Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Castle Knight 2

zaworotko

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałeś może Nad-a C356 lub 355. Może on fajniej zagrałby z Twoimi Castlami.

Nie słuchałem i zastawiałem się już czy takiego Nad-em C356 nie wziąć na próbę. Z drugiej jednak strony zaczynam się powoli do tego Rotela przekonywać. Dynamika i szczegóły są na prawdę super. Dam mu więc jeszcze jedną szansę i zmodyfikuję trochę źródło, czyli aim 808. Wzmacniacze operacyjne, które mam teraz zainstalowane na karcie dźwiękowej nadają jej jasne brzmienie. Spróbuję ciemniejszych opampów, będzie mnie to kosztowało tylko około 20 zł.

Wrzuć Muses 8820, albo Muses 02, uważam, ze jedne z lepszych opa.

Potrzebuję dwóch podwójnych, przy Muses 02 wyszłoby dość droga, ale Muses 8820 widzę, że jest tani. Czy ten 8820 ociepla dźwięk?

Kolego weź spróbuj Castle z Marantzem (6003-6005 lub 8003, 8005 chociaż niższe modele wystarczą bo te castle mają prawdziwe 8 omów i są łatwe do napędzenia). Będzie szczegółowo na górze ale nie jazgotliwie, z przyjemnym dosyć szybkim i w odpowiednio niskim basikiem z zachowaniem genialnego klimatu i przestrzeni 3D (wybitnej jak na ten przedział cenowy) jaką dają Castle Knight.

Witam,

Przez dwa lata miałem nada c356 z dynaudio x16, uważam ze grało to zbyt ostro. Odsłuchiwałem również połączenia nad c356 z castle knight 2. Moim zdaniem to było fajne połączenie, co prawda było to dobrze zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu ale mimo tego warto chociaż spróbować takiego połączenia. Nowe nady nie grają zamulenie tak jak ich starsi bracia.

Dziękuję za nowe propozycje. Będę je rozważał, ale Rotel, mimo że mocno się wahałem, na razie jednak zostanie. Przyzwyczajam się do tego brzemienia. Jeszcze zaraz przed oddaniem podłączyłem Pioneera i stwierdziłem, że ten Rotela to jest jednak dużo, dużo lepsze granie. Usłyszałem wyraźnie większą różnicę niż wtedy kiedy przyzwyczajony do Pioneera pierwszy raz podłączyłem Rotela. Ale będę miał te Marantze i Nady na oku, jak się pojawi dobra okazja i chęć wydania pieniędzy, to pewnie się skuszę.

• 1 rok później...

Witajcie,

Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn Castle Knight 2. Obecnie grają u mnie z zestawem micro Denon D-M38. Jest to duży przeskok w stosunku do wcześniejszych kolumn, jednak zaczynam odczuwać braki dobrego wzmacniacza.

Tak więc szukam nowego wzmacniacza do Castle Knight 2. Chciałbym aby dźwięk był bardziej rozdzielczy, klarowny, pełniejszy. Chciałbym wydobyć więcej głębokości, a nie tylko szerokości z odtwarzanej muzyki. Jednocześnie musi to być wzmacniacz muzykalny. Bas nie może być przeciągany - musi być, ale nie lubię jak mnie męczy. Obecnie najczęściej, nawet z ww. micro zestawem korzystam z source direct, czasami bas daję na +2 db i to jest dla mnie ok.

Przeszukiwałem fora (PL, EN) i mam listę typów polecanych do Castli.

Czy możecie pomóc wstępnie odrzucić część z poniższej listy (dlaczego), a na które warto zwrócić szczególną uwagę (dlaczego):

1 Cambridge Audio CA-640a, CA-650a, CA-651a [ + wiele przychylnych opinii, + cena, + możliwość zakupu używanego, - ascetyczny prosty wygląd]

2 Denon PMA-720ae [ + cena, +wygląd, + funkcjonalność, + łatwość zakupu dodatkowych modułów jak CD lub radio, + możliwość zakupu używanego]

3 Marantz MCR-611 [ + wygląd, + funkcjonalność All-in-One, + zajmuje mało miejsca, + w ofertach sprzedawców często łączony z Castle Knight 2 więc gra to chyba przyzwoicie]

4 Nad C356 Bee [ + często polecany do Castli, - często nie polecany do Castli, + możliwość zakupu używanego, - ascetyczny wygląd]

5 wzmacniacz lampowy (Yaqin, Ming da, Xindak, Cayin, Fezz) [- cena, - nie wiem czy wydajnościowo da radę napędzić castle, - pobór prądu, - raczej nie do codziennego wykorzystania np. z TV, + podobno dźwięk bajka, + klimat]

6 inne np. Rotel ra06, Copland CSA-28, Esposure1010, Vincent SV-400

Wzmacniacz może być używany.

Słucham: winyle (Rega Planar P1 + Rega Fono Mini), płyty CD. Obecnie zestaw mam podłączony pod TV więc również "normalne oglądanie" oraz muzyczne StarsTV, VH1, Mezzo. Powoli przymierzam się do np. Tidal'a.

Muzyka: Jazz (Miles, Coltrane, Bartkowski, Trzaskowski, Cannonball, Brubeck), rock (Queen, Pink Floyd, Dire Straits, Perfect, Budka Sulfera etc.), pop (Patricia Kaas, Lara Fabian, Katie Melua etc.), Marcin Wyrostek, Niemen etc.

Cena: rozsądna, 1000 - 2000 zł.

Kolumn nie zamierzam zmieniać, chciałbym aby zostały ze mną na dłużej.

Z góry dziękuję za wszelką podpowiedź!

Masz całkiem rozsądną kasę więc pokus sie o cos lepszego niz wymienione wzmaki.Moze nieco starsze ale duzo lepsze np Denon 1510ae jeśli juz nie chcesz staruszków ale jeszcze lepszych:)

Albo 1500ae, widzę jeden w dobrej cenie na Allegro, nie mój :)

Jeżeli chcesz mieć lepszy wzmacniacz to podpisuję się pod tym co doradza kolega Costa Brava, jeżeli chcesz zaoszczędzić to polecam Cambridge C640Av2 lub 651A, daje się kupić w granicach poniżej 1tys. pln.

Denon 1510ae

Super sprzęt, niestety zdecydowanie poza zasięgiem. Używany ok. 3500 zł... Na allegro jest CD za 1850.

Music Hall a35.2 (bardzo czesto polecany do CK2).

A o tym nie myślałem - muszę poczytać - wydaje się, że to bardzo rozsądny sprzęt. A u Ciebie Adamie z czym grały Castle? Bo w innym temacie dot. Castli to m.in. dzięki Tobie się na nie zdecydowałem :)

Jeżeli chcesz mieć lepszy wzmacniacz to podpisuję się pod tym co doradza kolega Costa Brava, jeżeli chcesz zaoszczędzić to polecam Cambridge C640Av2 lub 651A, daje się kupić w granicach poniżej 1tys. pln.

I może tak się właśnie skończy - cena jest jednak bardzo atrakcyjna - zostanie kasy na płyty. Zastanawiam się jeszcze jak wypada CA vs. Denon PMA-720ae vs. lampa (na sprzedaż jest np. Ming-da za 1650 zł - bardzo solidne wzmacniacze, ew. dołożyć do Fezz - używany za 2500 zł - tylko wtedy pojawi się problem oglądania TV -> na lampie to lekkie przegięcie :))

Kolego normalna cena za uzywany 1510ae to ok 2 tys. i za tyle sie pojawiaja tylko trzeba czasem poczekac, a ze ktos sobie wystawil cenę kosmos to jego sprawa. Jak mowilem masz na portalu jego poprzednika 1500ae za 1350 wg mnie to bdb cena

A o tym nie myślałem - muszę poczytać - wydaje się, że to bardzo rozsądny sprzęt.

Watro tego MH 35.2 rozważyć. Używki w dobrej cenie się trafiają. To dobry wzmacniacz. Moim zdaniem lepszy niż polecane Denony typu 1510ae.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Silver_85 i Adam 38 jesteście wielcy :) Nie wiem jakim sposobem mogłem go ominąć.

Wobec tego ww. propozycje odpadły, a pozostaje do dyskusji:

- Music Hall a35.2

Wątpliwości: brak optycznego do podłączenia np. TV (nowe TV nie mają już złączy RCA), brak bluetooth (tidal).

Możliwe rozwiązania:

- zakup w przyszłości DAC (koszty),

- zakup CD do kompletu cd35.2 - (który i tak prędzej czy później bym nabył) tylko nie wiem czy ma one wejście czy wyjście optyczne..

oraz wariant 2 (znacznie droższy):

- zakup Music Hall a30.2 (całkowicie nowy model, brak recenzji, ale ma wbudowany: złącza cyfrowe, bluetooth, przedwzmacniacz phono), w jednym ze sklepów kosztuje obecnie 3000 zł (regularna cena to 4000 zł).

Ciężko stwierdzić jak te nowe będą grały. Odsłuchaj w salonie. Są to produkty z jednej dystrybucji więc nie powinno być problemu z odsłucham, a jak nie to kolumny pod pachę i na odsłuch :)

Na aukcjach pojawiają się Pioneery 70 zwbudowanym ponoć najlepszym ob. ebecnie DAC-kiem iprawdziwym pre gramofonowym MM/MC z osobnym trafo. W recenzjach rozwala wszystko, może ktoś już słuchał ?

Na aukcjach pojawiają się Pioneery 70 zwbudowanym ponoć najlepszym ob. ebecnie DAC-kiem iprawdziwym pre gramofonowym MM/MC z osobnym trafo. W recenzjach rozwala wszystko, może ktoś już słuchał ?

Masz na myśli model A-70 czy A70da? Podobno różnica między nimi jest znaczna i nie mam na myśli tylko cenę.

Recenzji jest raczej mało na temat tych modeli, możesz podlinkować jakąś ciekawszą?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.