Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wlutowałem dzisiaj rezystory Mundorf Supreme zamiast cemenciaków. Kabli od głośników do zwrotnicy przylutować się nie da, ze względu na ich długość. Do średniotonowca i i Scan Speaka też nie. Przylutowałem tylko kable do niskotonowców. No nie powiem, efekt na basie jest ?

rez_mun_sup_small.jpg

W dniu 15.01.2021 o 14:30, Grutka napisał:

Tak to prawie to samo  ? Nissio jako prezes klubu, powinieneś je mieć   ? na Temat Audio, mieliście je u siebie? ?

Plan jest taki jednak po powrocie do Kraju na stałe! I cena hmmm wysoka. Pozatym jestem przyczajony jak sie pokażą i cena bedzie znośna to biore w ciemno! I zabawa sie zacznie od nowa No wiecie elektronika itp ! 

Te co lutowałem posrebrzane nie były. Może chodzi o zapinki na kable, bo są srebrnego koloru :D.

Nie pamiętam oznaczeń na kablu, ale był to kabel Unisona, pewnie jakieś OFC.

U mnie już końcówki są posrebrzane a nawet pozłacane ?

Wspiąłem się dzisiaj na wyżyny kombinatoryki i przylutowałem też średniotonowca i wysokotonowca :D.

Jak już plecy przestaną mnie boleć to pokombinuję z przylutowaniem przewodów do blaszek w zwrotnicy bo mi to spokoju nie daje.

22 godziny temu, Grutka napisał:

Nie no bo czytałem w opisie na necie,  że miedź ofc pokryta srebrem, dlatego zapytałem 

U mnie widać że są posrebrzane. Nie cała linka tylko część drutów jest srebrzona a część sama miedź. Taki hybrydowy.

Ja będę zmieniał na wooferze na cynowanego Duelunda. Zrobił dobrze w moich poprzednich Tannoy'ach to zobaczę też jak tu się wpasują.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 16.01.2021 o 21:55, Grutka napisał:

Nie no bo czytałem w opisie na necie,  że miedź ofc pokryta srebrem, dlatego zapytałem 

Jak poszukać w internecie to jest recenzja Grand Mezzy z wyjętymi głośnikami i tam faktycznie kabel od terminali do zwrotnicy jest taki jak u kolegi Rafa. Bardzo ładny, srebrno-miedziany i w przezroczystej izolacji żeby było widać jaki on ładny ?

A później widocznie księgowi doszli do wniosku że tak być nie może. 

I kondensator elektrolityczny od średniotonowca kiedyś był inny. Ale nie wiem czy lepszy czy gorszy.

Żeby dało się głośniki basowe wymienić na  papierowe to może i doinwestowałbym okablowanie, a tak to ograniczę się chyba do przylutowania istniejącego kabla do zwrotnicy. 

Bo teraz Mezzy grają dużo lepiej niż fabryczne, Jantzen Alumen już się wygrzał i Scan Speaki psyyczą jak oszalałe (na szczęście nie wlutowałem Silver Z-Capa bo ten to uszy by mi na bank zoperował), ale to łatwo będzie utemperować jak zaczną przeginać. Interconnect Tara Labs będzie musiał opuścić system.

2 godziny temu, Grutka napisał:

Aha czyli po zmianie okablowania grają  lepiej? A może w firmie Opera, nikt nie wierzy w grające  przewody  ?

Wszyscy wierzą tylko nie księgowi!!! 

8 godzin temu, Grutka napisał:

Ja jestem tylko realistą   ?

Nie. Jesteś uparty i niereformowalny ?

Gdybyś był realistą to byś chociaż sprawdził.

8 godzin temu, Grutka napisał:

Ja jestem tylko realistą   ?

No to realnie Grutka wez się za odsłuchy! Nie koniecznie  super drogich kablisk. Chcialbym miec tak tak jak ty i nie zwracać uwagi na jakość dźwięku ?? ????

Edytowane przez nissio100
Gość

(Konto usunięte)

A i jeszcze o słodkości lampowców itd, z Krzysieck, on podszedł w wypowiedziach do tematu delikatnie,  co byliśmy na odsluchach, a ja lubię piaskiem po oczach, ten lampowiec i to cd lampowe unisona,  to dla mnie jest gówno, mdłe brzmienie, nic specjalnego, a na pewno nie za tą  cenę,  można pierniczyć banialuki o akustyce, sryce itd, syf i koniec dla mnie, w dupe sobie można wsadzić te opisy brzmienia, klocka wywalam na te sprzęty i ich brzmienie ,ot tak po męsku  bezpośrednio napisałem 

W wolnym tłumaczeniu czasami dobrze jest posłuchać innych i dopuścić myśl że można nie mieć racji. 

A i męskie poglądy często warto zostawić dla siebie, wtedy łatwiej się żyje z ludźmi ?

Jeśli chodzi o słodkość lampowców to ja też byłem zawiedziony Simply Italy, moja lampa gra o niebo lepiej.

CD był słaby, ale większość CD w tym pułapie cenowym jakością nie powala.

Ja rzadko gram z CD, bo nawet przez DACa to brzmienie mi się nie podoba (mam gówniany CD ;). Głównie streamuję.

O gustach się nie dyskutuje. Wolisz inne brzemienia i ja to szanuję. Ale oczekuję tego samego od Ciebie.

I na koniec: kable mają znaczenie, akustyka ma ogromne znaczenie i trzeba pamiętać, że gra cały system.

A najciekawsze jest to, że w zależności od nastroju słyszysz inaczej ?

Edytowane przez Krzysieck
10 minut temu, Krzysieck napisał:

W wolnym tłumaczeniu czasami dobrze jest posłuchać innych i dopuścić myśl że można nie mieć racji. 

A i męskie poglądy często warto zostawić dla siebie, wtedy łatwiej się żyje z ludźmi ?

Jeśli chodzi o słodkość lampowców to ja też byłem zawiedziony Simply Italy, moja lampa gra o niebo lepiej.

CD był słaby, ale większość CD w tym pułapie cenowym jakością nie powala.

Ja rzadko gram z CD, bo nawet przez DACa to brzmienie mi się nie podoba (mam gówniany CD ;). Głównie streamuję.

O gustach się nie dyskutuje. Wolisz inne brzemienia i ja to szanuję. Ale oczekuję tego samego od Ciebie.

I na koniec: kable mają znaczenie, akustyka ma ogromne znaczenie i trzeba pamiętać, że gra cały system.

A najciekawsze jest to, że w zależności od nastroju słyszysz inaczej ?

No i to mi się podoba krótko zwięźle i na temat ???

Oj Pawle niepotrzebnie dałeś się sprowokować.

Grutka ja Cię proszę, wszystkie pyskówki na swój własny rachunek, nie życzę sobie abyś mieszał mnie w swoje chamskie komentarze. 

W sumie to nie życzę sobie też żadnych chamskich komentarzy w klubie. 

1 minutę temu, Krzysieck napisał:

Oj Pawle niepotrzebnie dałeś się sprowokować.

Grutka ja Cię proszę, wszystkie pyskówki na swój własny rachunek, nie życzę sobie abyś mieszał mnie w swoje chamskie komentarze. 

W sumie to nie życzę sobie też żadnych chamskich komentarzy w klubie. 

No Krzysieck niepotrzebnie.. 

10 godzin temu, Grutka napisał:

Jakość dźwięku  nie ma nic wspólnego z kablami, nikt mi z Was tego nie wmówi nigdy 

Nikt ci Grutka nic nie wmawia. Tak jest! Np dzis zrobiłem testy u siebie  z bezpiecznikami. Pacjenci to Ayon CD 1 i Audia Flight One Power Roots PR6. Zaaplikowałem Synergistic Research Orange. HIFi Tunning Supreme oraz szklane rurki i włoskie ori z Audii Omega. Nie bede sie rozpisywał ale bezpieczniki HIFi Tunning działają nie wspomnę SR Orange! Poprawa słyszalna wielki plus! Jeżeli uważasz że bezpieczniki to juz szaleństwo to sprawdz sam. I nie pitol Grutka że kable nie mają wpływu na dźwięk bo mają! I to bardzo duży!Do tego akustyka ( to nawet dział fizyki) pomieszczenie i wszystkie składowe całego systemu. Daje konia z rzędem ze nawet w połowie nie wykorzystujesz swojego setu.  Pozdrawiam!!! 

poprostu trzeba troche  rzygnąć pln na dobre kable i wcale nie forsuje kabli za pierdyliony €. 

Szklane rurki bezpieczniki to jakies nieporozumienie! 

Edytowane przez nissio100
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.