Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Castle Knight 2

zaworotko

Rekomendowane odpowiedzi

651 jest całkiem ok zwłaszcza do castle.

Co do kabli to jestem podobnego zdania. Mógł byś wymienić na posrebrzane qed. Ale ja także wolał bym to wrzucić do lepszego wzmaka. Te melodika są na prawdę udane.

Pozdrawiam

Mialem kiedys 640a v2 i mial taka przypadlosc, ze sie wylaczal przy dluzszych glosniejszych odsluchach.

Gral wtedy z Tannoy m2. Brzmienie takie sobie, ale jak dla mnie troche zbyt lekkie, zwiewne.

Druga sprawa to odsluchy z bardzo niska glosnoscia, niemozliwe jest zrownowazenie kanalow przed godzina 9 a ja normalnie sluchalem na 8 30 do 9 i to byl problem.

651 jest całkiem ok zwłaszcza do castle.

Co do kabli to jestem podobnego zdania. Mógł byś wymienić na posrebrzane qed. Ale ja także wolał bym to wrzucić do lepszego wzmaka. Te melodika są na prawdę udane.

Pozdrawiam

Nie sluchalem go, ale jesli nie ma w nim wad 650a v2, to moze byc fajnie.

Dobra, to kable zostawię w spokoju.

Na konkretny wzmacniacz to widzę, że ciężko będzie się zdecydować. Dwa tysiące za rotela to już sporo, musiałby się mocno wyróżniać żeby mnie przekonać.

Bolth, dlaczego uważasz, że te CA to pierdziawki? Czy do 1200-1300 można mieć coś lepszego do Castli?

Przypomniałem sobie jeszcze - fajnie Knight 2 grały pod Copland CSA-28. To nie Twój budżet ale jak już miałbyś do wydania ok 1,5 tys. to można spróbować zapolować na bodajże model Copland CSA 14, który chodzi w okolicy około 1,5 tys. i jest to bodajże konstrukcyjnie to samo co CSA-28, tylko bez pilota.

Pełno tych roteli na allegro. Oprócz wymienionych jest jeszcze na przykład RA 03 i RA-1060 i 980BX.

Ra-03, 05 itd - odpuść sobie bo równie dobrze mógłbyś kupić praktycznie identycznego RA-01 za 600zł. Jak masz wydać ponad 1k to kupisz lepsze modele, o większej mocy (Knight nie są zbyt efektywne i trzeba sporo w nie wpompować).

Przypomniałem sobie jeszcze - fajnie Knight 2 grały pod Copland CSA-28. To nie Twój budżet ale jak już miałbyś do wydania ok 1,5 tys. to można spróbować zapolować na bodajże model Copland CSA 14, który chodzi w okolicy około 1,5 tys. i jest to bodajże konstrukcyjnie to samo co CSA-28, tylko bez pilota.

Ra-03, 05 itd - odpuść sobie bo równie dobrze mógłbyś kupić praktycznie identycznego RA-01 za 600zł. Jak masz wydać ponad 1k to kupisz lepsze modele, o większej mocy (Knight nie są zbyt efektywne i trzeba sporo w nie wpompować).

Dziękuję, aktualnie na allegro jest COPLAND CSA 8. Czy ten model Cosplanda też powinien się sprawdzić?

Gość rydz

(Konto usunięte)

można spróbować zapolować na bodajże model Copland CSA 14, który chodzi w okolicy około 1,5 tys. i jest to bodajże konstrukcyjnie to samo co CSA-28, tylko bez pilota.

Za 1,5 to ciężko CSA-8 kupić , a co dopiero 14 / 28 , obecnie ponizej 2 tysi to raczej przypadek , zobacz jakie ceny są na Ebayu , tyle że tam zarabia się inaczej .

Za 1,5 to ciężko CSA-8 kupić , a co dopiero 14 / 28 , obecnie ponizej 2 tysi to raczej przypadek , zobacz jakie ceny są na Ebayu , tyle że tam zarabia się inaczej .

Przejrzałem archiwum allegro i chyba jest to do zrobienia. W sierpniu tego roku ktoś sprzedawał CSA-8 za 1499.

Mam jeszcze pytanie do osób, które polecały Harmana Kardona 680. Czy model 670 też da radę?

• 3 tygodnie później...

W moim odczuciu lepszy w połączeniu z CK2 bedzie Exposure 1010 niz CA 640 . Warto pomyslec o Ex.

Różnice - krótszy i głebszy bas, wiecej "powietrza" w środku, wysokie dokladniejsze , wokal lepiej umieszczony w przestrzeni. Ogólnie dzwiek odbiera sie jako wiekszy, szybszy, otwarty z lepszą stereofonia. Oderwanie od głosników tez nieco lepsze.

Takie moje odczucia - miałem taki zestaw kilka dniu w domu.

W moim odczuciu lepszy w połączeniu z CK2 bedzie Exposure 1010 niz CA 640 . Warto pomyslec o Ex.

Różnice - krótszy i głebszy bas, wiecej "powietrza" w środku, wysokie dokladniejsze , wokal lepiej umieszczony w przestrzeni. Ogólnie dzwiek odbiera sie jako wiekszy, szybszy, otwarty z lepszą stereofonia. Oderwanie od głosników tez nieco lepsze.

Takie moje odczucia - miałem taki zestaw kilka dniu w domu.

Expo 2010 będzie według mnie super!

De gustibus non est disputandum

eee tam, jakaś lampa za min. 10kzł za nówkę będzie do nich the best!

A jak lampa za 10 kzł to najlepsza będzie od Cayin, bo jest najlepsza ze wszystkich wzmacniaczy razem wziętych do 20 kzł. - cytując prawdziwego fachowca, nooo. A i unikaj jak ognia fezz audio bo ten fachowiec - prawdziwy, mówi, że to jest "bee" i mówi to całkowicie bezinteresownie....

A już całkiem poważnie - rozważ propozycje Rydza i Don111.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Jeśli kurier nie nawali po raz czwarty, to jutro przyjdzie do mnie rotel RA-06 (miał być już przed świętami). Jeśli to nie zagra, to go odsprzedam i rozważę inne Wasze propozycje. Jutro, mam nadzieję, podzielę się z Wami pierwszymi wrażeniami z odsłuchu.

No i jest. Stan jak nowy ze sklepu, pilot w komplecie, pół roku gwarancji. Pierwsze uruchomienie i wszystko działa sprawnie, w razie czego nie będzie więc problemu z odsprzedaniem.

Zaczynam więc odsłuch.

Pierwsze co się rzuciło w uszy, to znaczna większa ilość i silniejsza zwartość basu względem Pioneera. Ten ostatni podawał go jednak strasznie rozlaźle. Dobra kontrola niskich częstotliwości bardzo mi się podoba, to, że jest ich dużo więcej na razie troszkę mnie przytłacza.

Szczegółów nie pojawiło ilościowo więcej, są za to łatwiej słyszalne i bogatsze. Jest dobrze.

Wysokie są agresywne. Pomyślałem, że zaraz mnie zdenerwują, bo tutaj wolę trochę subtelności, ale nie, na razie nie zmęczyły mnie jeszcze. Zobaczymy co się z tego wyklaruje.

Wokale przy niskich poziomach głośności są chyba fajne. Po dołożeniu decybeli lekko giną w całości przekazu. Wolałbym większą ich bezpośredniość. Na Pioneerze wydawały się bardziej bezpośrednie, chociaż to chyba przez jego chudość na basie.

Wypełnienie dźwiękiem Rotel daje zdecydowanie lepsze. Słuchając zestawu z Pioneerem dźwięk mocno się zmieniał kiedy przemieszczałem się po pokoju, teraz dźwięk jest bardziej jednorodny.

No i muzykalność, czar czy jakkolwiek inaczej to nazwać. Kurcze nie wiem. To granie czasami wydaje się jednak nazbyt techniczne. A czasami nie. Trzeba jeszcze więcej posłuchać. Pioneer swoim graniem potrafił mnie wzruszyć.

Posumowanie pierwszych moich wyrażeń jest takie, że Rotel RA-06 to w wielu aspektach dużych krok na przód względem Pioneera 400X. Szczęki z podłogi jednak nie zbierałem. Na pewno na trochę u mnie zostanie, jak długo będzie zależało od dalszych odsłuchów.

Niestety wciąż mam mieszane uczucia w stosunku do tego Rotela. Dynamika i bogactwo szczegółów jest super, chciałbym żeby tak zostało. Tą fajną ciepłą barwę przez którą zostawiłem Castle Rotel jednak zepsuł. Jest trochę za sucho i za krzykliwie.

Coplandów jest na aukcjach jak na lekarstwo. HK 680 na allegro są dwa, jeden w strasznie przesadzonej cenie, a drugi strasznie zniszczony. Exposure 1010 jest wychwalany w recenzjach pod niebiosy.

Biorąc pod uwagę moje preferencje, czyli dobra dynamika i zachowanie ciepłej barwy oraz zwiększając budżet do powiedzmy 2000 zł z dużym hakiem są jeszcze jakieś inne warte rozważenia modele wzmacniaczy?

<p>Jak chcesz barwe i w calkiem dobra dynamike dzwon do Q21 niech Ci cos od vincenta dobiora, znaja castle wiec problemu nie bedzie. Wlasnie barwa to powinien byc Twoj priorytet przy tych monitorach, w tym sa super.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

<p>Jak chcesz barwe i w calkiem dobra dynamike dzwon do Q21 niech Ci cos od vincenta dobiora, znaja castle wiec problemu nie bedzie. Wlasnie barwa to powinien byc Twoj priorytet przy tych monitorach, w tym sa super.

Dzięki za cynk :)

Ciekawe jak doradzą, jak ich pewnie na oczy nie widzieli. Ale może czytali testy, a w ściemnianiu zawsze byli najlepsi, więc szansa, że coś odpowiedniego trafią zawsze jest :)

O ! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mało o tym w sieci. Z castlami pewnie nikt nawet nie próbował. Wołałbym coś pewniejszego.

Chyba, że to jednak jakieś powszechnie znane cudo...

Ukryta Zawartość

Coplandów jest na aukcjach jak na lekarstwo. HK 680 na allegro są dwa, jeden w strasznie przesadzonej cenie, a drugi strasznie zniszczony. Exposure 1010 jest wychwalany w recenzjach pod niebiosy.

Biorąc pod uwagę moje preferencje, czyli dobra dynamika i zachowanie ciepłej barwy oraz zwiększając budżet do powiedzmy 2000 zł z dużym hakiem są jeszcze jakieś inne warte rozważenia modele wzmacniaczy?

Albo odsłuchasz albo będziesz kupował w ciemno drogie zabawki, z którymi będziesz się bawił przy odsprzedażach.

To dość niski model ale możesz kupić na próbę, miałem L-430 - grał bardzo dynamicznie i z ciepłą barwą, może to podobne brzmienie i spodoba Ci się, a później zapolujesz na wyższy model. Zawsze też można zwrócić, sprzedaje firma

Ukryta Zawartość

Co do tego HK 680 tańszego, to nie jest wcale zniszczony, ma parę rys, cena może do lekkiego stargowania, ok 700zł za taki sprzęt to atrakcyjna cena wg mnie a dźwięk też powinien przypasować.

Ukryta Zawartość

Albo odsłuchasz albo będziesz kupował w ciemno drogie zabawki, z którymi będziesz się bawił przy odsprzedażach.

To dość niski model ale możesz kupić na próbę, miałem L-430 - grał bardzo dynamicznie i z ciepłą barwą, może to podobne brzmienie i spodoba Ci się, a później zapolujesz na wyższy model. Zawsze też można zwrócić, sprzedaje firma

Ukryta Zawartość

Co do tego HK 680 tańszego, to nie jest wcale zniszczony, ma parę rys, cena może do lekkiego stargowania, ok 700zł za taki sprzęt to atrakcyjna cena wg mnie a dźwięk też powinien przypasować.

Wzmacniacz za 300 zł? Gdyby coś takie mi faktycznie podpasywało, to bardzo bym się ucieszył.

Wiem, że cena za HK dobra, ale te zarysowania są na froncie, gdyby to było gdzieś z boku albo nawet na górze, to pewnie już bym kupił.

Z odsprzedaniem na razie nie miałem problemów, zdarzało się nawet na tym trochę zarobić.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.