Skocz do zawartości
IGNORED

Dysk do optymalizacji systemu HI-FIChoice

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem żołnierze...Użyłem w/w płytki, żeby jeszcze większa słodyczą zalały mnie Sapphiry 25+Rega Bio-R w moim salonie 16m...Nie dostrzegłem specjalnej różnicy po potraktowaniu płytką swojego sprzętu, ale jest jeden mankament.Nie wiem czy mam się tym zamartwiać...Na płytce jest ścieżka "Speaker shakedown", no i jest tam instrukcja w języku angielskim jak z nią postępować. Niestety angielski, hmm...jakby to powiedzieć, wolno i nie do końca rozumiem...Wydawało mi się, że na początku w/w tekstu jest owa instrukcja i mówią tam, że głośność wzmacniacza powinna być ustawiona w odpowiedni sposób, tłumaczę jak ja zrozumiałem: nagrany sygnał z sygnałem o częstotliwości (a w zasadzie takiej, że membrany niskotonowe trzepało jak cholera wyraźnie zauważalnie-czyt. mało razy na sek.) o określonej dosyć niskiej głośności i w tle niesłyszalne nic, potem (zaznaczam, że nie dotykałem się do volume) ten sam sygnał trochę głośniej i w tle słyszalne dźwięki o też niskiej częstotliwości-takiej dziwniej ;), potem to samo z tym, że poziom tego dźwięku w tle się bardzo zwiększył-a la niskie buczenie...i teraz najważniejsze...się wystraszyłem i chcąc zmniejszyć poziom owego buczenia zmniejszyłem głośność pilotem iii...???Zaczęło trzeszczeć (tak jak w starym potencjometrze starego wzmaka) podczas zwiększenia lub zmniejszenia głośności...;( Działo się tak tylko podczas tego testu/ścieżki...W trakcie wzmacniacz był cieplejszy niż zwykle przy nawet głośnym słuchaniu muzyki. Pytanie: Czy mogłem uszkodzić sprzęt nie stosując się do instrukcji płyty w jakże obcym mi angielskim...? Jeśli nie co to mogło być...?

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Użyłem w/w płytki, żeby jeszcze większa słodyczą zalały mnie Sapphiry 25+Rega Bio-R w moim salonie 16m...Czy mogłem uszkodzić sprzęt nie stosując się do instrukcji płyty w jakże obcym mi angielskim...? Jeśli nie co to mogło być...?

Napisałeś to tak że trudno zrozumieć o co Ci chodzi. To ustrojstwo jest aktywne, pasywne? Jak teraz tego magicznego dysku nie ma w systemie, to coś jest nie tak?

Witam. Sprzętu nie popsujesz, możesz tylko zepsuć kolumny po głośniejszym ustawieniu wzmacniacza przy odtwarzaniu tego typu płyt do optymalizacji systemu. To wszystko.

pozdrawiam

P.S opis płyty :

Dysk do optymalizacji systemu HI-FI CHOICE

Oddajemy w Wasze ręce wyjątkowo łakomy kąsek w postaci dysku, który pozwoli Wam efektywnie wygrzać sprzęt i dokonać pełnej demagnetyzacji systemu. Opracowany we współpracy z twórcami znakomitego Full System Enhancer & Rejuvenation Disc, jak również czerpiący pełną garścią z krążka Ultimate Stereo Hearing and Equipment Refresher, ten unikatowy dysk zawiera najnowsze rozwiązania do optymalizacji systemu.Dysk podzielony został na trzy odrębne sekcje.

Część pierwsza opracowana została w oparciu o krążek Isotek i wykorzystuje rozbudowany zestaw sygnałów pozwalających wykonać serię czynności pozwalających poprawić jakość brzmienia systemu. Na nasze potrzeby rozdzieliliśmy poszczególne funkcje, co pozwala zorientować się za co każda z nich odpowiada oraz przybliża ogólną ideę, jaką kierowali się twórcy dysku Isoteka. Funkcje te są nieco uproszczone i nie obejmują tak szerokiego zakresu pasma, jak w przypadku produktu Isoteka, ale i tak są zaskakująco efektywne.

Ścieżka 1, "Wavelets", łączy elektroniczne "wyboje" z unikalnym typem szumu, zapewniając systemowi solidną rozgrzewkę, co przydaje się przy wygrzewaniu i przywracaniu systemu do życia. Na początku jest odrobina czystego szumu, którego celem jest ustawienie odpowiedniego poziomu głośności, dzięki czemu sygnał nie będzie nieprzyjemny dla uszu.

Ścieżka 2, "Chirps", ma podobne zadanie, ale tym razem wykorzystane są "ćwierknięcia" - bardzo szybkie przejścia przez cały zakres częstotliwości. Początkowo przejścia te są wolniejsze i stopniowo przyspieszają. Stanowi to bardzo dobrą rozgrzewkę dla systemu.

Ścieżka 3, "Isotek Noise". Istnieje wiele rodzajów szumu. Również Isotek opracował własny typ szumu wykorzystujący funkcję "Probability Distribution", dzięki czemu pozwala w pełnym zakresie wygrzać sprzęt odtwarzający. Odtwarzany jest na przemian "normalny" szum i szum Isoteka bez zmiany poziomu - szum Isoteka brzmi o wiele głośniej. Następnie szum powoli zanika.

Ścieżka 4, "Warm-down", to o wiele mniej wyczerpujący typ elektronicznej rozgrzewki, podobnej do serii ćwiczeń po intensywnym treningu.

Ścieżka 5, "Demagnetisation", wykorzystuje progresywnie zanikające sygnały z dodatkiem szumu i przejścia przez cały zakres częstotliwości celem uzyskania maksymalnego efektu.

Część druga pochodzi z płyty USHER zawierającej ścieżki służące do poprawy słuchu oraz optymalizacji i analizy systemu.

Ścieżka 6, "Hearing refresher" progresywnie filtruje powolne przejścia w Violin Sonata Coleridge'a-Taylora (w wykonaniu Wilsona Collinsa i Richarda Blacka) pochodzące z płyty Musaeus MZCD101) w celu usunięcia większości basu. Zmusza to uszy/mózg to uważniejszego słuchania wyższych częstotliwości. Na koniec, po powrocie do początku ścieżki z pewnością usłyszycie więcej szczegółów!

Ścieżki 7, 8 i 9 testują obrazowanie systemu. Ścieżka siódma, "Blumlein" wykorzystuje wierną symulację mikrofonowania Blumleina w wyniku czego kastaniety powinny przesuwać się stopniowo z lewej na prawą stronę. W ścieżce ósmej wykorzystano opracowaną przez Richarda Blacka technikę mikrofonowania "OMS", a dźwięk powinien zataczać pełne kręgi. Ścieżka dziewiąta powiela efekt ścieżki siódmej na słuchawkach.

Ścieżka 10, "Speaker shakedown", wykorzystuje dźwięki o niskiej częstotliwości mające na celu rozruszanie membran głośników. Bardzo ważne jest w tym przypadku ustawienie poziomu głośności dźwięków i dlatego na początku ścieżki zamieściliśmy opisową instrukcję postępowania. Należy wysłuchać kilku fortepianowych akordów i tak ustawić poziom głośności, aby dźwięk nie był zniekształcony (powinien przypominać pierwszą próbkę z nagrania).

Ścieżki 11 i 12 to przejścia przez cały zakres częstotliwości "Pure" i "Noisy", które pomogą w wykryciu niepożądanych dźwięków i hałasów w głośnikach i w pokoju odsłuchowym. Przejścia obejmują dziesięć oktaw od 20Hz do 20.480Hz i trwają dokładnie 12 sekund na oktawę.

Część trzecia to pojedyncza ścieżka opracowana wyłącznie na potrzeby tej płyty. Jest to nowatorska rozgrzewka dla sprzętu oparta na fragmentach muzycznych - w tym przypadku są to znacząco zmodyfikowane akordy fortepianowe. Przyświecał nam cel stworzenia sygnału wygrzewającego, który nie będzie tak przykry dla uszu jak sygnał czysto elektroniczny. Wydaje nam się, że jest on bardzo efektywny, ale prosimy o Wasze opinie!

***czerwona ramka Kompletna optymalizacja! Isotek Full System Enhancer & Rejuvenation Disc zawiera bardziej rozbudowane wersje sygnałów zamieszczonych na ścieżkach 1-5 w wariantach dla "normalnych" i "dużych" głośników oraz sygnały do codziennego wygrzewania sprzętu. Więcej informacji można znaleźć na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dysk USHER jest bardziej rozbudowaną wersją ścieżki poprawy słuchu. Zawiera również szereg testowych i analitycznych sygnałów, włączając w to ścieżki do poprawy obrazowania. Więcej informacji można znaleźć na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oba dyski dostępne są w internetowym sklepie Hi-Fi Choice w cenie 14,95 za każdy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dystrybutorem produktów Isotek w Polsce jest firma Audio System,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ****okładka płytki str. 1 Dysk do optymalizacji systemu****w kółku ZAWIERA 66 minut sygnałów wygrzewających, demagnetyzujących i innych, specjalnie zaprojektowanych pod kątem optymalizacji brzmienia systemu audio*****na dole We współpracy z MUSAEUS ISOTEK*****okładka płyty str. 2 Zawartość dysku Część pierwsza: Pochodzi z płyty "Full System Enhancer & Rejuvenation Disc" firmy Isotek1 "Wavelets". Sygnały wygrzewające dla całego sprzętu. 8'25''2 "Chirps". Bardzo szybkie przejścia przez cały zakres częstotliwości do intensywnej rozgrzewki sprzętu. 7'20''3 "Isotek Noise". Przykład specjalnych właściwości wygrzewających opracowanego przez Isotek szumu. 2'00''4 "Warm-down". Łagodne przejścia przez cały zakres częstotliwości mające na celu przygotowanie sprzętu do normalnych warunków po ścieżkach 1-3. 8'15''5 "Demagnetisation". Przejścia przez cały zakres częstotliwości mające na celu wyeliminowanie skutków magnetyzacji sprzętu. 3'42'' Część druga: Pochodzi z płyty " Ultimate Stereo Hearing and Equipment Refresher" firmy Musaeus6 "Hearing Refresher". Progresywna eliminacja basu pozwala skupić uwagę słuchacza na wyższych częstotliwościach, co skutkuje trwałą poprawą wyczulenia słuchu. (Muzyka: Sonata skrzypcowa Samuela Coleridge-Taylora w wykonaniu Wilsona Collinsa, skrzypce i Richarda Blacka, fortepian pochodząca z płyty Musaeus MZCD101) 5'02''7 "Blumlein". Test obrazowania głośników. Dźwięk powinien przenosić się z lewego głośnika do prawego w regularnych odstępach czasu. 0'21''8 "OMS" Test obrazowania głośników. Dźwięk powinien przesuwać się dookoła słuchacza. 0'41''9 "Headphone". Test obrazowania słuchawek. To samo co na ścieżce 7, ale przystosowane pod kątem słuchawek. 10 "Speaker shakedown" (łącznie z instrukcją postępowania). Infradźwiękowy sygnał mający na celu rozruszanie membran głośników. Może również być przydatny przy lokalizowaniu nieszczelności głośników oraz niepożądanych odgłosów w pokoju. 11'28''11 "Pure tone sweep". Przejście przez cały zakres częstotliwości od 20Hz do 20.480Hz. Przejście każdej oktawy zajmuje dokładnie 12 sekund. Przydatne przy lokalizowaniu niepożądanych rezonansów i klekotów. 2'02''12 "Noisy sweep". Podobny do ścieżki 11, ale z dodatkiem odrobiny szumu. Czasami łatwiejszy w stosowaniu. 2'03'' Część trzecia: Hi-Fi Choice Musical Instrument Burn-In13 Specjalnie opracowana sekwencja wygrzewająca sprzęt oparta na zmodyfikowanych akordach fortepianowych. Może być odtwarzana w kółko przez dłuższe okresy czasu. 15'00'' Łączny czas odtwarzania 66'45''*** na dole Opracowany specjalnie dla Hi-Fi Choice we współpracy z Isotek Systems i Musaeus. Więcej informacji w numerze 5-6/2006 Hi-Fi ChoiceWięcej informacji na temat dysku Isotek Full System Enhancer & Rejuvenation DIsc można znaleźć na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dystrybutorem produktów Isotek w Polsce jest firma Audio System, www.audiosystem.com.pl Więcej informacji na temat dysku USHER można znaleźć na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisałeś to tak że trudno zrozumieć o co Ci chodzi. To ustrojstwo jest aktywne, pasywne? Jak teraz tego magicznego dysku nie ma w systemie, to coś jest nie tak?

Tak wydawało mi się to zrozumiałe wraz ze szklaneczką whiskacza...;)Sorry za składnie...Sprzęt nie jest aktywny, chodzi mi dokładnie o tą płytę i instrukcję o, której pisze vitaltas-wielkie dzięki

Napisz po angielsku co było w instrukcji i co Ci się stało z systemem.

A po angielsku jest sposób postępowania ale czyta lektor w trakcie odtwarzania płyty, więc daruję sobie tak trudne zadanie jak pisanie ze słuchu...:)

Sprzętu nie popsujesz, możesz tylko zepsuć kolumny po głośniejszym ustawieniu wzmacniacza przy odtwarzaniu tego typu płyt do optymalizacji systemu.

-właśnie, chodziło mi o wzmacniacz i kolumny, ponieważ kiedy odtwarzałem ścieżkę 10-przy próbie zmniejszenia lub zwiększenia głośności w trakcie testu były wyraźne trzaski podczas gdy to robiłem...Takie "trzeszczenie" słyszałem też kiedyś w starym sprzęcie unitry gdy zmieniałem głośność, a Rega ma 5 miesięcy...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Można jeszcze ewentualnie poszukać na rynku wtórnym. Powyższa płyta do optymalizacji systemu dołączona była chyba do nr 3 z czerwca 2006 roku polskiej edycji Hi-Fi Choice.

Skąd można tą wziąć? Była dokładana do gazetki?

Pewnie tak jak pisze vitaltas, ja dostałem od kolegi...

Witam. Sprzętu nie popsujesz, możesz tylko zepsuć kolumny po głośniejszym ustawieniu wzmacniacza przy odtwarzaniu tego typu płyt do optymalizacji systemu. To wszystko.

Dzięki za info

Oddajemy w Wasze ręce wyjątkowo łakomy kąsek w postaci dysku, który pozwoli Wam efektywnie wygrzać sprzęt i dokonać pełnej demagnetyzacji systemu.

Wygrzać tzn. rozbujać membrany głośników - zgoda. Demagnetyzacja to dodatek filozoficzny, który nijak się ma do tematu.

Zmusza to uszy/mózg to uważniejszego słuchania wyższych częstotliwości. Na koniec, po powrocie do początku ścieżki z pewnością usłyszycie więcej szczegółów!

Owszem, tak długo jak długo potem będziecie się skupiać wyłącznie na szczegółach.

Ścieżki 11 i 12 to przejścia przez cały zakres częstotliwości "Pure" i "Noisy", które pomogą w wykryciu niepożądanych dźwięków i hałasów w głośnikach i w pokoju odsłuchowym.

Niepożądane dźwięki i hałasy w głośnikach. Być może to pomaga wychwycić np. przydźwięki. Tylko to przychodzi mi do głowy.

Płyta do testów może się przydać. Twierdzenie że ona coś tam demagnetyzuje to zwykła przesada. Takich płyt lepiej nie puszczać głośno przynajmniej na początku. Skoki amplitudy mogą być ogromne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.