Skocz do zawartości
IGNORED

Spectral Audio i MITy

Slawomir2007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie i proszę o ewentualne wskazówki:

planuję zakup końcówki mocy Spectral DMA 150 - czy rzeczywiście Spectral zagra tylko z okablowaniem MIT?

Czy stosowanie innych kabli, nie-MITów wiąże się z jakimś ryzykiem dla głośników na przykład?

Szczerze mówiąc nie specjalnie pociąga mnie perspektywa wymiany całego okablowania - aktualnie gram na Cardasach GR.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i podpowiedzi.

Sławomir

https://www.audiostereo.pl/topic/130982-spectral-audio-i-mity/

Kto takie głupoty opowiada?

Spectral DMA 150 to zacny wzmacniacz. Poradzi sobie z każdymi zespołami głośnikowymi, nawet najtrudniejszymi (o znacznych spadkach impedancji w funkcji częstotliwości).

Być może ktoś zauważył w konkretnej konfiguracji jakąś przewagę MIT`ów (których?). O kablu bardziej stanowią ZG.

MIT`y potrafią rzeczywiście mieć wpływ na sygnał.

Jak MIT`y nie zaszkodzą to tym bardziej nie zaszkodzi zwykły kabel.

Jest tu odwrotna zależność ;-)

Chyba, że masz jakieś jeszcze bardziej ekstremalne kable...?

Witam,

mam pytanie i proszę o ewentualne wskazówki:

planuję zakup końcówki mocy Spectral DMA 150 - czy rzeczywiście Spectral zagra tylko z okablowaniem MIT?

Czy stosowanie innych kabli, nie-MITów wiąże się z jakimś ryzykiem dla głośników na przykład?

Szczerze mówiąc nie specjalnie pociąga mnie perspektywa wymiany całego okablowania - aktualnie gram na Cardasach GR.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i podpowiedzi.

Sławomir

Poczytaj sobie co o doborze kabli pisze sam producent wzmaka. Wszystko jest w necie, również w testach z polskiej prasy. Nikt nie zmusi Ciebie abyś robił to co zalecał producent ale jeśli jemu nie wierzysz w kwestii doboru kabli to jak możesz wierzyć w jakość samego wzmaka za którym stoi ten producent;)

Kto takie głupoty opowiada?

Spectral DMA 150 to zacny wzmacniacz. Poradzi sobie z każdymi zespołami głośnikowymi, nawet najtrudniejszymi (o znacznych spadkach impedancji w funkcji częstotliwości).

Być może ktoś zauważył w konkretnej konfiguracji jakąś przewagę MIT`ów (których?). O kablu bardziej stanowią ZG.

MIT`y potrafią rzeczywiście mieć wpływ na sygnał.

No wyczytałem na stronie Spectrala oraz w jednej recenzji Stryjeckiego chyba końcówki DMA200.

Zastanawiam się na ile to jest rezultat aliansu strategicznego Spectrala i MITa,

a na ile rzeczywista jedynie możliwa opcja.

Kable mam Cardasy Golden Ref., więc chyba raczej normalne :-)

Dzięki za odpowiedź.

Poczytaj sobie co o doborze kabli pisze sam producent wzmaka. Wszystko jest w necie, również w testach z polskiej prasy. Nikt nie zmusi Ciebie abyś robił to co zalecał producent ale jeśli jemu nie wierzysz w kwestii doboru kabli to jak możesz wierzyć w jakość samego wzmaka za którym stoi ten producent;)

Wierzę producentowi i dość dokładnie poczytałem, co piszą na stronie www, jak również

na forum Audiogona. Problem w tym, że na forum piszą różnie :-)

Mam też własne zdanie o MITach które chciałbym skonfrontować :-)

Podobno stare urządzenia Sphinx Project nie zagrają na niczym innych, jak na Siltechu,

bo to w końcu "jedna rodzina", ale czy aby na pewno tylko na tym okablowaniu?

Podobnie zastanawiam się nad przypadkiem Spectrala - może po prostu ktoś z Forumowiczów

próbował innej konfiguracji i ma doświadczenia w tym obszarze.

Z MITami i Transparentem zawsze jest inaczej. Tę inność w porównaniu do innych kabli robią 'networki - prawie zawsze dżwięk jest lepiej dociążony, ale powiedziałbym, że mnie otwarty na górze niż w setupie z wysokiej klasy kablami bez 'networków. Spectral był parowany z MITem od lat - taka moda była wtedy. Do tego setupu dochodził jeszcze zestaw Avalon. Queentesence Audio tak zestawiało Spectrala w latach dziewięćdziesiątych, a właściwie w połowie i pod koniec lat dziewięcdziesiątych - wtedy to był ich referencyjny zestaw.

Parker's Mood

Do Spectrala ida MITy albo Transparenty bo w tych puszkach siedza filtry (konkretnie zwykla cewka i kodensator) bez których DMA bedzie wpadal w oscylacje i sie grzal, szczegolnie przy kablach typu Nordost które dzialaja jak anteny.

Po jaka cholere dali pasmo przenoszenia do 1MHz dla wzmacniacza audio, to wie tylko sam producent.

Dałeś odpowiedź:

Zastanawiam się na ile to jest rezultat aliansu strategicznego Spectrala i MITa,

...

A wzbudzenia to najprędzej na jakichś płaszczakach 1nF/m o którym w innym wątku rozprawiano i byłem świadkiem jak na takiej taśmie podobnie ekstremalny wzmacniacz się wzbudzał...

To zależy od kabli. Z niektórymi końcówka może się zjarać. Jest to wyraźnie napisane w instrukcji obsługi. Uszkodzenia wynikłe z użytkowania wzmacniacza z kablami innymi niż MIT, nie są naprawiane w ramach gwarancji. A więc możesz spróbować, ale na własne ryzyko.

Gdy miałem u siebie DMA-260, podpiąłem Shunyaty Anacondy i ... nic się nie stało. Ale nie rób z tego reguły.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nawet nie wiedziałem, że ten setup ma takie story, wow! Faktycznie pasmo do jednego Mega we wzmacniaczu to jakiś kosmiczny projekt! A jaka jest impedancja wyjścowa tego Spectrala?

Parker's Mood

Pamiętam referencyjny setup Spectrala, MIT i Avalon - pamiętam też, że to pięknie brzmiało, ale pamiętam też, że chyba nie z każdym rodzajem muzy. Przestrzennie, ale jednak z lekkim feelem niedociążonego dżwięku - tak mniej więcej ten sound kojarzę, ale wiadomo, to było lata temu, więc może są to tylko jakieś wariacje mózgu od tego jak naprawdę ten setup brzmiał.

Parker's Mood

Z Avalonami mogło tak być. Osobiście wolę preferuję lampę do Avalonów.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Do Spectrala ida MITy albo Transparenty bo w tych puszkach siedza filtry (konkretnie zwykla cewka i kodensator) bez których DMA bedzie wpadal w oscylacje i sie grzal, szczegolnie przy kablach typu Nordost które dzialaja jak anteny.

Po jaka cholere dali pasmo przenoszenia do 1MHz dla wzmacniacza audio, to wie tylko sam producent.

Dzięki Marek,

właśnie w tym obszarze miałem obawy i chciałem się upewnić. Gość od którego chcę kupić jechał tylko na MITach.

Ale to mnie trochę zmartwiło, bo oznacza kolejne wydatki...

Bardzo dziękuję wszystkim za rzeczowe i merytoryczne wypowiedzi. Myślę, że na ten moment mam jasność co do postawionego problemu. Pozdrawiam audiofilską Brać!

Z pasmem idzie szybkość, a to ma kluczowe znaczenie jeżeli chodzi o minimalizacje efektów sprzężenia zwrotnego. Z tego samego założenia wychodzi m.in. Soulution czy Goldmund.

Hej, nic nie mogę wyszukać na forum, a w tym wątku skupienie wiedzy o MIT jest duże.

Co myślicie o kablu zasilającym MIT Sl-Matrix z-Cord 6. Warto ?

Jak chcesz kabel zasilający od MITa to kup używanego Mit Oracle ZIII. W swojej cenie (poniżej 2000 PLN) to dobry kabel.

Jak chcesz kabel zasilający od MITa to kup używanego Mit Oracle ZIII. W swojej cenie (poniżej 2000 PLN) to dobry kabel.

Szukam po prostu porządnego kabla a ten mogę mieć w dobrej cenie. Nie musi być wcale MIT. Trochę tych filtrów się boję, stąd moje pytanie.

Szukam po prostu porządnego kabla a ten mogę mieć w dobrej cenie. Nie musi być wcale MIT. Trochę tych filtrów się boję, stąd moje pytanie.

W dobrej cenie możesz kupić np. Oyaide Tunami z wtykami Oyaide najlepiej rodowanymi. Czasami takie coś wypływa na rynku wtórnym. Kiedyś ten kabel sprzedawano ze szpuli i konfekcjonowano różnymi końcówkami Oyaide. Za 1100 PLN na rynku wtórnym nie znam lepszej sieciówki.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nieprawda .

MIT zgra się idealnie ze zbyt ostrym tranzystorem , a zwykły kabel niekoniecznie .

I nie ma tutaj odwrotnej zależności .

W dobrej cenie możesz kupić np. Oyaide Tunami z wtykami Oyaide najlepiej rodowanymi. Czasami takie coś wypływa na rynku wtórnym. Kiedyś ten kabel sprzedawano ze szpuli i konfekcjonowano różnymi końcówkami Oyaide. Za 1100 PLN na rynku wtórnym nie znam lepszej sieciówki.

Niektórzy twierdzą , że to typowy zamulacz, a to świetny kabel jest.

Ten mogę mieć właśnie za ok 1000zł. 2 metry, w sumie nowy.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

To bierz i się nie zastanawiaj .

A już myślałem , że się obraziłeś ;))

Grzesiek jak możesz.....ja do Ciebie z sercem a ty we mnie kamieniami :-)

Mirosław się nie obraża, co najwyżej tylko wk***ia ....a to jest różnica ;-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Grzesiek jak możesz.....ja do Ciebie z sercem a ty we mnie kamieniami :-)

Mirosław się nie obraża, co najwyżej tylko wk***ia ....a to jest różnica ;-)

Ja do Ciebie też z sercem ..,tylko serce mam z kamienia , hi, hi .

Jak człowiek się czasami wk...ia to dobrze ...wiadomo , że jeszcze żyje :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.