Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań elektroniczno -technicznych

matoole

Rekomendowane odpowiedzi

Tytułem wyjaśnienia.

Naszło mnie jakoś na kupowanie różnych budżetowych sprzętów lat 80-90 - tylko i wyłącznie wzmacniacze. Kiedyś były w sferze marzeń ,o większości człowiek nawet nie wiedział ,a teraz można je kupić za niewielkie pieniądze.Jako ,że różnie z takim sprzętem bywa chciałbym niektóre z nich trochę podciągnąć, żeby choć w przybliżeniu usłyszeć jak to gra/grało kiedyś.Nie znam się na elektronice ale myślę ,że wymiana kondensatora ,opampów to nie operacji na mózgu, więc chyba jakoś dam radę.Kupię startową pulę kondensatorów i będę sobie przekładał.Sprawę traktuję jako zabawę w poszukiwaniu budżetowca ,który mnie oczaruje.

W związku z tym będę miał parę pytań, rozciągniętych w czasie, do chcących pomóc.

Sprzęt towarzyszący:Yamaha CDX-1060, Onkyo T- 4970, Arcus TM 88.

Poniżej zestaw startowy,wszystko sprawne .... póki co ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pod jaką nazwą występuje przyrząd do takiego nawijania?

post-62626-0-11023900-1487930726_thumb.jpg

Wzmacniacz Pioneer A-77X. Wzmacniacz gra bardzo swobodnie, z dużą ilością powietrza,natomiast ma cienkie basy.Ale po kolei.

W necie widziałem już takie przegrzania w tym miejscu,czemuś to szkodzi ,wymienić to? Zimnych lutów nie zauważyłem.

post-62626-0-89806400-1487931483_thumb.jpg

post-62626-0-11318400-1487931845_thumb.jpg

post-62626-0-42403000-1487932691_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Nawiń ręcznie na trochę cieńszym bolcu i po sprawie. Albo wlutuj ARK zamiast bolców jak raster pasuje.

Nie znam się na elektronice ale myślę ,że wymiana kondensatora ,opampów to nie operacji na mózgu,

Dowcip polega na tym, że jak chcesz usłyszeć jak to grało to akurat OPA wymieniać nie powinieneś dopóki są sprawne. Kondensatory też aż tak szybko nie tracą właściwości. To co jest zwykle bolączką, to mechaniczne selektory, potencjometry, przekaźniki, czy jak sam zauważyłeś zaśniedziałe styki na przewodach.

W necie widziałem już takie przegrzania w tym miejscu,czemuś to szkodzi ,wymienić to? Z

Bez zaglądania w serwisówkę strzelam, że to shunt dla zasilania czy napięcia odniesienia. Rezystory i zenerki mają prawo się trochę grzać, a w takim układzie zwykle grzeją się więcej jak gdzie indziej. Jak bardzo chcesz możesz wymienić na półwatowe, ewentualnie zenerki na trochę mocniejsze, ale czy to efekty dźwiękowy przyniesie to nie wiem?

Nie dowiesz się jak to grało jeśli cokolwiek wymienisz.............

Poza tym żaden budżetowy wzmacniacz cię nie oczaruje bo takich nie ma. Jakość musi kosztować i nikt o zdrowych zmysłach nie produkował wzmacniaczy za przysłowiowe grosze które by pieknie grały bo tak po prostu się nie da. Dobrze grający wzmacniacz musi mieć potężny zasilacz (trafo i kondy drogie) wysokiej klasy kondensatory i rezystory (to też kosztuje) i wyjatkowo prostą konstrukcję bez żadnych regulacji (to akurat mogli by zrobić ale nie robili ). Nawalili za to regulatorów i przełączników po to aby maskowały niedostatki brzmieniowe. Tak to jest niestety dlatego szkoda twojej kasy i pracy podczas której jeszcze cos zepsujesz- czego ci oczywiscie nie życzę, ale to się moze zdarzyć nawet najlepszym. Zamiast kilku budżetowych złomów kup lepiej jakiegoś uznanego Accuphase-a w którym nic nie będziesz grzebał bo cie oczaruje.

Owijarka.

Najpewniejesze połączenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

,że wymiana kondensator

Pamiętaj o tym, że kondensatory filtrujące w zasilaczu mają długo po wyłączeniu sporo energii, która jeżeli się przez Ciebie rozładuje może trafić w załamek T Twojego EKG a to doprowadza do migotania komorowego serca i do zgonu.

I zawsze wyciągaj wtyczkę z hajendowego gniazdka i kładź ją tak, byś ją zawsze widział.

Pamiętaj o tym, że kondensatory filtrujące w zasilaczu mają długo po wyłączeniu sporo energii, która jeżeli się przez Ciebie rozładuje może trafić w załamek T Twojego EKG a to doprowadza do migotania komorowego serca i do zgonu.

I zawsze wyciągaj wtyczkę z hajendowego gniazdka i kładź ją tak, byś ją zawsze widział.

Bardzo dobre porady, zwłaszcza ostatnia część.

Z tym migotaniem to żony dopytam.

Ale najczęstrzą przyczyną problemów związanych z s...m jest siedzenie przed najgorszym wymysłem szatana - klawiaturą !

Dzięki Panowie za odzew.

Dowcip polega na tym, że jak chcesz usłyszeć jak to grało to akurat OPA wymieniać nie powinieneś dopóki są sprawne. Kondensatory też aż tak szybko nie tracą właściwości. To co jest zwykle bolączką, to mechaniczne selektory, potencjometry, przekaźniki, czy jak sam zauważyłeś zaśniedziałe styki na przewodach.

Kupię niedrogi miernik i posprawdzam kondensatory -parkę wylanych znalazłem na płytce ze zdjęcia

Ukryta Zawartość

Widziałem test tego miernika na YT i wypadł całkiem nieźle

Ukryta Zawartość

Piszesz o mechanicznych selektorach i przekaźnikach - co to?

Czy wielkie kondensatory mogę rozładowywać żarówką 25W/230V?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak rozładowuje się je za pomocą żarówki, mam taką 50w. Czyszczenie potencjometrów i przełączników nie wystarczy zrobić jeden raz, dopiero za drugim czy trzecim podejściem jest skutek i na dłuższy czas u mnie już rok jest spokój. Wymiana wo nic nie wnosi, uważam że jest to bujda a jeszcze można popsuć dźwięk bo każdy ma inną aplikację. Wymieniłem na 4 razy szybsze i jest to samo, ale przy wymianie zwracałem na zastrzeżenia w nocie aplikacyjnej. Poprawę przynosi wymiana mniejszych kondensatorów elektrolitycznych w torze audio na takie same parametry, ale to może być tylko moje subiektywne odczucie, nie wiem czy jak wsadzimy lepsze to będzie poprawa ja miałem już takie fabrycznie tylko zmieniłem je na nowe. Dołożenie kondensatorów lub ich wymiana na większe i lepsze w zasilaniu wnosi zmiany to moim zdaniem jest słyszalne. Dodatkowo w zasilaniu oprócz głównych miałem mniejsze i kiedy te wymieniłem na lepsze i na większe napięcie również była poprawa. Trzeba również zwrócić uwagę na gniazda bo zastosowanie bananów zmieniło dźwięk na plus, prawdopodobnie gniazda są już stare o czym świadczyło że miedź na kablach się brudziła pomimo że lałem tam preparat aż kipiało, albo jest inna przyczyna może banan ma lepszy styk.

Muszę wymienić takie gniazdo, pod jaką nazwą je szukać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabel jest wetknięty we wlutowane gniazdo czy wyłazi kabel z wtyczką; to wyciągnij i pokaż fotkę.

Teraz tego nie widać.

Szukaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak będziesz miał kłopoty to albo wymień na inne, oby się raster zgadzał, albo zalutuj goldpiny żeby do góry wystawały i do nich lutuj kabel, też dobre i w miarę wygodne rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.