Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki do 14 tyś zł

mariodm-74

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Rozglądam się za kolumnami podłogowymi w cenie do ok. 14 tyś zł.

W chwili obecnej posiadam kolumny podstawkowe,jednak chciałbym je przerzucić na tył jako efektowe do KD i teraz zachodzi potrzeba zakupu jakichś fajnych podłogówek.

W związku z powyższym zwracam się do Was o sugestie,porady - jakie kolumny byście mi polecili w tym przedziale cenowym?

Kolumny będą współpracować ze wzmacniaczem Jungson AV 1000 i odtwarzaczem Oppo 95. Salon ma wymiary 5,5/4,5. Słucham głównie rocka i metalu,ale cenię też sobie dobrą elektronikę.

W grę wchodzą zarówno kolumny nowe jak i używane.

pzdr.

Cześć.

W chwili obecnej posiadam kolumny podstawkowe,jednak chciałbym je przerzucić na tył jako efektowe do KD i teraz zachodzi potrzeba zakupu jakichś fajnych podłogówek.

W związku z powyższym zwracam się do Was o sugestie,porady - jakie kolumny byście mi polecili w tym przedziale cenowym?

Kolumny będą współpracować ze wzmacniaczem Jungson AV 1000 i odtwarzaczem Oppo 95. Salon ma wymiary 5,5/4,5. Słucham głównie rocka i metalu,ale cenię też sobie dobrą elektronikę.

pzdr.

A wzmak stereo kiedys planujesz kupic?

Witam za 9999 zł proponuje nowe Dynaudio Exicte x44 mowa oczywiście o parze kolumn

Najtanisza oferta na rynku ceny zaczynają się od 15500zł Okazja jest tylko jeden komplet kolor Cherry

A wzmak stereo kiedys planujesz kupic?

W przyszłości tak planuję zakup jakiegoś wzmaka pracującego w klasie A z XLR-ami.

Nad Dynkami myślałem,ale używanymi konkretnie nad Contour 5.4

Numik - co jest bez sensu?

Cześć. Ja przed niemal rokiem sprzedałem moje stareńkie Focale i przesiadłem się na kolumny Zu Audio. Trochę trudno je kupic, jednak warto podjąć starania. Nie ma dnia, abym z ogromną radością nie posłuchał, lub choćby spojrzał na te cuda. Do cięższej muzyki, do symfoniki, do muzyki organowej w tej cenie super. Zresztą zagrają wszystko, tylko że musisz mieć nieco lepsze wzmocnienie.

W przyszłości tak planuję zakup jakiegoś wzmaka pracującego w klasie A z XLR-ami.

Jeśli pójdziesz we wzmacniacz stereo to jest sens pakować się w dobre kolumny.

Polecam paczki francuskiej manufaktury.

Dwa modele do wyboru, tansze i drozsze.

Oba muzykalne i zarazem rozdzielcze.

1. Jean Marie Reynaud CANTABILE JUBILEE - droższe

2. Jean Marie Reynaud EUTERPE SUPREME - tańsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stosunek jakości do ceny jest na bardzo atrakcyjnym poziomie.

Kolumny dużych, popularnych marek, których na każdym kroku reklamy można spotkać , nawet te dwa razy droższe niż JMR nie zagraja tak jak te francuskie paczki.

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

na dziś taka inwestycja jest bez sensu

wydasz kupę kasy, nie odczujesz efektu, Proponuję odwrotnie, odsłuchy znakomitych wzmacniaczy w kombinacji z kolumnami, wybór docelowego brzmienia, zakup wzmacniacza za 7.000-8.000 i kolumna za tyle samo, a za rok-dwa, sprzedasz te używki (kolumny) prawie bez straty i kupisz wyższy model.

Z kolumn polecam jw, Wigg-art, Studio 16hertz, Xaviany, Spendory, Harbethy, VA, Kudos, PMC. Jeśli ostrzej to wyższe Paradigmy

z pieców Baltlab, Haiku, Leema, Audia Flight, Dayens Ecstasy, Hegel, Primare, Lyngdorf - zależnie od szkoły grania rocka, jaką lubisz

JMR cudnie grają, lecz chyba bardziej naturalne instrumenty, wokalistyka i małe składy.

Święta racja co do duzych, popularnych marek. Większość jest przereklamowana i nie warta tych pieniędzy, których życzą sobie dystrybutorzy.

Jeśli pójdziesz we wzmacniacz stereo to jest sens pakować się w dobre kolumny.

Polecam paczki francuskiej manufaktury.

Dwa modele do wyboru, tansze i drozsze.

Oba muzykalne i zarazem rozdzielcze.

1. Jean Marie Reynaud CANTABILE JUBILEE - droższe

2. Jean Marie Reynaud EUTERPE SUPREME - tańsze

Ukryta Zawartość

Stosunek jakości do ceny jest na bardzo atrakcyjnym poziomie.

Kolumny dużych, popularnych marek, których na każdym kroku reklamy można spotkać , nawet te dwa razy droższe niż JMR nie zagraja tak jak te francuskie paczki.

Ktoś to sprzedaje w Polsce ?

Ukryta Zawartość

Znajdz sensownego konstruktora, za 14 tys zl zrobi Ci nirvane.

Jeżeli Nirvana - p. Darek z JAG z Łodzi - dusza człowiek i zrobi Nirvanę razem ze wzmacniaczem w naprawdę rozsądnych pieniądzach. Lecz sugeruję NIE na lampach ECL86, które Konstruktor poleca do tychże głośników.

Znajdz sensownego konstruktora, za 14 tys zl zrobi Ci nirvane.

Słyszałem o firmach Sonus Oliva i Zale Vox,które robią na życzenie kolumny.Może rzeczywiście jest to dobry trop.

Produkty Ushera zbierają pochlebne recenzje dlatego też się nimi zainteresowałem i tak oto znalazłem ofertę używanych kolumn Usher AC 10 na ceramice Accutona,ktoś może miał z tymi paczkami do czynienia?

Ukryta Zawartość

I jeszcze znacznie tańsze Ushery:

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu słuchałem kolumn Soundecco F2 bardzo fajne brzmienie ,bardzo przejrzyste i klarowne tylko basu jakby trochę za mało było.Średnica i góra były świetne,bas trochę za chudy za krótki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Usher one świetna kolumna szczególnie model DMD gdyby to był model oferowany na allegro za tą cenę brać w ciemno. Ale to Berył nie każdemu przypadnie do gustu. Wspomniałeś o Dynaudio chłopaku Contour 5.4 świetna kolumna ale żeby je wysterować oj trzeba położyć gruby kesz na piece.

A może coś z Tannoy TD8 7500zł nowe kosztowły 24000 Warto ?

Cześć.

pzdr.

Zazdroszczę Tobie takiego dylematu!

De gustibus non est disputandum

Te poszukiwania wyglądają na miotanie w sianie. Trzeba pojeździć posłuchać kilku zestawów i zawęzić pole poszukiwań. Na miejscu kolegi szukalbym zestawu wzmacniacz + kolumny bo pakowanie się w przypadkowe paczki za kilkanaście tysięcy bez wyraźnie sprecyzowanych wymagań to najkrótsza droga do porażki.

może ten zestaw Ciebie zainteresuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zakup wzmacniacza za 7.000-8.000 i kolumna za tyle samo, a za rok-dwa, sprzedasz te używki (kolumny) prawie bez straty i kupisz wyższy model.

Klega Numik dobrze mówi, źródło też przydałoby się lepsze. Same kolumny nie grają. Wydasz 14k na kolumny i będziesz niezadowolny

tak na szybko

Ukryta Zawartość

i zostaje na zmianę wzmaka

Ukryta Zawartość

Na allegro stoja atc 40

Wez je i zapomnij

Sluchalem dzis atc i to jest mega granie

W tej cenie można kupić trochę starsze lecz zdecydowanie bardziej dojrzałe i lepiej brzmiące Scm20L

Do tych kolumn, ktore Ci podałem , tanszy model l(około 10 tys zł)atwiejszy do napedzenia swietnie sie zgrywa ze wzmakiem lampowym DIMD PP10.

Na audio show 2016 w Warszawie to polaczenie bylo prezentowane. Wyszedl z tego bardzo muzykalny zestaw. Ale do tego byly dobre kable sygnalowe, glosnikowe, zrodlo i kable sieciowe.

Wszystkiego w jedyn czasie nie musisz kupowac. System buduje sie latami.

Do tych drozszych kolumn (około 15 tys zł), ktore zaproponowalem, lepiej sprawdzi sie tranzystor. Dobrą propozycją jest polska marka Baltlab. 3 modele w ofercie :

Epoca 3 - 5,5 tys zl

Endo 1 - okolo 7 tys zl

Endo 2 - około 11 tys zl

Jednak moim zdaniem lepiej nie kupowac tych kolumn za 15 tys i potem najnizszego baltlaba. Przy takim budzecie lepiej celowac w kolumny Euterpe i wzmak conajmniej Endo 1 lub wyżej albo lampa DIMD pp10.

Wazme. zeby miec swiadomosc, ktore marki sa godne uwagi, bo 90% dostepnego sprzetu w 95% salonach w Polsce i na Świecie oferuje sprzety nie warte swojej ceny. Latwo sie o tym przekonac. Wystarczy posluchac w kilku salonach oferowane zestawy i wyrobic sobie punkt odniesienia w danym budzecie.

Klocki proponowane przeze mnie sa dostepne w Bydgoszczy.

Wazme. zeby miec swiadomosc, ktore marki sa godne uwagi, bo 90% dostepnego sprzetu w 95% salonach w Polsce i na Świecie oferuje sprzety nie warte swojej ceny. Latwo sie o tym przekonac. Wystarczy posluchac w kilku salonach oferowane zestawy i wyrobic sobie punkt odniesienia w danym budzecie.

Nie inaczej. Cokolwiek Kolega wybierze i kupi, trzeba mieć tę świadomość.

Dodałbym jeszcze, że w przypadku niektórych marek zawzięcie promowanych w czasopismach branżowych, 3/4 ich ceny przypada na sam znaczek firmowy. No, ale to wszyscy tutaj dobrze wiemy :)

sprzedasz te używki (kolumny) prawie bez straty i kupisz wyższy model.

Sprzęt wyniesiony ze sklepu traci połowę na wartości. Jak człowiek straci mniej niż 30% to będzie prawdziwy sukces.

Do wzmacniacza kina domowego raczej podłącza się kolumny skuteczne i łatwe do napędzenia.

Fajne jest szerokim pojęciem, na pewno atrakcyjne cenowo są Diamondy 25 i 28 Pylona. Warto przynajmniej posłuchać. Raczej nie są to trudne do napędzenia kolumny.

W którejś recenzji bardzo dobre noty zebrał Proac D20R

Gość numik

(Konto usunięte)

Sprzęt wyniesiony ze sklepu traci połowę na wartości. Jak człowiek straci mniej niż 30% to będzie prawdziwy sukces.

Do wzmacniacza kina domowego raczej podłącza się kolumny skuteczne i łatwe do napędzenia.

Fajne jest szerokim pojęciem, na pewno atrakcyjne cenowo są Diamondy 25 i 28 Pylona. Warto przynajmniej posłuchać. Raczej nie są to trudne do napędzenia kolumny.

W którejś recenzji bardzo dobre noty zebrał Proac D20R

przecie mam na myśli kupno używanych kolumn i ich sprzedaż

kupno "jakichś" drogich kolumn do jakiegoś kd za 14.000? A potem szukanie wzmaka pod te kolumny? To kd je napędzi w ogóle? Nie lepiej od razu znaleźć swoje brzmienie, kupić świetny wzmak za 7.000 (nowy / używany - świat i ludzie) i kolumny za 7.000 (używane - świat i ludzie) a potem tylko pójść wyżej z kolumnami? Wydaje mi się to sensowniejsze. Te same wydatki, efekt lepszy

przecie mam na myśli kupno używanych kolumn i ich sprzedaż

kupno "jakichś" drogich kolumn do jakiegoś kd za 14.000? A potem szukanie wzmaka pod te kolumny? To kd je napędzi w ogóle? Nie lepiej od razu znaleźć swoje brzmienie, kupić świetny wzmak za 7.000 (nowy / używany - świat i ludzie) i kolumny za 7.000 (używane - świat i ludzie) a potem tylko pójść wyżej z kolumnami? Wydaje mi się to sensowniejsze. Te same wydatki, efekt lepszy

Najlepiej kupić jakiś komplet w salonie, niemniej w przypadku używek jest to trudne.

Z tego co widzę Jungsony z serii AV 1000 wcale nie są takie rachityczne (masa rząd 25kg) więc takie czy inne kolumny powinien taki wzmacniacz pociągnąć.

Można kupić "jakieś" kolumny w pierwszej kolejności sprawdzając oczywiście czy nadają się do pomieszczenia i czy brzmią dla kogoś dobrze.

Dobry wzmacniacz nie rozwiąże żadnego problemu jeżeli kolumny będą nietrafione jeżeli chodzi o akustykę pomieszczenia i preferencje słuchacza.

Wielu tu proponuje od razu wymianę wzmacniacza i podzielenie budżetu między kolumny i wzmacniacz. Czy zwolennicy podziału budżetu w ogóle mieli styczność z tym wzmacniaczem? Czy są odczuwalne jakieś niewygody z Jungsonem? Z tego, co widzę to porządnie zbudowany wzmacniacz na A-klasowych końcówkach (i to 80W/ch), którymi nie powstydziłyby się dobrej klasy wzmacniacz stereo i mam podejrzenie, że wymiana go na jakiś "budżetowy" stereo niekoniecznie byłaby zasadna i lepiej będzie wydać całość na jak najlepsze i dopasowane pod gust kolumny, zgodnie z założeniami autora.

Ukryta Zawartość

i spokojnie z czasem dozbierać drugi co najmniej taki sam budżet na wzmacniacz docelowy.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.