Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy projektor, czy tv.

baracuda2

Rekomendowane odpowiedzi

Efekt tęczy mi się zdarzał ale mi nie przeszkadzał. Mam wrażenie że w 24p było go więcej. Trzeba już nieźle latać oczami z jednego krańca ekranu na drugi żeby zobaczyć. Najczęściej pojawia się gdy się odwraca wzrok od ekranu w całkiem inną stronę.

Migotania obrazu nie ma ale za to jest judder. Przy 60p da się wytrzymać przy 24p czyli w 90% filmów, nie do wytrzymania, przynajmniej dla mnie.

Po co sobie komplikować.

Zamawiasz płytę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w wybranym kolorze z palety RAL matt i masz ...MS bez logo MS.

Ciepł, ciepło.....:):)
i nie przesadzajmy, że taka płyta kosztuje 300zł...

300 to faktycznie przesada ale z tego co widze w cenniku to za 600-700 wielkość pod 120" czyli maks co robią już się kupi, czyż nie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciepł, ciepło.....:):)300 to faktycznie przesada ale z tego co widze w cenniku to za 600-700 wielkość pod 120" czyli maks co robią już się kupi, czyż nie?

Płyty DIBOND występują w wymiarach 2050x4050mm,czyli fizycznie można uzyskać blisko 160" przekątnej, tylko problem transportu i wniesienia do mieszkania :) .

A tu cennik :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to Panowie ... na co czekacie... każdy po płycie 120" + puszka farby z Youtube ( lub jaką tam sobie wymarzycie czy wyczytacie) i już cieszycie się "mega" obrazem ala MS... a ile kasy w kieszeni... hehe

... Markus77 pewnie już się martwi, że odkryliście Jego patent.... :)))

...ekipa z SI ( Screen Innovations) ,też drży ,że ich ekrany rozgryźli fani Youtube lub ekipa Adamów Słodowych.... pewnie nie każdy wie kto to Adam.S. :) ;)

P.S.

...sorki nie mogłem się powstrzymać... ;)

Nie widzę nic złego w takim samodzielnym wykonaniu jak ktoś ma odpowiedniego skilla ;) Nie wiem jak działa taka farba ale skoro lepiej niż zwykła ściana to chyba spoko ;)

Znajomy robił sam ekran, ale sprowadzał jakiś specjalny materiał projektorowy i do tego zrobił rame i wyszło git, a niby "kupny" z tego samego materiału wychodził 6 razy tyle :)

No to Panowie ... na co czekacie...

zbierają na MS... ^^

Nie widzę nic złego w takim samodzielnym wykonaniu jak ktoś ma odpowiedniego skilla ;) Nie wiem jak działa taka farba ale skoro lepiej niż zwykła ściana to chyba spoko ;)

Znajomy robił sam ekran, ale sprowadzał jakiś specjalny materiał projektorowy i do tego zrobił rame i wyszło git, a niby "kupny" z tego samego materiału wychodził 6 razy tyle :)

tu nie chodzi o to że ktoś uprawia DIY, problem w tym że ktoś kupi płytę, pomaluje ją i już uważa że ma taki same ekran (lub bardzo zbliżony) jak sklepowy o kilkukrotnie większej wartości.. Gdyby to było takie proste i oczywiste to producenci już dawno powinni stać w kolejce do urzędu pracy na forach i allegro byłby wysyp amatorskich konstrukcji.

Niech ekran DIY osiągnie 70 a nawet 80% możliwości produktu o kilka tysi droższego, jest zły ? nie, ale nie jest tak samo dobry. Kupcie auto o 30% słabsze, pojeździe na wakacje o 30% krótsze, kupcie mopa z o 30% krótszym trzonkiem. Czas leci, MS już kilka lat na rynku a gdzie porównywanie waszych DIY za 600 zł ? skoro to MS bez loga MS .. ? w czym problem ?

Start jest najtańszy, im jesteśmy wyżej tym każdy detal kosztuje coraz więcej. Im auto jest mocniejsze tym każdy koń kosztuje coraz więcej, im głośniki są lepsze tym realny przeskok jakościowy jest droższy, to samo tyczy się projektorów, TV i wielu innych.

Ludzie nie wiedzą jak powinno być, im odwzorowanie obrazu jest poprawniejsze tym na pierwszy rzut oka odbiór jest gorszy. W skrajnych przygodach wystarczy dowalić saturacją i już klient szczęśliwy, bo jest kolorowo i wali po oczach.. raj dla producentów OLED. Ciekawe ilu kinomaniaków potrafi chociaż wymienić cechy obrazu.

Naprawdę takie bzdety trzeba tłumaczyć ?

Nie wiedzę sensu w zamawianiu jakiejś płyty żeby ją potem lakierować. Wydawało mi się że któryś z gotowych kolorów jest zdatny na ekran. Osobiście taka płyta jest mi za droga żeby okazało się że nie zdaje egzaminu albo żeby ją lakierować. Polakierować to mogę swoją roletę za 35 Euro. W ekranach MS czy też innych nie ma nic nadzwyczajnego i wcale bym się nie zdziwił gdyby był zamawiany u producentów którzy robią płyty do celów reklamowych. Bo nie uwierzę że ktoś kto sprzedaje kilka tysięcy ekranów w roku kupił linię produkcyjną do laminowania płyt. MS działa na zasadzie przyciemnienia i podbicia gainu warstwą odblaskową. Nic nadzwyczajnego w tym nie ma. Jedynie problematyczne jest to że w domowych warunkach czegoś takiego się nie uzyska. Ale wcale bym się nie zdziwił że można kupić płytę która spełnia takie warunki a więc jest ciemno szara i ma warstwę odblaskową i służy do innych celów niż ekran.

Podstawowe pytanie czy ktoś już to wypróbował czy tylko przypuszcza że taka płyta się nada.

zbierają na MS... ^^

Jeżeli już na coś miałbym zbierać to na jaśniejszy i cichszy za razem projektor.

Jeżeli już na coś miałbym zbierać to na jaśniejszy i cichszy za razem projektor.

u mnie podobnie...

W ekranach MS czy też innych nie ma nic nadzwyczajnego

MS działa na zasadzie przyciemnienia i podbicia gainu warstwą odblaskową. Nic nadzwyczajnego w tym nie ma. Jedynie problematyczne jest to że w domowych warunkach czegoś takiego się nie uzyska. Ale wcale bym się nie zdziwił że można kupić płytę która spełnia takie warunki a więc jest ciemno szara i ma warstwę odblaskową i służy do innych celów niż ekran.

nie widziałeś, nie dotykałeś, nie masz porwania a się wypowiadasz. Po co ? Nawet nie wiesz ile tracisz na swojej rolecie bo nie widziałeś poprawnie generowanego obrazu. Kolor i darki to nie wszystko. Skoro to taki banał to co jeszcze robisz na rolecie ?

Robisz ekran i kręcisz biznes.. w czym problem ? 3k pln lekko na sztuce i jeszcze masz czas wolny, masz lepsze propozycje ?

Głośniki to też pikuś, każdy debil umie sklepić skrzynkę. Projektor, TV, komputer to też żadna filozofia.. gdy mało wiemy wszystko jest banalnie proste. Miałem kumpla, dla niego Tico podobnie jak dla Ciebie roleta było to auto na mega wypasie. Trochę za dużo herezji w tym wszystkim.

wcale bym się nie zdziwił gdyby był zamawiany u producentów którzy robią płyty do celów reklamowych. Bo nie uwierzę że ktoś kto sprzedaje kilka tysięcy ekranów w roku kupił linię produkcyjną do laminowania płyt.

skoro producent może zrobić 160'' + to czemu MS może być tylko 120'' ?

Oczywiście ,że w ekranach typu ALR nie ma nic nadzwyczajnego ani magicznego...i oczywiście możemy wszyscy wiedzieć jak to działa tylko ,że użyty proces technologiczny jak i powłoka jest problemem dla DIY... to ,że wiemy jak coś działa nie znaczy ,że potrafimy to zbudować i użyć odpowiednich materiałów......

zbierają na MS... ^^

tu nie chodzi o to że ktoś uprawia DIY, problem w tym że ktoś kupi płytę, pomaluje ją i już uważa że ma taki same ekran (lub bardzo zbliżony) jak sklepowy o kilkukrotnie większej wartości.. Gdyby to było takie proste i oczywiste to producenci już dawno powinni stać w kolejce do urzędu pracy na forach i allegro byłby wysyp amatorskich konstrukcji.

Niech ekran DIY osiągnie 70 a nawet 80% możliwości produktu o kilka tysi droższego, jest zły ? nie, ale nie jest tak samo dobry. Kupcie auto o 30% słabsze, pojeździe na wakacje o 30% krótsze, kupcie mopa z o 30% krótszym trzonkiem. Czas leci, MS już kilka lat na rynku a gdzie porównywanie waszych DIY za 600 zł ? skoro to MS bez loga MS .. ? w czym problem ?

Start jest najtańszy, im jesteśmy wyżej tym każdy detal kosztuje coraz więcej. Im auto jest mocniejsze tym każdy koń kosztuje coraz więcej, im głośniki są lepsze tym realny przeskok jakościowy jest droższy, to samo tyczy się projektorów, TV i wielu innych.

Ludzie nie wiedzą jak powinno być, im odwzorowanie obrazu jest poprawniejsze tym na pierwszy rzut oka odbiór jest gorszy. W skrajnych przygodach wystarczy dowalić saturacją i już klient szczęśliwy, bo jest kolorowo i wali po oczach.. raj dla producentów OLED. Ciekawe ilu kinomaniaków potrafi chociaż wymienić cechy obrazu.

Naprawdę takie bzdety trzeba tłumaczyć ?

Ale czy każdy jest jakościowym perfekcjonistą/onanistą ? Czy każdy zarabia kilkanaście tysięcy i musi mieć wszystko najlepsze na świecie ?

Ludzie kupują najczęściej projektory klasy "BENQ1070" i wyświetlają je na emaliowanej ścianie i są bardzo zadowoleni. Więc każdy bardziej zaawansowany niż ściana ekran ten poziom zadowolenia tylko podnosił.

I nie kupują tego żeby oglądać njuanse kolorystyczne, nie mają obsesji najidealniejszej czerni, chcą oglądać filmy, grać na konsoli i januszować z kumplami na meczach repry ;)

Ale czy każdy jest jakościowym perfekcjonistą/onanistą ? Czy każdy zarabia kilkanaście tysięcy i musi mieć wszystko najlepsze na świecie ?

Zamawiasz płytę Tubond w wybranym kolorze z palety RAL matt i masz ...MS bez logo MS.

łapiesz ?

Czyli spoko sprawa, kupujesz płyte za ~300pln i masz wypas ekran ? Ale ile to % czego ? ;)

no i tu jest problem, niby płyty takie oh ah a sam widzisz że nikt nie mówi o żądnych szczegółach.

W jedym ze sklepów proponowali mi projektory Benq W1090 oraz droższy W2000. Czy obydwa mają te same wady co popularny W1070, czy zostało w nich coś poprawione (efekt tęczy, judder)?

Inne firmy też produkują ekrany na takich płytach i też max 120" w formacie 16:9

Ukryta Zawartość

Więc raczej nie wielkość płyty jest ograniczeniem, a raczej maszyna, która taki ekran robi

Ukryta Zawartość

W jedym ze sklepów proponowali mi projektory Benq W1090 oraz droższy W2000. Czy obydwa mają te same wady co popularny W1070, czy zostało w nich coś poprawione (efekt tęczy, judder)?

Czym wyższy model tym bardziej poprawione wady lub ich brak...

Inne firmy też produkują ekrany na takich płytach i też max 120" w formacie 16:9

Ukryta Zawartość

Więc raczej nie wielkość płyty jest ograniczeniem, a raczej maszyna, która taki ekran robi

Nie dla DIY... wałek i wiadro farby nie mają ograniczeń..... hehe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heh, cena lajtowa...

Ukryta Zawartość

Ja tylko zjadłem słowo " ....jakby MS, bez logo MS"

Nazwy MS użyłem bardziej jako synonimu ekranu ALR.

To już znana marka i każdy go kojarzy.

Nie wiedziałem że zrobi się z tego zamieszanie.

Pracuje w firmie reklamowej i na co dzień mamy do czynienia z takimi materiałami.

Głównie są to standardowe kolory dostępne w hurtowni.

Pewnego dnia klient przywiózł swoją płytę polakierowaną fabrycznie na inny kolor.

Była ciemno szara i wyglądała jak wielki ekran MS.

Miała być pocięta na mniejsze elementy, ale przed tym postanowiliśmy spróbować z projektorem.

Było dobrze, lecz zbyt odblaskowo.

Więc na wierzch nakleiliśmy przeźroczystą matową folię jako dyfuzor.

Akurat nie mieliśmy przy sobie MS, żeby je porównać, ale wyglądało to ciekawie.

Gdybym chciał coś próbować na poważnie, to zamiast folii psiknąłbym przeźroczysty matowy lakier.

I tyle.

Kogoś stać, to kupi MS i nie będzie się bawił w jakieś diy.

Reszta i tak nie należy do potencjalnych klientów MS.

Inżynieria rakietowa to nie jest, więc niech sobie próbują.

Sorry baracuda2 za te posty off-topic w twoim temacie.

... i szacunek.

Nie wiedziałem że zrobi się z tego zamieszanie.

z całym szacunkiem ale nie wiedziałem że do rozmowy z Tobą trzeba mieć magiczną kulę

Pracuje w firmie reklamowej i na co dzień mamy do czynienia z takimi materiałami.

Głównie są to standardowe kolory dostępne w hurtowni.

Pewnego dnia klient przywiózł swoją płytę polakierowaną fabrycznie na inny kolor.

Była ciemno szara i wyglądała jak wielki ekran MS.

Miała być pocięta na mniejsze elementy, ale przed tym postanowiliśmy spróbować z projektorem.

Było dobrze, lecz zbyt odblaskowo.

Więc na wierzch nakleiliśmy przeźroczystą matową folię jako dyfuzor.

Akurat nie mieliśmy przy sobie MS, żeby je porównać, ale wyglądało to ciekawie.

Gdybym chciał coś próbować na poważnie, to zamiast folii psiknąłbym przeźroczysty matowy lakier.

I tyle.

czyli znowu mamy "nie miałem, nie widziałem, nie porównałem". Fajnie że w robocie macie projektor, fajnie że macie czas na testy i zabawy... tylko czemu żeś tego szybciej nie napisał ?

i jak was poważnie traktować ? serio się pytam, jestem totalnym nobem trafiam na ten temat, przeczytam wasze wypowiedzi i co ?

i jak was poważnie traktować ?

Wydałeś kupę szmalu na ekran i jeden z drugim śmią nie być zachwyceni. Chciał bym tylko zauważyć że temat nie jest po to żeby ktoś kogoś poważnie traktował. Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak burza mózgu.

Jest to technika grupowa do zwiększenia kreatywności. Zbiera się grupa która ma za zadanie wyrażać pomysły rozwiązania problemu nawet jakby te pomysły wydawały się jak najdurniejsze. Panuje jedyna zasada. Zakaz krytyki i oceniania tego co ludzie wymyślili. Potem inna grupa ma za zadanie ocenić te pomysły i wybrać te użyteczne i najlepsze.

Widzisz. Jeżeli potraktujemy ten temat jako burzę mózgów to ty jesteś tym co nam tą burzę mózgu psuje.

MS to bardzo dobry ekran, chociaż go nie widziałem, ale ci wierzę. Mam nadzieje że cię to usatysfakcjonuję tym stwierdzeniem. Proszę zrozum tylko że dla niektórych wydanie 5000 na ekran nie jest żadną opcją i szukają innej. Jeżeli możesz zaproponować jakieś inne opcje to na pewno wniesiesz coś do dyskusji. Jeżeli twoją jedyną opcją będzie twierdzenie że tylko MS a reszta jest niepoważna to chyba pomyliłeś tematy. Radziłbym ci założyć klub fanów MS tan na pewno się odnajdziesz i uzyskasz tak spragniony zachwyt nad twoim zakupem.

I nie żebym znowu się czepiał. Po prostu stwierdzeniem "jak was brać na poważnie" zaczynasz znowu wycieczki personalne co mi się bardzo nie podoba. Takie stwierdzania są okazaniem braku szacunku dla forumowiczów.

Przepraszam Ciebie fetek

To się więcej nie powtórzy.

Jestem tu nowy i dopiero się ucze

;>)

Przy następnej okazji natychmiast Ciebie powiadomie.

Zaraz przyjedziesz ze swoim MS i będziemy testować i porównywać.

... i szacunek.

Ja także dopinguję dla KrzysiekA , chociaż jestem posiadaczem MS :)

Powiem szczerze że sam z chęcią zobaczyłbym MS na żywo. Raczej z czystej ciekawości niż z chęci posiadania. W końcu trzeba mieć jakiś punkt odniesienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.