Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz dla Minas Anor

venom200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tak jak w temacie posiadam kolumny Studio 16 Hertz i poszukuję wzmacniacza który dobrze zagrał by z nimi.

Kolumn nie mam zamiaru zmieniać przez dłuższy czas bo są świetne jedyna rzeczą jaką przewiduje to upgrade u Pana Grzegorza .

W związku z tym poszukuje wzmacniacza który również spełni moje oczekiwania i nie będę po 2 miesiącach myślał o zmianie na inny.

Jako źródło narazie jest dać SMSL M8 który w swojej cenie jest wręcz wybitny.

Repertuar jaki słucham jest w praktyce od A do Z.

Moje typy to najbliżej mi do kolejnej lampy bo jeszcze u mnie stoi na półce Mingda MC88C i gra b dobrze z MinasAnor.

Typy

Cayin A55 TP

Cayin A70T mkIi tylko troszkę dużo ponad budżet

Jakieś wzmacniacze Phasta?

Coś z Fezz Audio może Mira Cetti

I dalej czekam na propozycje nawet te tranzystorowe

https://www.audiostereo.pl/topic/130610-wzmacniacz-dla-minas-anor/
To jaki konkretnie ten budżet jest?

Nie wiem chciałem że wszystkim zamknąć się do 5000- 6000 PLN ale ja mam zawsze jakieś możliwości uelastycznienia budżetu.

Z drugiej strony kupując nowego Cayina A70T można wziąć kilka rat bez obaw

MC akurat wszystkie nasze rozmowy są bardzo brane pod uwagę a w szczególności to co zaproponowałeś i pre od Ciebie

A70 mk2 i masz spokój na lata. Nie znam lampy do 20kzl która może z nim konkurować. Jakość wykonania i cisza układu wzorowa. Idealnie zgrany partner z minasami.

Ten Fezz Audio to jakiś żart? Ostatnio słuchałem jeden z modeli w sklepie, brumi to jak diabli a jakość wykonania i lakier woła o pomstę do nieba. O użytych podzespołach nawet nie wspomnę. Jedyną zaletą jest duża marża sklepu.

Nie wiem chciałem że wszystkim zamknąć się do 5000- 6000 PLN ale ja mam zawsze jakieś możliwości uelastycznienia budżetu.

Z drugiej strony kupując nowego Cayina A70T można wziąć kilka rat bez obaw

MC akurat wszystkie nasze rozmowy są bardzo brane pod uwagę a w szczególności to co zaproponowałeś i pre od Ciebie

Venom200 sprzęt od Maca mogę Ci z czystym sumieniem polecić. Słuchałem i gra to mega :-)

• Moderatorzy

Witam tak jak w temacie posiadam kolumny Studio 16 Hertz i poszukuję wzmacniacza który dobrze zagrał by z nimi.

Kolumn nie mam zamiaru zmieniać przez dłuższy czas bo są świetne jedyna rzeczą jaką przewiduje to upgrade u Pana Grzegorza .

W związku z tym poszukuje wzmacniacza który również spełni moje oczekiwania i nie będę po 2 miesiącach myślał o zmianie na inny.

Jako źródło narazie jest dać SMSL M8 który w swojej cenie jest wręcz wybitny.

Repertuar jaki słucham jest w praktyce od A do Z.

Moje typy to najbliżej mi do kolejnej lampy bo jeszcze u mnie stoi na półce Mingda MC88C i gra b dobrze z MinasAnor.

Typy

Cayin A55 TP

Wzmacniacze PHasta z drugiej ręki wychodzą korzystnie cenowo, ale każdy egzemplarz różni sie od siebie - byly robione pod indywidualne zamówienia i różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami i jakością elementów z jakich zostaly złożone sa bardzo duże - ogólnie by upolować jakiś fajny egzemplarz trzeba sie troche znać by moc ocenić z czego jest złożony to raz, a dwa, ze trzeba sie naszukać troche. Z nowej dystrybucji z tego co slyszalem ceny poszly bardzo mocno w gore, możliwe ze przekroczą Twój budżet.

Cayin a70T mkii vs FEZZ:

Plusy Cayina:

-Lepsza jakoś wykonania

-montaż p2p

-zasilacz zrealizowany na prostowniki lampowym (niektórzy wola prostownik na krzemie, ale ogólnie konstrukcje oparte o prostownik lampowy uznawane sa za bardziej "audiofilskie", a z pewnością sa znacznie droższe w produkcji niż prostownik krzemowy)

-malo awaryjny (sporo moich znajomych ma cayina, nigdy nie słyszałem o żadnej awarii, a co rusz pada komuś jakiś ajon z zaslabym trafem )

-dobrej klasy trafa wyjściowe

-jest to produkt zamknięty, nic nie trzeba poprawiać, tuningować - jedyne co możesz zmienić lampy na lepsze i kondensatory sygnalowe.

-pilot

Solidna obudowa, wszystko idealne spasowane, anodowane aluminium, sitodruk.

Wady:

-cena, choć za taki produkt wcale nie wydaje sie wygórowana

FeZZ (Titania również na kt88)

Wady:

-wyglada jakby pomalowany byl walkiem, galki za 3 zl, najtańsze gniazda

-beznadziejne torroidalne trafa głośnikowe (w zasadzie ten jeden argument dyskwalifikuje dalsze rozważanie tego modelu, trafo to najważniejszy i najdroższy element każdego lampowca.. Wszystko inne można poprawić, ale trafo to serce wzmaniacza jak jest slabe to nie warto sie takim urządzeniem interesować)

- mierna jakość wykonania i użycie tnajtanszych elementów

- chalpnicza produkcja wiążąca sie z niska powtarzalnością produktu

- kontrowersyjny pomysl wysterowania pary kt88 w PP jedna lampa ecc83

- brak pilota w zestawie

-irracjonalne dane techniczne podawane przez producenta, np.: - Pasmo przenoszenia: 18Hz-103kHz (-3dB)

Zalety:

-cena? Chociaz 7500 przy tak prostej konstrukcji przedwzmacniacza (tylko jedna ecc83), zasilacza (prostownik krzemowy i dwa elektrolity), obudowy i traf głośnikowych po 200zl to nie wiem czy to atrakcja

-super recenzje Paculy

-prężenie działający klub na AS

I ostatnie spostrzeżenie Titania waga 17,5kg vs caiyn A70t mkii 28,5kg. Titania to w rzeczywistości waga piórkowa, pomimo buńczucznej nazwy...

-----------------

Venom200 nie wiem jak gra Twoja Mingda , ale myślę, że jak chcesz zrobić spory krok to przodu to już parę groszy musisz zainwestować. Idealnie by było odsłuchać przed zakupem. A70 to kawał klocka. Gdybym miał Minasy to pewnie bym o nim myślał.

Venom200 nie wiem jak gra Twoja Mingda , ale myślę, że jak chcesz zrobić spory krok to przodu to już parę groszy musisz zainwestować. Idealnie by było odsłuchać przed zakupem. A70 to kawał klocka. Gdybym miał Minasy to pewnie bym o nim myślał.

Ty masz 55?

Typy

Cayin A55 TP

Możesz też wsiąść pod uwagę jeszcze CS55A. Jest żwawszy od A55 TP, u mnie gra już od roku z Minas Anor.

Venom jeśli chodzi o tranzystory to dwie konstrukcje przychodzą mi do głowy po lekturze forum tj. Audia Flight i Leema Tucana. Może warto je sprawdzić?

Kolega widział na oczy Minasy lub któryś z polecanych wzmacniaczy?

I jak.ocrniasz jakość DACA i dziurki?

Cały czas gram wbudowanym dacu i nie mam parcia na zmianę, czyli dla mnie jest dobrze :-)

Z dziurki również dobrze, świetnie z niej grają HD600 i K701.

Kolega widział na oczy Minasy lub któryś z polecanych wzmacniaczy?

Niestety żadnego z tych wzmacniaczy nie mialem okazji posłuchać. Z kolumnami studio 16 hertz miałem styczność. Tak jak napisałem po lekturze tego forum pomyślałem o tych wzmacniaczach bo zbierają dobre opinie a że mało się znam to na końcu zdania postawiłem pytajnik. Jeżeli Pan uważa że nie pasują one do tych kolumn to wierzę na słowo i wycofuję moje typy. Pozdrawiam.

Niestety żadnego z tych wzmacniaczy nie mialem okazji posłuchać. Z kolumnami studio 16 hertz miałem styczność. Tak jak napisałem po lekturze tego forum pomyślałem o tych wzmacniaczach bo zbierają dobre opinie a że mało się znam to na końcu zdania postawiłem pytajnik. Jeżeli Pan uważa że nie pasują one do tych kolumn to wierzę na słowo i wycofuję moje typy. Pozdrawiam.

Minas to kolumna łatwo sterowalna idealna do wzmacniaczy lampowych. Wystarczy proste porównanie, które wielokrotnie czyniłem i wszystko staje się jasne. A70 lub WT40II kontra dowolny tranzystor do 20kzł.

Miałem kilka miesięcy min. wspomnianego Baltlaba Endo2, słuchał go ze mną kolega Rafał to niech napisze. Moim zdaniem lampy go zmiotły wyrafinowaniem brzmienia.

Tak tu wszyscy kuszą tym A70 że chyba się zdecyduje jeżeli ma grać tak pięknie jak ludzie piszą

W każdym bądź razie bez dłuższego odsłuchu bym nie brał. Miałem okazję słyszeć z Minasami któryś niższy model na KT88.

Jak dla mnie grało to jak tranzystor poprawnie ale czy jakoś wybitnie trudno powiedzieć. Trzeba samemu usłyszeć i ocenić.

Lamy fajna sprawa dopóki nie trzeba ich wymieniać, ustawiać biasu itp. W sumie korci mnie lampa ale jak lama to

coś lepszego np. OCATVE V 70 SE niestety nie mam na razie na waciki 20-25kPLN.

Przyznaję że odsłuchiwałem również na wzmacniaczu lampowym i dźwięk był zjawiskowy. Przez to forum i ludzi z taką wiedzą kiedyś i mnie dopadnie chęć wymiany mojego systemu :-) Dziękuję za wyjaśnienie.

W każdym bądź razie bez dłuższego odsłuchu bym nie brał. Miałem okazję słyszeć z Minasami któryś niższy model na KT88.

Jak dla mnie grało to jak tranzystor poprawnie ale czy jakoś wybitnie trudno powiedzieć. Trzeba samemu usłyszeć i ocenić.

Lamy fajna sprawa dopóki nie trzeba ich wymieniać, ustawiać biasu itp. W sumie korci mnie lampa ale jak lama to

coś lepszego np. OCATVE V 70 SE niestety nie mam na razie na waciki 20-25kPLN.

Octave V70 lepsze od czego? Cyba nie od A70, bo ta roznosi klasą grania i wykonania Octave w pył. Zapraszam na porównanie. Cena detaliczna to jedno a granie drugie.

Octave V70 lepsze od czego? Cyba nie od A70, bo ta roznosi klasą grania i wykonania Octave w pył. Zapraszam na porównanie. Cena detaliczna to jedno a granie drugie.

Może i A70 przewyższa Octave ale na razie nie kupuję. Octave V70 se jako taki ma bardzo dobre opinie (może jest przereklamowany ale to samo może się tyczyć Cayina). Patrząc na zdjęcia V70 wykonany jest przyzwoicie, elektronika na PCB ale projekt widać jest zrobiony raczej czysto z rozmysłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.