Skocz do zawartości
IGNORED

Burson Audio Supreme Sound V5i Dual

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do podmiany kiepskich JRC NJM5532SD w moim CD. Pod koniec miesiąca będę testował stopniowo LME49720HA, Muses 8820, Muses 02 i Burson V5SS Dual bez"i". Moim skromnym zdaniem Muses 02 grają trochę lepiej od V5i. Wiem, że zaraz ktoś napisze, iż drogie Bursony do starego i taniutkiego Pionka PD-S904 to masochizm finansowy i nie tylko, ale kto zabroni? :)

• Moderatorzy

Każdy (może z tych "lepszych") ma swoje plusy i minusy. Ja teraz testuje Bursony V5 i np. muses 8820 miały lepsze wybrzmienia niż V5 ale z kolei V5 moim zdaniem mają bezkonkurencyjny bas, i lepszą ogólną dynamikę z kolei na górze trochę słabo wypadają. Trzeba "stroić" pod swój system i upodobania.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Muses 8820, Muses 02 i Burson V5SS Dual bez"i". Moim skromnym zdaniem Muses 02 grają trochę lepiej od V5i

Jeżeli tak twierdzisz , to proponuje zastanowić się nad własnym systemem .

Jeżeli tak twierdzisz , to proponuje zastanowić się nad własnym systemem .

Mój system to Pioneer PD-S904, Burson Lycan i Sennheiser HD-600. Wielkiego pola manewru tu już raczej nie ma. Jestem świadom kiepskiej jakości źródła.

Nie wiem skąd wynika taka nagonka na muses02

z pewnością to nie są kostki idealne,

z pewnością muszą zgrać się z systemem (tak jak każde inne)

ale mam właśnie musesy02, audiofeel301, burson v5i

i muszę powiedzieć, że akurat w moim systemie z żadnej kości nie uzyskam takiego wokalu

jak właśnie z muses02.

Znacie zapewne takie stwierdzenie, że dany artysta jak ryczy to aż ciary na plecach chodzą,

tak się dzieje właśnie w przypadku muses02.

Tak jak powiedziałem, ma swoje wady, ale każdy musi pod swoje ucho dobrać odpowiednią kostkę.

Te musesy upiększają , słodzą , ujednolicają, tracą się detale, brak mikro dynamiki, grają jak pod kocem .

Jak się to sprawdza na dobrych systemach wychodzą nieciekawie .

Może komuś tak odpowiada na jego sprzęcie .

Do tej pory bursony v5i siedziały w pre (2810), a audiofeel301 w 7100

Wczoraj postanowiłem zamienić miejscami opampy, żeby sprawdzić jak bursony poradzą sobie w końcowym wzmocnieniu.

Z racji tego, że pre mam poskładane na kanapkę (bardzo mało miejsca) audiofeel301 nie zmieściły mi się, nie mam extenderów,

Włożyłem więc musues02 do pre a do końcówki wcześniej wspomniane v5i

po 15 min grania usłyszałem narastające "buczenie" prawdopodobnie końcówka się wzbudziła, na szczęście zdążyłem wyłączyć...

Ostrzegam wszystkich, kto chce eksperymentować z tymi bursonami, trzeba uważać. Włożone do pre działają bezproblemowo, jednak w 7100 już nie.

Bursony muszą być bocznikowane na nogach .

wszystkie bursony czy też konkretnie tylko v5?

>Zydelek

dawno nie widziałem żebyś coś pisał na forum, fajnie zobaczyć wpisy znajomych twarzy

Ja w swoim 7100 nie miałem żadnych problemów przy aplikacji Bursona V3 -grało sobie to tak sporo czasu

W czym jest problem w wersji Burson V5 i V5i ,skoro sam producent podaje że obie te wersje są zamiennikami dla JRC4580 ,Muses02 ,8820 .... - czy producent jednak się myli , z tego co tu czytam w 7100 nie grają i są problemy

bursonów nie miałem innych niż V5id miałem tez te czerwone V5 ale nie przeżyły pewnych testów :) ,

chodziło mi o inne opki AD . OPA itp .

Na tych moich pcb się to nie wzbudza, kondensatorki są na pcb dosyć blisko samego opka elektrolit i mkt .

Chyba chodzi o te chińskie pcb . Te bursony są zajebiście czułe a sam układ pracuje wręcz na granicy wzbudzenia się .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak wygląda schemat tego układu , przynajmniej wersji V5 tej czerwonej tylko na wejściu jest dual zintegrowany j-fet

Do tych opków trzeba odp kondensatorków o odpowiednich właściwościach

Ukryta Zawartość

Nie chodzi o Chińskie pcb ,tu nikt jeszcze nie odpalił 7100 na tych pcb

Twoje pcb pre są bardzo dobre ,świetne zasilanie , ale jeśli chodzi o symetrie zasilania , to jest za bardzo różnie dla prawego i lewego kanału ,jak dla mnie za daleko elektrolit i foliowiec od OP , za daleko ... ,co nie zmienia faktu że taki Burson V5 jak podaje producent ma grać

Mogę go kupić i stoswać w 7100 ? oto jest pytanie ,piszę o Bursonie V5 ?

• 3 miesiące później...

Ja mam Bursona V3 i V5i-d w cd.V5 jest bezkonkurencyjny. Musesy 02 to można sobie po 0,5 litra wódki na sen wsadzić do kołysania.Nawet gorszy V3 gra ciekawiej niż Muses 02.

Ja mam Bursona V3 i V5i-d w cd.V5 jest bezkonkurencyjny. Musesy 02 to można sobie po 0,5 litra wódki na sen wsadzić do kołysania.Nawet gorszy V3 gra ciekawiej niż Muses 02.

Jeśli tak to proszę napisz czy pozostawiłeś w CD napięcie zasilania V5i +/-15V? Czy stosowałeś jakieś dodatkowe sztuczki z kondensatorami wokół Bursonów? Czy mocno się nagrzewa? Chodzi mi o opampy na wyjściu analogowym RCA w CD. Miałem tam Bursony V5D (te czerwone) i mocniej się grzały niż we wzmaku Lycan. Grały pięknie, ale po jakimś czasie jeden padł. Pytanie czy wyjście CD to środowisko "niskogeinowe", którego Bursony ponoć nie tolerują?

W moim cd kilka tygodni temu zagościły Bursony V5 w wersji single,rewelacyjne granie,gorąco polecam

Ukryta Zawartość

post-8728-0-15048100-1492625975_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moim cd kilka tygodni temu zagościły Bursony V5

Tak po prostu bez dodatkowych ceregieli? Jakie opki miałeś przedtem bipolary czy jfet-y? Ja zastąpiłem Bursonami NJM5532SD i klops.

Tak po prostu bez dodatkowych ceregieli? Jakie opki miałeś przedtem bipolary czy jfet-y? Ja zastąpiłem Bursonami NJM5532SD i klops.

W standardzie były NE 5534 które zmieniłem na Dexa Special Edition a teraz docelowo Bursony.

W standardzie były NE 5534

To jest chyba FET podobnie jak V5D. Jeśli się zbytnio nie nagrzewają, to najwyraźniej odpowiada im takie środowisko pracy chyba, że coś na PCB pozmieniałeś, a nie wspomniałeś o tym :)

5534 to bipolar.

Faktycznie. To co mam zrobić, żeby V5D u mnie pracował zamiast 5532 bez awarii? Samo przylutowanie kondensatora 100nF do nóżek + i - jak zaleca Burson to chyba nie wszystko.

Ja bym unikał podstawek, dzł na nóżki na +- bezindukcyjne 100nF plus między szyny zasilania taki sam. Jeżeli po czymś takim się uszkodzi to znaczy, że to dla niego zła aplikacja albo kostka jest do kitu.

na nóżki na +- bezindukcyjne 100nF

Czyli pomiędzy nóżkami 4 i 8 dajemy 100nF (jak zaleca Burson).

plus między szyny zasilania taki sam

Tego nie bardzo rozumiem, proszę o podpowiedź.

Tak, jak tutaj

.

Ukryta Zawartość

post-5130-0-18095400-1492701940_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.