Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

A Ty co, sluchasz juz Chrisa Rea? Nie chce Cie martwic, ale nastepny i ostatni etap to marsze zalobne.

Chrisa słuchałem jakieś 20-30 lat temu, ale teraz też z przyjemnością posłucham jak gdzieś zapodadzą.

Marsze pogrzebowe ? Jak ktoś lubi i technicznie są perfekcyjnie nagrane to czemu nie, ale co sąsiedzi powiedzą ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

i zagrać

Muzyka ma łagodzić obyczaje ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

i zagrać

Ziko, już dawno chciałem to napisać, ale nie chciałbym kogoś urazić. Zaryzykuję i przepraszam. Taki rockowy wokalista, bez gitary wygląda na scenie troszkę...dobra nie napiszę jak :-)

Co do monitorów, i basu jaki są w stanie z siebie wypluć, pokarze zdjęcie, i zacytuję kolegę. Oczywiście nie zaprzeczam, bo nie słyszałem tych monitorów.

"Tak odnosnie kolumn a na dodatek monitorow ktore potrafia zagrac naprawde niskoooo...

Najlepszym jak dla mnie przykladem poniewaz sluchalem tych kolumn moze 5-6 razy i efekt za kazdym razem piorunujacy...!!!

Mowa o kolumnach Raidho D1.1

Prawda l! Monitor Bardzo drogi ale warty tej kasy, na pokazach niemal kazdy ze mna wlacznie chodzil po pokoju odsluchowym i staral sie znalezc duzy a na dodatek bardzo szybki i mega dokladny subwoofer...!

Para tych malutkich monitorow w pelnym wymiarze naglasniala pokoj niemal 40 metrowy...

Wiec odpowiednia technologia ( niestety bardzo droga potrafi ZAGRAC I TO TAK ZE CZLOWIEK NIE DOWIERZA...!!!"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapewne oba graja fajnie i nie zamierzam z tym polemizowac, ale wracajac do tematu dyskusji to nie wyciagalbym zbyt pochopnych wnioskow bo:

1). Pierwsze to w prawdzie monitory - ale trzydrozne z wooferem 8".

2). Drugie "w pelnym wymiarze naglasnialy pokoj niemal 40 metrowy" - ale producent podaje granice pasme przenoszenia przy 50Hz. Nawet Pacuła, ktory zdaje sie slyszec tym wiecej, im wiecej wyda napisal:"Choć wydaje się, że bas schodzi bardzo nisko, to porównanie z dużymi Harbethami i rzut oka na pomiary powie, że tak nie jest, bo być nie może. Wrażenie to wynika jednak ze świetnego odwzorowywania wyższych harmonicznych basu."

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)

Taki rockowy wokalista, bez gitary wygląda na scenie troszkę...dobra nie napiszę jak :-)

Cholera...też wolę jak wokalista gra i śpiewa...darzę go chyba większym szacunkiem ;-)

Ale Immolation i tak lubię AAAAAA

Muzyka ma łagodzić obyczaje ;-).

Dla nie metal jest sztuką samą w sobie...tylko trzeba go odpowiednio odtworzyć...i nie mylić tu z waleniem w klatę...

Za to rozdzielczość i usłyszenie każdego szczegółu i owszem...

Piszcie co chcecie...najnowsze Immolation, realizacja dla mnie i w moim systemie perfekcja :-)))

Dla nie metal jest sztuką samą w sobie...tylko trzeba go odpowiednio odtworzyć...i nie mylić tu z waleniem w klatę...

Jeżeli metal łagodzi obyczaje to czemu nie ;-). U mnie inne gatunki muzyczne łagodzą obyczaje ;-).

Piszę to...

Kiedy prosilen, zebys TU juz nie pisal o swoich problemach i pozwolil TEMU watkowi rozwijac sie zgodnie z tematem.

"Szczegóły" to najlepiej wyławiać z muzyki akustycznej. Tam są one najbardziej naturalne.

Gość

(Konto usunięte)

"Szczegóły" to najlepiej wyławiać z muzyki akustycznej. Tam są one najbardziej naturalne.

Leszku...ja słucham każdego gatunku muzyki...więc nie musisz mnie przekonywać...nawet polifonii... ;-) to dopiero jest sztuka...

Leszku...ja słucham każdego gatunku muzyki...więc nie musisz mnie przekonywać...nawet polifonii... ;-) to dopiero jest sztuka...

Wiesz że nie mam nic do tego czego kto słucha. Chciałem tylko zauważyć że poziom naturalności brzmienia systemu najlepiej wychodzi na instrumentach akustycznych. Metal jest kiepskim materiałem do oceny z bardzo wielu względów, ale na pewno też potrafi zabrzmieć w domu efektownie zwłaszcza jak ktoś lubi ten rodzaj muzyki.

Podasz choc kilka najwazniejszych? Chcialbym usystematyzowac swoja wiedze.

PS. Slowo "efektownie" wielu myli z "V" na korektorze.

Gość

(Konto usunięte)

Podasz choc kilka najwazniejszych? Chcialbym usystematyzowac swoja wiedze.

PS. Slowo "efektownie" wielu myli z "V" na korektorze.

potrafi zabrzmieć w domu efektownie

Szymek masz rację...metal niestety tak jest odbierany...

Ja podchodzę do tematu inaczej...

. Slowo "efektownie" wielu myli z "V" na korektorze.

Niekoniecznie, ja to kojarzę raczej z realizacją. Tam też oczywiście ktoś może zastosować chwyt "V", ale tam są większe możliwości kształtowania brzmienia innymi metodami niż tylko "V". Dotyczy to wszystkich gatunków rocka nie tylko metalu. Przykładów jest sporo.

Ziko, właśnie cały czas pytam tutaj, o niski bas, a nie o mega bas. Jest dużo artykułów o bajkach typu "Potężny bas z małego głośnika" Kiedy byłem w wojsku, słyszałem z kilkunastu metrów potężny i bardzo niski huk wystrzału z czołgu, lub haubicy. Słyszałem też i wielokrotnie strzelałem z karabinku AKM, PKM, z pistoletu maszynowego PM, jak i z wiatrówki :-) Wszytko to zostało zaprojektowane w jednym celu, i nie ma wątpliwości, która broń narobi więcej huku, co nie oznacza, że ta mniejsza nie spełni swojego zadania. Głośniki też są zaprojektowane w jednym celu, tylko czy wyłącznie wielkie armaty czyli wielkie woofery spełnią swoje zadanie? Założyłem temat celem uzyskania odpowiedzi, czy dwa 6,5" głośniki w kolumnach do 10K wystarczą do rozkoszowania się muzyką bez większych braków w paśmie niskich częstotliwości, a nie o waleniu w klatę, bo kiedy będę chciał oberwać w klatę, to pójdę na mecz Lecha Poznań z szalikiem Legii ;-)

Oczekuję potwierdzenia z poradnika hifi.pl pt. "Mega bas z mini kolumn" i zdania w nim zawartego "Małe głośniki mogą zapewnić dobre rozciągnięcie pasma w kierunku niskich częstotliwości, ale tylko dla niskich i średnich poziomów dźwięku. Wynika to z ograniczonej mocy akustycznej, którą są w sanie wygenerować dla bardzo niskich częstotliwości."

Potwierdzenie masz w postaci dwoch ostatnio podlinkowanych monitorkow: pierwsze maja 8', a drugie pomimo wymyslnych technologii schodza tylko do 50Hz. Pozostaje jeszcze kwestia akustyki pomieszczenia i przede wszystkim Twoich osobistych preferencji.

Ziko, właśnie cały czas pytam tutaj, o niski bas, a nie o mega bas. Jest dużo artykułów o bajkach typu "Potężny bas z małego głośnika" Kiedy byłem w wojsku, słyszałem z kilkunastu metrów potężny i bardzo niski huk wystrzału z czołgu, lub haubicy. Słyszałem też i wielokrotnie strzelałem z karabinku AKM, PKM, z pistoletu maszynowego PM, jak i z wiatrówki :-) Wszytko to zostało zaprojektowane w jednym celu, i nie ma wątpliwości, która broń narobi więcej huku, co nie oznacza, że ta mniejsza nie spełni swojego zadania. Głośniki też są zaprojektowane w jednym celu, tylko czy wyłącznie wielkie armaty czyli wielkie woofery spełnią swoje zadanie? Założyłem temat celem uzyskania odpowiedzi, czy dwa 6,5" głośniki w kolumnach do 10K wystarczą do rozkoszowania się muzyką bez większych braków w paśmie niskich częstotliwości, a nie o waleniu w klatę, bo kiedy będę chciał oberwać w klatę, to pójdę na mecz Lecha Poznań z szalikiem Legii ;-)

Oczekuję potwierdzenia z poradnika hifi.pl pt. "Mega bas z mini kolumn" i zdania w nim zawartego "Małe głośniki mogą zapewnić dobre rozciągnięcie pasma w kierunku niskich częstotliwości, ale tylko dla niskich i średnich poziomów dźwięku. Wynika to z ograniczonej mocy akustycznej, którą są w sanie wygenerować dla bardzo niskich częstotliwości."

kup wspomniane Radiho, zadbaj o akustykę pomieszczenia aby było równo bez znacznych podbić i spadków i masz temat do zamknięcia- o ile Radiho to Twoje granie; musisz sam sprawdzic, nikt tego za Ciebie nie zrobi...

Ja slucham bez basu i nie jest w stanie do niektorych dotrzec, ze sie go swiadomie pozbylem wiec takie Raidho pewnie by mi pasowaly. Ale przesiadka na nie z 2x6,5 moze byc bolesna. A jak komus basu braknie to jest tez np. wersja 5.1, ktora posiada 4x8' i to kazdy diamentowy. Wniosek? To nie diamenty graja basem tylko cale.

Potwierdzenie masz w postaci dwoch ostatnio podlinkowanych monitorkow: pierwsze maja 8', a drugie pomimo wymyslnych technologii schodza tylko do 50Hz. Pozostaje jeszcze kwestia akustyki pomieszczenia i przede wszystkim Twoich osobistych preferencji.

Właśnie dlatego chcę się wybrać na odsłuch Tannoy Revolution XT 6F vs 8F. Konstrukcja prawie ta sama. Tylko głośniki 150mm vs 200mm. Przekonam się czy przy tej samej, średniej głośności i jakimś popularnym kawałku z dobrą dynamiką np. coś z repertuaru Dire Straits jest jakaś różnica, do wychwycenia przez nieaudiofilskie ucho.

..chcę się wybrać na odsłuch Tannoy Revolution XT 6F vs 8F. Konstrukcja prawie ta sama. Tylko głośniki 150mm vs 200mm.

Opiszesz wrazenia i bedzie mozna zamknac temat. Jaka jest roznica w pasmie przenoszenia pomiedzy nimi?

Wez na odsluchy Tesseract "Calabi-Yau" - to tylko dwie minuty ale... posluchaj sam, tylko nie dawaj zbyt glosno na poczatek.

Potwierdzisz Zico, ze dobre? Tak mysle, ale w tym kawalku chyba fajnie byloby poczuc bas na klacie.

kup wspomniane Radiho, zadbaj o akustykę pomieszczenia aby było równo bez znacznych podbić i spadków i masz temat do zamknięcia- o ile Radiho to Twoje granie; musisz sam sprawdzic, nikt tego za Ciebie nie zrobi...

Myślałem o nich, bo facjatę mam nie wyjściową i brak powodzenia, a kiedy blachary dowiedzą się ile one kosztują, to ustawi się do mnie kolejka ;-)
Gość

(Konto usunięte)

Oczekuję potwierdzenia z poradnika hifi.pl

Sylwek..ja już swoje napisałem...na podstawie tego co słyszę w domu największym problemem jest kompresja tych niskich tonów w samym nagraniu...jeżeli ktoś dużym wooferem to próbuje naprawić i uważa, że to jest rozcìągnjęcie pasma...nie znam się ;-)

Więcej już nic nie napiszę...pozdro

Właśnie dlatego chcę się wybrać na odsłuch Tannoy Revolution XT 6F vs 8F. Konstrukcja prawie ta sama. Tylko głośniki 150mm vs 200mm. Przekonam się czy przy tej samej, średniej głośności i jakimś popularnym kawałku z dobrą dynamiką np. coś z repertuaru Dire Straits jest jakaś różnica, do wychwycenia przez nieaudiofilskie ucho.

Sprawdzaj bo wg mnie Tannoy to bardzo dobry stosunek jakosc-cena. Podobnie powinieneś odsłuchać B&W seria CM a jak masz większy budżet to poszukaj 805 z D2 lub 803 D2 (duze podłogówki) mozna je znalezc w dobrej cenie. Bowersy to jak dla mnie kapitalne granie tylko trzeba je dobrze napędzić.

Przy słabej amplifikacji sa ostre i suche na co narzeka większość krytykantów Bowersow a po prostu trzeba je dobrze wkręcić. Poza tym Bowers to jedna z niewielu firm ktora nie czaruje swoich klientów wygładzona na płasko charakterystyka.

Ja to zrozumiałem że kolega chce akurat odsłuchać Tannoy nie że cena/jakość, ale przede wszystkim dla tego że przy tej samej konstrukcji będzie mógł poszukać różnic przetworników 150 vs 200 i uważam że to jest bardzo dobry pomysł. O tym chyba jest ten temat a nie że szuka jakiś kolumn że mu doradzacie czego ma słuchać.

Dokładnie o to mi chodzi, a przy okazji można odsłuchać też innych paczek, np. tych które proponuje >will66.

na podstawie tego co słyszę w domu największym problemem jest kompresja tych niskich tonów w samym nagraniu...jeżeli ktoś dużym wooferem to próbuje naprawić i uważa, że to jest rozcìągnjęcie pasma...nie znam się ;-)

Ja też się nie znam, tzn. myślałem, że trochę się znam, ale zwątpiłem kiedy naczytałem się setki postów, że niedostatki basu można uzupełnić odpowiednim kablem ;-)
Gość

(Konto usunięte)

Opiszesz wrazenia i bedzie mozna zamknac temat. Jaka jest roznica w pasmie przenoszenia pomiedzy nimi?

Wez na odsluchy Tesseract "Calabi-Yau" - to tylko dwie minuty ale... posluchaj sam, tylko nie dawaj zbyt glosno na poczatek.

Potwierdzisz Zico, ze dobre? Tak mysle, ale w tym kawalku chyba fajnie byloby poczuc bas na klacie.

Nie do końca z tym kopanie w klatę...osobiście w tym gatunku bardxiej kręci mnie ta reszta ;-)

Ale oczywiście kopie, tylko nie aż tak mocno...przynajmniej u mnie...

Retrospect z tego samego albumu bardziej kopie ;-)

Sylwek...ja już nie rozkminiam...

Słucham od rana nowe dzieło Immolation i...skończyć nie mogę...więcej więcej więcej :-))) Genialne :-)

Kiedy prosilen, zebys TU juz nie pisal o swoich problemach i pozwolil TEMU watkowi rozwijac sie zgodnie z tematem.

Jakich problemach? Co żeś sobie znowu wymyślił?

Ja nie przeszkadzam temu wątkowi się rozwijać, wręcz przeciwnie, pomagam mu starając się reagować na głupoty i dokonywać koniecznych sprostowań. Jako że na tym polu byłeś nie do pobicia to większość odpowiedzi kierowałem do Ciebie. Jak będziesz myślał przed kliknięciem [napisz] to będę siedział cicho :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Bylo przebicie na struny gitary - mial zagrac balladke, a trzepnelo go w paluchy i wyszlo to co wyszlo.

...starając się reagować na głupoty i dokonywać koniecznych sprostowań.

Popros Moda i usuniecie Twoich postow a reakcja bedzie w 100% spelniona.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.