenia. Z pewnością jest dobra, ale czy to faktycznie może przynieś największy progres :) Jak powiedziałeś A, to trzeba powiedzieć B...:)

Masz rację. Napinka się skończyła. Po Audio Show przechadzalem się jak ... po parku. Spacerowałem. Tu przysiadłem, tu nadstawiłem ucho, kawka. Wiecej gadalem za znajomymi. No i oczywiście nakupiłem trochę czarnych plackow. Jak się wszyscy winylowi handlarze spotkają w jednym miejscu to się lepiej kupuje. Np. japońskie wydania po 50 zł. Kupiłem poeczatke Sinatry za 80 zl. Był jeden biały kruk, Tsuyoshi Yamamoto "Stardust" w stanie mint za 400 zl. Normalna cena za taki stan ale bywa trudna do zdobycia. Chciałem zapłacić 300 ale się zreflektowalem ... ze juz mam :).

A moi glownym celem bylo zobaczenie na wlasne oczka podczas prawie godzinnej prezentacji co to jest i jak swieci czyli ... laserowy, natywny 4K, projektor UHD SONY VPL-VW5000ES.

Zbieralem szczeke z podlogi. OLEDy mogą się schować. Tylko ta cena ... ok. 60.000 USD. I tu widać było na własne oczka róznice do innego projektora SONy, takze UHD 4K model 550, drugi albo trzeci model od gory, za ok. 40.000 ale PLN. Piszę o tym bo w audio nardzo czesto tych setek tysięcy zlotych w źle skompletowanym systemie nie slychać. Ten projektor to takie Audio Tekne w audio :).

Za to wczoraj wieczorem i półdnia dzisiaj z przyjemnościa słucham u siebie w fotelu. Banan na facjacie.

Tego wszystkim zyczę.

Co do akustyki to ja już mam ja zrobioną w zakresie w jakim pozwala użytkowośc pomieszczenia. Bylo mierzone i nic ponad to co zamontowano na suficie i co stoi za kolumnami nie potrzeba. Oczywiście przydało by się dodać boczne rozpraszacze ale ... nie ma takiej opcji. Po lewej wisi telewizor, stoi sprzęt do kina, kominek i rozwija się ekran, a po prawej jest wielka kanapa do ogladania :). Na szczęście pomieszczenie jest duże i o dużej kubaturze z dachem jak w stodole więc typowych wad pomieszczenia nie ma.

Na pewno trzeba by było dac duzo paneli w reszcie domostwa poniewaz salon jest otwarty ale na to nie ma nawet mojej zgody. Jedyne co muszę zrobić to przewiesic dyfuzor za kolumnami jakieś 40 centymetrów do góry.

Może jak dobuduję pomieszczenie dedykowane do kina i do muzy to wtedy ... zacznę od akustyki. Ale ono juz nie będzie mogło byc takie duże. Najwyzej jakieś 6 x 5 metrów ale nie więcej niż 2,60-2,70 wysokosci. Drugiego domu na razie budować nie zamierzam.

Pozdro

Za to wczoraj wieczorem i półdnia dzisiaj z przyjemnościa słucham u siebie w fotelu. Banan na facjacie.

Tego wszystkim zyczę.

Też tak mam po Audio Show. :)

Chociaż domyślam się co niektóre sprzęty z AS pokazałyby u mnie w domu.... ;)

"To co teraz, ha?"

Tego wszystkim zyczę.

To są niewątpliwie te ulotne piękne chwile z których należy się cieszyć... do czasu w którym nie wpuścisz do domu "nowego cwaniaka" z kolejną odkrywczą receptą jako może Cię uszczęśliwić genialnym rozwiązaniem... niestety, jak się już ma aktywowany gen odpowidzialny za ciekawość, to jest się skazany na cierpienie z nielicznymi przerwami "na uśmiech" z nadzieją, że to już koniec :)

To są niewątpliwie te ulotne piękne chwile z których należy się cieszyć... do czasu w którym nie wpuścisz do domu "nowego cwaniaka" z kolejną odkrywczą receptą jako może Cię uszczęśliwić genialnym rozwiązaniem... niestety, jak się już ma aktywowany gen odpowidzialny za ciekawość, to jest się skazany na cierpienie z nielicznymi przerwami "na uśmiech" z nadzieją, że to już koniec :)

Tak było wczoraj. Elektroboy stwierdził w rozmowie, że ja nie potrzebuje dCSa czy innego pobodbnego DACa ponieważ powinienem zmienić ... kolumny. Otóż ... NIE ZMIENIAM. Raczej te korniki zostana ze mna na długo. Mialem wąrpliwości czy te JBLe pokażą różnice dCSa do innych DACów. Dały radę. Posałem juz o tym.

Nigdzie, powtarzam nigdzie, gdzie audiofilskie plumkanie brzmi dobrze, również i u mnie, moje swingowe big bandy nie zagrały tak jak u mnie. I nie mam na myśli Audio Show tylko dopieszczone systemy domowe. Wszędzie jest zbyt sucho, bez wypełnienia i odpowiednio nasyconej barwy. Nawet w tym fajnym "klubowym, zadymionym" pomieszczeniu z torem lampowym i DACkiem Esorerica, ktore oposywałem na blogu. U mnie ta muza brzmi dokladnie tak samo jak w sali w Teatrze Nardowym czy w Filharmonii. To po co mam je zmieniać? Przestalo mnie swędzieć. Doprowadziłem swój tor cyfrowy do poziomu zbliżonego do analogu. To co mam jeszcze zmieniać? Jeden klocek bym zmienił. Phono stage na Audio Tekne. Ale ro 100 tys PLN. Używek nie ma. Może koedyś na emeryturze jak jeszcze uszy pozwolą? Może jeszcze jak się zuzyje to wymienię VdH Colibri na najwyższy model Miyajimy.

Wiem co wymienie w ciagu najblizszego roku ... projektor :).

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.