Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor do 600 Euro.

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Filtry przyszły. Nie są ze szkła tylko z plastiku ale na szczęście zupełnie przeźroczyste. Podejrzewam że skoro są tak dokładnie stopniowane to są to filtry do głowicy do powiększalnika do zdjęć kolorowych. Obawiam się że przy długim oglądaniu mogą wypłowieć od mocnego światła.

to może ja napiszę coś o Benq w1070.

Wczoraj poświeciłem dzień na ustawianie projektora, korzystałem ze wzorników AVS HD 709 oraz uniwersalnych w .jpg. Na dzień dobry okazało się że wszystkie plansze do ustawiania poziomu czerni i bieli są jednolite zaś plansze uniwersalne pokazują tylko 3 z 8 stopni. Na PC ograniczyłem sygnał do 16-236, pojawiły się tylko maksymalne wartości ale uzyskałem jednolitą wersję z dekoderem NC+. W projektorze HDMI przestawiłem z auto (wideo) na sygnał PC i nagle na wzornikach pojawił się pełen zakres, również tych w JPG.

Benq bez problemu wyświetla pełne 8bit więc do PC będę robił drugą konfigurację nie ograniczając odcieni.

Zrobiłem twardy reset z menu serwisowego i odczekałem do 30 minut (rozgrzanie lampy). Ustawienie nie sprawiło żadnego problemu, poszło szybko a testując na NC+ i kilku filmach różnej jakości nie było większych zastrzeżeń do obrazu. Czarny jest nadal czarny ale poprawiła się czytelność, w bardzo kontrastowych materiałach (np mad max) zniknął efekt degradacji koloru w skrajnych / ciemnych punktach. Biały nie wpada w inne odcienie, detal jest bardzo czytelny i nie wali po oczach. Niestety w dobrym materiale lampę warto przestawić w tryb normalny, biały robi się naprawdę bardzo ładny i jasny choć jeszcze nie tak jakby się chciało, przydałoby się parę lumentów więcej albo HDR :)

Dezaktywowałem ulepszacz kolorów i redukcję szumu (innych na szczęście brak), odniosłem wrażenie że obraz zyskał na ogólnej kulturze, jest jakby płynniejszy. Judder w materiale testowym nadal wystąpił ale gdybym o nim nie wiedział to bym nie zwrócił na niego uwagi.

Odcieni kolorów nie ustawiałem, wzorniki fotograficzne pokazały że kolory mają poprawne odcienie. Mam małe ale do luminescencji ale wydaje mi się że w kinie nie ma to większego znaczenia, detal jest w całym zakresie a w dobrym jakościowo materiale nie ma uczucia niedosytu czy też słabego koloru.

Generalnie gdy komuś nie przeszkadza judder to BenQ ma bardzo dobry obraz za rozsądną cenę. Owszem są lepsze projektory ale nie jestem pewny czy dwukrotna różnica w cenie usprawiedliwiona jest jakością obrazu. Jakby BenQ miał upłynniacz to nawet dałbym z 200 Euro więcej za niego mimo to że Epson ma wyraźnie jaśniejsze kolory ale za to dużo gorszy kontrast. No ale kontrast ratuje ciemny ekran. Przy BenQ na tak ciemnym ekranie czarny byłby pewnie czarny jak smoła.

Generalnie gdy komuś nie przeszkadza judder to BenQ ma bardzo dobry obraz za rozsądną cenę. Owszem są lepsze projektory ale nie jestem pewny czy dwukrotna różnica w cenie usprawiedliwiona jest jakością obrazu.

...to teraz jak będziesz mógł to zobacz jak świecą projektory za minimum 10 tys.pln, np.sony lub jvc, to bedziesz juz wiedział dlaczego kosztują tyle.... ;)

...to teraz jak będziesz mógł to zobacz jak świecą projektory za minimum 10 tys.pln, np.sony lub jvc, to bedziesz juz wiedział dlaczego kosztują tyle.... ;)

W to nie wątpię tylko nie wiem czy chciałbym zobaczyć. Po co sobie psuć spokój ducha. Teraz jestem zadowolony.

Z odległości 1m który będzie cichszy w trybie ECO Epson czy Benq ?

W trybie ECO cichszy jest Epson. W trybie normalnym BenQ. W zasadzie to w trybie normalnym Epson w zasadzie jest nie do użytku z powodu hałasu.

Panowie czy ten problem występuje w tych powiedzmy dość tanich projektorach.Powiedzmy w kwocie do 5 tys zł.

Mam obecnie lcd Samsunga 65 cali ,i zastanawiam się czy zostawić go i dokupić projektor,ekran rozwijany przed LCD,czy sprzedać lcd i kupić coś około 80 cali,nie jestem videofilem ale nie chcę mieć żadnych drgań i pikseli.Projektor będzie mógł być zamontowany około 4,5 metra od ekranu.Ekran mogę zmieścić tak około 2,7 m szerokości.Oglądać będe raczej tylko Filmy Bluray,i ewentualnie nc+.

udder - brak płynności odtwarzania materiałów 1080p/24. Problem w zasadzie nie do rozwiązanie i jest wielka porażką długo oczekiwanego formatu tgz. "kinowego".

Szczególnie widoczny na dużych, precyzyjnie reprodukujących szczegóły ekranach, zwłaszcza w trybie "dot to dot" po HDMI.

Nie występuje w materiałach 25 i 30 fps. Np niektóre koncerty muzyczne, dokumenty czy produkcje europejskie TV.

jak masz miejsce na ekran 100-120 cali

to proj zdecydowanie

- zupełnie inna jakość oglądania

No dobrze ale jaki, z lcd wtedy bym nie rezygnował,zamontował bym ekran nad nim,i jak by mnie naszło na filmy to bym go opuszczał i tyle..Szerokość pokoju to około 4,80,a długość 9,20.Nie chce jakiegoś premium,ale też nie potrzebuję lipy,i tak około 5 godz dziennie gra telewizor,a filmy oglądam może trzy,cztery na miesiąc.Mówię tu o tych z bluray.

ekrany zwłaszcza rozwijane będą wymagały adaptacji pomieszczenia, efekt będzie mizerny zwłaszcza na tych do 2k. Nawet MS w dzień według mnie nie jest zadowalający, półmrok obowiązkowy a w tej cenie ekranów rozwijanych o takich parametrach nie widziałem, na dzień dobry masz 10k pln i to ekran nie rozwijany.

O pixseloizę się nie martw, za to upłynniacza w tej cenie raczej nie znajdziesz. TV wyjdzie drożej ale najprawdopodobniej w tej cenie już będzie 4k, HDR i oczywiście upłynniacz.

Ekrany rozwijane się nie nadają,a to dlaczego bo tylko taki wchodzi w grę ,nie ma możliwości ekranu na stałe dlatego że lcd jest głównym żródłem,co do pokoju to nie ma problemu z zaciemnieniem są rolety,i w pokoju robi się ciemno że własnej ręki nie widzę.

Może taki lcd jest godny uwagi,jak pisałem mam 65 cali i potrzebuję coś wyrażnie większego.

Może się powtórzę ale jeszcze raz wkleję jak to wygląda u mnie. Problem z hotspotami mają problemy ekrany z wysokim gainem czyli między innymi MS. Przy ekranach z niskim gainem tak jak jest u mnie nie ma problemu oglądania w dzień. Jedynie kiedy świeci słońce zasłaniam jedną połowę okna żeby nie świeciło bezpośrednio na ekran. Nie wiem jak to będzie wyglądało w lecie gdy w południe będzie dużo jaśniej. Pytanie tylko jaki duży chcesz mieć ten ekran bo od tego zależy jak jasny musi być projektor. Inne istotne pytanie to na jaką stronę wychodzą okna. Jak wychodzą na południe to nie ma szans żeby jakikolwiek projektor dał radę. U mnie projektor w trybie ECO ma około 1500 lumenów a ekran ma 2m szerokości i efekt w pokoju gzie okna wychodzą na północny zachód jest bardzo dobry. Teraz musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy przeszkadza ci Judder i czy przeszkadza ci efekt tęczy. Jeżeli nie to będziesz dosyć tanio obsłużony. To jest podstawowe pytanie które musisz sobie zadać. Bo to bardzo mocno ogranicza wybór projektorów.

Nie wiem bo nie mam MS. Mam roletę i na niej żadnych problemów w dzień nie mam. Jedyny powód mojego postu jest ta wypowiedź.

ja mam MS a i tak widzę jasny punkt odbity od sufitu

Ta wypowiedź spowodowała to że kolega dariusz964 chciał zrezygnować z projektora co jest moim zdaniem błędem. Nie mam przygotowanego pomieszczenia pod kino, nie mam drogiego ekranu bo mój kosztował 35 Euro, nie mam mocnego projektora bo mój ma 1500 lumenów w trybie Eco i mimo to mam bardzo dobry efekt co widać na powyższym wideo. Uważam też że jak najbardziej da się zrobić dobre kino w dzień z projektora tylko musi być spełnione kilka warunków.

Przede wszystkim to kolega dariusz964 musi ustalić czy przeszkadza mu judder i czy przeszkadza mu efekt tęczy, jakiej wielkości chce ekran, na jaką stronę wychodzą okna, i najważniejsze pytanie ile chce wydać na projektor.

Może się okazać że pewne założenia się nawzajem wykluczają i wtedy można rezygnować z projektora albo po prostu pójść na kompromisy. Od razu rezygnować bo ktoś napisał że w dzień się nie da uzyskać dobrego obrazu jest błędem.

Ja bym na początek zmierzył ile luxów pada na ścianę w samo południe w miejscu gdzie ma wisieć ekran przy pomocy komórki. Ja mogę to zrobić u siebie i wtedy możemy porównać na ile różnią się warunki panujące w pomieszczeniu. Do tego zmierzył bym ile luxów pada przy zasłoniętych zasłonach. To jest propozycja z mojej strony. Jeżeli warunki są zbliżone to można się zastanowić nad projektorem.

A więc tak. Na ścianie na której wisi ekran z telefonem skierowanym w stronę okna mierzę 320 luxów. Po zasłonięciu połowy okna tej od strony ekranu pomiar daje 120 luxów. Teraz jest godzina dziesiąta i słoneczny dzień. Niestety nie ma mnie w domu o 12 bo zmierzyłbym w najgorszych warunkach. Jeżeli kolega dariusz964 jest zainteresowany to mogę zrobić jutro kilka zdjęć jak wygląda obraz i pomierzyć jak jasno jest w pokoju około godziny 12. Nie wiem tylko jak będzie jutro pogoda.

Myślę jednak że gdy w pomieszczeniu w miejscu ekranu mierząc telefonem skierowanym w stronę okna zmierzy się mniej niż 320 luxów przy odsłoniętym oknie to nie ma najmniejszych problemów żeby zrobić kino w dzień. Potrzeba tylko ciemnego ekranu i jasnego projektora. Im jaśniejszy projektor tym ciemniejszy ekran można zastosować a ponieważ wybór ciemnych ekranów nie jest za duży to pozostaje chyba jedynie ekran malowany. Owszem można wydać kilka tysięcy na MS jak ktoś ma pieniądze. Powiem jednak szczerze że po tym co widziałem na Youtube, nie wiem na ile te filmy są wiarygodne, ja osobiście nie zdecydowałbym się na MS. Być może w realu wygląda to zdecydowanie lepiej.

Nie wiem bo nie mam MS. Mam roletę i na niej żadnych problemów w dzień nie mam. Jedyny powód mojego postu jest ta wypowiedź. Ta wypowiedź spowodowała to że kolega dariusz964 chciał zrezygnować z projektora co jest moim zdaniem błędem. Nie mam przygotowanego pomieszczenia pod kino, nie mam drogiego ekranu bo mój kosztował 35 Euro, nie mam mocnego projektora bo mój ma 1500 lumenów w trybie Eco i mimo to mam bardzo dobry efekt co widać na powyższym wideo. Uważam też że jak najbardziej da się zrobić dobre kino w dzień z projektora tylko musi być spełnione kilka warunków.

Przede wszystkim to kolega dariusz964 musi ustalić czy przeszkadza mu judder i czy przeszkadza mu efekt tęczy, jakiej wielkości chce ekran, na jaką stronę wychodzą okna, i najważniejsze pytanie ile chce wydać na projektor.

Może się okazać że pewne założenia się nawzajem wykluczają i wtedy można rezygnować z projektora albo po prostu pójść na kompromisy. Od razu rezygnować bo ktoś napisał że w dzień się nie da uzyskać dobrego obrazu jest błędem.

Ja bym na początek zmierzył ile luxów pada na ścianę w samo południe w miejscu gdzie ma wisieć ekran przy pomocy komórki. Ja mogę to zrobić u siebie i wtedy możemy porównać na ile różnią się warunki panujące w pomieszczeniu. Do tego zmierzył bym ile luxów pada przy zasłoniętych zasłonach. To jest propozycja z mojej strony. Jeżeli warunki są zbliżone to można się zastanowić nad projektorem.

A więc tak. Na ścianie na której wisi ekran z telefonem skierowanym w stronę okna mierzę 320 luxów. Po zasłonięciu połowy okna tej od strony ekranu pomiar daje 120 luxów. Teraz jest godzina dziesiąta i słoneczny dzień. Niestety nie ma mnie w domu o 12 bo zmierzyłbym w najgorszych warunkach. Jeżeli kolega dariusz964 jest zainteresowany to mogę zrobić jutro kilka zdjęć jak wygląda obraz i pomierzyć jak jasno jest w pokoju około godziny 12. Nie wiem tylko jak będzie jutro pogoda.

Myślę jednak że gdy w pomieszczeniu w miejscu ekranu mierząc telefonem skierowanym w stronę okna zmierzy się mniej niż 320 luxów przy odsłoniętym oknie to nie ma najmniejszych problemów żeby zrobić kino w dzień. Potrzeba tylko ciemnego ekranu i jasnego projektora. Im jaśniejszy projektor tym ciemniejszy ekran można zastosować a ponieważ wybór ciemnych ekranów nie jest za duży to pozostaje chyba jedynie ekran malowany. Owszem można wydać kilka tysięcy na MS jak ktoś ma pieniądze. Powiem jednak szczerze że po tym co widziałem na Youtube, nie wiem na ile te filmy są wiarygodne, ja osobiście nie zdecydowałbym się na MS. Być może w realu wygląda to zdecydowanie lepiej.

Pisałem na projektor chciałem wydać od 3-5 tyś na ekran około tyś.Okna od Południa i jest mocno nasłonecznione pomieszczenie jest to piętro z balkonem,mam rolety dodatkowo chyba ze względu właśnie na słońce zdecyduję się na Markizę,w dzień jak zasłonie rolety jest ciemno,pokój klimatyzowany więc ciepło nie przeszkadza ekran maksymalnie 2-2,7 metra.Nie chcę jakiś migotań,jak lecą napisy to mają być czytelne jak w lcd,no i to tyle.Pytałem o alternatywę do lcd bo mam 65 cali i ekran ma być spuszczany przed ten lcd,ściany pomalowane na zielono,oraz szaro sufit biały,i nie będzie zmian kolorów.

olego nie pisz, że MS ma hotspoty bo takowych nie ma. Dodatkowo oferuje nieporównywalny obraz do obrazu z rolety... czerń to czerń a biel to biel...

nie ma to jak dobra reklama!!! Kolego nie pisz ze MS nie ma hospotów bo takowe ma!!!

Zainstaluj jakąś aplikację do pomiaru jasności i zmierz po prostu ile luxów masz na ścianie gdzie ma wisieć ekran tak mniej więcej w środku ekranu kierując telefon w kierunku okna. Trzeba założyć że przy 320 luxach przy szerokości ekranu 2m przy ekranie tak ciemnym jak ja mam wystarczy 1500 lumenów. Jeżeli teraz ci wyjdzie powiedzmy 600 luxów w pomiarze to musisz mieć projektor który daje 3000 lumenów. Są takie nawet do 3000 tysięcy ale o ile wiem nie można takiego kupić z upłynniaczem. Dlatego pierwsze co bym sprawdził to czy przeszkadza ci judder i czy przeszkadza ci efekt tęczy bo są to projektory DLP. Sprawdź jeszcze jak to wygląda po zasłonięciu okien i czy w ogóle zasłanianie okiem w dzień jest dla ciebie opcją. Nie martw się o samo przygotowanie pomieszczenia. Ciemny ekran jest bardzo tolerancyjny jeżeli chodzi o to.

Z drugie strony to że okna wychodzą na południe nic dobrego nie wróży. Może się okazać że jedyna opcja to telewizor.

nie ma to jak dobra reklama!!! Kolego nie pisz ze MS nie ma hospotów bo takowe ma!!!

Myślę że tu chodzi o ty czy ma takie które przeszkadzają bo ekrany z gainem powyżej 1 zawsze ma jakiś hotspot. Chodzi tylko żeby to zjawisko trzymało się w akceptowalnych granicach. Przy normalnym oglądaniu nie powinien być zauważalny.

Ja mam Lux Meter. Po pomiarze sprawa się wyjaśni. Ja bym się nastawił że jeżeli chcesz oglądać w dzień to zapomnij o ekranie szerszym niż 2m. Żaden projektor na większym ekranie w dzień nie wydoli.

Chyba nie wiesz co to jest dokładnie chotspot... ale przecież wiesz lepiej bo nie widziałeś...

u mnie jest to raczej wina sufitu (widać poświatę), defekt widać tylko na jednolitym tle, w jakimkolwiek materiale wideo jest to niezauważalne. To nie jest plama, po prostu gdy na suficie widać wiązkę górna część ekranu robi się jaśniejsza, tyle. Może się nie znam, ale według mnie ekran ma tylko jedną wadę.. jest za mały :)

Pisałem na projektor chciałem wydać od 3-5 tyś na ekran około tyś.Okna od Południa i jest mocno nasłonecznione pomieszczenie jest to piętro z balkonem,mam rolety dodatkowo chyba ze względu właśnie na słońce zdecyduję się na Markizę,w dzień jak zasłonie rolety jest ciemno,pokój klimatyzowany więc ciepło nie przeszkadza ekran maksymalnie 2-2,7 metra.Nie chcę jakiś migotań,jak lecą napisy to mają być czytelne jak w lcd,no i to tyle.Pytałem o alternatywę do lcd bo mam 65 cali i ekran ma być spuszczany przed ten lcd,ściany pomalowane na zielono,oraz szaro sufit biały,i nie będzie zmian kolorów.

ekrany do 1k to raczej kasa w błoto.

Przeczytaj cały watek, zostało wytłumaczone dlaczego u niego w jakiś tam sposób to działa i dlaczego nie będzie działać np u Ciebie. Co do prezentacji zdjęć / filmu.. cóż roleta jest szara.. nie czarna a aparat kompozycje ustawia po średniej co wyraźnie widać gdy przeskakuje z okna na ekrna, winsoki wyciągnij sam. Filmy pojedynczych egzemplarzy są niemiarodajne, w dodatku oglądamy najpierw możliwości aparatu potem swojego monitora. Poczytaj wypowiedzi Macieja (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub zadzwoń, powie Ci dokładnie to samo.

Mogę się mylić bo nie mam dużego doświadczenia, sam ledwie zaczynam ale odnoszę wrażenie że ekran to podstawa i czasem lepiej kupić dobry blat i słaby projektor. Tanie ekrany (ponoć do 2k) niewiele różnią się od ściany (porównań w sieci jest sporo) a nie wierz ludziom którzy twierdzą że da się oglądać na ścianie. Mega dobre a przede wszystkim kolorowe materiały demonstracyjne.. ok jakąś wyglądają ale film ? katastrofa... obraz był na tyle słaby że żona mi ekran zafundowała (w teorii...).

Jesteś przyzwyczajony do TV, który do najmniejszych tez nie należy, w moim odczuciu z taniego ekranu i taniego projektora będziesz wysoce niezadowolony. Poszukaj fajny TV 75'' 4k HDR.. zobacz jak z kasą może Cię stać, myślę że będziesz happy :)

Zainstaluj jakąś aplikację do pomiaru jasności

każdy aparat ma inną strate na soczewce i inną światłoczułość matrycy, bez uprzedniej kalibracji aplikacji taki pomiar jest wysoce niemiarodajny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś mi to dziwnie mierzy,bo na środku wychodzi mi ich 30,a jak jestem przy oknie i tel kieruję na dwór to 50

Trzeba by skalibrować tak samo telefony. Napisz jakie masz żarówki w domu. Może mam taką samą. Wtedy ustawimy tą samą wartość na takiej samej żarówce z odległości jednego metra tak żeby pokazywało mniej więcej to samo.

u mnie jest to raczej wina sufitu (widać poświatę), defekt widać tylko na jednolitym tle, w jakimkolwiek materiale wideo jest to niezauważalne. To nie jest plama, po prostu gdy na suficie widać wiązkę górna część ekranu robi się jaśniejsza, tyle. Może się nie znam, ale według mnie ekran ma tylko jedną wadę.. jest za mały :)

ekrany do 1k to raczej kasa w błoto.

Przeczytaj cały watek, zostało wytłumaczone dlaczego u niego w jakiś tam sposób to działa i dlaczego nie będzie działać np u Ciebie. Co do prezentacji zdjęć / filmu.. cóż roleta jest szara.. nie czarna a aparat kompozycje ustawia po średniej co wyraźnie widać gdy przeskakuje z okna na ekrna, winsoki wyciągnij sam. Filmy pojedynczych egzemplarzy są niemiarodajne, w dodatku oglądamy najpierw możliwości aparatu potem swojego monitora. Poczytaj wypowiedzi Macieja (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub zadzwoń, powie Ci dokładnie to samo.

Mogę się mylić bo nie mam dużego doświadczenia, sam ledwie zaczynam ale odnoszę wrażenie że ekran to podstawa i czasem lepiej kupić dobry blat i słaby projektor. Tanie ekrany (ponoć do 2k) niewiele różnią się od ściany (porównań w sieci jest sporo) a nie wierz ludziom którzy twierdzą że da się oglądać na ścianie. Mega dobre a przede wszystkim kolorowe materiały demonstracyjne.. ok jakąś wyglądają ale film ? katastrofa... obraz był na tyle słaby że żona mi ekran zafundowała (w teorii...).

Jesteś przyzwyczajony do TV, który do najmniejszych tez nie należy, w moim odczuciu z taniego ekranu i taniego projektora będziesz wysoce niezadowolony. Poszukaj fajny TV 75'' 4k HDR.. zobacz jak z kasą może Cię stać, myślę że będziesz happy :)

każdy aparat ma inną strate na soczewce i inną światłoczułość matrycy, bez uprzedniej kalibracji aplikacji taki pomiar jest wysoce niemiarodajny.

dziękuje,tak też myślałem interesuje mnie jednak 80 cali min po prostu z 65 na 75 to mały przeskok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.