Skocz do zawartości
IGNORED

Co po PiSie?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepszą służbę cywilną wg. powyższych wzorów ma Francja. I ekonomicznie dołują do tego stopnia, że dawno już przestali udawać, że współ-rządzą UE razem z Niemcami. Nawet nielegalni imigranci uciekają od nich do Anglii jak tylko mogą.

Jak rozumiem Kolega usiłuje zasugerować, że dzięki posiadaniu najlepszej służby cywilnej Francja dołuje. Czy są na ta korelację jakieś dowody oprócz ideologicznych przekonań?

Jestem Europejczykiem.

Znów przykład senatu w którym nie przecież żadnych progów. Ilu przez te 25 lat było niezależnych (przynajmniej formalnie) senatorów? Najwięcej bodaj 5 w jednej kadencji czyli 5%. I tyle.

Po co pchać się do czegoś pozbawionego władzy? Dla honoru domu i immunitetu?

W pełnie się zgadzam, ale w przypadku jowów też trzeba być jednym z kandydatów jakiejś partii na liście wyborczej. Nomimowanym czy popieranym przez partię. Myślisz, ze jakaś partia na listę wyborczą wpisze kogoś kto nie będzie, nazwijmy to posłuszny i spolegliwy wobec tych którzy go wysuwają?

W przypadku JOW-ów można wyobrazić sobie kandydata mającego silne poparcie lokalne, i który obieca dogadywać się z partiami na zasadzie konkretnych spraw. W Kanadyjskiej polityce federalnej w ten sposób działa Bloc Quebecois, i ugrali dość sporo - przykładowo de facto uprzywilejowany status francuskiego w instytucjach federalnych - do uzyskania zatrudnienia potrzebne są oba języki, przy czym kebolowi wybacza się kaleczenie angielskiego, podczas gdy anglofon musi mówić po francusku bezbłędnie.

Jeżeli partia ma do wyboru wygrać okręg kimś niezależnym ale z pozycją, albo przegrać miernym "spadochroniarzem" to chyba jednak wybiorą pierwszą opcję, zwłaszcza jeżeli rywale zrobią coś podobnego.

Poza tym analizy hipotetycznego wyniku wyborczego w razie gdyby zamiast obecnej ordynacji były JOW-y, nie uwzględniają psychologicznego wpływu usunięcia 5% progu. Nasze ogólnopolskie partie nie cieszą się nadmiernym szacunkiem społecznym, ludzie głosują raczej na mniejsze zło i myślę że gdyby ludzie zwietrzyli autentyczną szansę dokopania aparatom partyjnym, zrobiliby to.

Jak rozumiem Kolega usiłuje zasugerować, że dzięki posiadaniu najlepszej służby cywilnej Francja dołuje. Czy są na ta korelację jakieś dowody oprócz ideologicznych przekonań?

Korelację to po prostu obserwujemy - Francja traci na znaczeniu. Natomiast co do wynikania jednego z drugiego - w naukach społecznych trudno o ścisłe dowody, jednak związek etatyzmu ze słabymi wynikami ekonomicznymi kraju jest uznany w środowiskach akademickich.

Korelację to po prostu obserwujemy - Francja traci na znaczeniu. Natomiast co do wynikania jednego z drugiego - w naukach społecznych trudno o ścisłe dowody, jednak związek etatyzmu ze słabymi wynikami ekonomicznymi kraju jest uznany w środowiskach akademickich.

Korelacja nie oznacza związku przyczynowo-skutkowego.

Ale przecież są inne kraje ze sprawną służbą cywilną, nie musimy się uczyć od Francuzów.

Jestem Europejczykiem.

W przypadku JOW-ów można wyobrazić sobie kandydata mającego silne poparcie lokalne, i który obieca dogadywać się z partiami na zasadzie konkretnych spraw. W Kanadyjskiej polityce federalnej w ten sposób działa Bloc Quebecois, i ugrali dość sporo - przykładowo de facto uprzywilejowany status francuskiego w instytucjach federalnych - do uzyskania zatrudnienia potrzebne są oba języki, przy czym kebolowi wybacza się kaleczenie angielskiego, podczas gdy anglofon musi mówić po francusku bezbłędnie.

Przykład Kanady ma nijak do naszych realiów. Historycznie, geograficznie, ekonomicznie, społecznie i mentalnościowo też.

Po co pchać się do czegoś pozbawionego władzy? Dla honoru domu i immunitetu?

A jednak się pchają, bo kandydatów zawsze było pod dostatkiem. Dzięki właśnie ordynacji jednomandatowej senat ma mizerne znaczenie. Nie dlatego, że nie ma uprawnień, może choćby skutecznie zablokować każdą ustawę. Nie ma znaczenia, bo dzięki jowom jego skład "nad premiuje" partię która zwycięża w wyborach do sejmu i jest de facto tylko owej partii maszynką do głosowania.

Najlepszy przykład to ostatnie wybory. Gdyby SLD nie zabrakło tych dziesiątych procenta głosów PiS nie miałby większości (nawet z Kukizem), ale senat skład miałby w zasadzie obecny czyli bezwzględna większość PiS. Prawdopodobna czy możliwa byłaby koalicja anty pisowska mająca w sejmie większość, ale oczywiście nie większość pozwalającą na odrzucenie weta senatu. I co? Żadnej władzy?

Przykład Kanady ma nijak do naszych realiów. Historycznie, geograficznie, ekonomicznie, społecznie i mentalnościowo też.

Nie do końca, bo tam są dość silne wpływy ukraińskie, a więc słowiańskie. Kanada jest chyba najbardziej opiekuńczym i z natury lewackim państwem spośród jako tako anglosaskich. Do tego Quebec jest podobny do nas o tyle, że tak samo post-pańszczyźniany i jeszcze na dodatek pozbawiony elit w pewnym momencie.

A jednak się pchają, bo kandydatów zawsze było pod dostatkiem.

Drugi albo i trzeci garnitur.

Nie do końca, bo tam są dość silne wpływy ukraińskie, a więc słowiańskie. Kanada jest chyba najbardziej opiekuńczym i z natury lewackim państwem spośród jako tako anglosaskich. Do tego Quebec jest podobny do nas o tyle, że tak samo post-pańszczyźniany i jeszcze na dodatek pozbawiony elit w pewnym momencie.

Po prostu bieda aż tam trzeszczy.

skynyrd

A ty dalej jak zdarta płyta?

Ci co tak krzyczą o złodziejstwie tych i owych, zawsze się zastanawiam, skąd tak dobrze się na tym znają, lepiej niż najlepsi śledczy? No bo, jak mawia klasyk, nie można wykluczyć, że z własnego doświadczenia... ;-)

Swoją drogą trzeba być idiotą - tak jak powiedziała pani minister - mam nadzieję Zbigu, że zarabiasz ponad sześć tysięcy, bo inaczej jesteś idiotą

Kontekst wypowiedzi Bieńkowskiej mnie nie dotyczy a Tobie, jak przypuszczam, jest nieznany.

PiS trzeba odsunąć od władzy, a najlepiej zmarginalizować jako partię. Czy to wykonalne? Tak, pod warunkiem zebrania się tych wszystkich, którym obecna władza już dała "popalić" i tych, którym na pewno jeszcze da.

A zadarli już naprawdę z wieloma: wojsko, nauczyciele, sądownictwo, kobiety, samorządy, średnie i małe przedsiębiorstwa, oszukani frankowicze, oszukani emeryci. Tylko trzeba ten ludzki kapitał wspierać w wyborach i przypominać im co dla nich "zrobił" PiS, a co obiecał. I pokazywać im, że tak będzie zawsze kiedy odpuszczają sobie wybory.

1. Każda partia w Polsce mami swoich wyborców i obiecuje cuda a wychodzi potem jak zwykle.... Naturalnie są jeszcze różne nieprzewidziane zdarzenia bo w końcu "wszystko płynie" i na to też trzeba brać poprawkę.

2. Marginalizacja partii politycznej chyba nie ma nic wspólnego z demokracją chyba że rozumianą tak jak ją rozumie pan z kucykiem.

3.Sądownictwo to jeden z filarów państwa a jak działają polskie sądy i co wyprawiają niektórzy sędziowie to chyba wszyscy wiedzą...

A zadarli już naprawdę z wieloma: wojsko, nauczyciele, sądownictwo, kobiety, samorządy, średnie i małe przedsiębiorstwa, oszukani frankowicze, oszukani emeryci. Tylko trzeba ten ludzki kapitał wspierać w wyborach i przypominać im co dla nich "zrobił" PiS, a co obiecał. I pokazywać im, że tak będzie zawsze kiedy odpuszczają sobie wybory.

4. Ech tak patrząc to Tusk nie powinien był rządzić drugą kadencję bo też naobiecywał.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5. I jeszcze coś na deser w nawiązaniu do wypowiedzi o "zderzeniu z państwem PIS'u" :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6. Powiedziałem kiedyś przerysowując rzecz że tamci to byli złodzieje i zdrajcy a ci to nieudacznicy.

Nie wiem kto będzie rządził po obecnym układzie ale ktoś kiedyś powiedział że politycy są z "ludu" i są tacy jak my zatem nie spodziewam się zmiany jakości rządzenia i zaniku "parcia na koryto".

A obecna opozycja to przykry dla mnie widok bo nie widzę tu nikogo ciekawego i godnego zaufania i .....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

No właśnie - jest znany.

Podobno słuchanie ze zrozumieniem jest jeszcze trudniejsze niż czytanie.

Nigdy nie słyszałem bardziej pogardliwej wypowiedzi.
Oj, nie trzeba daleko szukać. Po prostu przeczytaj kilka własnych postów.

I to Ty masz chyba z tym problem, bo piszesz, że Ciebie nie dotyczy.
Zajmij się własnymi problemami, sądząc ze stylu wypowiedzi masz ich wystarczająco dużo.

Dotyczy milionów Polaków, których ta k**wa upokorzyła.

Jeżeli mowa o tych co to samym się nie chce albo nic nie umieją, ale każdego co ma więcej w łyżce wody by z chęcią utopili, to cóż, chyba im się należało, Co do pozostałych, nie sądzę aby poczuli się upokorzeni.

Wysrałeś toz jakichś głębin filozofii?

Zbig - nie daj się upokarzać - sr** na babę

Cytowane przez Ciebie preferowane i nie preferowane upodobania seksualne nie leżą w zakresie moich zainteresowań. Niemniej dziękuję za troskę.

6. Powiedziałem kiedyś przerysowując rzecz że tamci to byli złodzieje i zdrajcy a ci to nieudacznicy.

Święta prawda. Z dwojga złego wolę nieudaczników od zdrajców i złodziei.

I po pisie to wszystko jedno, aby nie ci zdrajce i złodzieje i nie ich "nowoczesne" pomioty

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

No właśnie - jest znany. Nigdy nie słyszałem bardziej pogardliwej wypowiedzi.

I to Ty masz chyba z tym problem, bo piszesz, że Ciebie nie dotyczy.

Dotyczy milionów Polaków, których ta k**wa upokorzyła.

Chyba takich tępych jak ty.

"- Dostawałem wynagrodzenie nieprzekraczające 7 tys. zł. Dla osoby z moim wykształceniem i doświadczeniem zarobki w tej wysokości nie są satysfakcjonujące - stwierdził w rozmowie z "Menedżerem Zdrowia" Piotr Warczyński, który w styczniu przestał pełnić funkcję wiceministra w resorcie zdrowia."

W styczniu tego roku skynek.

Jestem Europejczykiem.

1. Każda partia w Polsce mami swoich wyborców i obiecuje cuda a wychodzi potem jak zwykle.... Naturalnie są jeszcze różne nieprzewidziane zdarzenia bo w końcu "wszystko płynie" i na to też trzeba brać poprawkę.

Taa... typowe tłumaczenie PiSu.

W kampanii wyborczej, a właściwie w dwóch wszyscy od polityków do ekonomistów pukali się w głowę i tłumaczyli, że ekonomiczne obietnice PiS są nierealne. I co słyszeliśmy - nie wierzcie, że się nie da! i są pieniądze, tylko PO je chowa powtarzane wielokrotnie, był to właściwie motyw obydwu kampanii.

Mówienie teraz, że po prostu nie wyszło to zwykłe kłamstwo i tłumaczenie dla głupków.

Jestem Europejczykiem.

Idioto - Ty nic nie wyłapałeś? Ja zarabiałem po kilkadziesiąt - i co z tego?

A to bardzo przepraszam! Myślałem, że jesteś kolejnym, któremu od PiSowskiej propagandy mózg się zlasował ;-)!

Jestem Europejczykiem.

Dlatego w przeciwieństwie do wielu osób na forum, w tym wielu PiSowców uważam, że pińcet+ mimo swoich słabości nie jest wcale złym pomysłem.

Ale obietnice dla frankowiczów, ta cała kampania propagandowa,a teraz wypięcie się to jawne oszustwo polityczne i robienie ludzi w konia. To, że byli idiotami wierząc PiS to inna sprawa, mogą sie poprawić przy następnych wyborach.

Jestem Europejczykiem.

Powiedz prostemu zjadaczowi chleba, że powinien kosić po 6 tysięcy

Powiedzieć każdy może. I jest pełno takich co mówią nie mając na to pokrycia. Nie uważasz że to jest prawdziwe sk......two a nie szczere prywatne zdanie Bieńkowskiej?

Dlaczego nie na temat? Reżim PiS przeminie, ale akurat pińcet+ jako jedna z niewielu rzeczy powinno pozostać.

W takiej formie jak jest absolutnie nie.

Panowie pomimo wszystko proszę o kulturę wypowiedzi i omijanie wulgarnych słów na ile jesteście to w stanie robić.

Rozumiem tez wzburzenie obecna i nie tylko obecna sytuacja w PL. Ale Forum ma swoje zasady.

Pozdrawiam.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Taa... typowe tłumaczenie PiSu.

Mówienie teraz, że po prostu nie wyszło to zwykłe kłamstwo i tłumaczenie dla głupków.

1. Czyli wg Ciebie reszta partii politycznych dotrzymuje obietnic ?? I tak np Rostowski zamiast obniżyć podatki na stawki 3x 15% faktycznie je podniósł a Tusk go nie usunął z rządu mimo wcześniejszych zapowiedzi . Moim zdaniem dobrze wiedzieli że w praktyce nie da się obniżyć podatków a jednak kłamali po to aby wygrać wybory.

Dlatego nie pisz mi tu że tak się tłumaczy tylko PIS.....

2. Nie żyjemy na Księżycu i jeśli np gospodarka Niemiec zaliczy kryzys to my to też odczujemy bo to nasz największy partner handlowy i nie będzie tu istotne kto będzie sprawował władzę w Polsce bo pewne rzeczy są od niej niezależne podobnie jak klęski żywiołowe.

3. Politycy w Polsce nie potrafią ze sobą zawrzeć kompromisu ale to tak generalnie bo były sprawy w których się ze sobą zgadzali.

Zarzuca się JK że podzielił Polaków ale zobacz jakim językiem posługują się jego oponenci zarówno politycy i pracownicy mediów ( bo dziennikarzami ich już nie będę nazywać ) jak np Komorowski , Kopacz , Niesiołowski , Lis ,Kurski...... Sami zarzucają JK to co jest ich własnym dziełem.....

Zatem postaraj się spojrzeć czasem z boku albo lepiej z góry bo jak powiedział BK : "z góry widać najlepiej" :-)

Kacapia WON za Don !!!!

Zamieniłbym bagno na gnój , bardziej pasuje do świń .:)

Masz racje, ale niech zostanie. Bardziej żal mi porównania stworzeń zwanych świnie do polityków, jako wegetarianin mam poczucie wyrządzonej krzywdy tym zwierzakom gdy porównałem ich do politykow.

;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W kampanii wyborczej, a właściwie w dwóch wszyscy od polityków do ekonomistów pukali się w głowę i tłumaczyli, że ekonomiczne obietnice PiS są nierealne. I co słyszeliśmy - nie wierzcie, że się nie da! i są pieniądze, tylko PO je chowa powtarzane wielokrotnie, był to właściwie motyw obydwu kampanii.

Tyle kasy ile wypłynęło przez ostatnie 8 lat nie wypłynęło nigdy wcześniej i zapewne - jeśli ta opcja nie powróci do władzy - nigdy już nie wypłynie.

Tak się składa, że moim bezpośrednim zwierzchnikiem przez jakiś czas był były minister obrony narodowej. Ten, co to był lekarzem psychiatrą (cóż za kompetencje). Byłem wtedy młodym człowiekiem który uważał, że podstawą jest zwykła ludzka uczciwość. Skończyłem właśnie z wyróżnieniem politologię. Działałem w fundacji jako koordynator ds. kontaktów z Unią Europejską. Fundacja dotowana była z funduszy brukselskich. Jednym z programów jakie realizowaliśmy był - nomen omen - program "Etyka w polityce". Znałem dokładnie wysokość kwoty jaką nam przydzielono. Niestety 2/3 wzięła do kieszeni rada programowa z Władysławem Bartoszewskim na czele. W jej skład wchodzili również inni prominentni działacze ówczesnej UW. Gros z nich weszło potem w skład Platformy Obywatelskiej. Nam brakło na długopisy. Sytuacja powtórzyła się kilka razy.

.

discomaniak ładnie napisane. Tylko ładnie napisane. Dalekie od faktów.

Już pisałem wcześniej na stronach tego tematu ile nakradł do własnej kieszeni Kaczyński.

Za kilkanaście miesięcy usłyszycie głośno o nowym pomyśle PiS z fundacja na rzecz promocji Polski.

To będzie przekręt jakich mało, ekipa wpadła na pomysł jak wyciągnąć kasę ze spółek należących do skarbu państwa. Bagatela 600 mln. które ma być przeznaczone na ulotki, materiały reklamowe w postaci broszur, kilka stron internetowych i...spotkania :)

Od kilku dni znów głośno o spółce Srebrna. Maja wybudować wieżowiec w Wawie. Skąd kasa na inwestycje, skąd kasa na pozwolenia, na wszystko co z tym związane? Nikt nawet nie pyta. Skarbówka woli nie wiedzieć, a prokuratura woli nie pytać i nie dociekać.

Od lat 90 okradają społeczeństwo. To nie jest tak, ze okradany jest jakiś wirtualny byt. Powinni zostać rozliczeni wszyscy. Wychodzi na to, ze najmniej nakradła komuna, przynajmniej budowali osiedla, szkoły, domy kultury, biblioteki, szpitale, wszystko co nas otacza do dziś i nawet na to co mamy z poprzedniego ustroju brakuje kasy na to, by to remontować.

Nie bądźmy dziećmi cała banda polityczna zeruje na tkance narodu. Niestety ta tkana jest coraz cieńsza i niestety obecnych pomysłów władzy nie uciągnie za kilka lat. Dziś ludzie dostają podle emerytury, podle wynagrodzenie i podle świadczenia np. medyczne. Za kilka lat nie będzie nawet podłej emerytury, wynagrodzenia będą niższe niż w okolicznych krajach średnio 2.5 krotnie, a opiekę medyczną zapewni znachorka.

A co robi społeczeństwo z banda cwaniaków? Nic, okłada się wzajemnie epitetami i jeszcze bardziej dzieli na poszczególne grupy kopiąc zamiast tyłki polityków to siebie wzajemnie.

Gdzie masz tą zmianę ustroju? Jakieś konkrety?

Marginalizacja TK jest zmianą ustroju podziału władzy z tzw. trójpodziału.

Nie bądź śmieszny, ze nie widzisz tego co zrobiło PiS z TK.

Oczywiście pierwsze akcje z TK zaczęło PO. Niepotrzebnie grzebano przy wyborze dodatkowych sędziów, a potem gdy do władzy dorwała się banda Kaczyńskiego poszło dalej o kilka kroków.

Zmiana ustroju nie musi być oficjalnie ogłoszono w dzienniku ustaw, nie musi być zatwierdzona nowymi wyborami.

To może dziać się po cichu przy pomocy pewnych mechanizmów demokratycznych niedociągnięć.

Sądownictwo zaczęło mocno burzyć się na to co robi z TK obecna władza. W efekcie mamy pomysł na pacyfikacje KRS, potem idę o zakład - skupia się na Sądzie Najwyższym, który zadarł z Kaczyńskim i Ziobro informując, ze działania PiS w temacie ustaw obejmujących prace TK są niezgodne z obowiązującym prawem.

Postępującej zmiany łamią przyjęty ład prawny, często i tak już naciągany przez różne ośrodki władzy i różne wpływy.

Ale to co robi PiS nie odważył się zrobić nikt inny. Tyle tylko, ze Kaczyński znany jest od lat z zachowania takiego właśnie, ze każdy kto raz stanie mu na przeciw staje się jego dożywotnim wrogiem.

To mściwy człowieczek i w jego przypadku nie można pisać o jakimkolwiek innym postępowaniu jak tylko wciąganiu Polski w marazm, bo prezes ma wizje zniszczenia wszystkiego, co stoi w sprzeczności z jego pojmowaniem świata.

Było wielu szkodników w Polskiej polityce, bardzo wielu cwaniaków i kombinatorów. Kaczyński jest najgorszym z nich i jest na to setka dowodów w postaci dat, działalności, kwot jakie znikały, zachowan jego otoczenia itd.

Nie zakłamie się prawdy tylko trzeba chcieć być uczciwym wobec faktów, nie dla popierania swoich własnych idei tworzyć alternatywna rzeczywistość jak ze Smolenskiem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Już pisałem wcześniej na stronach tego tematu ile nakradł do własnej kieszeni Kaczyński.

Jakieś konkrety? Dowody?

Osobiście uważam, że cała "elita" post-1989 jest do wymiany i chyba tutaj się zgadzamy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.