Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw technics - co polecacie ?

krisd

Rekomendowane odpowiedzi

kusi mnie by sobie skompletować drugi zestaw audio - technics. obecnie posiadam magnetofon RS-BX501. chciałbym dokupić odtwarzacz cd i wzmacniacz (lub końcówkę mocy i przedwzmacniacz). oczywiście sprzęt używany, musi pasować stylistyką do posiadanego magnetofonu. polećcie koledzy jakies modele tego sprzętu, rozpocznę poszukiwania. liczę ze to ładnie zagra do rocka i metalu na głośnikach canton 407. z góry dzieki za opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/129658-zestaw-technics-co-polecacie/

CD'ki , Tape playery i tunery robili niezłe, ale wzmacniacze, nawet wyższych linii

były kiepskie. Wiele nie miało dynamiki, basu i słodziły górę...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

no ale czy zestaw z kaloryferem serii 800 czy wycieraczkami serii 900 tez lipa ? w sumie chciałem sobie na tym kaset słuchać, czasem cd ...a tak to ma stać i oko cieszyć, mam dotychczasowy harman kardon do słuchania gramofonu i cd.

Zamiast lipnego wzmacniacza polecam Ci amplituner SA-GX 170 lub podobny z tej linii. Ich aktualne ceny są wręcz śmieszne. Do odtwarzacz CD typu SL-PS 670A, 700 lub wspomniany, wyżej SL-PS 900, z tym że ten ostatni jest, chyba najrzadszy z nich.

Jako drugi zestaw jak najbardziej tak. Su-a900 +sh-ge70 i da sie sluchac, aczkolwiek ...

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Chyba każdy kiedyś był zakochany w tych złotych tarczach i bujających się wskazówkach. Mi ten desing to tej pory się podoba.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Mialem tego z tym kaloryferem z przodu i ten 'topowy' amplituner SA-TX z THX - wszystko plastikowy szrot ale kupilem wlasnie tak jak kolega wyzej pisze - z sentymentu zeby chwile sie pobawic i sprzedac dalej.

Front w SE-A800S o którym mowa to w 100% plastikowa wytłoczka która nie spełnia żadnej funkcji oprócz dekoracji.

Z daleka wygląda nawet fajnie ale po pierwszym dotyku czuć że to tania tandeta, dźwięk był faktycznie słaby, misiowaty.

Miałem komplet z preampem C800.

SA-TX z wycieraczkami to samo - jest dużo cięższy i podnosząc go czuć nawet że cała obudowa się ugina (front, przyciski itp. to wszystko plastik!).

Za pieniadze jakie ludzie wolaja ze te Technicsy zdecydowanie lepiej kupic Sony ES'a, czy nawet jakas Yamahe albo Denona.

@porlick, z tego co wiem Grundig bral cedeki od Philipsa chociaz ten Grundig CD435 to w 100% Japończyk, może być właśnie Matsushita ale znowu naped Sanyo mi tu nie pasuje/

mam magnetofon technicsa i chciałbym drugi zestaw audio tego producenta właśnie mieć. kiedyś technics to było marzenie każdego z nas. moze i nie jest to sprzęt marzeń ale może uda się coś fajnego skompletować, nie chcę wrażeń z przeszłości tylko opinii od tych którzy dziś tego słuchają. oczywiście może z tego nic nie wyjść ale sprawdzić temat można na forum.

kusi mnie by sobie skompletować drugi zestaw audio - technics. obecnie posiadam magnetofon RS-BX501. chciałbym dokupić odtwarzacz cd i wzmacniacz (lub końcówkę mocy i przedwzmacniacz). oczywiście sprzęt używany, musi pasować stylistyką do posiadanego magnetofonu. polećcie koledzy jakies modele tego sprzętu, rozpocznę poszukiwania. liczę ze to ładnie zagra do rocka i metalu na głośnikach canton 407. z góry dzieki za opinie.

....https://www.olx.pl/oferta/technics-se-a3000-su-c3000-z-akumulatorami-CID99-IDgMrSr.html#fc294c6733

De gustibus non est disputandum

Ponieważ kiedyś też miałem marzenia i przyjemność podziwiania - na wystawach ;-(

a w końcu posiadania i słuchania to zaproponuję do kompletu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wzmacniacz grał lepiej, niż tzw class AA, a CD to przyzwoity poziom; nawet z szufladą na pilota.

Resztę też można dobrać, tunery są; ale niektórzy twierdzą, że bez korektora nie zagra...

Ukryta Zawartość

może coś dobierzesz, bo ja tego nie używałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ponieważ kiedyś też miałem marzenia i przyjemność podziwiania - na wystawach ;-(

a w końcu posiadania i słuchania to zaproponuję do kompletu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmacniacz grał lepiej, niż tzw class AA, a CD to przyzwoity poziom; nawet z szufladą na pilota.

Resztę też można dobrać, tunery są; ale niektórzy twierdzą, że bez korektora nie zagra...

Ukryta Zawartość

może coś dobierzesz, bo ja tego nie używałem.

kiedyś taki sprzęt to były marzenia....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Ze stylistyką, którą posiada deck Technics RS-BX501 ma między innymi wzmacniacz Technics SE-A1000 + SU-C1000. Miałem ten wzmacniacz, było to moje marzenie w czasach gdzie ciężko można było o nim usłyszeć (poza katalogiem), a co dopiero posłuchać. Kupiłem go! no i się zawiodłem... straszna jakość dźwięku! Oczywiście nie zniechęcam Cię do Technicsa jak co niektórzy koledzy z forum. Jeżeli chcesz kupić - to śmiało, tylko myślę że z innej serii, która niestety nie zachowa stylistyki do wspomnianego decka.

Spróbuj napisać w klubie Technicsa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.