Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wysokosc standow?

Drainsz

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kolumny Pioneer hpm100

Chciałbym do nich kupic standy( będą zrobione na zamówienie)

Pytanie moje brzmi jaka wysokość standow będzie odpowiednia do tych kolumn, kolumny mają 670mm wysokości

Z góry dziękuję za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/130195-jaka-wysokosc-standow/

Optimum dla większości kolumn to tweeter na wysokości uszu słuchającego.

Postaw sobie obok fotela czy kanapy kolumnę i zobacz, ile musisz dobudować,

żeby mieć wysokie tony z kopułki i wstęgi na wysokości oczu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Najwłaściwsze jest by na wysokości naszych uszu jak siedzimy i słuchamy znalazły się głośniki wysoko-tonowe, takie idealne ustawienie jest najlepsze. Super tweeter może być troszkę wyżej.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Jeśli można wiedzieć, jaki planujesz budżet na takie standy?

Od dłuższego czasu poszukuje na rynku wtórnym, ale nie mogę nic upolować dla moich Ess tempest.

Koszt tych standow to 1090zł

Zamawiam w TomBase Audio, zrobią mi wymiar taki jaki chce

Pozdrawiam

A w tych kolumnach też na wysokości uszu? Przecież to konstruktor ustala, na jakiej wysokości będzie idealne zgranie fazowe przetworników (czytaj - optymalna oś odsłuchu). Zazwyczaj rzeczywiście na wysokości tweetera, ale nie zawsze...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A w tych kolumnach też na wysokości uszu? Przecież to konstruktor ustala, na jakiej wysokości będzie idealne zgranie fazowe przetworników (czytaj - optymalna oś odsłuchu). Zazwyczaj rzeczywiście na wysokości tweetera, ale nie zawsze...

Posiadasz takowe paczki?Koledzy radzą dobrze na wysokości uszu głośnik wysokotonowy.

De gustibus non est disputandum

Najlepiej zdobyc instrukcje do tych kolumn i poczytac zalecenia producenta.

Takie podejscie, ze tweeter musi byc na wysokosci ucha jest czasami bledne, bo wiekszosc wspolczesnych kolumn podlogowych musielibysmy ustawiac na malych podstawkach zeby zachowac ta norme.

Kazdy ma rowniez inna wysokosc siedziska w domu. Jeden siedzi na krzesle a inny w glebokim fotelu a producenta kolumn podlogowych nic to nie obchodzi.

Z moich doswiadczen wynika, ze najlepiej jest jak ucho znajduje sie miedzy wysokotonowym a sredniotonowym a przy wiekszych odleglosciach przestaje to miec znaczenie.

Posiadasz takowe paczki?Koledzy radzą dobrze na wysokości uszu głośnik wysokotonowy.

Jest to tylko teoria i powtarzane zasłyszane wypowiedzi. Spora ilość dużych kolumn wolnostojących ma zamontowane tweetery powyżej 1 metra. Czy przy nich w czasie odsłuchu trzeba stać? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@twonk napisał że to konstruktor decyduje, i ja się z tym zgadzam.

Poza tym gdy wysokotonowce będą ustawione za wysoko cała kolumna utraci podstawę basową i swoją "potęgę" brzmienia, dzieje się to szczególnie w przypadku monitorów.

Panowie.. bez przesady..;)

..przecież wysokość głośników jest baaardzo umowna.. jak tam komu pasuje.. oczywiście w granicach rozsądku..:)

Przy tych Dynaudio od twonka trza by leżeć na leżaku plażowym.. a przykład sittka czyli powyżej metra siedzieć na krzesełku barowym..;)

f-happy-green-lezak-plazowy-sunbay-zielony.jpg?=8c218

lub pedrali-krzeslo-barowe-young-426.jpg

Sami wybierzcie jak wam wygodniej..:)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Poza tym gdy wysokotonowce będą ustawione za wysoko cała kolumna utraci podstawę basową i swoją "potęgę" brzmienia, dzieje się to szczególnie w przypadku monitorów.

Jeżeli jest to powiedziane w odniesieniu do wysokości standów i ich wpływu na dźwięk ,to to właśnie jest teoria ,a przynajmniej częściowa ;-)

O ile kolumna nie stoi na rachitycznym taborecie to wysokość nie ma słyszalnego wpływu na dźwięk.Jak konstrukcja nie rezonuje to nie słychać różnicy,ale jak za bas robi pierdziawka to może i dźwiek rozpłynie się w powietrzu. Tego nie wiem ,zawsze na basie miałem zacne przetworniki :-)

Testowałem swoje kolumny na standach z różnym wypełnieniem , jak również puste. Stawiałem je bokiem na szafkach itd.O ile podłoże było solidne to różnic nie doświadczyłem.

Natomiast różnice w odbiorze wysokich ,w zależności od wysokości , słyszałem wyraźnie. Nie sugerowałem się teoriami ,opiniami innych i marketingowym bredzeniem. Sam sprawdziłem. Optymalnym ustawienie dla mnie jest wysoki w okolicy ucha. I takie standy zostały zrobione. Wcześniej miałem podłogówki i je również lepiej odbierałem ,gdy tweeter skierowany był w okolice oczu.

A co do wynalazków z wysokimi przy podłodze... Hmmm. Nic prostszego,proponuje każdemu obrócić kolumny i posłuchać takiego wynalazku :-)

@Dranisz ,moje kolumny mają 60cm wys.,a standy 37.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Super kolumny- gratuluję!

Z moich doświadczeń wynika, że wysokość ma znaczenie zasadnicze: różnica o 10cm w pionie ma zdecydowanie większy wpływ niż zmiana o 10 cm w kierunku do lub od ściany tylnej. Trzeba próbować samemu. Obniżenie poniżej poziomu uszu można skorygować odchylając kolumnę. Nie jest to oczywiście audiofilski koshrut, ale te stare modele są bardzo łaskawe, o ile się popracuje nad ustawieniem (sam latami grałem na Klipsch Heresy I- stały na ... cegłach z odchyleniem jak napisałem powyżej a scena była bezbłędnie na wysokości oczu). Piszą, że Pioneer hpm100 mają za dużo góry... Kolumna w dół i najpewniej blisko ściany.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Jeżeli jest to powiedziane w odniesieniu do wysokości standów i ich wpływu na dźwięk ,to to właśnie jest teoria ,a przynajmniej częściowa ;-)

Kiedyś z ciekawości i z nudów polatałem ze swoimi Dynaudio Audience 50 po całym pokoju. Stały na podłodze, na komodzie, na standach Atacama oraz wysoko na szafce pod samym sufitem. I grały zawsze inaczej. :-)

Pochylajac kolumne zmienisz faze co moze miec negatywny wplyw.

Oczywiście- to racja. Ale spróbować można. Zmniejszenie odległości od podłogi to nie jest panaceum i wszystkich problemów nie załatwi.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Zgadzam sie z sitkiem.

Missiony maja wysokotonowy pod sredniotonowym. Czy to znaczy ze trzeba siedziec na podlodze.

Aktualnie słucham starych Cyrusów na standach 58 cm i jest dobrze.

De gustibus non est disputandum

Kiedyś z ciekawości i z nudów polatałem ze swoimi Dynaudio Audience 50 po całym pokoju. Stały na podłodze, na komodzie, na standach Atacama oraz wysoko na szafce pod samym sufitem. I grały zawsze inaczej. :-)

O ile komoda jest z płyty to mogła ci rezonować ,postaw na niej blok granitu a zobaczysz różnicę ,lub raczej jej brak w stosunku do porządnych podstawek. Kolumny pod sufitem oczywiście ,że będą grały inaczej ,ale odnosimy się tutaj do pytania @Dranisza o sensowną wysokość standów. Sensowna jest taka ,która tweety ustawi w okolicach głowy.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.