Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny ok. 28 tys. po rabatach - nowe,para

Capricorn44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Doradźcie proszę w sprawie zakupu kolumn podłogowych.

Wzmacniacz z którym będą grały to:

Accuphause E-470 lub

Luxman L- 507uX

Biorę pod uwagę;

Kef Reference 3

Dynaudio Contour 30

Dynaudio 3.4 LE

Dali Epicon 6

Focal Electra 1038 Be

B & W 804 Diamond

Co najlepiej wpasuje się w te wzmaki?

Muzyka którą słucham to dość szerokie spektrum, od rocka progresywnego, Pink Floyd, Dire Straits, Genesis, Led Zeppelin, poprzez Soul, trochę Jazzu i dobrego rocka.

Kolumny muszą więc być w miarę uniwersalne.

Salon 38m2

Swego czasu szukałem kolumn, które byłyby partnerem do E-408

Większość z wymienionych brałem właśnie pod uwagę.

Możesz dopisać do listy jeszcze:

- coś z Audio Physica w tym budżecie

- Harbeth,

- Proac

- Thiel,

- Sonus Faber

Całkiem przyjemnie wypadły Morel Octave choć z ew. odsprzedażą tego może być potem problem.

Jest w czym wybierać.

Polecam wziąć pod rozwagę również Harpia Acoustics Nimbus Precission. Poziom ich konkurencyjności to nie będzie np. 804D a 802D. Jedne z bezwzględnie najlepszych kolumn na rynku, jakie można kupić o dalekim zasięgu cenowym konkurencji. Prócz dźwiękiem, na żywo robią mega wrażenie aparycją.

Kup te i po sprawie, a jak się potargujesz to trochę kasy zostanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dynki powinny się sprawdzić, ale między F360 i 3,4 LE jest ogromna różnica. Posłuchałbym obu i wybrał.

Między f380, które podałem w linku, a f360 też:))

Toś mi pomógł :-), zamiast listę zawęzić i coś doradzić to rozszerzyłeś :-)

Nie ma lekko :)

Pewnie jest sporo innych jeszcze opcji, wartych sprawdzenia, ja po długich poszukiwaniach w sieci wyłoniłem te do odsłuchów.

Odnośnie Dynaudio: z Accuphase E-408 i raczej detalicznym, dynamicznym źródłem było tak: zdecydowanie lepiej z Contour 3.4 (z LE jeszcze troszkę lepiej) niż z Focusami 380

Po prostu lepiej się to zgrywało. Połączeniu E-408 z F380 czegoś brakowało, tak jakby zbyt bułowato i bez blasku, podejrzewam, że tu sprawdziłby się np. mocny, neutralny Krell czy Rotel

Natomiast w moim odczuciu można było lepiej w kwestii basu z 3.4 - nie było go mało, ale nie schodził nisko (choc ja jestem przyzwyczajony do 30cm woofera, to jednak z innymi, kolumnami z małym wooferkiem na basie było lepiej).

Podejrzewam, że kwestia takiego a nie innego spasowania integry Accu z Dynkami.

Reszta bez zarzutu i gdyby nie ten bas to moim faworytem byłyby właśnie 3.4 LE

Spodobało mi się też połączenie z AP Tempo VI (choć to wydawałoby się nie wysoki model i raczej niższa półka niż Contoury). Zdecydowanie inny dźwięk, lecz było w tym połączeniu sporo plusów.

Wyższe AP z nowych serii średnio mi podeszły, brakowało mi tej "figlarności" na górze, którą dało się odczuć z Tempo VI (może po dłuższym odsłuchu stwierdziłbym coś innego).

Bardzo dobrze było też z Bowersami 802 (sprzedawca w Top Hifi w Krakowie wyśmiewał, że takie Accu nie da rady nawet z 804 a co dopiero z 803, którego chciałem posłuchać, zresztą w ogóle jacyś niesympatyczni ludzie tam są i nie chcieli dać posłuchać w 1 dniu więcej niż 1 modelu kolumn! Olałem ich i umówiłem się winnym salonie Top Hifi, tam sprzedawca - zupełne przeciwieństwo tych krakowskich w kwestii wiedzy i kultury osobistej - miał tylko 802 na stanie, podłączyliśmy i okazało się, że jest naprawdę bardzo dobrze i nic nie brakuje).

Z Herbatnikami (nie pamiętam już jaki model) było fantastycznie na średnicy i górze ale kompletny brak basu dla mnie.

Focal, Thiel - nieźle, ale dla mnie za dużo góry, detalu.

Sonus Faber Cremona - zbyt matowo, płasko (ale może oczekuję czegoś innego w dźwięku i nie słucham muzyki, w której Sonus się najlepiej sprawdza)

pit80 dobrze radzi z Harpiami (zapomniałem o nich). Nie słuchałem i odpuściłem ze wzgl. na ówczesne rzekome problemy z właścicielem, o których zrobiło się wtedy głośno na forum, ale to ponoć bardzo przezroczyste i neutralne kolumny i z Accu/Luxmanem to się może dobrze sprawdzić!

Wilsony ponoć też świetne, jeśli mogę Ci jeszcze bardziej w głowie namieszać ;) do tych jednak też już nie dotarłem.

Nie proś o rady, żeby zaważyć listę, bo to najgorsze co możesz zrobić. Wydając tyle pieniędzy przesłuchaj ile się da, najlepiej już z wybranym wzmacniaczem u siebie w domu.

Dopisz:

Spendor st

PMC twenty5 26

Proac D48R

Cześć kolumn, które wymieniono słuchałem niedawno i wybrałem Pmc 26 do swojego zestawu.

Wieza STEREO Technics :)

Linia Focus dynaudio zostaje wycofana więc tu będziesz mógł liczyć na dobry rabat. Widziałem już używane 340 tki poniżej 10 tys.

Posłuchaj pmc twenty 5 26, tannoy definition dc10t lub ti, dali epicon 6, z dynaudio linia contour,.......

Nie będzie łatwo. Tu odnajdziesz typy a twój odsluch to zupełnie inna kwestia.

Z czasem ilość typów będzie tylko rosła :)

Pozdrawiam

Pomyśl nad ATC model 40. Słuchałem tego w weekend, naprawdę dobre granie, cena niewygórowana.

Jesli juz to tutaj:

Ukryta Zawartość

Ale wersja aktywna o niebo lepsza.

Ukryta Zawartość

Pomyśl nad ATC model 40. Słuchałem tego w weekend, naprawdę dobre granie, cena niewygórowana.

Do salonu 38 mkw i muzyki, o której pisze pytający kolumny z pojedynczym 164 mm wooferem ..... hm, śmiała koncepcja:)

Panowie, dzięki za wszystkie podpowiedzi. Powiem tak, słuchałem Focali - trochę za ciężko grały, Kef Reference 3 - nie moje granie, Dynaudio 3.4 LE - zdecydowanie brakowało mi basu, reszta ok, zwłaszcza scena, Dynaudio Contour 30 - chyba najlepsze ze wszystkich przesłuchanych.

Spróbuje coś jeszcze odsłuchać, choć nie jest to proste. Różne wzmaki, różne warunki odsłuchu. Ciężko byłoby ściągać do siebie do domu tyle zestawów do posłuchania.

Zobaczymy, szukam.

Za 17k mozna bylo ex demo virgo 25 plus kupic tydzien temu :)

Ukryta Zawartość

Stnowczoto na pewno nikt nie slysy jak kolega Capricorn, do tego polaczenia z takimi wzmacniaczami tez malo kto slyszal...

Do odsluchu jeszcze mozna dodac PMC MB2 SE...troche ponad budzet, ale juz stoja kilka tygodni na ebay, wiec moze cos sie uda utargowac... Nowe chyba ok 90tys kosztuja w PL. Ja od nich swoje 26 kupilem.

Ukryta Zawartość

<br />Ciężko byłoby ściągać do siebie do domu tyle zestawów do posłuchania<br />

Dlaczego ciezko? Kupujesz I odsylasz po tygodniu... I tak wkolko az znajdziesz to, co odpowiada Ci najlepiej. Do tego ile czasu zaoszczedzisz, bo jezdzic po sklepach nie bedziesz musial. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko powiedz mi jeszcze jak porównać i pamiętać brzmienie 1 zestawu z np. 6 zestawem po 6 tygodniach?

Ja chyba nie potrafię, nie mam takiej pamięci.

Zapisz się na kurs u Pacuły :D

Mi wystarczy, ze cos zagra tak jak mi sie podoba u mnie w domu na kilkunastu/dziesieciu plytach. A w salonie dilerskim I tak bedzie gralo inaczej niz u Ciebie w pokoju. Do tego porownanie u dilera robisz przez dwie godziny, zmieniajac w tym czasie sprzet kilka razy, wiec nawet jednej plyty na tym dobrze nie przesluchasz. Pozniej wracasz do domu,odpalasz sprzet, sluchasz, slchasz I sluchasz I po kilku dniach dochodzisz do wniosku, ze jednak czegos brak.

Ja juz tak mialem, wiec pisze z wlasnego doswiadczenia. Kiedys tez myslalem, ze odsluchy u dilera to jest to, bo duzo sprzetu I mozna roszady robic. Jednak, zeby poznac wartosc zestawu trzeba sie zozsiasc I go dluzej posluchac. To tylko taka "rada", kazdy robi jak uwaza.

Neat XL6 to kolejna super kolumna. Ja ostatnie kolumny kupilem chyba po 4 miesiacach odsluchow.

słuchałem Focali - trochę za ciężko grały, Kef Reference 3 - nie moje granie, Dynaudio 3.4 LE - zdecydowanie brakowało mi basu, reszta ok, zwłaszcza scena, Dynaudio Contour 30 - chyba najlepsze ze wszystkich przesłuchanych.

Spróbuje coś jeszcze odsłuchać, choć nie jest to proste. Różne wzmaki, różne warunki odsłuchu. Ciężko byłoby ściągać do siebie do domu tyle zestawów do posłuchania.

Zobaczymy, szukam.

Nie wiem jak odnieść E-408 do E-470 ale widzę, że po części nasze spostrzeżenia się pokrywają.

Nie słyszałem nowych Contour a to może być dobry trop.

Nie spiesz się, przesłuchaj ile możesz.

A gdyby tak upolować Harbeth M40.1?

Na audiomarkt prawie zawsze są jakieś do kupienia, a i w Polsce pojawiają się poniżej tej kwoty perfekcyjne używki. W tej chwili są jedne demo w Czechach, rosewood w twoim budżecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.