Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw do 2000 PLN Amplituner + kolumny

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie zarówno o używki (może ktoś chce się rozstać) jak i do branży (nowinki, zestawy ect.)

czego oczekuję:

kolumny bliskiego pola (będą stać na skraju biurka 2,2 x 1m) lub poprosyu fajnie brzmiace bez efektu "studyjnego" (myśałem o WHARFEDALE DIAMOND 220)

wzmacniacz o ciepłej barwie (muzykalny) (patrzyłem na Yamaha N-R500)

wejście RCA z kompa

radio (jeśli DAB+ to na plus) z wyłącznikiem czasowym (jak usnę lub się zapędze w pracy przy kompie -żeby się wyłączyło)

blotufy i srimingi nie sę potrzebne (mam podpięty komputer)

Pomożecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/131411-zestaw-do-2000-pln-amplituner-kolumny/

Witaj,

No to albo monitory bliskiego pola, bo wtedy nie potrzebujesz wzmaka. Produkty Yamahy, Adam Audio czy Klipsch R15PM

Albo kolumny pasywne ze wzmacniaczem. Widziałem ostatnio tą yamahe za 999 na którymś z portali możesz ją brać. Do tego kolumny Indiana Line Tesi 260, Magnat Quantum 673 albo Monitor Audio Bronze 2.

W Przypadku pytań lub wycen zapraszam

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zwróciłbym uwagę na wspomniane kolumny Wharfedale Diamond 220 (http://q21.pl/wharfedale-diamond-220.html), ewentualnie jako alternatywa Q Acoustics QA3020 (http://q21.pl/q-acoustics-qa-3020.html). To dwa zestawy, które bardzo dobrze sprawdzą się w roli monitorów bliskiego pola.

Natomiast kwestia połączenia z komputerem - zdecydowanie proponuję połączenie kablem USB. W takim przypadku wzmacniacz/przetwornik jest widziany przez system komputerowy jako zewnętrzna karta muzyczna. Daje to możliwość uzyskania naprawdę bardzo dobrego jakościowo dźwięku.

Proszę spojrzeć na wzmacniacz Cambridge Audio Topaz AM5 (http://q21.pl/cambridge-audio-topaz-am-5.html), którego wadą jest brak pilota, natomiast w naszym przypadku to nie będzie problem. Na plus natomiast bardzo dobra jakość dźwięku. Alternatywnie proszę spojrzeć na Onkyo A-9030 (http://q21.pl/onkyo-a-9030.html).

Proszę przyjrzeć się moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Skoro monitory mają być biurkowe/bliskiego pola, a dźwięk ma iść po analogu z kompa to kupowanie krowiastego amplitunera o masie 10 kg i głębokości prawie 40 cm to jakiś masochizm. Zgadzam się z przedmówcą, że aktywne monitory to optymalny wybór(zakładam, że komp jest jakoś przystosowany do wypuszczania dźwięku znośnej jakości)

dziękuję za wypowiedzi:

Do tego kolumny Indiana Line Tesi 260, Magnat Quantum 673 albo Monitor Audio Bronze 2.

S4Home - jak dotąd moja wiedza rozróżniała monitory aktywne (studyjne) od kolumn bliskiego pola (pasywne blisko stojące). Ale OK. Co do propozycji yamahy N-R500 za tysiaka - to ja bardzo chętnie. Proponowane kolumienki to na ceneo wypadają 2x tyle co DIAMOND 220 - ale pomyśle - dzięki

Alternatywnie proszę

Q21 - A gdzie radio? cambridge i onkyo to tylko wzmacniacze stereo :( - proszę o jakieś dodatkowe propozycje

dźwięk ma iść po analogu z kompa to kupowanie krowiastego amplitunera o masie 10 kg i głębokości prawie 40 cm to jakiś masochizm

dzarro - tak wzmacniacz będzie podpiety po analogu do karty dźwiękowej AMI SC808 w PC - jego DAC mnie zadowala - i wzmacniacz będzie stał na półeczce przy łóżku (do dodatkowego cichego grania przed snem)

Pomawiam prośbę o pomoc w wyborze elementów.

cechy:

budżet około 2000 na całość

- amplituner stereo z radiem

- kolumny pasywne do odsłuchu z bliskiej odległości

- zestaw do słuchania muzyki dla przyjemności - nie musi mieć dużej mocy - nie musu być studyjnej rozdzielczości

Nadal nie rozumiem, jak klamot 10 kg ma się sprawdzić w nocnym słuchaniu na szafce nocnej. Dalej uważam, że aktywne kolumny będą lepsze, tym bardziej, że takie konstrukcje mogą być zoptymalizowane do grania z biurka. Kupowanie szmelcu na kilogramy i najtańszych kolumn to marnowanie kasy.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Dalej uważam, że aktywne kolumny będą lepsze

OK. Za radą patrzyłem na inne tematy na forum i...

Wypatrzyłem:

- Monkey Banana Gibbon 4

- EDIFIER R1700BT

- Q ACOUSTICS Q MEDIA BT3

ale do tego potrzebuję radia - wszystkie te głośniki mają blutufa - wiec coś z taka możliwością przesyłania - tylko co? Ma być praktyczne i nie szpecące. (za dnia przy komputerze pracuje - wieczorem usypiam przy muzyce - to 2 główne funkce) Co do wago 10 kg - nie ma to znaczenia natomiast słuszna uwaga - mocy do nagłośnienia 14 m2 nie potrzebuje - ma być ładnie z bliskiej odległości.

Może masz jakieś konkretne propozycje do zestawienia?

Dali Zenzor AX chyba za drogi. Audio Pro ma całą serię małych kolumn z Bluetooth (był jakiś test w AV). Ale skoro radio ma być cyfrowe to nie może być z komputera? Wtedy można myśleć np. o Genelec. Takie maleństwa to trzeba raczej wypróbować w domu. Ja mam wzmacniacz w "standardzie biurkowym" (ale gra jako zwykłe hifi) W odsłuchu w salonie by przepadł a u mnie w domu jest git, gdybym nie pożyczył pewnie bym nie wziął.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

...ale do tego potrzebuję radia - wszystkie te głośniki mają blutufa - wiec coś z taka możliwością przesyłania - tylko co?

Masz to cos w kieszeni: smartfon z Androidem i www.radiofm-online.com

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

www.radiofm-online.com

świetna strona - ale niestety w takiej jakości to nawet uszu szkoda... :(

Albo takie cudo

chyba cudactwo... skoro tak ładnie grają (te wyróżnienia) to czemu takie brzydkie? No chyba że ktoś ma monitor kineskopowy i radio na lampach typu "beskid"...

Audio Pro Addon T14

O! Tu jest sprawa do rozważenia

Dziękuję za wszystkie sugestie :)

• Moderatorzy

A gdzie radio? cambridge i onkyo to tylko wzmacniacze stereo :( - proszę o jakieś dodatkowe propozycje

Skoro wszystko ma grać z kompa, to radio też możesz puszczać przez foobar.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Masz duże wymagania w stosunku do kwoty jaką przeznaczyłes.

Pytanie faktycznie skoro będzie podpięte do kompa to wszystkie źródła są tam. Nie lepiej iść w monitory aktywne bliskiego pola.

Podejrzewam, że chodzi o to, że przed snem komputer ma być wyłączony a radio ma grać.

Jeśli słuchanie radia bez komputera jest priorytetem, to z tego co widzę jest całkiem spory wybór wzmacniaczy biurkowych w niskich cenach(część z bluetooth). Wtedy powaraca oczywiśc wariant małych kolumn konwencjonalnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety, z tego co widzę - dominuje układ z jednym wejściem RCA, albo droższe - z DAC i bluetooth. Bez z urazy, ale ten wątek pokazuje, jak upierdliwym rozwiązaniem jest PC-et jako autonomiczne źródło dźwięku. Większość rozwiązań - co wydaje się racjonalne - traktuje komputer wyłącznie jako serwer i całą resztę funkcji audio bierze na siebie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bez z urazy, ale ten wątek pokazuje, jak upierdliwym rozwiązaniem jest PC-et jako autonomiczne źródło dźwięku.

Rzeczywiście - każdy chce dorzucić coś jeszcze: wbudowany wzmacniacz, wbudowany DAC, wbudowany BT, wbudowane funkcje sieciowe, design ect. ect. A co za tym idzie wzrasta cena...

Czyli jeśli tak ogołocić np. w/w Polk Audio Hampden to płacę dodatkowo za DACA (pewnie z 400,00) + Bluetooth z apt-X® (z kolejne 300,00) + aplikację Polk DJ Stream (tez nie darmo: 300,00) + szpanerski design (przemilczę - kwesta gustu) (też z 400,00) odliczając narzuty importera/sprzedawcy (producent USA, ale wykonane w Chinach plus polski dystrybutor) to wychodzi na to, że same głośniki są warte z 100,00... :(

Poza tym to głośniki głównie mają uprzyjemnić pracę przy komputerze - gabarytowo na takiej powierzchni (biurko) nie upchnę większych dających bogaty dźwięk jak z kolumny podłogowej. A praca nie jest związana z obróbką dźwiękową.

Pomyślałem jeszcze o ewentualnym źródle 2XRCA i kabelek do dekodera kablówki - tam jest radio :)

Ewentualnie radio oprzeć na Raspberry pi - wówczas wszystkie media w jednym: radio, tidal, niezależne pliki audio bez włączania komputera.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

że same głośniki są warte z 100,00... :(

Czego to się człowiek może dowiedzieć :)

A w Hampdenie membrana średnio-niskotonowa z tego samego kompozytu, z jakiego robi się membrany do serii RTi (podlogówki od 5000zł).

z tego samego kompozytu, z jakiego robi się membrany do serii RTi (podlogówki od 5000zł).

Co nie znaczy, że sama ich wartość jest warta więcej niż 100,00 :)

Nie odbieram Hampdenowi jego wyjątkowości rynkowej ( jak i brzmieniowej ) - pewnie są "globalnie" tyle warte, ale po prostu nie jest to czego szukam - staram się myśleć racjonalnie - po co mi coś z czego nie będę korzystał...

Rzeczywiście - każdy chce dorzucić coś jeszcze: wbudowany wzmacniacz, wbudowany DAC, wbudowany BT, wbudowane funkcje sieciowe, design ect. ect. A co za tym idzie wzrasta cena...

Czyli jeśli tak ogołocić np. w/w Polk Audio Hampden to płacę dodatkowo za DACA (pewnie z 400,00) + Bluetooth z apt-X® (z kolejne 300,00) + aplikację Polk DJ Stream (tez nie darmo: 300,00) + szpanerski design (przemilczę - kwesta gustu) (też z 400,00) odliczając narzuty importera/sprzedawcy (producent USA, ale wykonane w Chinach plus polski dystrybutor) to wychodzi na to, że same głośniki są warte z 100,00... :(

Poza tym to głośniki głównie mają uprzyjemnić pracę przy komputerze - gabarytowo na takiej powierzchni (biurko) nie upchnę większych dających bogaty dźwięk jak z kolumny podłogowej. A praca nie jest związana z obróbką dźwiękową.

Pomyślałem jeszcze o ewentualnym źródle 2XRCA i kabelek do dekodera kablówki - tam jest radio :)

Ewentualnie radio oprzeć na Raspberry pi - wówczas wszystkie media w jednym: radio, tidal, niezależne pliki audio bez włączania komputera.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Problem w tym, że większość użytkowników nie robi sobie specjalnej karty muzycznej na PC(tym bardziej, że stacjonarny PC hałasuje itd.) Kolumny w takiej koncepcji jak omawiane Polki/Audio Pro dają możliwość użycia wielu komputerowych źródeł z podobnym efektem końcowym. Podobnie z elektroniką biurkową - kombo dac/amp daje po prostu więcej możliwości. Przy tym Raspberry jedna z tych opcji(kolumny aktywne z bluetooth albo maly dac/amp)od razu nabierają sensu.

To czy pc audio staje się uciążliwe jak to tu padło, jest kwestia oczekiwań użytkowników. Osobiście w domu korzystam tylko z takiego rozwiązania że względu na możliwości wyboru daca oraz multi funkcjonalność.

Mam dokładnie tak samo. W razie kłopotów można zmienić odtwarzacz, kodeki itd. Poza tym, USB DAC to najlepszy sposób na uzyskanie wysokiej jakości dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.