Skocz do zawartości
IGNORED

kable wizyjna YUV jako RCA Audio

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Głupie może pytanie - ale czy ktoś stosował takie kable 3 żyłowy RCA (zielony/czerwony/niebieski) wizyjne jak kabel AUDIO? Wykorzystując tylko 2 pary?

Pytam bo mam taki i jest odpowiedniej długości: 5m ( lepsze RCA jakie mam maja 0,75 - 1m) potrzebuje podłączyć kompa pod wzmacniacz po przemeblowaniu i zastanawiam się czy tego nie zastosować zamiast kupować nowy.

https://www.audiostereo.pl/topic/129596-kable-wizyjna-yuv-jako-rca-audio/

Teoretycznie takie przewody sluzą tez do audio, np przy przesylaniu composite video plus stereo. Roznica jest chyba tylko taka, ze mają (teoretycznie) lepszy ekran i (teoretycznie) zachowaną impedancje falową 75om. Bym sie nie czaił tylko podłączał:) . Nota bene takie kabelki powinny byc tez dobre do spdif.

To taki kabelek jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem co to znaczy 75om impedancji falowej ale gra nawet przyzwoicie :)

Jakby ktoś chciałby sobie "przeciągnąć" coś na 5m za małe pieniądze to znalazłem go też TU (ale nie daję głowy że to jest to samo):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sygnal wizyjny ma nieco { :) } większe spektrum częstotliwości niż sygnały audio, bo jeśli by nie miał, to zamiast obrazu to wielka kupa na ekranie by była. A zatem sam pomysł wydaje się być ciekawy i wart przetestowania. Oczywiście co z tego wyjdzie w praktyce - trudno powiedzieć. Zagrać - zagra. Ale czy zaśpiewa - to już sam musisz sprawdzić / ocenić.

Skoro już o nietypowych pomysłach .... jako głośnikowy używam coś co powstało jako DIY na bazie kabla Gigabit Ethernet kat 5 .... i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Tak, to ten z takimi skrętkami z cienkich drucików 24 AWG ... czyli coś koło fi = 0,4 mm.

Na tej zasadzie do analogowego audio polecają przewody antenowe, do połączenia cyfrowego również- sam przez dłużs,y czas używałem, lecz z wtykami RCA na złączach "f".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.