Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC zamiast Advance Acoustic MDA-503

WojtekB1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję zmienić DAC Advance Acoustic MDA-503 może być nowy lub używany do wzmacniacza lampowego Feliks Audio Arioso

co możecie zaproponować w budżecie do 6 tys.

warto zmieniać ten DAC na inny?

Gość numik

(Konto usunięte)

ważne jest jaki efekt chcesz osiągnąć, przerabiam ten temat, do 6 tysi Hegle, m2tech, Audio-gd, m-dac+, schiit, cyrus, rega to liderzy, soul note i kilka innych też nie w kij dmuchał, poczytaj, wypożycz kilka

ważne jest jaki efekt chcesz osiągnąć, przerabiam ten temat, do 6 tysi Hegle, m2tech, Audio-gd, m-dac+, schiit, cyrus, rega to liderzy, soul note i kilka innych też nie w kij dmuchał, poczytaj, wypożycz kilka

I w końcu jaki DAC wybrałeś?

W tej cenie tylko brać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość numik

(Konto usunięte)

To podaj chociaż jakiegoś faworyta.

m2tech young dsd + tomanek, ale czekam - zaraz ma wejść Oppo Sonica DAC z nową sabre więc dopiero wtedy zacznę mocniej porównywać, Hegel H12 też mocny zawodnik

Gość numik

(Konto usunięte)

słuchałem,słabiutki zawodnik, Korg ds-dac 100 gra na tym samym poziomie

ilość negatywnych opinii się rozrasta, obecnie albo pójdę w coś taniego ale fajnego albo już Black Dragon

Ja kupiłem nie dawno Teac UD-501 i jest najlepszy jaki miałem. M. In Hegel HD10, 11,12, electrocompaniet ecd1, stello DA100 Signature. Electrocompaniet był stosunkowo najlepszy, ale i najdroższy i nie poręczny. Stello gonił wszystko do domu póki nie kupilem Teac. Gra równo (nie sucho jak hegel), ma odpowiedni bas bez podbic (stello nieco podbijal w górnym zakresie), i fajne wysokie na poziomie Electrocompanieta, a może nawet lepiej. Trzeba by porównać leb w leb.

?👈

ilość negatywnych opinii się rozrasta, obecnie albo pójdę w coś taniego ale fajnego albo już Black Dragon

Nie przejmuj się tym ja mam tylko, że nie narzekam, a trochę przewinęło się tego.

Poza tym dużo zależy od elektroniki towarzyszącej od okablowania łącznie z zasilającym i przede wszystkim od warunków akustycznych. Nie podchodzi się do tematu bez odsłuchania we własnym systemie, a opieranie się tylko na opiniach zwłaszcza tych negatywnych jest po prostu błędem.

Poczytaj recenzje np. Audiovideo na temat tego Hegla HD 12, albo gdzie indziej nie wiem HifiChoice etc.

zobaczysz, czy to słabeusz.

Hegel HD12 może zagra sucho jak się go postawi na bele czym np. blaszanej obudowie innego klocka, wiem że nie ma zgody na ten temat wśród wielu "osłuchanych", ale da się wychwycić różnice stawiając na solidnym blacie stolika, a później na "dzwoniącej" blasze obudowy.

Pozdrawiam :)

Gość aqs

(Konto usunięte)

Słuchałem HD12 z Krelem KAV300i podłączone kablami XLR grał z wejścia usb z programu Jriver. Było mało wciągająco, słaby bas.

Moje zdanie jest takie że w tej cenie można lepiej, taki wcześniej wspomniany Korg zagrał bardziej muzykalnie. Ja bym się mocno zastanowił nad DACiem lampowym

Słuchałem HD12 z Krelem KAV300i podłączone kablami XLR grał z wejścia usb z programu Jriver. Było mało wciągająco, słaby bas.

Moje zdanie jest takie że w tej cenie można lepiej, taki wcześniej wspomniany Korg zagrał bardziej muzykalnie. Ja bym się mocno zastanowił nad DACiem lampowym

Jeśli ktoś testuje DAC'a tylko po USB ze słaby transportem to jego opinia jest nie wiele warta!!
Gość aqs

(Konto usunięte)

po USB ze słaby transportem to jego opinia jest nie wiele warta!!

każda opinia jest warta

masa ludzi korzysta z USB, a Jriver z Lenovo X240 zasilany z baterii to nie jest słaby transport

kabel USB który był podpięty kosztował ponad tysiąc

masa ludzi korzysta z USB, a Jriver z Lenovo X240 zasilany z baterii to nie jest słaby transport

kabel USB który był podpięty kosztował ponad tysiąc

Kabel nie ma wielkiego znaczenia. Minimum do testów po USB to Aries Femto. Można wtedy też porównać inne wejścia. Ponoć laptopy Apple też po USB się sprawdzają.

Może ten laptop Lenovo X240 też jest dobry, ale najpierw trzeba by go porównać z dobrym transportem w dobrym zestawie, by coś na jego temat powiedzieć.

każda opinia jest warta

Nie zgodzę się z tym. Trzeba pamiętać ,że jakość DAC'a można określić tylko po podpięciu dobrego transportu. Generalnie kupowanie dobrego DAC'a i granie ze zwykłego komputera po USB mija się z celem.

Nie zgodzę się z tym. Trzeba pamiętać ,że jakość DAC'a można określić tylko po podpięciu dobrego transportu. Generalnie kupowanie dobrego DAC'a i granie ze zwykłego komputera po USB mija się z celem.

Jak widać każdy ma jakieś swoje doświadczenia, ale jest też tak że nie każdy DAC po tym coaxialu gra najlepiej i vice versa. Nie można tak generalizować, trzeba po prostu sprawdzić które brzmienie będzie nam odpowiadało, po USB czy po coax.

Laptopa trzeba też odpowiednio przygotować, żeby grał jak należy, nie bez znaczenia jest korzystanie z np. fidelizera przed rozpoczęciem pracy/odsłuchów.

Kabel nie ma wielkiego znaczenia

Hmmmm....

To kolega wypożyczy np. z TopHifi USB AQ Cinnamona i USB AQ Carbon, porówna i wróci do dyskusji.

Generalnie kupowanie dobrego DAC'a i granie ze zwykłego komputera po USB mija się z celem.

Albo można się przekonać, że takie połączenie pozamiata nie jeden CD player, nie wspomnę o całkiem budżetowych CDkach.

WojtekB1

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może ułatwi decyzję o próbie sprawdzenia u siebie tego DACa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też masz co nie co :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

Nie przejmuj się tym ja mam tylko, że nie narzekam, a trochę przewinęło się tego.

Poza tym dużo zależy od elektroniki towarzyszącej od okablowania łącznie z zasilającym i przede wszystkim od warunków akustycznych. Nie podchodzi się do tematu bez odsłuchania we własnym systemie, a opieranie się tylko na opiniach zwłaszcza tych negatywnych jest po prostu błędem.

Poczytaj recenzje np. Audiovideo na temat tego Hegla HD 12, albo gdzie indziej nie wiem HifiChoice etc.

zobaczysz, czy to słabeusz.

Hegel HD12 może zagra sucho jak się go postawi na bele czym np. blaszanej obudowie innego klocka, wiem że nie ma zgody na ten temat wśród wielu "osłuchanych", ale da się wychwycić różnice stawiając na solidnym blacie stolika, a później na "dzwoniącej" blasze obudowy.

Pozdrawiam :)

to nie tak, że go skreślam. Oczywiście, że go sprawdzę u siebie, m2techa też, Schiita, Oppo Sonicę (nowość) i może m-daca + audio-gd. Z droższych chyba spróbuję Smoka i Auralic Altair (od razu świetny streamer), ale to będzie katorga, na którą strasznie nie mam ochoty. Tyle że inaczej się nie da niestety.

ak widać każdy ma jakieś swoje doświadczenia, ale jest też tak że nie każdy DAC po tym coaxialu gra najlepiej i vice versa.

to prawda, Hegel to coax 1, m2tech i smok grają lepiej po usb (pierwsze potwierdzam, drugie mówili w Premium Sound). Ja zacznę korzystać z czasem również z plików i to mocno, ale dla mnie chyba jednak zawsze ważniejsze jest granie po coaxie.

Oczywiście, że go sprawdzę u siebie, m2techa też, Schiita, Oppo Sonicę (nowość) i może m-daca + audio-gd. Z droższych chyba spróbuję Smoka i Auralic Altair (od razu świetny streamer), ale to będzie katorga, na którą strasznie nie mam ochoty. Tyle że inaczej się nie da niestety.

Też bym dostał na łeb :))))

Mówiąc szczerze M-Daca chyba bym sobie odpuścił z audio-gdzie może być ciekawie, zależy jeszcze na jakim DACu/kości.

Bo to największy bol tego daca i wielu innych od Hegla. Slabe zejscie, a jak słabe zejscie to i słabe zróżnicowanie i wszystko słabe. Ale pewnie było tak, bo stał źle, trzeba dać pod niego szlachetny kamień.

Kabel nie ma wielkiego znaczenia.

Zgrajcie się jakoś. Jeden pisze że kabel kluczowy, drugi że nie, trzeci że postawić trzeba na czymś. To jakie jeszcze warunki trzeba zapewnić temu dakowi za nie mała kasę żeby zagrał? Na jednej nodze poskakac w kółko w pełni czy co? Ten pilot za 5zl typu kredy card i wielki, oczojebny ekran też pewnie jest przefajny.

A ty w końcu miałeś ten DAC100 Atolla, na temat którego kiedyś wymieniliśmy kilka zdań?

Przez chyba dwa lata nie pojawił się żaden na allegro, bo sprawdzam ciągle. A rok temu zmieniły się priorytety, bo musiało być XLR.

?👈

Bo to największy bol tego daca i wielu innych od Hegla. Slabe zejscie, a jak słabe zejscie to i słabe zróżnicowanie i wszystko słabe. Ale pewnie było tak, bo stał źle, trzeba dać pod niego szlachetny kamień.

A może nie tego DACa, najzwyczajniej nie pasował Krell z Heglem . Czy Krell jest taki uniwersalny?

Czy widziałeś uniwersalne urządzenia, które ze wszystkim i wszędzie zagrają "zajebiscie", bo ja nie.

Pitolenia o wyższości jednego nad drugim to bolączką takich for, nikt nie pomyśli, że nie da się by jeden i ten sam DAC zagrał wszystko i wszędzie tak samo, jak już pisałem każdy element ma znaczenie tutaj sobie dodać, wzmak, kolumny, kable, źródło, a przede wszystkim akustyka.

Ten sam set od źródła po kolumny nie zagra tak samo u mnie jak u ciebie, jak myślisz dlaczego?

Więc nie skreślajcie czegoś co u was się nie sprawdziło, tylko dajcie szansę innym to sprawdzić u siebie i tyle.

A jakby co odsyłam do recenzji, które tu zapodaję tam pewno też brednie piszą, a jakże :)

Oczywiście przestrzegam przed traktowanie recenzji jako wyroczni, polecam też doczytać w ramce w AV z czym to grało i czym podpięte to było.

Pozdrawiam

Dajcie spokój z tym Heglem. Lepiej kupić daca na lampie.

Protagonist od McGyver a

Albo Stelaudio

Albo taki :)))

Ukryta Zawartość

Ten pilot za 5zl typu kredy card i wielki, oczojebny ekran też pewnie jest przefajny.

Po takiej wypowiedzi widać kto miał do czynienia z opisywanym urządzeniem, a kto nie.

Dla jasności pilot bardzo wygodny do tego można nim przerzucić utwory słuchanej muzyki z JRivera w podłączonym do niego komputerze, ale to akurat zaletą Hegla nie pilota. Natomiast ten "oczojebny" wyświetlacz segmentowy można wygasić z pilota "credit card".

Jak to mówią ch...ej baletnicy, będzie przeszkadzał rąbek u spódnicy ot i co.

Ukryta Zawartość

A może nie tego DACa, najzwyczajniej nie pasował Krell z Heglem . Czy Krell jest taki uniwersalny?

Czy widziałeś uniwersalne urządzenia, które ze wszystkim i wszędzie zagrają "zajebiscie", bo ja nie.

Pitolenia o wyższości jednego nad drugim to bolączką takich for, nikt nie pomyśli, że nie da się by jeden i ten sam DAC zagrał wszystko i wszędzie tak samo, jak już pisałem każdy element ma znaczenie tutaj sobie dodać, wzmak, kolumny, kable, źródło, a przede wszystkim akustyka.

Ten sam set od źródła po kolumny nie zagra tak samo u mnie jak u ciebie, jak myślisz dlaczego?

Więc nie skreślajcie czegoś co u was się nie sprawdziło, tylko dajcie szansę innym to sprawdzić u siebie i tyle.

A jakby co odsyłam do recenzji, które tu zapodaję tam pewno też brednie piszą, a jakże :)

Oczywiście przestrzegam przed traktowanie recenzji jako wyroczni, polecam też doczytać w ramce w AV z czym to grało i czym podpięte to było.

Pozdrawiam

No może by się sprawdził przy zamulonych, lejących mega rozlałym basem kolumnach i wzmacniaczu. Bo tak to nie wiem gdzie może sie sprawdzic jak on basu niskiego w ogole nie ma. U mnie z yamaha zagral tak samo jak u kolegi z Krelem, dlatego podzielilem jego spostrzeżnia.

Po takiej wypowiedzi widać kto miał do czynienia z opisywanym urządzeniem, a kto nie.

Dla jasności pilot bardzo wygodny do tego można nim przerzucić utwory słuchanej muzyki z JRivera w podłączonym do niego komputerze, ale to akurat zaletą Hegla nie pilota. Natomiast ten "oczojebny" wyświetlacz segmentowy można wygasić z pilota "credit card".

Jak to mówią ch...ej baletnicy, będzie przeszkadzał rąbek u spódnicy ot i co.

No wygodny pilot, mam taki do sterowania taśmami LED, 5zł kosztował. Może mozna wygasić w HD25, ale w HD12 nie mogłem go niczym wygasic. Widocznie za takie rarytasy u Hegla trzeba doplacić 5 koła.

Obrona Częstochowy to tam w klubie Hegla.

?👈

Gość aqs

(Konto usunięte)

on basu niskiego w ogole nie ma

Całkowicie się zgadzam, nie wiedziałem o co chodzi na odsłuchu, Dynaudio F260 na basie w tym połączeniu zagrały fatalnie, nie wiem jak HD12 gra po coax ale podejrzewam że nie wiele lepiej, a może wcale nie lepiej. Na plus dobra scena i stereofonia

Najlepiej wypożyczyć i osobiście się przekonać jak gra, i to dotyczy każdego DACa, może akurat komuś taki przekaz pasuje

No wygodny pilot, mam taki do sterowania taśmami LED, 5zł kosztował. Może mozna wygasić w HD25, ale w HD12 nie mogłem go niczym wygasic

Jak nie ogarniasz to już twój problem, za to nic się nie płaci wystarczy chwilę dłużej przytrzymać przycisk DISPL. na pilocie.

Jak widać nie dla każdego takie DACi skoro podstaw nie ogarnia ją, to co z resztą konfiguracji żeby grało jak należy.

Mam srebrne okablowanie Albedo i Eposy M15.2mod w 19,5m pokoju zaadopasowanym akustyczakustycznie i jakoś basu mi nie brakuje. Jak ktoś chce czuć bas w trzewiach to na koncert, albo na dyskotekę niech idzie.

Chyba DAC Matrix X-Sabre Pro na kości ESS9038 też się zmieści w twoim budżecie. Można go kupić nawet w Polsce.

Link do strony producenta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.