Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki używane za 4000zł do 5000zł.

jynjeay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam pomocy w doborze głośników do 4000zł max 5000zł.

Posiadany sprzęt:

- Nad 352 po Tuningu u Muda44

- Pioneer A30

- Nad C521BEE

- rDAC

- RaspberryPI HiFi DAC Pro

- KEF LS50

- MAGNAT Quantum 605

- Kable OEHLBACH NF1

- 2 x 4mm² Oehlbach Silverline 2x1,5m

- pokój 20m2

- muzyka dosłownie wszystko, Clasic, Rock, POP, Trance, Progressive - raczej cicho.

- przedni BR lub zatkany BR ze względu na ułożenie pokoju (głośniki praktycznie przyklejone do ściany)

- Do 330mm głębokości.

- Preferowany kolor biały ewentualnie czarny.

- Zależy mi na szybkim, mięsistym basie i czystej górze.

To tak, moja historia z muzyka zaczęła się niedawno jak kupiłem zestaw Jamo 5.0 + Ampli HK 161 na promocji, zanim mi je kurier przywiózł, dużo się naczytałem o STEREO i na rugi dzień poszły s powrotem. Do ampli kupiłem w/w Magnty i to co usłyszałem to mile mnie zaskoczyło. Jednak długo nie trwało i wyczytałem ze STEREO potrzebuje wzmacniacza. Ciekawy efektu kupiłem Pioniera A30 - i dopiero wtedy uświadomiłem sobie ile człowiek traci słuchając muzyki na byle czym :)

Postanowiłem zainwestować znowu parę groszy I kupiłem starego NAD C352, po odsłuchu okazało się ze nie miał nawet podlotu do Pioneera A30 ( Wysłałem go do Muda44 w celu polepszenia) W miedzy czasie dorwałem używane KEF LS50.

Niestety KEF LS50 to nie to czego szukałem, pożyczyłem na kilka dni Sub KEF by uzupełnić braki niskich tonów w ów monitorach, jednak nie wpadło mi to ucho.

Mam zamiar sprzedać LS50, i kupić coś z większym zakresem niskich częstotliwości, jednak ze wzgledu na ograniczenia nie wiem w co uderzyć.

Interesowałem się KEF R300 ale one mają BR z tyłu i są głębokie. R700 przez kolce nie otworzę drzwi balkonowych.

Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-64932-0-58238500-1485456842_thumb.jpg

post-64932-0-87112000-1485456843_thumb.jpg

post-64932-0-38487600-1485456844_thumb.jpg

post-64932-0-09054000-1485456845_thumb.jpg

post-64932-0-47168000-1485456845_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, szukam pomocy w doborze głośników do 4000zł max 5000zł.

Posiadany sprzęt:

- Nad 352 po Tuningu u Muda44

I tyle w temacie, wątek do zamknięcia ponieważ nikt nie ma pojęcia jak toto gra.

"- przedni BR lub zatkany BR ze względu na ułożenie pokoju (głośniki praktycznie przyklejone do ściany)

- Do 330mm głębokości.

- Preferowany kolor biały ewentualnie czarny."

Ustawienie kolumny podłogowej w rogu pokoju mając tafle szkła ( drzwi balkonowe) z boku nie jest dobrym pomysłem. Skupiłbym się na monitorach. Ostatnio udało mi się nabyć z stare kolumny ProAc Response One S ( nie są do sprzedania) grają z NAD 3100 i mogę je śmiało polecić. Obecnie jest w sprzedaży nowa seria kolumn tego producenta więc warto posłuchać lub poszukać na aukcjach w/w.

Na temat koloru.... nie wypowiadam się.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Wypozycz sobie Polskie BMN. Są wentylowane z dwóch stron i ze względu na unikalny kształt BR nie generuja takich podbic nawet przy ścianach.

Dodam tylko tyle że S3 skasowaly u mnie Kef R300.

?👈

Witaj,

Szukaj wyższych serii Magnata, Quantum 8 lub 1000. To jest dźwięk którego poszukujesz.

Ewentualnie rozejrzyj się za używanymi Studio 16 Hz Minas Anor, chodź te nie będą białe.

Z nowych oprócz Magnatów które uważam że się znakomicie sprawdzą polecam jeszcze Monitor Audio Silver 8.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Widać jedno.. że to mieszkanie to spore wyzwanie..

..dla dobrego audio..:)

..ale kolumny podłogowe (mz) to zły kierunek..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Jest dużo dwu drożnych podłogówek. Praktycznie to prawie to samo co monitory. Są droższe, bo maja większe skrzynie, za to do monitorów standy też tanie nie są.

?👈

Słuchałem Kef r300 z Creek a50 muzyka elektroniczna (trance, house) brzmiała kiepsko. Mega się rozczarowalem.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Dzięki wszystkim za propozycje.

Magnaty pokroju 800 i 1000, Monitor Audio Silver 8 mają głębokości 36cm, (nie otworzę drzwi balkonowych) Ja potrzebuje smukłych i płytkich kolumn z dobrym dźwiękiem. Podstawki obawiam się że szybko mogłyby wylądować na ziemi- dzieci mają różne pomysły. Jednak ich nie wykluczam.

Szukam raczej kolumn które szybko sprzedam, znanych zagranicznych producentów bo mieszkam za granicą. Chętnie poszedł bym w tego magnata lub MA jednak są za głębokie. Jedyny pasujący Magnat to 677 ale to klasa niżej czego potrzebuję.

"najlepiej to by bylo zrobic w tym pokoju przemeblowanie :)" - masz jakieś lepsze rozwiązanie?

Hej

Na AS 2016 miałem okazję posłuchać Grur Audio Q10. Na tych samych przetwornikach i bazujący na tych samych rozwiązaniach jest tańszy model Guru Audio Junior. To są monitory, ale właśnie dedykowane do stawiania przy samej ścianie (zalecenie 5-10cm od). Jeżeli masz możliwość, posłuchaj ich. Z innych rozwiązań szukał bym czegoś w obudowie zamkniętej.

Jeżeli Kef to seria referencje do 2000 może trafisz model One lub starszy 103/4 w tych drugich trzeba zwrócić uwagę na zawieszenia głośników basowych pianka po 10-15 latach powinna być wymieniona . Trudno w tej cenie o lepsze kolumny możesz również poszukać Tannoy R3 lub serię 613 lub 626 tu śmiało ceny od 1300 do Max 2000 zł. Świetne są również Castle jak i starsze modele Monitor Audio z seri Silver 5 lub 7 cena równia Max 1500-2000zl

Odpowiedzialem na inne zapytanie do 5000 zl

Magnat Quantum 1005 wygląd jak i możliwości nie do przecenienia. Tannoy red monitor.monitor audio gr20. Poszukalbym jeszcze wybitnych Isophon z lat 90 to mało znana u nas firma lecz zbofromnymi tradycjami. Już wczesne modele były świetne. Kef referencje 3.2 z lat 90

Hmm. U mnie z Nadem c356bee po modzie grają Monitor Audio gs20. Br mają z przodu i z tyłu (można zatkać-gąbka w zestawie). Mają fajny mięsisty basik ale nie wiem jakby sprawdziły się w Twoim pokoju. Drugi problem to to że z cokołem mają 36cm bez to jakieś 29cm (można by spróbować).

Jeżeli Kef to seria referencje do 2000 może trafisz model One lub starszy 103/4 w tych drugich trzeba zwrócić uwagę na zawieszenia głośników basowych pianka po 10-15 latach powinna być wymieniona . Trudno w tej cenie o lepsze kolumny możesz również poszukać Tannoy R3 lub serię 613 lub 626 tu śmiało ceny od 1300 do Max 2000 zł. Świetne są również Castle jak i starsze modele Monitor Audio z seri Silver 5 lub 7 cena równia Max 1500-2000zl

Odpowiedzialem na inne zapytanie do 5000 zl

Magnat Quantum 1005 wygląd jak i możliwości nie do przecenienia. Tannoy red monitor.monitor audio gr20. Poszukalbym jeszcze wybitnych Isophon z lat 90 to mało znana u nas firma lecz zbofromnymi tradycjami. Już wczesne modele były świetne. Kef referencje 3.2 z lat 90

w razie rady info napriv

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.