Skocz do zawartości
IGNORED

Podatkowa masakra 2017 Czy juz czas przenieść bines na Słowację?

Tommiashi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sprzeda sie. Więc musze pozostać na 100 jest szansa ze jakąś grupa kupi. Ha.

Tak samo pomyśleli w korporacji i dlatego przeplacilem 4x. I kulilo produkt u nas ok. 5000 z praie 40mln obywateli. Przy cenie 4x nizszej musiało by kupić co najmniej 20000-25000 osob.

Ilość nabywców świadczy o dostosowaniu ceny. Trochę słabo.

chwilowy brak działalności w audio.

Wersja nowoczesna jest trochę inna. Chciałem zagrać w ta gre więc kupiłem ja za tyle za ile ja wycenila korporacja na nasz rynek. Nawet Wiedząc ze wycenila ten produkt na 4-krotna wartosc cena/dochody w porównaniu z bardziej zamożnymi gospodarkami. Stwierdziłem ze niej mając wyboru muszę zapłacić 4x wiecej albo nie zagrać. Byłem uczciwym obywatelem w nieucziwym biznesie korporacji.

Firma globalna niczego nie "wycenia" na dany rynek. Ma produkt którego cena producenta zawiera koszty rozwoju i produkcji plus zakładany zysk i która niższa być nie może bo nikt nie zamierza dopłacać do nierentownej inwestycji. Na tą cenę narzuca się lokalne koszty dystrybucji i sprzedaży detalicznej, które paradoksalnie wcale nie muszą być niższe w kraju o niższych zarobkach - z wielu względów, w większości od producenta niezależnych.

Wyjątkiem są produkty które produkuje się lokalnie, większość kosztów powstaje lokalnie i są one niższe, wtedy cena jednostkowa może być znacząco niższe, ale może to być źródłem poważnych strat producenta, z powodu szmuglowania wyrobów z krajów o niższych cenach do krajów o wyższych cenach. Znany przykład - napoje takie jak Coca Cola czy Pepsi. Kupuje się je hurtowo tutaj, zmienia nalepki i "eksportuje" np. do UK.

W przypadku takiem jak podałem "gra" zastosowanie ma tylko jedna rzecz.

"szmuglowania wyrobów z krajów o niższych cenach do krajów o wyższych cenach."

Ale produkt jest lokalizowany i można zablokować zmianę języka i kupno z ip nie należącego do PL.

To zniechęci większość.

Ps. Nabyłem wczoraj gre dishonored 2 no i u nas kosztuje tyle co w UE.

Tylko ze zarobki w UE mamy 1zl/1euro/1funt. Więc cena wychodzi jak byk 1/4 1/5. Zostałem okradziony przez korporację. Ale nie miałem wyboru. No chyba ze nie kupić. Ale idąc tym tokoem rozumiwnia to musielibymy zostac w lepiankach abo umierać.

Przeciez to jakaś bzdura totalna. producent swój produkt sprzedaje za tyle, za ile sprzedaje. Cena jest wszędzie jednakowa, o czym tu dyskutować.

To, że nie zarabiasz tyle, co gdzie indziej i określony produkt jest dla ciebie relatywnie drogi, to nie problem tego produktu, tylko właśnie tego ile zarabiasz.

Jestem Europejczykiem.

Przeciez to jakaś bzdura totalna. producent swój produkt sprzedaje za tyle, za ile sprzedaje. Cena jest wszędzie jednakowa, o czym tu dyskutować.

To, że nie zarabiasz tyle, co gdzie indziej i określony produkt jest dla ciebie relatywnie drogi, to nie problem tego produktu, tylko właśnie tego ile zarabiasz.

Producent sprzedaje za ile sprzedaje, ale cena często nie ma związku z kosztami produkcji. Producent ustala cenę zależnie od własnego uznania i rynku. Czasami bardziej opłaca się sprzedać większą ilość towaru z mniejszą marżą. A niektórzy producenci stosują strategię Apple: ciągle sprzedają kolejne generacje produktów w tych samych cenach, przez wysycenie rynku sprzedają coraz mniej, jednocześnie tną koszta produkcji, tym samym marża rośnie i globalnie Apple znowu zarobiło więcej (pomimo spadku sprzedaży).

13%-owym liniowym podatkiem dochodowym od osób fizycznych

To chwalebne. Wzór godny naśladowania, Chciałbym, żeby u nas tak było. Może tylko te grzywny są przesadnie "surowe"

Tylko dlaczego nie macie fali inwestycji własnych i obcych?

Dlaczego wasi obywatele uciekają z kasą za granicę?

Słyszałem że w Rosji przedsiębiorca to się cieszy jak zostanie mu 13% po opłaceniu wszystkich których musi, i to bez gwarancji że suma roszczeń nie przekroczy 100%.

To wyjaśnia np. ich turystykę sklepową do polski, podobnie jak ucieczkę rodzimego kapitału z Rosji.

Słyszałem że w Rosji przedsiębiorca to się cieszy jak zostanie mu 13% po opłaceniu wszystkich których musi, i to bez gwarancji że suma roszczeń nie przekroczy 100%.

Nie wiem jak to jest być przedsiębiorcą w Rosji,ale u nas jeśli zostałoby 13% po "opłaceniu wszystkich" czyli PIT,CIT,VAT, ZUS,+Koszty stałe związane z prowadzeniem DG czyli czynsz , prąd , śmieci ,telefony , materiały eksploatacyjne, + koszty związane z pracownikami czyli wypłaty + zusy + benefity to te......... 13% Rosyjskie to jest bardzo dobry wynik...:)

To wyjaśnia np. ich turystykę sklepową do polski, podobnie jak ucieczkę rodzimego kapitału z Rosji.

To wyjaśnia naszą turystykę za robotą do GB jak i brak rodzimego kapitału w Polsce....

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Na tym polega mniejsze zarabiania - mniej kupujesz.

Ano właśnie tak to już u nas jest (a na Ukrainie to już religia), do tego jeszcze można dodać drugą funkcjonującą zależność która ma proporcjonalny wpływ na tą pierwszą :

Na tym polega większe zarabianie - więcej wyprowadzasz.

Akurat produkt dostepny elektronicznie już wyprodukowany może przynosic zysk po dostosowaniu ceny do zamożności społeczeństwa. Ale z tym akurat biedne pokomunistyczne narody sobie poradzily po prostu piraca.

A korporacja w sumie ustala ceny pod największych konsumentów i najsilniejsze gospodarki w których juz takie rzeczy jak 10% sredniego dochodu za gre by nie przeszły. A więc USA i Europę zachodnią. Dla reszty która dołączyła do demokracji ceny maja identyczne.

Mam na myśli korporacje wydawnicze te monopole. Bo inne już niekoniecznie zasłaniają się ze wszedzie musi byc cena ta sama.

Za tidal hifi nie musze płacić 40euro a 40zl da sie da.

wyprodukowany może przynosic zysk po dostosowaniu ceny do zamożności społeczeństwa

Zwłaszcza kiedy taka cena będzie wyższa od kosztu produkcji.

te monopole

Na przykład które? Znasz jakies prawdziwe monopole? Prawdziwe!

Bo ja znam dwa - państwowy spiritusowy i państwowy tytoniowy. Kiedyś był jeszcze państwowy zapałczany.

Ale chyba nie o takie Ci chodzi?

Producent sprzedaje za ile sprzedaje, ale cena często nie ma związku z kosztami produkcji. Producent ustala cenę zależnie od własnego uznania i rynku. Czasami bardziej opłaca się sprzedać większą ilość towaru z mniejszą marżą. A niektórzy producenci stosują strategię Apple: ciągle sprzedają kolejne generacje produktów w tych samych cenach, przez wysycenie rynku sprzedają coraz mniej, jednocześnie tną koszta produkcji, tym samym marża rośnie i globalnie Apple znowu zarobiło więcej (pomimo spadku sprzedaży).

Rozumiem to wszystko, ale pretensji antymalkontenta za jednakowe ceny wszędzie kompletnie nie rozumiem. W branży IT czy w elektronice często zdarza się, że w Polsce ceny są wyższe niż w krajach bogatszych od nas i o to możnaby mieć pretensję, ale o równe ceny?

Jestem Europejczykiem.

Zwłaszcza kiedy taka cena będzie wyższa od kosztu produkcji.

Na przykład które? Znasz jakies prawdziwe monopole? Prawdziwe!

Bo ja znam dwa - państwowy spiritusowy i państwowy tytoniowy. Kiedyś był jeszcze państwowy zapałczany.

Ale chyba nie o takie Ci chodzi?

Tidal i spotify jest dostosowany do zamożności społeczeństwa więc to decyzja korporacyjna po co kombinujesz jeśli jest jasnym ze można tylko sie nie chce.

To produkt elektroniczny!!!. To nie auto gdzie ceny produkcji nie przeskoczysz.

Przestańcie pisać głupoty.

Koszty stałe związane z prowadzeniem DG czyli czynsz , prąd , śmieci ,telefony , materiały eksploatacyjne, + koszty związane z pracownikami czyli wypłaty + zusy + benefity to te......... 13% Rosyjskie to jest bardzo dobry wynik...:)

Mieszasz kategorie - koszt materiałów niezbędnych do prowadzenia działalności z opłatami za zostawienie w spokoju.

Tidal i spotify jest dostosowany do zamożności społeczeństwa

Ich sprawa, odbijają sobie gdzie indziej.

Przestańcie pisać głupoty.

No właśnie.

Mieszasz kategorie - koszt materiałów niezbędnych do prowadzenia działalności z opłatami za zostawienie w spokoju.

Chcesz porównać "koszty osobiste" związane z prowadzeniem DG? w Rosji i Polsce?

Bo to może być ciekawa dyskusja....

Porównać takie "danie łapówki pod groźbą odstrzału" ( Rosja ) , do wzięcia kredytu na spłatę zobowiązań wobec państwa za długi których np.narobili kontrahenci....lub kontrolę skarbową która trwa ponad kilka miesięcy ( Polska ).

Oczywiście zdaję sobie sprawę że są to pewne skrajności..., ale myślę że dla psychiki prowadzącego DG, jedno i drugie może być dobijające...

Chcesz porównać "koszty osobiste" związane z prowadzeniem DG? w Rosji i Polsce?

Bo to może być ciekawa dyskusja....

Porównać takie "danie łapówki pod groźbą odstrzału" ( Rosja ) , do wzięcia kredytu na spłatę zobowiązań wobec państwa za długi których np.narobili kontrahenci....lub kontrolę skarbową która trwa ponad kilka miesięcy ( Polska ).

Oczywiście zdaję sobie sprawę że są to pewne skrajności..., ale myślę że dla psychiki prowadzącego DG, jedno i drugie może być dobijające...

Wyniki ekonomiczne są zwykle jakimś odzwierciedleniem tych spraw. I prawda jest taka, że Polska może nie jest w czołówce wydajności, innowacyjności i ściągania wartości dodanej, ale to jednak Rosjanie przyjeżdżają do nas na zakupy zwykłych towarów typu wyposażenie łazienek.

Gość

(Konto usunięte)

to jednak Rosjanie przyjeżdżają do nas na zakupy zwykłych towarów typu wyposażenie łazienek

Przyjeżdżali. Przy obecnym kursie rubla już się to masowo nie opłaca. Dodatkowo po zawieszeniu przez Polskę bezwizowego ruchu przygranicznego przyjazdy praktycznie ustali. Przyjeżdżali na zakupy z obwodu Kaliningradzkiego, w którym z powodu "izolacji" średnie ceny są wyższe niż w "kontynentalnej" Rosji.

Tani rubl z drugiej strony sprzyja eksportowi - np. w 2015 do Polski trafiło ok. 200.000 pralek z Rosji.

Niemcy też na zakupy do Polski przyjeżdżają. Polacy na Słowację. Co to odzwierciedla?

Masz mocno nieświeże wiadomości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyniki ekonomiczne są zwykle jakimś odzwierciedleniem tych spraw. I prawda jest taka, że Polska może nie jest w czołówce wydajności, innowacyjności i ściągania wartości dodanej, ale to jednak Rosjanie przyjeżdżają do nas na zakupy zwykłych towarów typu wyposażenie łazienek.

A Niemcy do Polski do fryzjera , kosmetyczki , i masaż , Brytyjczycy na imprezy i podu..., itd itd.....ale co ma piernik do wiatraka ?

Gość

(Konto usunięte)

toptwenty

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, wspierani przez strażników granicznych, zatrzymali cztery osoby. Są to obywatele Polski i Rosji, którzy mogą mieć związek z wymuszeniami rozbójniczymi na terenach przygranicznych.

----

Federalna Służba Bezpieczeństwa (FSB) zatrzymała we wtorek wysokich rangą funkcjonariuszy Komitetu Śledczego Rosji, w tym zastępcę szefa moskiewskiego zarządu Komitetu Denisa Nikandrowa. Jest on podejrzewany o korupcyjne powiązania ze światem przestępczym.

Co to ma wspólnego z prowadzeniem biznesu w Rosji. Znasz jakieś państwo, w którym nie ma bandziorów lub korupcjonistów?

Znajomy w dużym rosyjskim mieście ma kilka pizzerii. 15 lat temu najeżdżali na niego i bandziory ("ochrona") i władze (łapówy za niby naruszenia). Aktualnie oba te zjawiska praktycznie nie istnieją. Choć skarbówka nie jest specjalnie przyjazna. W Polsce zresztą też nie jest.

Znasz jakieś państwo, w którym nie ma bandziorów lub korupcjonistów?

Wymuszanie haraczy to była i jest specjalność Rosji poradzieckiej.

Znajomy w dużym rosyjskim mieście ma kilka pizzerii.

Żona Gomułki chwaliła się, że zawsze wszystko może kupić, więc skąd te narzekania.

Tak z ciekawości - zagląda tu sporo osób z różnych miejsc w Polsce więc zapytam - ktoś widział ostatnio w sklepie rosyjską pralkę?

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Wymuszanie haraczy to była i jest specjalność Rosji poradzieckiej.

Oczywista oczywistość.

Gang wymuszał haracze od Polaków -​ brytyjska policja chce ściślejszej współpracy z polską

Polak Polakowi wilkiem. Haracz za pracę w Wielkiej Brytanii

Na pracujących w Polsce Ukraińcach można robić lepszy biznes niż na handlu narkotykami - połowa pensji to haracz dla agencji

...

Rosjanie przyjeżdżają do nas na zakupy...

Ukryta Zawartość

I Litwini:

Ukryta Zawartość

Biedronka :

Ukryta Zawartość

LIDL:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ktoś widział ostatnio w sklepie rosyjską pralkę

Albo inny telewizor, samochód, rower, komputer itp itd.

Ale już saperka, imadło, pompka samochodowa, spawarka, lornetka, prostownik - to są urządzenia nie do zajechania, praktycznie niezniszczalne. I nawet nie rosyjskie, tylko radzieckie. Wystarczały na pokolenia. Tylko lepiej żeby użytkownik nie był obdarzony zbyt wielką wrażliwością estetyczną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.