Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz dla Minas Anor

venom200

Rekomendowane odpowiedzi

Octave V70 lepsze od czego? Cyba nie od A70, bo ta roznosi klasą grania i wykonania Octave w pył. Zapraszam na porównanie. Cena detaliczna to jedno a granie drugie.

Szymon1, w Warszawie jest do pożyczenia Cayin ? Co możesz polecić jeszcze z lamp, aktualnie sam szukam.

Słuchałem już u siebie w domu również Octave V70. Rzeczywiście nie porwało mnie, podobnie Accu E370. Rogue Audio Cronus też nie za bardzo.

To co mam w głowie to Unison Research Sinfonia. Trochę brakuje rozdzielczości wg mnie, ale będę go jeszcze raz wypożyczał, ma być niby bardziej wygrzany, aby ostatecznie stwierdzić, czy to jest to. Teraz mam w domu Prima Lunę, a czekam jeszcze na model HP - najwyższy tej marki.

No i Ayon :) To chyba też sprawdzę, mimo Twojego znienawidzenia marki. W sklepie z Dynaudio poległ, ale kusi mnie klasa A i single ended - jak w Unisonie

• Moderatorzy

Szymon1, w Warszawie jest do pożyczenia Cayin ? Co możesz polecić jeszcze z lamp, aktualnie sam szukam.

Słuchałem już u siebie w domu również Octave V70. Rzeczywiście nie porwało mnie, podobnie Accu E370. Rogue Audio Cronus też nie za bardzo.

To co mam w głowie to Unison Research Sinfonia. Trochę brakuje rozdzielczości wg mnie, ale będę go jeszcze raz wypożyczał, ma być niby bardziej wygrzany, aby ostatecznie stwierdzić, czy to jest to. Teraz mam w domu Prima Lunę, a czekam jeszcze na model HP - najwyższy tej marki.

No i Ayon :) To chyba też sprawdzę, mimo Twojego znienawidzenia marki. W sklepie z Dynaudio poległ, ale kusi mnie klasa A i single ended - jak w Unisonie

Z ajonem nie jest nawet problem w tym jak gra, tylko jak dlugo wytrzyma... Karygodne błędy w projekcie, których nie powinien popełnić nawet początkujący DIYowiec zdarzyly/zdarzają sie tej firmie pretendującej do klasy HiEnd nagminnie... Policzyć moc pobierana przez trafo zasilające i dodać 10-20% nadwyżki to najprostsza rzecz jaka w elektronice istnieje, a Oni nadal tego nie potrafią (a może chcą oszczędzić jakies kilkanaście dolcow bo tyle by kosztowało zrobienie przewymiarowanego trafa). Wejdź du klubu Ayona i zadaj pytanie "kto oddawal swojego Ayona na gwarancje 3 lub więcej razy, ręka w góre" - zdziwisz sie ale pewnie polowa klubu sie zglosi :D

Naprawa Ayona to tez nie taka prosta, szybka i tania sprawa.... Pozatym stosunek jakości do ceny wypada w ajonach slabo szczególnie na tle innych chińczyków (które pomimo niższej ceny wykonane sa znacznie lepiej).

-----------------

Jezu, aż tak źle z tymi Ayonami? Odpuszczę.

A marki Triode oraz Mastersound? Mogę odsłuchać, ale nie znam marek, a Mastersound jest na 300b i podobno wymiana lamp to kilka tysięcy zł?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy

A marki Triode oraz Mastersound? Mogę odsłuchać, ale nie znam marek, a Mastersound jest na 300b i podobno wymiana lamp to kilka tysięcy zł?

Wystarczy popytać bylych właścicieli, ja mam kilku znajomych którzy mają/mieli Ayona i KAŻDY z nich mial mniejszy lub większy problem. Od przepalajacych sie traf zasilających, po rozsypujace sie napędy CD itd. Wpadki zdarzaj sie każdej firmie, ale niestety w Ajonach wynikają one z błędnych projektów, a wtedy masz niemal pewność ze cos sie zepsuje. Np. za slabe trafo zasilające będzie sie palilo i nawet po naprawie (wymiana na takie samo) dalej będzie ulegac uszkodzeniu... Projekt napędu CD który nie uwzględnia wysokiej wagi docisku płyty, będzie skutkowal tym ze prędzej czy później łożyska lub talerz na płytę sie wyrobią, powstaną luzy itp. Nawet po wyśmianie na nowe, problem ustąpi tylko na jakiś czas. Do momentu kiedy masz gwarancje, kosztuje Cie to "tylko" utratę urządzenia na kilka tygodni, a później juz musisz pokrywać naprawy z wlasnej kieszeni.

Mastersound sluchalem wersje 845 SE - to z pewnością bardzo dobry wzmacniacz. Wersji na 300b nie slyszalem wiec sie nie wypadam, wersje 845 PP mi sie nie podobaly (ale znam je tylko z audioszol wiec to za malo by wyciągać wnioski).

Lampa 300B kosztują majątek jesli chcialbys kupić NOSa, ale jest spora ilość współczesnych 300B w ludzkich pieniądzach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-----------------

• Moderatorzy

Mastersound jest nawet na allegro ogłoszenie

Widzialem oferty w lepszej cenie, chociaż idealny stan jaki i pierwszy właściciel to czynniki zwiększające wartość. Nie wiadomo tez jakie lampy tam siedzą.

-----------------

Maciek zanim podejmiesz ostateczną decyzję posłuchaj Cayina najlepiej z dedykowanymi paczkami. Później zrobisz jak uważasz. Nie wiem jakie sklepy mają go w dystrybucji, wejdź na stronę i sprawdź.

Wiem, że to dobrze wydane pieniądze i bardzo poszukiwany model na rynku wtórnym. Ostatni używany na allegro sprzedał się w kilka godzin!

Teraz już wzmacniaczy słucham tylko w domu z resztą sprzętu który mam. Wszystkie wzmaki przeze mnie wspomniane miałem w domu.

Poszukam sklepu z tym wzmakiem.

Teraz już wzmacniaczy słucham tylko w domu z resztą sprzętu który mam. Wszystkie wzmaki przeze mnie wspomniane miałem w domu.

Poszukam sklepu z tym wzmakiem.

I to jest prawidłowe podejście, ja ustawiam też identyczną głośność na próbce dzwięku z decybelomierzem.

Także polecam cayina. Słuchałem modelu a55tp z kilkoma kolumnami w tym właśnie z minas anor. Gra to na prawdę dobrze. Co prawda modelu a70 jeszcze nie znam. Jednak sądzę że warto go odsluchac.

Pozdrawiam

Wzmacniacze brandowane jako Triode są wytwarzane w fabrykach Cayina. Jest to solidne, ale dopłaca się za logo.

Mastersounda na lampach 300B nie słuchałem, ale znam model na lampach 845, i jest to klasa.

Ktoś miał może kontakt z wzmacniaczem Line Magnetic 211IA?

Cena wydaje się atrakcyjna.

Ukryta Zawartość

Swoją drogą Cayina A-70 też można kupić sporo taniej ciekawe tylko czy warto...

Ukryta Zawartość

Ktoś miał może kontakt z wzmacniaczem Line Magnetic 211IA?

Cena wydaje się atrakcyjna.

Ukryta Zawartość

Swoją drogą Cayina A-70 też można kupić sporo taniej ciekawe tylko czy warto...

Chętnie kupię taniej najnowszego A70 Mk2, gdzie je można dostać?

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że Cayin produkuje dwie wersje A70t jedna z auto biasem druga bez.

Swoją drogą w wpadłem na wątek z którego wynika że owa lampa prostownicza która ma rzekomo uszlachetniać średnicę

jest jakoby wstawiona dla poprawy właściwości marketingowych.

Ciekawe czy to prawda i czy obecnie produkowane wersje też mają takie rozwiązanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wpadłem na wątek z którego wynika że owa lampa prostownicza która ma rzekomo uszlachetniać średnicę

jest jakoby wstawiona dla poprawy właściwości marketingowych.

Ciekawe czy to prawda i czy obecnie produkowane wersje też mają takie rozwiązanie?

Z lektury wątku wynika że facet kupił ten wzmacniacz z drugiej ręki, więc tak naprawdę nie wiadomo czy poprzedni użytkownik czegoś nie modyfikował.

Marketing marketingiem, faktycznie jest grupa użytkowników przekonana o wyższości lamp prostowniczych nad półprzewodnikowymi, ale ja osobiście za zasilaniem na lampach prostowniczych nie przepadam. To relikt zamierzchłych czasów, gdy prostowniki selenowe były jeszcze gorsze niż prostowniki lampowe. Dziś mamy do dyspozycji cały szereg naprawdę świetnych diod krzemowych które mają nie tylko lepsze parametry niż prostowniki lampowe, ale też potrafią zapewnić lepszy dźwięk. No i są praktycznie wieczne, nie zużywają się jak lampy, więc wydatki na wymianę lamp prostowniczych odpadają. Tylko się cieszyć.

Z lektury wątku wynika że facet kupił ten wzmacniacz z drugiej ręki, więc tak naprawdę nie wiadomo czy poprzedni użytkownik czegoś nie modyfikował.

Marketing marketingiem, faktycznie jest grupa użytkowników przekonana o wyższości lamp prostowniczych nad półprzewodnikowymi, ale ja osobiście za zasilaniem na lampach prostowniczych nie przepadam. To relikt zamierzchłych czasów, gdy prostowniki selenowe były jeszcze gorsze niż prostowniki lampowe. Dziś mamy do dyspozycji cały szereg naprawdę świetnych diod krzemowych które mają nie tylko lepsze parametry niż prostowniki lampowe, ale też potrafią zapewnić lepszy dźwięk. No i są praktycznie wieczne, nie zużywają się jak lampy, więc wydatki na wymianę lamp prostowniczych odpadają. Tylko się cieszyć.

Ciekawe kiedy ktoś zrobi test z prostownikiem lampowym i bez...

Ja robiłem, ale na innym wzmacniaczu opartym na lampach 2A3 i kolejnym na 6550 porównywałem zasilanie lampowe z zasilaniem półprzewodnikowym. Półprzewodnikowe IMHO grało lepiej, dźwięk był gładszy, swobodniejszy i bardziej dynamiczny.

Na zasilaniu lampowym wystąpiło lekkie przybrudzenie i przymulenie dźwięku.

Podobnie zasilanie preampów, osobiście preferuję półprzewodnikowe. Tutaj różnice są nawet większego kalibru niż we wzmacniaczach mocy, oczywiście na korzyść półprzewodników IMHO.

Minasy wysteruje praktycznie wszystko z racji że są łatwe . Jesli o tranzystory to serbski Dayens Ampino , Menuetto i w dodatku kosztujący nie dużo swietnie się zgrywa. Niemniej Minasy lepiej grają z dobrymi wzmacniaczami lampowymi , większa radość.

Lampa to trochę indywidualna sprawa , miałem z nimi trochę do czynienia i najchętniej bym odpuścił temat "lampowy" ale nie mogę bo coś w tym jest ;) . Dobre tranzystory grają jak lampa a lampy "niektóre" grają jak tranzystory ;)

To trochę jak winyl vs CD .

Gdyby Ktoś szukał :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Cayin a88t to wlasnie przykład lampy grającej jak tranzystor , szybki i wyrywny . Obecnie już nie produkowany .

Cayin z najwyzszej półki to wyborny A70 mk2 oraz CS88 (zastępujący a88 ale nie mający z poprzednikiem a88 nic do czynienia) . Obydwa są z topowej oferty Cayin . A70 mk2 z naciskiem na średnicę ( wokal ,jazz) , CS88 bardzo uniwersalny , do rocka , popu . Dynamit na basie ale zmiękczony bardzo fajny.

• 2 tygodnie później...

Witam poszukiwania zakończone. Gra u mnie Cayin A70T i gra wybornie

Gratuluję z Minasami do zacny duet. Jaką masz wersję Minasów? Słuchałem z premium signature i to rewelacyjne połączenie w tych pieniądzach.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.