Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 2.0 do odsłuchu z PC

Łukasz Cichoń

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Przymierzam się do zakupu jakiegoś sensownego zestawu 2.0. W gre wchodzi raczej tylko sprzęt nowy, nie chcę nic z niepewnych rąk a potem problemów. Oprócz tego chciałbym mieć możliwość podłączenia do wzmacniacza słuchawek ( Beyerdynamic DT880 ) Aktualnie jak widać na zdjęciu pokoju poniżej posiadam Edifiery R2600 z których jestem jak na ich cenę dość zadowolony.

Muzyki będę słuchał wyłącznie z PC ( Jakieś spotify / tidal / soundcloud / filmy / sporadycznie CD odtwarzane z PC )

Typ muzyki : Rap / Pop / inne gatunki których nazw nie potrafię określić ale jest tam często spora ilość basu. Przykłady :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Metraż pokoju : 17m2 ( Szerokość 3m, długość 5,80m )

Zdjęcia pokoju :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Budżet : 2500 zł - 3000 zł.

Budżet zakłada zakup wszystkiego co potrzebne czyli kolumny, wzmacniacz ( nie wiem czy z wbudowanym dacem, czy osobno dac + osobno wzmacniacz - czekam na sugestie w tej kwestii ) i potrzebne kable. Górna granica jest absolutnie nie przekraczalna.

Z tego co widać na zdjęciach pokoju w gre wchodzą jedynie jakieś monitory które byłyby ustawione tak jak aktualne głośniki. Nie mam możliwości zmiany umeblowania, jedynie mogę przesunąć biurko kilkanaście centymetrów w prawo aby stało bardziej na środku ściany.

Mieszkam w Dębicy, w Rzeszowie znalazłem 2 sensowne sklepy w których wczoraj byłem obejrzeć co mogą mi zaoferować.

Nautilus

Sprzedawca stwierdził że w tej cenie z tego co mają na sklepie to jedynymi sensownymi produktami są Monitor Audio Bronze 2 + Wzmacniacz z wbudowanym Dac Onkyo A9010

Zaproponował zakup jakiejkolwiek karty dźwiękowej z wyjściem optycznym i w taki sposób puszczenie sygnału do wzmacniacza. Nic nie wspominał o Castle Knight, pewnie dlatego że u nich na sklepie akurat ich nie było ale sprawdzałem i w tej sieci sklepów są więc raczej nie byłoby problemu z ściągnięciem ich do odsłuchu. Koszt odsłuchu to 50 zł które jest potem odliczane przy zakupie

2) Linia Dźwięku

Sprzedawca stwierdził że zaproponowane w wcześniejszym salonie głośniki i wzmacniacz to beznadzieja, a Onkyo to szajs. W tym salonie mają zarówno sprzęt nowy jak i używany. Głośniki proponował nowe a wzmacniacz używany ( dają na wszystkie rzekomo 1 rok gwarancji ). Do tego proponował zakup Daca.

Propozycje głośników to :

Pylon Audio Pearl Monitor - 1000 zł

Pylon Audio Opal Monitor - 1400 zł

Usher S520 - 1500 zł

Propozycje wzmacniaczy :

Cambridge Audio a500 - 650 zł

Rotel 921 po tuningu - 890 zł

Nad c320 - 750 zł

Propozycje Dac :

Taga da 300 v2 - 700 zł

Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego zestawu, ewentualnie w razie potrzeby mogę się przejechać odsłuchać jakieś głośniki max do Krakowa. Po wizycie w tych 2 salonach jestem dość zmieszany, sam nie wiem co myśleć o tych sprzedawcach i produktach tym bardziej że jeden całkowicie zaprzeczał drugiemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/130786-zestaw-20-do-ods%C5%82uchu-z-pc/

Przemyślałem sprawę jeszcze raz, i w tym wypadku chyba najlepsze będą jakieś monitory aktywne bliskiego pola.

Miejsce do odsłuchu wygląda konkretnie tak :

Ukryta Zawartość

W 95% słucham muzyki siedząc przy Pc na krześle, baaardzo sporadycznie leżąc w łóżku :

Ukryta Zawartość

Do tego odpada problem pomieszczenia tych gratów ( wzmacniacza + daca ) na biurku.

Czekam jeszcze aż wypowie się ktoś bardziej ogarniający temat ale z tego co aktualnie wyczytałem nie ma co bawić się w jakieś inne głośniki + wzmacniacz gdyż potrzebują one trochę więcej miejsca + przy monitorach aktywnych odpada mi problem dobierania tego wszystkiego pod siebie. Po prostu model gra jak gra i podoba mi się albo nie, a tak to multum kombinacji i problemów ( a nie lubię zbyt takich decyzji gdzie mam do wyboru zbyt dużo : P )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Były kiedyś takie monitory studyjne Yamaha hs 50m. Sam mam hs80m i dźwięk mnie w pełni zadowala. HS50m kosztowały kiedyś nowe 1000zł całość. Jeśli ma to być na biurko to hs80m są za duże. Z tego co wiem hs 50 m grają podobnym dźwiękiem..

Pierwszym ograniczeniem jest samo biurko, drugim fundusze. Zawsze będzie to jakaś namiastka. Idź do sklepu posłuchaj małych monitorów aktywnych, Yamaha Pianocraft lub czegoś podobnego i po prostu to kup.

Czekam jeszcze aż wypowie się ktoś bardziej ogarniający temat

Nie masz na co czekać. Żeby uzyskać przestrzenny dźwięk z prawdziwego zdarzenia musisz mieć ze 2.5 metra wolnej ściany i większe fundusze. Z nabiurkowych wynalazków przerobiłem w pracy wiele kolumn mini, w tym malutkie Tannoy DC4 Signature, Dali Ikon, Xavian itp. głośniki z pułapu 3-5k. Wszystkie grały z ewidentnymi brakami albo w basie, albo na średnicy itd.

Skończyło się na:

Ukryta Zawartość

Sam mam przewodowe i grają całkiem znośnie.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.