Skocz do zawartości
IGNORED

Stworzenie zestawu do rocka i nie tylko

andric

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem tkwi w tym, że uwielbiam rocka, jak również muzykę klasyczną, jazz i inne gatunki z wokalami, męskimi i kobiecymi. Aktualnie słucham muzyki na "wysłużonym" od ok 5 lat zestawem Tannoy Revoution dc6t, Marantz PM 7004, Marantz SA 7003. Mój brat ma plany stworzenia swojego zestawu, więc mam zbyt na mój aktualny zestaw :) Co powoduje, że będę budował zestaw od nowa. W obecnym zestawie brakuje mi większej dynamiki, rytmu, większego ukazania barwy głosów i instrumentów, no i większego różnicowania w barwie głosu. Bardzo dużym atutem obecnego zestawu jest piękna średnica. Co do dynamiki i rytmiki, to zastanawiam się nad Naim Nait XS2 + Naim CD5XS no i kolumny? Szczerze, pokój 27m2 powoduje, że w grę wchodzą podgłówki i podstawkowe. Jaki jeszcze inny zestaw posłuchać?

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno wybór elektroniki Naim, szczególnie wyższych modeli będzie jak najbardziej optymalny. Na listę odsłuchową wpisałbym także wzmacniacze Hegel np. H160 (http://q21.pl/hegel-h160.html).

W kwestii kolumn jesli podoba Ci się brzmienie Tannoy, spójrz na zestaw Tannoy Revolution XT 8F (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html), które potrafią swietnie połączyć wypełnienie, gęstość ze świetną dynamiką, szybkością. Mogą Ci się także spodobać polskie konstrukcje - Pylon Audio Diamond 28 (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-28-13277.html) oraz jeden z modeli łódzkiej manufaktury - Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html), bądź flagowe Rhea (http://q21.pl/audio-academy-rhea.html).

Wszystkie powyżej wymienione kolumny zagrają bardzo dobrze muzykę rockową, natomiast są to konstrukcje uniwersalne, które swietnie sprawdzą się także w spokojniejszych gatunkach muzycznych.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Jeśli byłeś zadowolony z obecnego zestawu tylko szukasz jego rozwinięcia to model tannoy xt8f będzie odpowiednim rozwiązaniem. Tu napęd naima czy lampa cayin świetnie się sprawdza.

Jako alternatywę polecam kolumny studio 16hz minas anor. Także spasować je do lampki cayina lub tranzystora naima.

Z podstawkowymi w takim pomieszczeniu uważaj.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Cayin A-55TP + Canto Grand Studio 16 hertz (lub podłogówka minas anor ale tego zestawienia akurat nie sluchalem). Przetestowane, jeżeli nie lubisz analityczności a piękną, gładką muzykę z wykopem i potężnym uderzeniem to nie ma bata na ten zestaw. Do ballad rockowych, wokali i gitarki akustycznej magiczny zestaw. Można jeszcze dynaudio S25 ogarnąć. Na allegro są używki w cenie około 10.000 zł. Podobna sygnatura dźwięku z topowym wysokotonowcem. Scena 3D!

obiektywnie o audio

Potwierdzam słowa powyżej drogę lampy oraz Minasów mam już za sobą to droga do słuchania spokojnej muzyki i zachwycania się barwą , radość z muzyki ogólnie jakiejkolwiek a napewno większą w słuchaniu rocka , klasyki , jazzu itd mam przy obecnym zestawie szczegóły masz w omnie .

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Aktualnie mam do testu kolumny (dzięki uprzejmości salonu audio Katowice)

napiszę krótko , przy tych kolumnach nie oderwiesz się od słuchania rocku. Dźwięki gitar te kolumny potrafią zagrać że ho ho.. Ogólnie, warto posłuchać jakiś mało reklamowanych konstrukcji, te małe manufaktury dużo potrafią,

ale oczywiście to sprawa indywidualna.

http://www.n-audio.com/acoustics/scan-speak.htm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten link nie otwiera się, a jestem ciekaw co to za kolumny

Ukryta Zawartość

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Zależy co kto ma na myśli mówiąc gupi. Oczywiście przy droższym sprzęcie można oczekiwać więcej. Jednak cena tego wzmacniacza i tak jest bardzo optymalna.

Jeśli lampa jest dla kogoś za wolna chodź pewnie po odsłuchu prawidłowej kalibracji i źródle jednak tak nie będzie to warto zwrócić uwagę na połączenie Minas Anor z Caspiana M2, Musical Fidelity M5si Czy Denon 2020

Ja słucham głównie rocka i nie narzekam na zlewanie się instrumentów (A55TP). To też zależy od reszty zestawu i przede wszystkim od kolumn. Jeśli podłączymy pod niego wymagające kolumny wymagające bardzo szybkich mocnych wzmacniaczy to może coś takiego występować.

Mircysko ciekawe te kolumny co wkleiłeś. Te SS 18W8535 są chyba dość wymagające. Jaka cena ?

Aktualnie mam do testu kolumny (dzięki uprzejmości salonu audio Katowice)

napiszę krótko , przy tych kolumnach nie oderwiesz się od słuchania rocku. Dźwięki gitar te kolumny potrafią zagrać że ho ho.. Ogólnie, warto posłuchać jakiś mało reklamowanych konstrukcji, te małe manufaktury dużo potrafią,

ale oczywiście to sprawa indywidualna.

Ukryta Zawartość

N-audio zacna manufaktóra kiedyś robili też fajne konstrukcje na szerokopasmowcach , zawsze mieli świetny stosunek jakość dzwieku / cena .

Ukryta Zawartość

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Ja słucham głównie rocka i nie narzekam na zlewanie się instrumentów (A55TP). To też zależy od reszty zestawu i przede wszystkim od kolumn. Jeśli podłączymy pod niego wymagające kolumny wymagające bardzo szybkich mocnych wzmacniaczy to może coś takiego występować.

Mircysko ciekawe te kolumny co wkleiłeś. Te SS 18W8535 są chyba dość wymagające. Jaka cena ?

to są te:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5305375104

czy są wymagające ?

trudno mi powiedzieć, spięte z moim NVA-80 ,dostałem na "klatę" masę średnicy (twardej i mocno wypchanej do przodu). Jak pisałem wcześniej, gitary zagrały obłędnie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Jeśli lampa jest dla kogoś za wolna chodź pewnie po odsłuchu prawidłowej kalibracji i źródle jednak tak nie będzie to warto zwrócić uwagę na połączenie Minas Anor z Caspiana M2, Musical Fidelity M5si Czy Denon 2020

wymieniłeś wzmacniacze źle grające rock tym razem

Baltlab, Hegel, Audiolab, Atoll, Rotel, Naim - owszem - mają dynamikę i pazura, elementy konieczne, Caspian, MF czy Rega itp. niestety "zwalniają" / "zacieplają" / "przesadnie umuzykalniają" rocka zależnie od marki (w m-2 poza zwolnieniem jest też za dużo góry).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.