Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawa Antysmogowa

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak to możliwe ale zgadzam sie z Tobą Iro co do słowa. Nieslychane:)

A nie ironizujac juz to masz racje. Sam od 6 lat uzywam zautomatyzowanego kotla do spalania biomasy. Najwyzsza sprawnosc,sonda lambda ,stala kontrola procesu spalania itp itd. Dom postawilem nieduży bo 110 m2. Wszedzie widac tendencje do budowania przewymiarowanych budynkow . Jak znajomy postawil 150 ja postawie 200m. Niech widzi kto lepszy.

Moja chalupa zrobiona jest tak ,ze w tamtym roku przez caly okres grzewczy spalilem 1700 kg pelletu. Wlacznie z podgrzewaniem wody.W domu mam cieplo ,zadana temp. to 21 stopni. Piec pracuje 2-3 godziny dziennie. Po 12-15 godz temp spada w domu do 18 stopni a wiec straty na budynku sa znikome.

Dostawca pelletu ktorys rok z rzędu mowi mi ,że jestem u niego rekordzistą :) Zaden z jego klientow nie spala tak malo.

Dym.....jest przez pierwsze kilkadziesiat sekund gdy piec rozpala. Potem nie widac juz z komina niczego. Tak jakby sie nie palilo. Wieczorem przy wiekszych mrozach i przy swietle ksiezyca widac ze cos tam jednak sie wydobywa i przypomina mi to bardziej parę .

W tym roku zima zdecydowanie surowsza ale w 2 tonach sie zamieszczę chyba ze bedzie trzymac do marca.

Celowo zrezygnowalem tez kominka. Spalanie drzewa w ten sposob produkuje ogromne ilosci trujacych czastek zawartych w smogu. Tak wiec truja nie tylko Ci ktorych nie stac na lepsze piece i paliwa. Duza czesc zamoznych rodzin palac w kominkach trują wszystkich w kolo.

Tak wiec truja nie tylko Ci ktorych nie stac na lepsze piece i paliwa. Duza czesc zamoznych rodzin palac w kominkach trują wszystkich w kolo.

Nie tylko kominki i zima...a GRILLE latem - narodowy sport Polaków???

...ale co tam, że powietrze, że wątroba, że gastrolodzy zacierają rączki...pani w tv reklamie podpowie - zarzyj jakiś tam "Hepo-cośtam" i można wpier****lać dalej tą habaninę z dymu.

Dokladnie tak wlasnie jest. Z roku na rok społeczeństwo coraz bardziej pozbawione jest logicznego myslenia. Reklama dzwignia handlu. Pieknie to widac na przykladzie aptek. Wiem cos o tym bo mam w rodzinie farmaceutow i chcac nie chcac slucham o tym co dzieje sie w atekach.

To zadziwiajace ,ze tak inteligentna istota jaką zdawac sie może czlowiek,dziala tak destrukcyjnie ,szkodzac nie tylko przyszlym pokoleniom ale i samemu sobie . Rozwoj technologii bez doskonalenia sie etycznego prowadzi do zagłady. I szczerze powiem ,ze coraz wyrazniej to widac. Martwimy sie ,ze braknie nam paliw kopalnych ,nie martwiac sie srodowiskiem . To zaiste dziwny przypadek bo sramy do wlasnego gniazda,podcinamy gałąź na ktorej siedzimy,trujemy i niszczymy na potęgę. Dwastacja srodowiska naturalnego jeszcze nigdy nie byla tak szybka . Nie moge uwierzyc w to ,ze zyje w epoce wielkiego wymierania zwierząt a przyczyna to czlowiek i jego poczynania. Dzis tylko o tym mowimy ,wlasciwie niewiele robiac przeciwko takim zachowaniom ale czas szybko płynie. Sam pamiętam dobrze jak jeszcze 20 lat temu wygladala flora i fauna naszych rzek. Mieszkam w miejscowosci gdzie przeplywaja dwie spore rzeki. Dzis po rybach ktore w nich plywaly pozostalo wspomnienie a minelo raptem 20 lat. Co bedzie za kolejne 20 strach myslec.

Zamiast przechodzic na nowe technologie i odnawialne źródła energii pis kurczowo trzyma sie węgla choc to i tak kurcz kontrolowany bo z chucznych zapowiedzi pisu co do likwidacji kopalń a raczej ich nielikwidowania ,niebawem kilka przestanie istniec. Wyborcze kłamstwo ale co tam,wszystko co robi obecnie rząd bazuje na kłamstwie,mydleniu oczu i przeinaczaniu faktow pod wlasny użytek . Postprawda to przewodnia myśl.

Wycinka drzew w ostatniej naturalnej,dziewiczej puszczy,strzelanie do żubrów, zatrwazajace stężenie smogu skwitowane przez Radziwiła jako zagrozenie czysto teoretyczne,blokowanie rozwoju wykorzystania energii odnawialnych to tylko niektore z dzialan tego rządu. Jasne PO nie jest święte ale to co robi w tej kwestii pis woła o pomstę do nieba.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

W 90% a może i więcej zwykłych pieców, tych w których pali się od zawsze u nas i po dziś dzień dosypując od góry paliwo - technicznie nie ma przeciwwskazań by palić od GÓRY - wtedy nie ma dymu (poza krótką chwila rozpalania), tylko ciężko w Polsce i ogólnie na "wschodzie"

przewalczyć stare nawyki.

W wielu krajach europejskich ale bardziej na zachód od nas od dawna takim sposobem pali się w zwykłych piecach.

Można by rozsądnie planując i myśląc w takim biednym kraju jak nasz (przy obecnej władzy to niestety abstrakcja) nie wpuszczać od razu ludzi w koszta wymiany pieców nie do udźwignięcia (dopłaty od gminy? Jest żałośnie słabo a będzie jeszcze gorzej)a stopniowo zachęcać i w ogóle prezentować taki sposób palenia bo mało kto o nim wie (a i koszty paliwa na sezon redukuje się o ok. 50-70 %)

Już o tym była mowa a Ty jakoś o tym nie wspominasz.

Nie ma najmniejszych szans na górne spalanie taniego mułu po 150zł za tonę w zwykłym kopciuszu. To jest awykonalne.

A takiego rodzaju syf idzie najczęściej do pieców.

blokowanie rozwoju wykorzystania energii odnawialnych to tylko niektore z dzialan tego rządu

konkretnie co masz na myśli ?

Elektrownie wiatrowe dzisiaj nie są w stanie zarobić na serwis, budowane z poleasingowych wiatraków.. skok na dofinansowanie ?

Poprzednia ekipa na potęgę ściągała ruski syf, najniższej jakości węgiel w którym brakowało tylko martwego lub pijanego górnika. Nasze znacznie lepsze złoża zostały finansowo obciążone a dystrybucja utrudniona przez co ceny szyły do góry. A co z odpadami nukleinami ? gdzie byłeś w 2010 roku ? to nie woła o pomstę do nieba ?

Jasne PO nie jest święte ale to co robi w tej kwestii pis woła o pomstę do nieba.

Przez lata nie było problemu, nagle przy władzy jest PIS i TVN dziwnym zbiegiem okoliczności robi programy dokumentalne, informuje naród jak się ich truje a dokładniej ka się sami trują. Przy prognozie pogody nie omieszka wspomnieć że w powietrzu jest syf i lepiej nie wychodzić w domów. Trzeba głosować na PO, syf będzie taki sam ale skończy się na krótkiej wstawce, lewackie media rozkręciły karuzelę.. w efekcie część ludzi może zmądrzeje a PiS ma pole do "popisu".

Napisałeś "społeczeństwo coraz bardziej pozbawione jest logicznego myslenia" masz rację, niestety czasem sam też się w to wpisujesz. Po za tym PiS to tylko politycy, nie oczekuj od nich cudów po roku, nie ma idealnych polityków i nigdy nie będzie, ta partia to jest jakiś akceptowalny kompromis.. sory nie ma na kogo głosować.

Nie wiem jak to możliwe ale zgadzam sie z Tobą Iro co do słowa. Nieslychane:)

A nie ironizujac juz to masz racje. Sam od 6 lat uzywam zautomatyzowanego kotla do spalania biomasy. Najwyzsza sprawnosc,sonda lambda ,stala kontrola procesu spalania itp itd. Dom postawilem nieduży bo 110 m2. Wszedzie widac tendencje do budowania przewymiarowanych budynkow . Jak znajomy postawil 150 ja postawie 200m. Niech widzi kto lepszy.

Moja chalupa zrobiona jest tak ,ze w tamtym roku przez caly okres grzewczy spalilem 1700 kg pelletu. Wlacznie z podgrzewaniem wody.W domu mam cieplo ,zadana temp. to 21 stopni. Piec pracuje 2-3 godziny dziennie. Po 12-15 godz temp spada w domu do 18 stopni a wiec straty na budynku sa znikome.

Dostawca pelletu ktorys rok z rzędu mowi mi ,że jestem u niego rekordzistą :) Zaden z jego klientow nie spala tak malo.

Dym.....jest przez pierwsze kilkadziesiat sekund gdy piec rozpala. Potem nie widac juz z komina niczego. Tak jakby sie nie palilo. Wieczorem przy wiekszych mrozach i przy swietle ksiezyca widac ze cos tam jednak sie wydobywa i przypomina mi to bardziej parę .

W tym roku zima zdecydowanie surowsza ale w 2 tonach sie zamieszczę chyba ze bedzie trzymac do marca.

Celowo zrezygnowalem tez kominka. Spalanie drzewa w ten sposob produkuje ogromne ilosci trujacych czastek zawartych w smogu. Tak wiec truja nie tylko Ci ktorych nie stac na lepsze piece i paliwa. Duza czesc zamoznych rodzin palac w kominkach trują wszystkich w kolo.

... ja mieszkam w 30 letnim domu pow. 240 m2... i jadę na weglu i kotle dolnego spalania ,manufaktura , robota reczna, firma "p2ar" ( po zamówieniu czekałem 1,5 roku na kocioł)... kocioł super przemyslany i super konstrukcją, mozna w nim palić tylko drewnem wykorzystujac gaz z drewna..., a dla przypomnienia napisze ze drzewo składa się w 70% z gazu (który nie jest spalany , tylko ucieka w komin przy zwykłych kotłach górnego spalania) i 30% z węgla drzewnego... a wiec przy tych kotłach górnego spalania tylko utylizujemy drewno... oczywiście drzewo do palenia musi być odpowiednio sezonowane w zaleznosci od jego twardosci ( gatunku)...od roku do trzech lat... a nie scinamy i do kotła...

...NATOMIAST WEGIEL SKŁADA SIE W 30% Z GAZU I 70 % Z KOKSU... TO TAK W ZAOKRĄGLENIU I DLA PRZYPOMNIENIA...

....dom nieocieplony ale z grubymi murami... u mnie idzie maks 3,5 tony wegla na sezon grzewczy... w domu srednio 22 stopnie, w dzień 23-24 stopnie , w nocy nie pale i temp. spada do 18-19 przy duzych mrozach... z komina prawie zero dymu tylko przy rozpalaniu.... sasiad myslał że się na gaz przesiadłem... mozna ? ...mozna.... :)

....jak miałem zwykłego smeciucha ( kocioł górnego spalania) to wegla szło 5 ton i w domu było 20 stopni.. i oczywiście dym, ale nie tak straszny jak nie raz widze....

Poprzednia ekipa na potęgę ściągała ruski syf, najniższej jakości węgiel w którym brakowało tylko martwego lub pijanego górnika. Nasze znacznie lepsze złoża zostały finansowo obciążone a dystrybucja utrudniona przez co ceny szyły do góry.

...Wiesz ile kosztuje i kosztowała tona ukraińskiego, rosyjskiego czy nawet i australijskiego węgla, a ile polskiego? ...też prawda, że z Rosji to tylko syf. Syf jest tylko najtańszy. Największym importerem taniego, syficznego węgla i to nie tylko rosyjskiego, była firma mające składy pt. Tani opał, czy jakoś tak. Firma tego od podsłuchów u Sowy. Kto niby obciążył nasze złoża i utrudniał dystrybucję? Związki zawodowe w tym propisowska Solidarność wymuszając utrzymanie górniczych przywilejów, mimo spadających na całym świecie cen węgla i broniąc jak niepodległości przykopalnianych spółek i spółeczek handlujących węglem zamiast samych kopalń.

Zamiast przechodzić na nowe technologie i odnawialne źródła energii pis kurczowo trzyma sie węgla

Brutalna prawda jest taka, że czy to PiS czy nie PiS Polska w tej chwili nie ma żadnej alternatywy. Energetyka wiatrowa i fotogalwanika to zabawa tylko dla bogatych mogących sobie na to pozwolić, do energetyki wodnej trzeba mieć warunki geograficzne - my nie mamy, energetyka jądrowa, przynajmniej jeśli chodzi o ogrzewanie to też w naszych warunkach fikcja. Gazu ziemnego nie mamy w odpowiedniej ilości, a na import nas nie stać. Jak nie ma innej alternatywy to trzeba sobie radzić w istniejących warunkach, w tym przypadku z węglem. I nie tworzyć jakieś durne ustawy tylko edukować (górne spalanie) i promować i nowoczesne kotły i energooszczędne sposoby budowania czy remontowania. Ani za PO tego nie robiono, a teraz tym bardziej nie będzie się robić, bo dla pisirastwa liczy się wyłącznie "wadza", a całą resztę ma gdzieś.

... nie kasuję cały post bo napisałeś wiele rzeczy zgodnych ze stanem faktycznym. Jednak proszę o unikanie słów obraźliwych i raczej nie pasujących do tego Forum.

Mod.

Wspomina się o dofinansowaniu zakupu nowych pieców - a tak naprawdę mowa o kotłach montowanych w budownictwie jednorodzinnym.

A co z niemałą liczbą pieców kaflowych w budynkach wielorodzinnych?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Adalbert95 dla klienta końcowego w mojej okolicy tona jest tańsza o 300 zł w porównaniu z najtańszą ofertą węgla o teoretycznie tej samej mocy, uwzględniam tylko składy z polskim węglem. Rocznie zużywamy ponad 15 ton eko więc się trochę naszukałem...

Mamy XXI a 30-40 tyś aglomeracje ciągle mają piecie i szamba.. porządnie ocieplone domy i redukcja ilości kominów to podstawa. Do eko można wrzucić syf, do pelletu też.

Nie wszyscy, ale to zawsze coś. Ale też czego się spodziewać jak pewnie z 80% naszego społeczeństwa nie potrafi nawet zgnieść tej butelki przed wrzuceniem do śmieci by zajmowała mniej miejsca...

konkretnie co masz na myśli ?

Elektrownie wiatrowe dzisiaj nie są w stanie zarobić na serwis, budowane z poleasingowych wiatraków.. skok na dofinansowanie ?

Poprzednia ekipa na potęgę ściągała ruski syf, najniższej jakości węgiel w którym brakowało tylko martwego lub pijanego górnika. Nasze znacznie lepsze złoża zostały finansowo obciążone a dystrybucja utrudniona przez co ceny szyły do góry. A co z odpadami nukleinami ? gdzie byłeś w 2010 roku ? to nie woła o pomstę do nieba ?

Przez lata nie było problemu, nagle przy władzy jest PIS i TVN dziwnym zbiegiem okoliczności robi programy dokumentalne, informuje naród jak się ich truje a dokładniej ka się sami trują. Przy prognozie pogody nie omieszka wspomnieć że w powietrzu jest syf i lepiej nie wychodzić w domów. Trzeba głosować na PO, syf będzie taki sam ale skończy się na krótkiej wstawce, lewackie media rozkręciły karuzelę.. w efekcie część ludzi może zmądrzeje a PiS ma pole do "popisu".

Napisałeś "społeczeństwo coraz bardziej pozbawione jest logicznego myslenia" masz rację, niestety czasem sam też się w to wpisujesz. Po za tym PiS to tylko politycy, nie oczekuj od nich cudów po roku, nie ma idealnych polityków i nigdy nie będzie, ta partia to jest jakiś akceptowalny kompromis.. sory nie ma na kogo głosować.

Tylko prosze bez personalnych wycieczek.

Tvn jakie jest kazdy widzi ale w dobie prywatnej tellewizji Kaczynskiego ,TVP ,dziekuje bogu ,ze tvn istnieje. Kazdy logicznie myslacy osobnik ogladajac tv powinien rozroznic ,polityczna nagonke,propagande.Z obu stron. Ja nie mam z tym problemu. Napisalem wyraznie,PO nie jest święte ale zajmowanie sie teraz tym ugrupowaniem w momencie wladzy absolutnej pis jest moim zdaniem stratą czasu. Owszem ,jesli byly jakies afery ,to jak najbardziej jest prokuratura i sady i nalezaloby sie tym zajac ale nie w ubecki sposob .

Dzis pis robi co chce ,bo moze. PO takiej wladzy nie mialo i juz chocby z tego wzgledu obu rzadow nie nalezy porownywac. W PO kolesiostwo i prywata wziely górę nad wszystkim innym. Zapomnieli o zwyklych ludziach . W pis ktory takie zachowania piętnowal ,pod przykrywką prospolecznych ustaw robi jeszcze gorzej bo takiego kolesiostwa jak teraz ,jeszcze nie było.

Zle skonczymy przez to wszystko. Wspomnisz jeszcze moje słowa . Ten kraj sie zmienil a zmieni sie jeszcze bardziej. Coraz bardziej mam wrażenie ,że żyje na Białorusi. Panstwo prawa w wykonaniu pis to państwo prawa pisanego przez jednego człowieka. Zdeptanie Trybunału , proba podporzadkowania sobie sędziów i wiele innych zabiegow i taktyk stosowanych przez pis sprawilo ,że wolnosc w tym kraju jest zagrożona bardzo poważnie a konsekwencje tego wszystkiego odczuwać bedziemy nie tylko my ale i przyszle pokolenia. I nie mowie tu tylko o smogu.

Prezydent marionetka,jedyna dzis osoba ,ktora zapędy Kaczynskiego mogłaby w duzym stopniu ograniczyć, biega na krotkiej smyczy. To żenujący widok. O reszcie ekipy nawet nie wspominam. Patrzac na to mam wrazenie ,ze lata 50 wrocily w co wspaniale wpisuje sie prokurator PRL Piotrowicz ,jeden z pierwszych po panu bogu Jaroslawie w tej partii o dumnej nazwie. Jestesmy strasznie glupim narodem bo ani wyborcy ani rządzący nie potrafia wyciągać wniosków. Konsekwencje tego juz widac ale to tylko początek. Ja mam tylko nadzieje ,że Polacy sie przebudzą i nie bedzie jeszcze zbyt późno ale z drugiej strony kto ma sie przebudzic,skoro najwazniejsza dzis grupa Polakow mieszka i pracuje za granicą.

Gimbaza czy emeryci i rencisci ? Czesc spoleczenstwa jest slepo za pis i co by nie zrobilo ,bedzie za nim nadal,część pis sobie kupiło na nasz koszt ,fundujac 500+ i inne pseudoprospoleczne wymysły. Rozdawnictwo trwa. Motłoch po 500 zl ,kolesiostwo i rodzinka po 500 tys. i ciepla posadka Tak wyglada prawo i sprawiedliwość w wykonaniu Jarosława i jego poddanych.

A wracając do tematu to macie rację. Jak ma byc dobrze skoro ludzi nie stac na kupowanie paliwa dobrej jakosci nie mowiac juz o kotlach i instalacjach. Dopóki ludzie beda tu zarabiac po 6 zl na godz nic sie nie zmieni. Nawet kary nie pomogą. Zmiana zarobkow czyli ich podwyzszenie przynajmniej tym ktorzy zarabiaja najmniej,edukacja i dopiero potem przymus wymiany starych kotłów na nowoczesne ,dotacje ,kredytowanie. To jest droga jaka trzeba obrac i ktora pozwoli na jakąś poprawe obecnego stanu.

Kaucja za butelki ,tak szklane jak i plastikowe to powinna byc oczywistosc. Jak jest ,mozemy latwo zaobserwowac w pobliskich rowach i polskich lasach. Syf kiła i mogiła.

Jestesmy strasznie glupim narodem bo ani wyborcy ani rządzący nie potrafia wyciągać wniosków

Masz rację, jesteśmy głupim narodem bo jak partia ,której przekręty i złodziejstwo wszyscy mogliśmy oglądać w telewizji może mieć tak wysokie poparcie. Partia ,która nasz dług w ciągu 8lat dociągnęła do BILIONA złotych (razem z PSL). Partia, której minister MSZ publicznie artykułuje swoją podległość Niemcom. Partia ,która wespół z Trybunałem Konstytucyjnym bezczelnie okradła wszystkich Polaków płacących składki do OFE.

Druga fantastyczna partia ,która bez cienia wątpliwości jest sztucznym tworem -wentylem dla lemingów - również wysokie poparcie. Nawet buc Lepper rozumiał ten układ i w roku 2005 powiedział : „Przyjdzie Balcerowicz z Petru, naobiecuje złotych gór i zrobi wam Polskę (...)”.

Lepper, jakiś rolnik z Pcimia, to widział lata temu ,a yntelygent polski tego nie widzi i myśli : Ooo, to teraz stawiam na partie ,która jest nowoczesna.

O trzeciej, tej z komuszym rodowodem nawet pisał nie będę.

I jeszcze teksty pisane przez Jakiegoś Inteligentnego Inaczej ,że: na PIS głosowała biedota.

Masz rację dyzman69 - Polacy to głupi naród

I żeby nie było, PIS to nie moja bajka.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

To jaka jest Twoja bajka?

Ja więcej pretensji mam do poprzedniego rządu ,żeby bylo wszystko jasne,jednak tym co bylo a nie jest zajmowac sie nie będę. Tak jak juz powiedzialem ,jesli ktos z rzadzacych wówczas ma cos za paznokciami ,powinno sie go z tego rozliczyc zgodnie z prawem. Problem polega jednak na tym ,ze politycy rządzący za nic nie odpowiadają. Bezkarnosc jest problemem ,ktory tworzy tu patologię. Nie twierdzę ,że pis z aferami i przekretami idzie czy poszedł dalej. Twierdze natomiast ,ze pogwalcil ,zdeptal podstawy demokratycznego praworzadnego państwa a jeśli Ty tego nie widzisz to musisz byc ślepy. To ugrupowanie tak zacnie siebie nazywajace ,złamało konstytucje wielokrotnie ,włącznie z prezydentem pacynką i mam nadzieję ,ze odpowiedzialni za to staną przed Trybunalem Stanu. Ale ze nie ma w tym kraju odpowiedzialnosci marne szanse na to.

A wracając do smogu i środowiska, nie moze byc lepiej skoro priorytemem wszędzie jest ciagly wzrost gospodarczy,konsumpcjonizm i brak wyobrazni. Wszystkie zasoby naszej Ziemi są przez nas wykorzystywane głównie dla zysku. Wszystko obracamy w pył dla mamony ,nic wiec dziwnego ,że przyjdzie moment gdy zaczniemy sie dusic. W przenosni i doslownie. Jedno i drugie juz ma miejsce.

jednak tym co bylo a nie jest zajmowac sie nie będę

I w tym problem ,za często chcemy stosować gruba kreskę.To jak żyje się w Polsce jest wynikiem złodziejskich rządów.Ludzie odpowiedzialni za to powinni dożywotnio gnić w najgorszych więzieniach.

Żyję w tym kraju, prowadzę własną firmę ,mam kilku pracowników i muszę ci powiedzieć,że ja bajek o "deptaniu demokracji, zamachu na państwo" itp.nie dostrzegam. Widzę natomiast, że moja niewielka firma po latach notowania spadków w obrotach dziwnym trafem zaczęła nieźle prosperować.Jest mi lepiej - jest lepiej ludziom ,którzy u mnie pracują. Nie muszę do ZUS składać, zmienianych co kwartał,zaświadczeń składkowych itd.itd

Inna sprawa,że te górnolotne okrzyki, o demokracji, wznoszą ludzie ,którzy mają najmniejsze prawo do zabierania głosu.

Ta okrężna droga doprowadza nas również do smogu:

-Dlaczego nas nie stać na korzystanie za nowych technologii energetycznych,na czyste powietrze?

-Bo jesteśmy biednym krajem i nie stać nas na zakup.

-Dlaczego jesteśmy biednym krajem?

-Bo przez dziesięciolecia Lemingi wybierały tak ,a nie inaczej.

- (...)

- (...)

Za duże domy budowane na kredyt trzeba ogrzać i nie ma pieniędzy na nowsze rozwiązania.Swój dom ogrzewam i wentyluję prądem i wciąż znajdują się ludzie ,którzy nie wierzą ,że to opłacalne ... i zdrowsze dla środowiska.

@top20,widzę ,że pisałem o tobie - czytałem twoje ynteligentne wpisy

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Ja też prowadze działalność gospodarczą , nie jestes jedyny . Wiem co jest dobre a co złe i nie wszystko co robi pis będę piętnować bo są i dobre rzeczy. Jeśli łamanie(kilkukrotne) konstytucji przez samego prezydenta dla Ciebie jest przejawem praworządności i demokracji w tym kraju ,to gratuluje :) Nie wspomne nawet o tym co pis zrobilo z Trybunałem. Skoro nie zauwazasz tak jawnego lamania praworządności przez rzadzacych to faktycznie pis to nie Twoja bajka :) Karmisz sie pewnie propagandą serwowaną w TVpis . Jak sam zauważasz ,od kiedy pis panuje jest Ci dobrze ,wiec stąd może Twoja krotkowzrocznosc. Jak sam nie potrafisz ocenić tego czy i jak łamana jest praworządnośc i konstytucja w tym kraju to posil sie wypowiedziami specjalistow,konstytucjonalistow. Oby nie byli to tylko specjalisci jaki zaprasza sie dzis do Tvp z tygodnikow typu W Sieci ,DoRzeczy ,tudzież jakis przygodny klecha .

A co do kolesiostwa,przekretow,lapownictwa i czystego zlodziejstwa to jak najbardziej ,kazda z takich osob popelniajacych takie czyny powinna adekwatnie za nie odpowiedziec. Problem polega na tym ,ze dzis po roku rzadzenia pis musialoby zamknąć przynajmniej polowe swoich . Jak szybko sie okazało,Misiewiczow ci u nas dostatek a prawo w rozumieniu pis jest prawem ,ktore ustali nieomylny prezes. Tak oto wyglada prawo i sprawiedliwosc za rządów pis.

Dzis pis robi co chce ,bo moze. PO takiej wladzy nie mialo

Tylko po tym krótkim fragmencie widać że problem z ogólną oceną sytuacji masz i to bardzo duży.

Media są jakie są, by coś wiedzieć trzeba oglądać obie tuby propagandowe, ja tak robię i różnicę miedzy TVN a TVP dostrzegam kolosalną. Z pierwszej stacji komercyjnej nie dowiaduje się praktycznie niczego, oglądam i nie wiem co się w kraju i polityce dzieje. TVP bardzo gloryfikuje obecną władzę ale pokazuje zmiany i wydarzenia, TVN je pomija a skoro to robi to znaczy że są dobre. TVP robi dzisiaj to samo co TVN za czasów poprzedniej ekipy, tylko bardziej inteligentnie.

Po za tym przypominam że skarga na TVN zawiera pond 200 stron i to z kilkutygodniowego monitoringu.

Napisalem wyraznie,PO nie jest święte ale zajmowanie sie teraz tym ugrupowaniem w momencie wladzy absolutnej pis jest moim zdaniem stratą czasu

Ty tak na poważnie ? jak ktoś okradnie bank i będzie rok na wolności też mamy go olać ? Rozliczanie poprzednie ekipy to podstawowa sprawa, wielu na PiS głosowo bo chce rozliczenia PO, nie interesował ich plan gospodarczy, chcą rozliczenia i ja też do takich należę. Zobacz ile jest aresztowań, zobacz ilu prokuratorów jest degradowanych, zobacz co się dzieje ze spółkami skarbu państwa.. nagle wszystkie potrafią zarabiać a nie tylko przynosić starty ?

Ten kraj sie zmienil a zmieni sie jeszcze bardziej.

i mam nadzieje że będzie się zmieniał dalej.

Rozmowa z Tobą nie ma większego sensu bo nie wiesz co się dzieje w kraju, uaktualnij podstawowe informacje i pomyśl

konstytucji przez samego prezydenta dla Ciebie jest przejawem praworządności i demokracji w tym kraju

skoro to zrobił to podaj konkrety przykład i podstawę prawną. Po za tym prezydent nie może a trybunał konst może ? albo wszyscy albo nikt... a możemy mamy jakś inną interpretacje demokracji ?

Adalbert95 dla klienta końcowego w mojej okolicy tona jest tańsza o 300 zł w porównaniu z najtańszą ofertą węgla o teoretycznie tej samej mocy, uwzględniam tylko składy z polskim węglem. Rocznie zużywamy ponad 15 ton eko więc się trochę naszukałem...

Ceny węgla na świecie za ostatnie 3 lata:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tyle o debilnych teoriach o politycznych zmowach i winie Tuska. Gdybym miał odpowiedni kapitał to przy cenie ca. 50$/t sam bym sprowadzał tysiącami ton i handlował na potęgę. Cena światowa 200 zł, polska miniumum 500zł loco kopalnia od niepamiętnych czasów, ale kupowane nie od kopalni, a przykopalnianej spółeczki, bo kopalnia sama nie sprzeda. Przy lekko licząc dwukrotnie tańszym surowcu z zagranicy, nawet uwzględniając oczywiście wyższe koszty transportu idzie na tym świetnie zarobić. Ściślej szło, bo teraz węgiel kosztuje ok. 85$/t co nawet i teraz jest ceną niższą niż polski, ale o kokosach na imporcie węgla już mówić nie można. Że twoje ukochane pisiarstwo oprócz Bireckiego nie ma najbledszego nawet pojęcia jak zarabiać pieniądze, zarabiać uczciwie prowadząc legalną działalność handlową, to fakt, że inni potrafią wywołuje tylko jedną reakcję. Ukradli, zakombinowali, etc. Pisiarstwo potrafi tylko przyznawać sobie - z naszych podatków oczywiście, niebotyczne pensje, takie jakie dostaje np. Kurski, ewentualnie zakombinować z rozliczeniami z PE jak Ziobro. Uczciwie zarobić prowadząc biznes za cholerę.

Cena ekogroszku to zupełnie inna polka i zależności są tu inne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 miesiące później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

O widzę śmietanka ekologów się zebrała.

To który jeździ dieslem...?

No widzicie.

Jedni jeżdżą smrodziuchem, inni palą miałem węglowym w piecach.

Jedni i drudzy z przyczyn ekonomicznych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.