Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofery i wszystko na ich temat

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, długi89 napisał:

A kto tu mówi ze dobiera na pale? Znawca się znalazł. Ha ha jestem wstanie postawić 1000€ że zjedzą takiego svs 2000 na śniadanie ( SBA vs 1 SVS PB2000 ) względem zejścia, rozłożystość basu, uderzenia itp… 

Sluchaleś kiedyś tego JBLa?bo ja tak. To jest podstawowy sub(nawet niewiem czy bym go subem nazwał) z oferty jbl. Zobacz na jego parametry, gdzie ty chcesz żeby on zejscie miał.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Gmow1977 napisał:

teraz nie wiem te 50l czy wedł.producenta 28l ? 

Ujme to tak, masz już dwie skrzynki na 28l wykonaj dwie na 50l i podłącz podczas odsłuchu sam ocenisz na których lepiej zejdą z basem. 

1 minutę temu, Lukaszmut napisał:

Sluchaleś kiedyś tego JBLa?bo ja tak. To jest podstawowy sub(nawet niewiem czy bym go subem nazwał) z oferty jbl. Zobacz na jego parametry, gdzie ty chcesz żeby on zejscie miał.

4 x JBL w systemie SBA zje tego SVS-a… ty go słuchałeś w Tico jak ktoś to tutaj wspomniał wcześniej…

Sluchalem i w samochodach ale nie w tico w ktorym nigdy niesiedzialem. W domówce też i wiem jak gra. 

Ładować takie suby w tej ilości po to żeby w finale zejście było w granicach 35-40hz? Widzisz jakis sens?

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Lukaszmut napisał:

Ładować takie suby w tej ilości po to żeby w finale zejście było w granicach 35-40hz? Widzisz jakis sens?

A czy ty wiesz co to jest SBA lub DBA? Najpierw się dokształć a później dyskutuj! 

Martinku, teoretyku youtubowy.

Kolega dobrze mówi.
Nie ważne jaki system sobie pozbijasz z desek, to parametrów głośnika, nie zmienisz.

Gość

(Konto usunięte)
42 minuty temu, RAF77 napisał:

Martinku, teoretyku youtubowy.

Kolega dobrze mówi.
Nie ważne jaki system sobie pozbijasz z desek, to parametrów głośnika, nie zmienisz.

Ty to ode mnie „🖕🖕🖕

Wiem co to jest i po co się stosuje

No to jak wiesz po co się stosuje to równie i dobrze wiesz że to zagra dużo lepiej niż jeden SVS i dalej mogę się z Tobą założyć ze te 4 JBL-e zagrają lepiej w danym pomieszczeniu niż taki SVS-ik

16 godzin temu, Ultro napisał:

Cześć,

Pytanie odnośnie Subwoofera KLIPSCH R-115SW

1) Czy faktycznie poprawili elektronikę ( podobno sypały się po dwóch latach )

2) Czy obecna cena ok 2800 jest ok ?

3) Czy kończą ich produkcję ?

Dzięki za ewentualną odpowiedź

Klipsch nic nie poprawiał tylko wprowadził nowy model SPL 150. 2800 za R115SW nie jest ok, to  kilkuletni leżak magazynowy. Za tyle chodziły nowe PB 2000 na wyprzedaży, po rabatach za niewiele drożej kupisz SPL 150 lub PB 2000 Pro z namiastką DSP i pilotem w smartfonie. 

10 godzin temu, długi89 napisał:

Tu w samoróbkach Ci nikt nie pomoże. Są tu osoby które wola wydać więcej na gotowca niż na DIY dzięki któremu można lepiej. Lenistwo jak widać góruje i nic na to nie poradzisz🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

A kto tu mówi ze dobiera na pale? Znawca się znalazł. Ha ha jestem wstanie postawić 1000€ że zjedzą takiego svs 2000 na śniadanie ( SBA vs 1 SVS PB2000 ) względem zejścia, rozłożystość basu, uderzenia itp… 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taki JBL w obudowie bas reflex i jak mała lodówka jestem w stanie uwierzyć że zagra jak SVS PB2000, tak jak opisany (tylko ten głośnik chyba jest lepszy od tego JBL który masz). Ale na pewno nie zagrałby tak w obudowie zamkniętej wielkości paczki od butów, nawet w liczbie 4. To są wyliczenia dla car audio - dla suba dostosowanego do gry w skrzyni w bagażniku samochodu 🙂

Zagra równo w pomieszczeniu i z kopem, ale na kick basie, dużego zejścia i potęgi z tego nie wyciągniesz. Mam 12" JL audio w ok 30 litrach i wiem jak to gra, miałem też XXLS 400 w 50 litrach. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111
Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, don111 napisał:

Zagra równo w pomieszczeniu i z kopem, ale na kick basie, dużego zejścia i potęgi z tego nie wyciągniesz

Chociaż jeden napisze normalnie. 

No to jak wiesz po co się stosuje to równie i dobrze wiesz że to zagra dużo lepiej niż jeden SVS i dalej mogę się z Tobą założyć ze te 4 JBL-e zagrają lepiej w danym pomieszczeniu niż taki SVS-ik
Czterech na jednego?
To banda łysego

Godzinę temu, don111 napisał:

Ukryta Zawartość

Taki JBL w obudowie bas reflex i jak mała lodówka jestem w stanie uwierzyć że zagra jak SVS PB2000, tak jak opisany (tylko ten głośnik chyba jest lepszy od tego JBL który masz). Ale na pewno nie zagrałby tak w obudowie zamkniętej wielkości paczki od butów, nawet w liczbie 4. To są wyliczenia dla car audio - dla suba dostosowanego do gry w skrzyni w bagażniku samochodu 🙂

Zagra równo w pomieszczeniu i z kopem, ale na kick basie, dużego zejścia i potęgi z tego nie wyciągniesz. Mam 12" JL audio w ok 30 litrach i wiem jak to gra, miałem też XXLS 400 w 50 litrach. 

Właśnie dlatego chciałem się doradzić .Jak wielką obudowę zastosować?Na zachodnich forach bardzo sobie chwalą tego JBL CS 1214 ...nie mylić z innymi.Jest tam wiele pomiarów i porównań do takich jak Peerless XXLS 12 .No i umówmy sie Sub za 250€ do suba za 50 € i mu wiele nie odbiega w pomiarach, więc to razy 4 chyba dla domowego pokoju kinowego wystarczy?Pytanie czy te 28lz instrukcji czy  50 l zapewni te doznania z tej lodówki .Mam możliwość się was tu doradzić więc to robię .Chyba po to jest to forum ?Wytykanie i wymądrzanie chyba nie jest tu na miejscu .Mamy wspólne hobby więc pomagajmy i cieszmy sie z wyników .Może to kiedyś kogoś zainspiruje i wiedza jak i podpowiedzi  sie komuś za jakiś czas przydadzą.Ja jestem kompletnym laikiem ,wkrótce ruszam z moim projektem i chcę już być pewny w mich poczynaniach. Konkrety mile widziane gdybanie raczej sobie darujcie.Dziękuję i przepraszam jak ktoś się poczuje dotknięty.Na dole opis techniczny JBL 1214 z wykresami ....co by nie szukać w internetach 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Pytanie do Ciebie czy zadowoli Cie zejście subów do 40hz? Bo to na wykresie widać

Tego  nie wiem ,a jak wcześniej pisałem to na forach zagranicznych  twierdzą ,że przy skrzyni  50 l schodzi do 20hz sam nie wiem co mam zrobić.Sala do filmów ma cieszyć szybkim i punktowym basem   chyba zrobię tak jak długi radzi i zabuduję te 50l najwyżej sie narobię....

Mysle ze tu jest kilka nieporozumien

1. te zalecane 28l i 50l odnosza sie do roznych typow obudowy 28l to obudowa zamknieta, 50l to obudowa Bas Reflex

Zwiekszenie tych 28l na 50l zachowujac obudowe zamknieta jest troche bez sensu

2. podane pomiary / przebiegi charakterystyki to nie sa pomiary w pomieszczeniu.

Realny przebieg w pomieszczeniu bedzie zupelnie inny, gdyz dojdzie do tego tzw. Room Gain i mody pomieszczenia, ktore w zaleznosci od wielkosci/proporcji pomieszczenia podbija pewne czestotliwosci

Przy dlugosci pomieszczenia 4,6m mozesz sie z tym liczyc, ze pierwszy mod to 37Hz, ktore zostana dodatkowo podbite.

Ale…

Jesli jest mowa o uzyciu systemu DBA, to konieczne jest uzycie procesora DSP (przeciez musisz dopasowac opoznienie tylnych subwooferow do przednich).
Czyli jesli masz procesor DSP, to nie jest problemem skompensowanie spadku charakterystyki ponizej 35-40Hz poprzez uzycie odpowiednich EQ i osiagniecie nizszych czestotliwosci granicznych

To wszystko kwestja umiejetnego zestrojenia zestawu a nie nazekania na niewydolnosc tego przetwornika

3. jesli chodzi o wielkosc obudowy to tu nie trzeba nic „liczyc“. Producent/JBL juz „policzyl“ i podal optymalne pojemnosc dla obudow OZ, BR i Band Pass

3 minuty temu, xajas napisał:

Maysle ze tu jest kilka nieporozumien

1. te zalecane 28l i 50l odnosza sie do roznych typow obudowy 28l to obudowa zamknieta, 50l to obudowa Bas Reflex

Zwiekszenie tych 28l na 50l zachowujac obudowe zamknieta jest troche bez sensu

2. podane pomiary / przebiegi charakterystyki to nie sa pomiary w pomieszczeniu.

Realnay przebieg w pomieszczeniu bedzie zupelnie inny, gdyz dojdzie do tego tzw. Room Gain i mody pomieszczenia, ktore w zaleznosci od wielkosci/proporcji pomieszczenia podbija pewne czestotliwosci

Więc co radzisz? Zostać przy tych 28l ?SBA na czterech takich subach przy Crown XTi1002  zadziała poprawnie?

9 minut temu, xajas napisał:

50l to obudowa Bas Reflex

Ta obudowa ze specyfikacji to tak ,ale na forach kinowych (Austria /Niemcy )Entuzjaści  DiY 

Piszą ,że te 50l w obudowie zamkniętej sprawuje się super...Te suby które kupiłem od gościa  z Ebay, miał je właśnie w takich obudowach mówił że to u niego a DBA super funkcjonowało...Sam nie wiem 😟

Ja bym zostal przy obudowie zamknietej ale skorygowanej przez DSP.

Czy te wzmacniacze Crown maja DSP (z mozliwoscia uzycia delay i EQ)?

4 minuty temu, xajas napisał:

Ja bym zostal przy obudowie zamknietej ale skorygowanej przez DSP.

Czy te wzmacniacze Crown maja DSP (z mozliwoscia uzycia delay i EQ)?

No ja też ...tym bardziej że już 2 takie zbudowałem ...28l 

Crown jak najbardziej ma wszystko :

Opis produktu - Crown XLS 1002

Dwukanałowy, klasa D, moc: 2x550W/2Ohm, 2x350W/4Ohm, 2x215W/8Ohm, 700W/8Ohm/mono, 1100W/4Ohm/mono, procesor DSP, większy wyświetlacz LCD do zmiany ustawień, mocowanie do racka, wysokość 2U, technologia Drive Core. Nowy wzmacniacz firmy Crown Audio, Seria XLS DriveCore 2 kontynuuje koncepcję zapoczątkowaną we wcześniejszych modelach przy jednoczesnym wprowadzeniu wielu nowych rozwiązań. Oferta nowych wzmacniaczy jest złożona z czterech modeli: XLS 2502, XLS 2002, XLS 1502 oraz XLS 1002 o mocy od 350 do 775 W na kanał (przy 4 Ohm) oraz moc 1100–2400 W w trybie zmostkowanym. Wszystkie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popatrzylem do opisu/instrukcji

Maja EQ i Delay

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, xajas napisał:

Popatrzylem do opisu/instrukcji

Maja EQ i Delay

Ukryta Zawartość

No to chyba nie głupi zestaw  pod SBA?😀

Ukryta Zawartość

Ma nawet Shelf Filter, ktory skompensuje ci spadek najnizszych czestotliwosci

Szkoda ze nie robia ich w wersji wielokanalowej, tylko jako stereo.

Teraz, xajas napisał:

Szkoda ze nie robia ich w wersji wielokanalowej, tylko jako stereo.

Wyższe modele pewnie tak...ale to inna klasa cenowa.Dla mnie potrzebuję do sterowania SBA chyba wystarczy....?

Te JBLe to przetworniki 4Ohm, czyli jesli masz z przodu 2 i z tylu dwa, to jesli je podlaczysz w szereg to masz przod 8Ohm i tyl 8Ohm (Crown ma 2x275W)? Powinno starczyc.

A jesli nie, to mozesz probowac polaczyc rownolegle,. Wtedy masz przod 2Ohm i tyl 2Ohm (Crown ma 2x700W)

Ja bym zaczal od szeregu
Btw.

Jesli cie na to stac (te przetworniki nie sa drogie, a skrzynki to groszowa sprawa), to bym wzial 4 na przod i 4 na tyl, bo to jest perfekcyjny/optymalny setup na DBA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2959.thumb.jpg.20cbdaea1b83646ab766148e55e51981.jpgIMG_6283.thumb.jpg.d85a26cd8826f0b3b879f2dc62e060c3.jpgIMG_2960.thumb.jpg.27e2e77bcbb9dd1af073467ea0be329c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, xajas napisał:

Te JBLe to przetworniki 4Ohm, czyli jesli masz z przodu 2 i z tylu dwa, to jesli je podlaczysz w szereg to masz przod 8Ohm i tyl 8Ohm (Crown ma 2x275W)? Powinno starczyc.

A jesli nie, to mozesz probowac polaczyc rownolegle,. Wtedy masz przod 2Ohm i tyl 2Ohm (Crown ma 2x700W)

Ja bym zaczal od szeregu

Tak tylko ja chcę zbudować SBA czyli 4x na jednej ścianie  tylnej a przód 50cm absorpcja z wełny kamiennej...Sterowane jak wyżej połączonie mieszane .Tabelka od Crown 'a Zda to egzamin?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Skrzynki jak najbardziej plaskie

Te ak tylko ja chcęzbudować SBA czyli 4x na jednej ścianie  tylnej a przód 50cm absorpcja a wełny kamiennej...Zda to egzamin?

Nie wierze. Mozesz zaczac od 4 i porownac 4x jedna strona versus 2x na kazdej stronie
3 minuty temu, xajas napisał:

Skrzynki jak najbardziej plaskie

Nie

Dlaczego ?

Ostatnio widzałem przebieg budowy ,na podstawie planu profesjonalnej firmy,która właśnie zastosowała 4 na tyle (nie JBL tylko B&W )a przód absorpcja 60cm Basotec pianka. 

Ukryta Zawartość

Screenshot_20211217-211154_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20211217-211622_Samsung Internet.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obojetne co inni instaluja.

Twoje pomieszczenie to 4,6m

Jak stracisz 0,6m na welne a z drugiej strony 0,3m na SBA, to zostanie ci de facto ok. 3,5m. To nie jest duzo.
A te 0,6m nie sa tak efektywne jak DBA

Ale SBA jest prostsze i prymitywniejsze. Nie musisz kombinowac z dobraniem optymalnych Dealays

10 minut temu, xajas napisał:

Obojetne co inni instaluja.

Twoje pomieszczenie to 4,6m

Jak stracisz 0,6m na welne a z drugiej strony 0,3m na SBA, to zostanie ci de facto ok. 3,5m. To nie jest duzo.
A te 0,6m nie sa tak efektywne jak DBA

Ale SBA jest prostsze i prymitywniejsze. Nie musisz kombinowac z dobraniem optymalnych Dealays

No tak ...Tylko ja mam 4szt. To tylko zostaje 2przód i 2 tył.Wystarczy to na fajne kino przy tym metrażu ?A ten Crown to dla mnie czarna magia...Mogę liczyć na pomoc przy ustawieniach z waszej/Twojej strony?

Edytowane przez Gmow1977

BTW.

Jesli juz 4 na jednej stronie, to wole je miec z PRZODU w poblizu przednich glownych glosnikow a nie z TYLU.

Przeciez zabudowa z TYLU spowoduje problemy fazowe/konflikt z przednimi glosnikami, wiec nie rozumiem co to byl za „plan profesjonalnej firmy“.

• Pokaż nowe odpowiedzi