Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w dobraniu wzmacniacza

jantos

Rekomendowane odpowiedzi

cześć. Na forum jestem nowy. Potrzebuję rad w zakresie wyboru wzmacniacza stereo. W tej chwili to co mam to Amplituner do kina Yamaha RX-v 350, cd - technics SL-PS 670A, i kolumny podstawkowe TANNOY M2. Wszystko u mnie od nowości. Słucham muzyki różnej i właściwie tylko z CD. (Queen, Bruce, Clapton, Kult, OSTR...). Pokój w którym słucham muzyki to salon 24m2.

Nie jestem audiofilem, nie mam wielkich wymagań, i dużego budżetu. Chcę wydać max 1000 zł. Na początku myślałem tylko o nowym sprzęcie ale za tą kwotę chyba nie dam rady druga jedyna opcja to zakup od kogoś z domu najlepiej 1 właściciela i koniecznie w promieniu max 100 km ode mnie tak abym mógł pojechać i odebrać osobiście.

Ostatnio znalazłem i poczytałem min na tym forum o pl/chrl wzmacniaczu KRUGER&MATZ i truchę mnie kusi mimo że to nieznana marka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzwoniłem do gościa z tego ogłoszenia i zapytałem dlaczego sprzedaje. odpowiedział że chciał poprawić sobie jakość kupując droższy markowy sprzęt ale jego zdaniem nie ma różnicy. Kupił nową yamahe a-s 701 i ma jakieś głośniki jakieś nowe ALTUS-y ale nie znam modelu.

Sam znam yamahę a-s501 i w zestawie z gośnikami jamo 606 gra jak dla mnie bardzo ładnie - co tymbardziej dało mi do myślenia....

Sprzedający sam zaproponował abym przyjechał posłuchać wzmacniacza ze swoimi głośnikami ale to trochę daleko (200 km)....

pomożecie?

z góry dziękuję

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/131534-pomoc-w-dobraniu-wzmacniacza/

Pioneer A-30 - nowy, wypożycz, posłuchaj i daj się zaskoczyć :-)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Cześć.

Piszesz ze chcesz wydać 1000zł na używany wzmacniacz plus koszty dojazdu, to proponuję Ci zastanowić się i bez ruszania z domu proponuje Ci NAD 316 zapłacisz teraz za niego ok. 1350zł sprawdź w salonach Top Hifi.

Sprawdź link:

Ukryta Zawartość

Masz nowe urządzenie z gwarancją.. to do mnie przemawaia.

pozdro

Ukryta Zawartość

dziękuję za szybkie odpowiedzi.

gdzie szukać tego audiolab ??- kompletnie nie znam, nie słyszałem.

niestety 1000 zł to jest max którego nie chcę przekraczać ( tak wiec 1350zł odpada- chociaż pewnie wybór miałbym spory).

poczytam tez o tym pioneer o którym wspominacie. szukając dzisiaj znalazłem też yamaha a-s201...

w raozie coś jestem z okolic Gniezna /Poznannia

czyli audiolab 8000a odpada bo... nie ma ofert sprzedaży wcale (są 2 inne w cenie około 1500 zł)

pioneer a30 odpada bo jest za drogi

denon 1060 - są 3 oferty które są w zasięgu cenowym ale po 1 sprzedają jakieś komisy po 2 są za daleko żeby po nie jechać. poza tym jak ktoś długo sprzedaje i nie może sprzedać to to też nie wzbudza mojego zaufania.

i marantz pm8000 też brak ofert sprzedaży

zostaje w zasięgu cenowym

denon pma 520 ae

yamaha as 201

pioneer a10

cambridge audio am5 topaz

onkyo a 9030

i ten który kusi mnie parametrami i testem w hifichoice.pl - Kruger & matz

dzięki..

znalazłem na szybko blisko mnie alpha7 za 630zł

masz jakies doświadczenia z tym sprzętem?

... wygląda tylko tak... plastikowo hehehe

ale to mi nie przeszkadza, bardziej zależy mi żeby "grał"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są jeszcze dwa Soniaki, ale bez pilotów, za to też w Wielkopolsce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

bardzo dziękuję za konkret!!!

pewnie coś wybiorę... wizualnie ładny jest ten marantz.

Kiedyś słuchałem denona ale 720ae - nie wiem czym się różnią oba. ten 720ae grał ładnie z jakimiś głośnikami DALI ale nie pamiętam jaki model.

dzięki..

znalazłem na szybko blisko mnie alpha7 za 630zł

masz jakies doświadczenia z tym sprzętem?

... wygląda tylko tak... plastikowo hehehe

ale to mi nie przeszkadza, bardziej zależy mi żeby "grał"

Tę Arcamy nie wyglądają pieknie ale to starsza dobrzegrajaca brytyjska szkola grają ciepłym muzykalnym i dobrze dociazonym dźwiękiem . Denon z seri Pma jak nys trafił taką 720 lub 760 to były świetne wzmacniacze. Nowsza wersja pan gra świetnie od modelu 1500 ale to inne pieniądze . Dobry również marantz pl 66se ki. Dla wytrawnegi sluchacza jazz klasyka blus polecam linn intek. Muzykalne sia również Creek od modelu42 w wzwyż

Jak chcesz dobrego stereo i chcesz się zmieścić w 1000 zł to odpuść sobie wszystkie nowe wzmacniacze. Lepiej kupić starszą używkę i cieszyć się dźwiękiem. Też kiedyś koniecznie chciałem nowy sprzęt i niestety wszystko co kupowałem mając ograniczony budżet nie zadowalało mnie dźwiękowo. Co z tego że miałem nowy sprzęt jak nie było radości ze słuchanej muzyki.

problem polega na tym że trudno jest kupić używany sprzet od kogoś kto jest użytkownikiem jakiś czas. jest dużo ofert ludzi którzy handlują rtv i wtedy już mi się to nie podoba. nie wiem po prostu czy wcześniej nie lezal taki wzmacniacz w zimnym garażu czy cos podobnego....

żeby była jasność nie boję się używek ale mam pewne wymagania co do nich.

z drugiej strony teraz używam amlitunera do 5+1 i muzyki słuchać mogę wiec pewnie nowy tani i tak będzie lepszy...

zostaje w zasięgu cenowym

denon pma 520 ae

yamaha as 201

pioneer a10

cambridge audio am5 topaz

onkyo a 9030

i ten który kusi mnie parametrami i testem w hifichoice.pl - Kruger & matz

Żaden z tych.

Denona 700 i 720 absolutnie nie podpinaj do tych kolumn.

Napisz do nas o cenę A30 od Pioneera i ciesz siędobrą jakością przy nowym produkcie.

Pozdrawiam

napisałem :) czekam na ofertę i jestem bardzo ciekawy...

Dobrze Ci kolega S4Home radzi. Nowy to nowy, masz gwarancję i spokój na długie granie. Sprzęt w przypadku tego "Pionka" w tej cenie jest jak najbardziej godny polecenia. Gra w swoim zakresie cenowym bardzo "OK". Jest szybki i dynamiczny, oczywiście dla "wyjadaczy" stereo będzie zbyt cyfrowy i grał mocno skrajami niskich + wysokich. Ale to lepsze, niż używane "angielskie bułki", które zamiast wnieść odrobiny życia w muzykę potrafią nas swoją monotonią poprawności i swoim "plumkaniem" zanudzić.

Bierz nowy sprzęt A30 i ciesz się muzyką, jeśli nie chcesz wydawać majątku i sprzedawać nerki ;) to nie ma co wymyślać świata na nowo.

I by było jasne, nie odbierz tego jako "naganiania" klienta pod "Forumowego sprzedawcę" oznaczonego "branża"!

Nie posiadam A30 ale go słyszałem spiętego u 2 osób z droższymi kolumnami niż sam wzmacniacz (KEFy i Heco). Były też zestawione wraz z tej samej serii streamerem. I całość po prostu dawała ogromny "fun" ze słuchania muzyki (jeden z moich kumpli słucha TYLKO down tempo i Depp House) grało to po prostu tak, by muzyka był interesująca i wciągająca.

Ale decyzja musi być przez Ciebie podjęta i pod swój gust muzyczny oraz słuch.

Udanego szukania!

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Podepnę się trochę do tematu w zakresie pomocy w wyborze wzmacniacza. Moje kolumny to monitorki Visaton Alto 1. Źródła to Denon CD 1460, SACD i MiniDisk też Denona. Muzyki słucham różnej. Głównie Depeche Mode, Metallica i trochę rocka i muzyka elektroniczna też się zdarza. Myślałem o Denonie PMA 720AE ale im więcej o nim czytam tym więcej się zastanawiam... Może jakaś pomoc o koleżanek/kolegów w wyborze?

Posiadam Rotel RA931 i Tannoy M3. Chcę coś innego do Tannoy. Gra to fajnie, ale nie mogę odłączyć głośników i używać słuchawek.

Coś godnego polecacie w cenie do 1200zł?

Używany marantz pm8000

Nowy Denon pma 720, lub także Pioneer a30. Denon bardziej misiowaty, Pioneer detaliczny

Podepnę się trochę do tematu w zakresie pomocy w wyborze wzmacniacza. Moje kolumny to monitorki Visaton Alto 1. Źródła to Denon CD 1460, SACD i MiniDisk też Denona. Muzyki słucham różnej. Głównie Depeche Mode, Metallica i trochę rocka i muzyka elektroniczna też się zdarza. Myślałem o Denonie PMA 720AE ale im więcej o nim czytam tym więcej się zastanawiam... Może jakaś pomoc o koleżanek/kolegów w wyborze?

Denon jest miękki, nieco rozlany na dole pasma, ale ma tez nie mało basu. Nie znam kokumn. Jeśli są twarde, dokładne to będzie to dobry wybór. Możesz wypożyczyć u nas tego denona i po prostu go sprawdzić u siebie.

Zapraszamy

Sorry, ale wolę kupić używkę.

Parę lat temu naciąłem się w Rms i wtedy zdałem sobie sprawę, że klient liczy do momentu zrobienia zakupów. A później mają cię głęboko w d.....

Szkoda, bo również wolałem nowe, ale tyle co się nasłuchałem od żony na temat kasy wyrzuconej w błoto dało mi do myślenia. Od tamtego czasu wydałem sporo na zabawki, ale ten sklep omijam ją i moi znajomi. Może macie dobre podejście do klienta, ale w razie problemów z serwisem nie wiele można zdziałać. Chociaż ja dla swoich klientów staję na głowie, aby załatwić sprawę pozytywnie, choćbym miał dołożyć, ale wtedy wiem że do mnie wrócą.

Tak więc używki szukam.

Sorry, ale wolę kupić używkę.

Parę lat temu naciąłem się w Rms i wtedy zdałem sobie sprawę, że klient liczy do momentu zrobienia zakupów. A później mają cię głęboko w d.....

Szkoda, bo również wolałem nowe, ale tyle co się nasłuchałem od żony na temat kasy wyrzuconej w błoto dało mi do myślenia. Od tamtego czasu wydałem sporo na zabawki, ale ten sklep omijam ją i moi znajomi. Może macie dobre podejście do klienta, ale w razie problemów z serwisem nie wiele można zdziałać. Chociaż ja dla swoich klientów staję na głowie, aby załatwić sprawę pozytywnie, choćbym miał dołożyć, ale wtedy wiem że do mnie wrócą.

Tak więc używki szukam.

Rozumiem. Nie wiem o co chodziło. Ale u nas klient ma pełne wsparcie po sprzedaży długo po dokonaniu transakcji, co można zresztą poczytać o opiniach tu i na innych forach.

Ale rozumiem.

Zatem śmiało poluj na 4 cyfrowe marantze od seri 8000.

Raczej nie te dwu cyfrowe np. Pm 80.

Bierz nowy. Każdy na tym zyska tylko nie ty :)

Tannoye grają po ciemniej stronie trochę misiowato. Czyli wmak raczej szybki. Za 1 tys z tego co ja słyszałem to nad 352. Dobra góra, średnica Poprostu dobra i dobry bas. Ożywi tannoye. Tylko teraz kwestia źródła bo nikt o to nie pyta. Z byle czym dobrze nie będzie.

Nowy Ok. Nie mam nic przeciwko ale to wtedy kiedy już sobie ułożysz brzmienie i będziesz pewny co z czym. W przeciwnym wypadku nie masz pewności czy za pół roku nie zechcesz zmienić i wtedy popłyniesz. Takie życie. Chętnie bym kupił nowe klocki ale pod warunkiem ze mi pożycza do domu na kilka bo tak celujesz w ciemnio. Takie pieprzenie polecam to czy owo nie znaczy ze w twoim pomieszczeniu zagra i trafi w twój gust

Ja się naczytałem o eposach. Epos ? Zawsze. Gowno. Bez niby prądu i dobrego towarzystwa nie podchodź. I tak kupuj i zmieniaj i trać. Może się spasuje. Tyle na temat

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.