Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy projektor, czy tv.

baracuda2

Rekomendowane odpowiedzi

Po co sobie komplikować.

Zamawiasz płytę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w wybranym kolorze z palety RAL matt i masz ...MS bez logo MS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... i szacunek.

Po co sobie komplikować.

Zamawiasz płytę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w wybranym kolorze z palety RAL matt i masz ...MS bez logo MS.

Zaintrygowałeś mnie. A który kolor trzeba wybrać?

Ukryta Zawartość

W powłoce a nie w płycie... Płyta taka bo jest bardzo sztywna a zarazem lekka... i tylko dla tego... i nie przesadzajmy, że taka płyta kosztuje 300zł...

Żaden ekran malowany nie będzie ekranem ARL...

Mimo wszystko z chęcią bym się dowiedział czy ktoś próbował czy tylko ma taki pomysł.

na YT i różnej maści forach zwłaszcza zagranicznych trochę patentów jest. Mi się najbardziej podobały "folie", nie wiem co to było nie drążyłem tematu.

Wiem... te haczyki są bardzo drogie...

wiedza, czas, reklama etc wszystko kosztuje. Nie produkujesz ekranów dla sztuki tylko dla pieniędzy, Nie widzę konkurencji więc nie może być to takie proste i oczywiste, gdzieś musi być jakiś myk. Czemu nie ma więcej firm robiących takie ekrany ? czemu inni na to nie wpadli ?

Jeśli ktoś chce przetestować to naprawdę nie widzę problemu, wystarczy kupić płytę i postawić obok MS. Mieszkam 30km od Gdańska jeśli ktoś ma ochotę to nie widzę przeciwwskazań

W temacie wynalazków. Co myślicie o ekranie wykonanym z płyty mdf lakierowanej? Odpada problem wałkowania, brudzenia się i nie zawsze efekt wyjdzie zadowalający.

Płytę mdf można dobrać praktycznie o dowolnej grubości. Po lakierowaniu otrzymujemy gładką taflę może być w macie, kolor dowolny. Oczywiście samemu tego nie robimy tylko zlecamy firmie.

Dla zobrazowania otrzymujemy front meblowy lakierowany w odpowiednio większym rozmiarze.

Fetek nad tą powłoką pracowałem prawie dwa lata i kosztowało to nie małe pieniądze... jest masę parametrów, które muszą być spełnione przy takim ekranie... biel ma być bielą czerń czernią, a kolory najwieczniej oddane przy ciemniejszym ekranie od standardowego szarego...

Ja również zapraszam z wszelkimi płytami, roletami i innymi podobnymi...

A jak oceniacie projektor Benq W1300 lub W1080ST , opłaca się dopłacić względem W1070+?

Czy projektor Optoma HD27 cechuję się podobnym obrazem do Benq W1070, po obejrzeniu kilku zdjęć i filmików zdaje mi się że ma lepszą, głębszą czerń.

KrzysiekA jak u siebie oceniasz czerń i jasność projektora, boję się trochę że będzie za jasny.

W planach ekran

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub ręczny.

Ukryta Zawartość

Miałem Benq W 1400 , obraz bajka . Ale wentylatory dawały o sobie znać. Co istotne posiada interpelację klatek , a to bardzo dobry dodatek dla płynnego obrazu.

Kalibrowałem go , ale na fabrycznych ustawieniach był bliski ideałowi , w 3D kalibracja obowiązkowa. Przekłania w czerwieni i zieleni . Zbyt dominujące.

Musisz być świadom , że wybierając tanie maszyny będziesz skazany na hałas .

Po W 1400 przesiadka na JVC x 500 :) Bez kompromisów , jeńców nie bierzemy :)

Przyłącze się do tematu.

Też planuję swój pierwszy projektor.

Waham się między Sony vlp hw45 a Epson eh tw7300.

Mam nadzieję że uda się oba zobaczyć w akcji w sklepie, przed zakupem.

Ekran wybrałem, adeo elegance 290x163, tkanina reference grey.

Jako że będzie użytkowany w średnio jasnym salonie ale raczej po zmroku.

w1400 w eco jest cichszy od w1070, w trybie normalnym tak samo i dla mnie jest to za głośno (~80cm nad głową), do eco można się przyzwyczaić, wieje ale nie drażni.

max czy w1400 miał jeszcze jakieś bolączki ? jak płynność obrazu ?

Epson 9300 to jeszcze, ale 7300 sobie odpusc. Wpisz w googla wyskoczy Ci porownaie tych maszyn (po niemiecku) zobaczysz, ze 7300 ma znacznie slabsza czern.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Epson 9300 to jeszcze, ale 7300 sobie odpusc. Wpisz w googla wyskoczy Ci porownaie tych maszyn (po niemiecku) zobaczysz, ze 7300 ma znacznie slabsza czern.

Ma słabszą w jaskini nietoperza.

Zobacz porównanie w normalnym salonie, tam już niestety tw9300 traci swoją przewagę, nie całkowicie ale w większości.

Dlatego nie ma dla mnie sensu w niego inwestować.

Zakładam, że Sony będzie miało lepszy kontrast ale te jego pokrętła, działające skokowo, zamiast płynnie. (Chyba że to nie prawda).

Epson tw7300 ma wszystko na pilota i pamięć ustawień.

A często są filmy 16:9 lub 21:9.

Fajnie mieć możliwość ten drugi powiększyć na cały ekran, jednym naciśnięciem przycisku.

Jak macie gdzie przetestować Optoma GT 5000 i LG PF 1000 , to zróbcie to .

Podoba mi się w tych modelach łatwość instalacji , krótki kabel hdmi , odległość od ucha , czyli ewentualny hałas nie powinien być słyszalny z 3-4 m . Za LG przemawia jeszcze długa żywotność lampy. Chociaż i Optoma nie ma czego się wstydzić.

Ma słabszą w jaskini nietoperza.

Zobacz porównanie w normalnym salonie, tam już niestety tw9300 traci swoją przewagę, nie całkowicie ale w większości.

Dlatego nie ma dla mnie sensu w niego inwestować.

Zakładam, że Sony będzie miało lepszy kontrast ale te jego pokrętła, działające skokowo, zamiast płynnie. (Chyba że to nie prawda).

Epson tw7300 ma wszystko na pilota i pamięć ustawień.

Fajnie mieć możliwość ten drugi powiększyć na cały ekran, jednym naciśnięciem przycisku.

W sumie tak. Zostaje Ci wiec demo razem z sony.

Pokretla rzeczywiscie pracuja lipnie :/ jezeli zamierzasz duzo krecic przestawiac itp. to odradzam hw45, lepiej kup proja z elektryka.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Pod warunkiem że bedziesz miał ekran w formacie 21:9... bo jesli bedzisz chciał obejrzec film 21:9 na ekranie 16:9 i pozbyć się " jednym naciśnięciem" panoramy to wyjedziesz z obrazem poza ekran...

No właśnie do końca nie wiem jak to działa ale jak widziałem na YouTube pracę Lens memory, to nie wyjeżdża, tylko powiększa i obcina boki, żeby dopasować do 16:9

Ekran będzie ręcznie rozwijany, bez ranek, to zawsze chyba mogę rozwinąć mniej, tak aby uzyskać 21:9 w razie jak by nie działało, tak jak wyżej napisałem.

No nic, na następną sobotę pojadę zobaczyć oba projektory.

KrzysiekA jak u siebie oceniasz czerń i jasność projektora, boję się trochę że będzie za jasny.

Zależy od tego jak ciemny jest ekran. Do białego ekranu szczerze odradzam. Czerń jest za jasna. Do tak ciemnego ekranu jaki ja mam w trybie normalnym byłoby idealnie. Praktycznie żadnej różnicy między projektorem i telewizorem czy też ekranem komputera z którego odtwarzam filmy. Niestety w trybie normalnym hałas jest nie do zniesienia. W trybie ECO jest O.K. aczkolwiek wolał bym mieć jasność z trybu normalnego bo obraz jest po prostu lepszy. Pewnie rozwiązaniem byłby trochę jaśniejszy ekran niż ten który mam albo ekran z wysokim gainem. Wtedy byłoby naprawdę dobrze. W Benq czarny był wyraźnie ciemniejszy . Jakby 1070+ miał upłynniacz to wolałbym chyba 1070+ chociaż Epson ma chyba lepszy kolor ale niestety gorszy kontrast. Jednym słowem jak ktoś chce bezkompromisowo to musi zapłacić więcej. Wczoraj miałem okazję obejrzeć sobie trochę materiału w 4k HDR na dużym OLEDzie w zaciemnionym pomieszczeniu. Nie sądzę żeby jakikolwiek projektor sięgał do tej jakości. Jak ktoś chce bezkompromisowo to chyba trzeba poczekać na 100 calowe OLEDy.

Co myślicie o ekranie wykonanym z płyty mdf lakierowanej?

Jako że wystrugałem trochę kolumn i mam doświadczenie z lakierowaniem MDFu. MDF jest wredny do lakierowania. Wychodzą włókna. Trzeba wielokrotnie lakierować i szlifować. Ale ja stosowałem lakier akrylowy. Nie wiem jak się MDF zachowuje przy lakierze na rozpuszczalniku. Na samą myśl że musiałbym lakierować taką powierzchnię mi się odechciewa.

Widzę że jeśli nie chce się mieć wad Benq W1070+ trzeba wydać co najmniej 6k zł. W moim budrzecie wydaje mi się że Epson EH-WT5300 będzie najlepszym wyborem.

Czy przy Benq W1070 efekt tęczy na żywo jest mniejszy niż na filmikach w internecie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.