Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór sprzętu do salonu z kuchnią ~5000zł

Michał Zorzycki

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy także cześć wszystkim!

Kończę wykończenie mieszkania, także zaczynam myśleć o nagłośnieniu salonu z otwartą kuchnią. Całe powierzchnia to około 45m2. Niestety nie przewidziałem okablowania w ścianach na kolumny, w związku z tym zastanawiam się również na bezprzewodowym systemie (np. Heos). Będzie to mój pierwszy sprzęt, wcześniej były miniwieże w małym pokoju. Muzyka rock, jazz, blues (głównie).

Będę bardzo wdzięczny za sugestie.

Dzień dobry.

Aby zaproponować konkretne propozycje, potrzeba więcej informacji:

1. Do czego będzie służył zestaw - czy tylko muzyka, czy także chcesz zbudować kino domowe z kolumnami efektowymi,

2. Czy muzyka ma być tylko tłem, czy zależy Ci na możliwie najlepszej jakości

3. Czy masz miejsce i możliwość postawienia klasycznych, podłogowych kolumn przednich.

Oczywiście możemy zbudować system dwukaałowy lub kina domowego na systemach Heos (http://q21.pl/category/heos-by-denon-system-multi-room), Sonos (http://q21.pl/category/sonos-system-multi-room), natomiast zawsze wiąże się to z pewnymi kompromisami jakościowymi. Jako alternatywa masz np. system oparty na amplitunerze sieciowym Yamaha R-N602 (http://q21.pl/yamaha-r-n602.html) czy Onkyo TX-8150 (http://q21.pl/onkyo-tx-8150.html) oraz do tego dobierzemy optymalny zestaw kolumn. Taka konfiguracja także oferuje pełną funkcjonalność sieciową i bardzo dobrą jakość dźwięku.

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zestaw ma służyć do słuchania muzyki, ale pewnie będę chciał podłączyć go pod TV ale bez dodatkowych głośników efektowych.

Zależy mi na dobrej jakości w granicach moich możliwości finansowych.

Salon mam już wstępnie zaplanowany, mogę podesłać wizualizację na maila wraz z planem pomieszczenia, myślę że dwie duże kolumny są do upchnięcia. Aczkolwiek najbardziej widziałbym jakieś kolumny bezprzewodowe (bez kabli do wzmacniacza).

Znajomy zaproponował mi taki zestaw:

Denon PMA-720

CD Denon DCD-720

kolumny głośnikowe Monitor Audio Monito Reference 6

przy bezprzewodowych wynalazkach będziesz miał mniejszy wybór, poza tym kable cię nie miną

bo wynalazki trzeba zasilać. pomyśl o płaskich kablach głośnikowych.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

O bezprzewodowych myślałem z takie względu, że chciałem wzmacniacz postawić na środku salonu, obok tv, które jest podłączone do floorbox-u w podłodze. Płaskie kable przechodzące w poprzek salonu specjalnie mnie nie radują;)

Jeśli będą przewody to będę musiał jakoś inaczej to porozkładać po pokoju.

Wszystko coś kiedyś było wynalazkiem:) Wyczuwam u kolegi pogardę;D

Witaj,

Oba systemy które wybrałeś nie spełnią Twoich oczekiwań. System Heos nie nagłośni takiego pomieszczenia. A kina także z tego nie zbudujesz gdyż te systemy nie mają dekoderów przestrzennych.

Z kolei drugi system Denona w porządku ale nie w tej cenie.

Jakiej muzyki słuchasz?

Skąd słuchasz muzyk? Płyta CD? Sieć? W tym budżecie możesz dorwać po prostu coś lepszego.

W takim budżecie możesz zwrócić uwagę na dwa rozwiązania:

Amplituner stereo sieciowy + komplet kolumn. Tu np. Onkyo 8150 + Dali Zensor 7 / Yamaha RN602 + Heco Music Style 900. Tu wybór co do kolumn jest dość szeroki w zależności od Twoich preferencji dźwiękowych.

Druga opcja to czysty wzmacniacz + kolumn.

Wspomniany Denon PMA720 + 720 + lepsze kolumny. Monitor Audio Bronze 6 / Heco Music Style 900 czy właśnie wyprzedawane Elac FS77 (rabat 50%).

Kupując u nas sprzęt nowy możesz liczyć na rabat dla forumowicza.

Zapraszam Cie także na odsłuch. Jeśli masz za daleko określ jaki dźwięk lubisz to pomożemy dobrać system.

Możemy także wysłać sprzęt na odsłuch do domu.

W razie pytań lub wycen zapraszam

No więc właśnie.

Dlatego czy jest możliwe abyś odwiedził nas i posłuchał kilka systemów?

Przyjrzałeś się może propozycjom które zamieściłem?

Odtwarzacz myślisz o CD czy jakimś strumieniowcu?

Jestem z Warszawy także muszę się wybrać gdzieś u siebie na odsłuchy.

Przyjrzałem się aczkolwiek nic mi nie mówią, dopóki nie usłyszę różnic na żywo to nić mi nie mówią miękkości góry czy dołu itp określenia.

Tak konieczny jest odtwarzacz CD. Strumień będzie czymś ekstra, pewnie też rozsądnym krokiem.

Wszystko coś kiedyś było wynalazkiem:) Wyczuwam u kolegi pogardę;D

Ja lubię wlasnie niewynalazki. I wtedy mam duży wybór. Poza tym KISS.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Miales iść na odsluch czego kolwiek?

Idź posłuchaj i wróć do nas z jakimiś swoimi wtepnymi poglądami. Na sucho wymieniać modele?

Wasz sklep już dał mi typy na sucho. Będę wiedział co chce przesłuchać i co porównywać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.