Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez, monobloki Denon POA 6600 robily robote jesli chodzi o moc.

Kolego >Bumpalump. Pragnąłem założyć ten wątek, żeby zgłębić zagadnienie odnośnie wielkości wooferów, i ich wpływu na bas. Próbując przekonać kolegów, że większy głośnik to lepszy bas, uzasadniałeś to na podstawie częstotliwości rezonansowej. Jeden z Twoich komentarzy: "Bass reflex zazwyczaj dmuha tuz ponziej czestotliwosci rezonansowej glosnika, ktora dla 6 calowych glosnikow jest oczywiscie wyzsza niz dla glosnikow wiekszych, caly czas probuje to przekazac.

Duzy glosnik jest wspomagany naprawde w najnizszych rejonach czestotliwosci, w przypadku malych glosnikow duzo wczesniej zaczyna grac rura, nie musze chyba wspominac, ze ponizej czestotliwosci FS glosnik zachowuje sie jak zawieszony w wolnej przestrzeni, nie dziala na niego zadna poduszka powietrzna, dlatego lawinowo konczy sie jego wytrzymalosc mocowa, koniec koncow wszystko sie sprowadza do jednego :)"

Kilka razy Cię zacytowałem, dopisując swoje przemyślenia. W programach popularno-naukowych lubię kiedy naukowcy przedstawiają swoje teorie na podstawie zjawisk każdemu znanych z codziennego życia, więc i łatwiejszych do zrozumienia, bo nie każdy jest inżynierem, i ciąg liczb i wzorów na tablicy nic nam nie powie. Nic nie odpisałeś na moje posty, w których Cię zacytowałem. Więc albo uważasz mnie za tępaka, któremu nie warto nic tłumaczyć, albo nie potrafisz obrazowo tego wytłumaczyć. To forum to nie jakaś konferencja naukowa. Ja z wielką biedą skończyłem tylko podstawówkę, więc tajemnicze literki FS znaczą dla mnie tyle co np. Fajowa Skakanka. Jeśli chcesz wytłumaczyć nam swoją teorię, co do słuszności której nie mam wątpliwości, to wytłumacz jak krowie na rowie o co chodzi z tym FS, żeby dało to do myślenia, i przekonało nas, dlaczego większy głośnik to lepszy głośnik dla przetwarzania niskich częstotliwości.

Coś na wzór: "Fs – jest to częstotliwość rezonansowa głośnika w wolnej przestrzeni, czyli niezabudowanego. Mówiąc najprościej, jest to punkt, w którym masa poruszających się elementów ruchomych głośnika równoważy sztywność elementów zawieszenia.

Jeśli widzieliście kiedyś linkę, która zaczyna w niekontrolowany sposób drżeć i brzęczeć na wietrze, to byliście świadkami pojawienia się efektu osiągnięcia przez nią częstotliwości rezonansu. Ważne jest, by znać tę właściwość głośnika, gdyż pozwoli to uniknąć „dzwonienia” obudowy.

Parametry, które mają największy wpływ na częstotliwość rezonansu głośnika, to masa elementów ruchomych, a także sztywność elementów zawieszenia. Generalnie przyjmuje się, że niższa wartość Fs wskazuje woofer o lepszym przetwarzaniu niskich częstotliwości niż taki, dla którego Fs jest wyższa. Jednak nie należy tej reguły stosować bezkrytycznie, albowiem na ostateczną efektywność głośnika mają wpływ także inne parametry." Tylko może zamiast linijki podaj inny przykład.

Kolego sylwon38. Kolega nie przejmuje się. Porządny głośnik 6,5 cala może wprawić w zakłopotanie niejednego amatora kiepskich a dużych rozmiarów. Może nie absolutnym ciśnieniem akustycznym, ale innymi istotnymi cechami. Szczególnie w stosunkowo małym metrażu pomieszczenia, taki głośnik może się czuć jak ryba w wodzie.

Kolego sylwon38. Kolega nie przejmuje się. Porządny głośnik 6,5 cala może wprawić w zakłopotanie niejednego amatora kiepskich a dużych rozmiarów. Może nie absolutnym ciśnieniem akustycznym, ale innymi istotnymi cechami. Szczególnie w stosunkowo małym metrażu pomieszczenia, taki głośnik może się czuć jak ryba w wodzie.

Nie przejmuję się na tyle, żeby nie słuchać muzyki, z powodu głośników 6,5 cala. Napisałem, że już się z tym pogodziłem, mimo mojej obsesji na punkcie chęci posiadania kolumn z większymi głośnikami, i zacząłem doceniać potencjał 2X6,5", bo jak materiał dobry, i nie słucham rapu, czy techno z umcy umcy to i 6" wystarczy. Zwróciłem tyko uwagę na udział w dyskusji kolegi >Bumpalump, bo jeśli ma coś przekonującego do napisania to niech to opisze dokładniej. W końcu chyba się na tym zna skoro jest jakimś serwisantem. O jakichś tam FSach, to sobie mogę sto stron wyguglować, tylko co mi po tym, jeśli jestem tylko słuchaczem muzyki nie inżynierem.
Gość

(Konto usunięte)

jeżeli bas wielobarwny to powyżej 60hz.... Ten poniżej to bardziej drganie i slamming chest...

tam jest szaro i nudno, a sluchahajac kontentu tylko poniżej 60 Hz spowoduje ze faktycznie mozna zwymiotować....

Dokładnie tak...

Jeszcze jedno chciałem dodać do swojego poprzedniego posta. Kolega Zwykły Drut dobrze prawi:

Porządny głośnik 6,5 cala może wprawić w zakłopotanie niejednego amatora kiepskich a dużych rozmiarów.

Praktycznie nacodzień spotykam się z takim zjawiskiem. Zależy to w ogromnej części od jakości głośnika, nie zawsze większy znaczy lepszy. Nie raz spotkałem basy 15 calowe które na łopatki pod względem skuteczności i zejścia rozwalają te 18 calowe. Podobnie w estradowych paczkach takie Electro Voice na 12 calowym głośniku biją na głowę większość podstawowych modeli jbl, dap audio czy innych na głośniku 15 cali.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Czasem słyszane nawet i z 200 m niskie składowe też powodują nudności;

mają się też nijak do prawdziwego np. pedału organowego, który ma

wybrzmienie, ale nade wszystko określoną WYSOKOŚĆ dźwieku.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeszcze jedno chciałem dodać do swojego poprzedniego posta. Kolega Zwykły Drut dobrze prawi:

Praktycznie nacodzień spotykam się z takim zjawiskiem. Zależy to w ogromnej części od jakości głośnika, nie zawsze większy znaczy lepszy. Nie raz spotkałem basy 15 calowe które na łopatki pod względem skuteczności i zejścia rozwalają te 18 calowe. Podobnie w estradowych paczkach takie Electro Voice na 12 calowym głośniku biją na głowę większość podstawowych modeli jbl, dap audio czy innych na głośniku 15 cali.

E nooo przecież wiadomo że z wielkością musi iść jakość oraz umiejętne wykorzystanie potencjału sprzętu.

Łokmen Saba

E nooo przecież wiadomo że z wielkością musi iść jakość oraz umiejętne wykorzystanie potencjału sprzętu.

Oczywiście, ale spotkałem się też wile razy w różnych klubach przy projektowaniu, że wygrywały po prezentacji różnych firm swojego nagłośnienia w tej samej klasie sprzętu paczki mniejsze, grały po prostu zdecydowanie lepiej w konkretnych pomieszczeniach. Wydaje mi się, że główną rolę odgrywa tu pomieszczenie i możliwości jakie fala basu może w nim dać. No i oczywiście upodobania słuchacza, jakiej jakości basu oczekuje.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście, ale spotkałem się też wile razy w różnych klubach przy projektowaniu, że wygrywały po prezentacji różnych firm swojego nagłośnienia w tej samej klasie sprzętu paczki mniejsze, grały po prostu zdecydowanie lepiej w konkretnych pomieszczeniach. Wydaje mi się, że główną rolę odgrywa tu pomieszczenie i możliwości jakie fala basu może w nim dać. No i oczywiście upodobania słuchacza, jakiej jakości basu oczekuje.

Sedno...

Szymek...który to 7 kawałek z Twojej listy testowej?

Posłuchajcie tego.

Bez kolumn i reszty toru z dobrym basem (zejściem) nie słychać 20% tego co jest nagrane na tej płycie. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto też mieć niezły tor słuchawkowy, jest dobrym wyznacznikiem tego co tracimy m.in. z basem przez kolumny, czy też złą akustykę pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

"To co teraz, ha?"

Szymek...który to 7 kawałek z Twojej listy testowej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

est na Tidal.

Warto też mieć niezły tor słuchawkowy, jest dobrym wyznacznikiem tego co tracimy m.in. z basem przez kolumny, czy też złą akustykę pomieszczenia.

Właśnie o to chodzi. Żeby wiedzieć czym jest dobry bas trzeba mieć jakiś punkt odniesienia a słuchawki jako toki wzorzec sprawdzają się bardzo dobrze. Po pierwsze nie ma ograniczeń sprzętowych a dwa co nie mniej istotne akustyka nie ma znaczenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Ty o jakimś 7 pisałeś...

Pisałem o 7 kawałku bo tam jest trochę efektów, które bez niskiego zejścia ZG będą słabiej słyszalne.

Laptevinmeri / Laptev Sea jest inaczej zrealizowany tam więcej dzieje się w wyższym basie a subsoniczne to tylko dodatek, który może umknąć.

Gość

(Konto usunięte)

Dobra...biorę się za 7, całej słuchałem ale bez wnikania bo nie moje klimaty...

Nie wiem, ja tylko jeden link do Youtuba dalem.

Sprawa wyjaśniona...

Ja słyszę najniżej jak mogę od mniej więcej 1m48s...jak dla mnie wystarczy parę minut takiej muzy...bo mnie głowa zaczyna boleć...na 0800, na 0900 to już bardzo mocno...fajne wrażenie ale jak dla mnie dla twardzieli co lubią bachor...

Jeżeli są jeszcze niższe wartości, których ja na tej płycie nie słyszę to wymiękam...dla mnie już nadto dołu...

Przypominam to niee buczenie...u mnie to fajna nadchodząca z kotłowni fala dźwiękowa o bardzo niskiej częstotliwości :-)

Chodzę na Live i jak w tą stronę dążą dźwiękowcy to dla mnie porażka...

Ja słyszę najniżej jak mogę od mniej więcej 1m48s...jak dla mnie wystarczy parę minut takiej muzy...bo mnie głowa zaczyna boleć...

A jak słyszysz ok. 2 sekundowe efekty od mnij więcej 2 min. nagrania?
Gość

(Konto usunięte)

Jak ma się ich głośność do reszty dźwięku?

U mnie są wysokie głośne dźwięki z fajną dynamiką a te niskie "nadchodzą" z za kolumn w moją stronę...taka przechodząca fala akustyczna...

Inaczej nie umiem tego zjawiska opisać...

Jeżeli jest coś jeszcze niżej to już za dużo dla mojej głowy...

I pytanie...co w tym niskim jest przyjemnego...podziwiam za swojego rodzaju sadomasochizm :-)

Jeśli chcesz wytłumaczyć nam swoją teorię, co do słuszności której nie mam wątpliwości, to wytłumacz jak krowie na rowie o co chodzi z tym FS, żeby dało to do myślenia, i przekonało nas, dlaczego większy głośnik to lepszy głośnik dla przetwarzania niskich częstotliwości.

Sam sobie wlasnie odpowiedziales nizej kolego :)

Porządny głośnik 6,5 cala może wprawić w zakłopotanie niejednego amatora kiepskich a dużych rozmiarów.

Wielbiciele duzych glosnikow raczej nie sluchaja na altusach :)

Niskie dzwieki pojawiaja sie tu praktycznie od 0;59, w 2:00 sa ciutke nizsze.

od 2:30 pojawiaja sie dluzsze i jeszcze nizsze partie

I pytanie...co w tym niskim jest przyjemnego...podziwiam za swojego rodzaju sadomasochizm :-)

To samo co w szybkiej jezdzie samochodem, jak tego nie doswiadczysz to nie zrozumiesz :) podobnie z basem

@ziko369 odpal sopbie drugi kawalek, 8:00 a pozniej 9:30, pozniej 47min slyszysz tam cokolwiek? ;p

Gość

(Konto usunięte)

Oj...nie możesz przeżyć, że jednak da się usłyszeć dużo...mówię tu o niskich tonach...nie o wzbudzeniach...

Jak pójdę posłuchać do przedpokoju to dopiero jest "subsoniczny bas" ... futryny dzwoni ;-)

Szanuję wybór innych i nie będę pisał jak dla mnie brzmią duże głośniki...taj jak piszą Ci co takowe lubią...

Po co komu takie basy, głowa od tego boli.

A takie wysokie, po co? Jakby ktoś igły w mózg wbijał.

Po co taka duża przestrzeń, tylko kręci się w głowie!

Po co taka dynamika, przez te skoki dynamiczne mnie mdli...

Itd, itd.... ;)

Recepta na to jak sobie radzić z tym czego się nie ma. :)

ziko369 to bez złośliwości do Ciebie.

Tak mi się tylko pomyślało i rozbawiło.... ;)

"To co teraz, ha?"

Oj...nie możesz przeżyć, że jednak da się usłyszeć dużo...mówię tu o niskich tonach...nie o wzbudzeniach...

Ale Ty chyba dalej nie rozumiesz ze slyszysz te czestotliwosci duzo ciszej niz np ja

Fajnie by bylo gdybys jeszcze napisal jakie masz kolumny, szybko Ci wtedy znajde co one potrafia na basie :)

Gość

(Konto usunięte)

Ale Ty chyba dalej nie rozumiesz ze slyszysz te czestotliwosci duzo ciszej niz np ja

Fajnie by bylo gdybys jeszcze napisal jakie masz kolumny, szybko Ci wtedy znajde co one potrafia na basie :)

DIY na no name z Chin...

A ty dalej nie rozumiesz, że słychać je tak głośno jak ja lubię a przede wszystkim "znoszę"...Nie wszyscy potrzebują tak sejsmicznych doznań. Nie zajmuję się handlem audio więc nie mam żadnego interesu w tym co piszę...gdyby były jakieś wątpliwości ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.