Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-N602 + Indiana Line Nota 260

styxx

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy to dobry pomysł - zestaw jak w temacie, na około 20 metrach kwadratowych z budżetem ok. 3000pln.

Słucham Stinga, Paula Simona, Petera Gabriela, Melody Gardot, The Beatles i takie klimaty ;)

Kolumny małe - muszą stanąć na szafce pod TV blisko ściany, niestety taka sytuacja, przynajmniej na razie...

Z góry dziękuje za podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/131687-yamaha-r-n602-indiana-line-nota-260/

Dzień dobry.

Jak najbardziej polecam taka konfigurację. Zestaw sprawdzi się bardzo dobrze w 20m i Twoich gatunkach muzycznych. Ewentualnie jako alternatywa można jeszcze rozważyć Onkyo TX-8150 (http://q21.pl/onkyo-tx-8150.html). To trochę inne brzmienie - Yamaha oferuje bardziej dynamiczne, otwarte granie z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma. Onkyo jest łagodniejsze, trochę cieplejsze, dokładniejsze.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Poproszę jeszcze o porównanie (pomijając różnice cenowe) co z poniższych zagrałoby z tą Yamahą najlepiej:

- Indiana Line Nota 260X

- Elac Debut B6

- Indiana Line Tesi 260

- Dali Zensor 3

chodzi mi o dźwięk bez wyostrzeń i nazbyt jasnej góry, z obfitą średnicą i możliwie największa ilością basu (w 20 metrach kwadratowych;))

Muszę coś wybrać i zdecydować w nadchodzącym tygodniu.

Z góry dziękuję za rady (może i oferty???)

Debut nie slyszałem.

Bas z Indian jest dość szybki i nie wypełniony. Lepiej grają już na basie o połowe tańsze Pylon Perl monitor, ale mają bardziej szalone wysokie.

Zensor 3 ma z nich największy i najlepszy bas. Górę zresztą też.

Z Yamahą powinno być lepiej niż ok. Chociaż Onkyo moze lepiej sie zgra nie sluchalem zadnego Onkyo.

Albo połącz Zsnsory 3 z NAD 316 i będzie pan zadowolony.

Dlaczego Yamaha N602 słuchałes jej?

Zensor 3 świetna góra i dobry środek. Bas niestety mułowaty, ale w Twoich gatunkach się sprawdzi.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Dlaczego Yamaha N602 słuchałes jej?

Zensor 3 świetna góra i dobry środek. Bas niestety mułowaty, ale w Twoich gatunkach się sprawdzi.

Nie, nie miałem niestety okazji posłuchać tej Yamahay, ale jestem zdecydowany na amplituner sieciowy wszystkomający ;)

Alternatywą jest Onkyo lub Pioneer, ale muszę się przyznać (lamer ze mnie), że Yamaha wygrywa jak dla mnei wizualnie, Onkyo wygląda jak klocek sprzed 20 lat.

Co do kolumn, to pytanie o Zensory jest raczej teoretyczne, bo to już będzie mocno ponad mój budżet, ale gdybym usłyszał opinie, że to kooooolosalna różnica w stosunku do pozostałych moich typów, to mocno się zastanowię...

Podobnie ma się sprawa z ampli, jeśli Onkyo czy Pioneer ma dać znacznie lepszy dźwięk od Yamahy (wg moich kryteriów podanych wcześniej) to nie będę "umierał" za Yamahę ;)))

Akurat mi dźwięk tej Yamahy nie podszedł, wolne Onkyo. Chcąc wydać 3 tys warto posłuchać, przed dokonaniem wyboru.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Do Indiany jeszcze lepiej zagra Pioneer lub Onkyo. A jak możesz dołożyć parę groszy do Tesi 260 to błoga satysfakcja gwarantowana

http://sklep.rms.pl/indiana-line-tesi-260-n-tesi260n-kolumny-stereo-surround-czarne-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Napiszę dobitniej - proszę idź na jakiś odsłuch - podawanie modeli wzmacniacza i kolumn w oderwaniu od siebie mija się z celem - czy tak ciężko się wybrać do sklepu i sprawdzić samodzielnie. Przy okazji odebrać całość osobiście.

1. Gra cały zestaw - dodatkowe znaczenie ma także CD z jakiego będzie szedł sygnał na wzmacniacz - chyba że będzie szło cyfrowo.

2. Najlepiej posłuchać wszystkich zestawów jednego dnia.

3. Dali Zensor 3 to inne granie - lepsze.

4. Weź pod uwagę kolumny Wilsona 1 lub 3 - dla mnie lepiej grają od Tesi.

5. Posłuchaj sobie tych pylonów - klasa grania Indian a cena 500 mniejsza.

Napiszę dobitniej - proszę idź na jakiś odsłuch - podawanie modeli wzmacniacza i kolumn w oderwaniu od siebie mija się z celem - czy tak ciężko się wybrać do sklepu i sprawdzić samodzielnie. Przy okazji odebrać całość osobiście.

1. Gra cały zestaw - dodatkowe znaczenie ma także CD z jakiego będzie szedł sygnał na wzmacniacz - chyba że będzie szło cyfrowo.

2. Najlepiej posłuchać wszystkich zestawów jednego dnia.

3. Dali Zensor 3 to inne granie - lepsze.

5. Posłuchaj sobie tych pylonów - klasa grania Indian a cena 500 mniejsza.

Pylony muszę odrzucić z uwagi na wysokość - monitory nie mogą być wyższe nić 35 cm (takie warunki).

Chętnie bym tego wszystkiego osobiście posłuchał, ale do najbliższego miejsca gdzie mógłbym to zrobić mam ok. 50km, a i z czasem krucho... ;)

Chętnie bym tego wszystkiego osobiście posłuchał, ale do najbliższego miejsca gdzie mógłbym to zrobić mam ok. 50km, a i z czasem krucho... ;)

Ja mam tak samo - każdy teraz goni za czasem.

Zrobisz sobie wielką przysługę wybierając się na odsłuch... Ja bym tak zrobił nawet kosztem urlopu i starty 1-2 dni. Po kilku wpadkach nie wyobrażam sobie kupowania sprzętu bez odsłuchu.

Forum może służyć tylko i wyłącznie do zebrania informacji czego warto posłuchać.

Chyba że kupujesz sprzęt używany - wtedy jak się nie spodoba, na odsprzedaży stracisz 100 - 200. Na nowym sprzęcie może to być 50% ceny!

Nie słyszałem wcześniej o tych Wilsonach, większe 3 wyglądają ok, dość duży nisko średniotonowy głośnik.

Z czym ich słuchałeś?

Marantz PM6006 do nich pasuje - jak dla mnie.

Ale ten Marantz kompletnie nie pasuje do Zensora 3 - jak dla mnie (innym osobom z forum takie połączenie pasuje).

@styxx - musisz sam sobie wyrobić swoje zdanie - nie sugeruj się opiniami innych.

@styxx - musisz sam sobie wyrobić swoje zdanie - nie sugeruj się opiniami innych.

Chyba raczej spróbuję wypożyczyć, odsłuch owszem, ale najlepiej w moim salonie gdzie ma to grać docelowo

Wilson to nowa marka pod markety. Konstrukcyjnie taki gorszy Dali.

Nota i tesi grają zupełnie inaczej. Odmiennie i jeśli jedne ci spasuja to drugie nie.

Biorąc pod uwagę jakie muzyki słuchasz to tu polecał bym zdecydowanie elaci b6, to większe kokumny o dużym dźwięku. Na prawdę obszernym basie. Dali zensor 3 także się sprawdza z racji miłego dźwięku, ciepłego. Chodź bas mniejszy niż w elacach.

Podjedz do nas na odsluch i sam wybierz sprzęt dla siebie.

Pozostaje do twojej dyspozycji

Wilson to nowa marka pod markety. Konstrukcyjnie taki gorszy Dali.

Nota i tesi grają zupełnie inaczej. Odmiennie i jeśli jedne ci spasuja to drugie nie.

Dziękuję za jakiś konkret dot. Indian.

Czy mógłbyś trochę bliżej określić ich odmienność, różnice w brzmieniu między Nota a Tesi?

Tesi gra z większym basem i mocniejszą średnicą, więcej jest detali, więcej ciepła. Nota gra równiej, chłodniej. Wilson to jakaś bliżej nieznana marketowa marka.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja mając 3000 kupiłbym nowy wzmacniacz i uzywane kolumny. Marantz 6005 + uzywane kolumny.

Albo z nowych olał wszystkomający wzmacniacz i kupił zestaw nad 316 + zensor 3.

T

Co do samego ciepła to ja odbieram bardziej note za cieplejsze kolumny. Chodź może to wina wzmacniacza ?

Tesi nie watpkiwie gra lepiej na basie, bardziej detalicznie. Akurat porównując te dwie konstrukcje tesi jest pod każdym kątem lepsze.

Wybralem Elac B6, mam nadzieje ze bedzie ok ;)

Słuchałes te kolumny czy w ciemno?

Jaki piecyk dobraleś?

Daj mini recenzje jak już będziesz miał swój zestaw, bo wiele osób ginie po zakupie :-P

Drogi założycielu wątku, nie było więcej marek z audioklanu?

Drogi Kolego, właśnie sprawdziłem i wygląda na to, że słabo jesteś zorientowany jako "antybranża" bo Indiana Line to nie jest marka audioklanu ;)))

Niestety teraz już jest sprzedawana także w sieciach tophifi. Więc coś w tym jest. Ale fakt faktem dystrybutor jest inny.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Indiana z Yamaha nie gra. Ale z Onkyo już tak.

Która indiana z którym onkyo lub Yamaha, bo to ma znaczenie

Indiana z Yamaha nie gra.

A nieprawda!

U mnie Yamaha A-S701 i Indiana Line Diva 252 gra i to rewelacyjnie.

To wg mnie ciepło grające kolumienki plus do tego wzmacniacz o zaokrąglonych skrajach tworzą urzekającą parę.

Słuchałes te kolumny czy w ciemno?

Jaki piecyk dobraleś?

Daj mini recenzje jak już będziesz miał swój zestaw, bo wiele osób ginie po zakupie :-P

Elac B6 mają zagrać z Yamaha R-N602, wziąłem trochę "w ciemno", byłem zdecydowany na Yamahę i polecono mi właśnie to połączenie z kilku podanych typów (m. in. były też i Indiany Nota i Tesi), jako najlepsze dla moich preferencji.

Dziś zestaw ma być u mnie, mam nadzieję że będę zadowolony, dam sobie weekend na osłuchanie i potem coś skrobnę...

Słuchałes tej Yamahy? Ja słuchałem z jasnymi kolumnami i mi się nie podobało, przy średniej głośności wokale tak brzmiały, że bolały mnie uszy. Do tego ta metaliczna góra, powinieneś przed zakupem porównać z tx-8150, no ale może z Elacami będzie dobrze grało. Daj znać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.