Skocz do zawartości
IGNORED

MKV 1080p na laptopie

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem to wina procesora, musi być słabiutki 720P idzie bardzo stabilnie, jak odpale MKV 1080P, na swoim stacjonarnym przy procesorze AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4800+ × 2 i 4GB ramu tylko, że mój system to Linux Mint, poprzez VLC to CPU jest w granicach 65-85% i nic kompletnie nie rwie, a sprzęt też nie jest najnowszy

Ten procesor jest na 849 miejscu w rankingu procesorów na notebookcheck. Niżej są już tylko modele do tabletów :)

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

I co z tego że cpu nie jest wydajny AMD E-450 obsługuje sprzętowo akcelerację video ten procesor ma wbudowany układ graficzny Radeon 6320 który obsłuży 1080P z palcem w du**.

HD 1080p Video Decoding

One of the important features on the E-450 is the Unified Video Decoder 3, which provides hardware decoding of high-definition videos. Without it, HD video decoding would throttle the CPU cores, but with it the CPU load during decoding increases only between 6 and 14 percent. So, with the APU, you have ample of processor capacity for other tasks and smooth full HD video playback.

- See more at:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednym słowem ktoś nie potrafi skonfigurować systemu\programu do poprawnego odtwarzania.

Ukryta Zawartość

@S4Home

Oczywiście, jeśli używasz windowa polecam potplayer jeśli linuxa smplayer.

Odniosles się do zmiany ścieżki rozumiem?

SMplayer jest na łindołsa.

A tu jak ze zmianą ścieżki audio?

Czy macie jakieś ustawienia video w Pot Player, wrzuciłem u kumpla poprzez ten odtwarzacz mkv 1080p, nie rwie obrazu ale idzie trochę jakby wolniej - w zwolnionych obrotach

Czy macie jakieś ustawienia video w Pot Player, wrzuciłem u kumpla poprzez ten odtwarzacz mkv 1080p, nie rwie obrazu ale idzie trochę jakby wolniej - w zwolnionych obrotach

Mozę to być przywara tej karty GPU podobne objawy i ten sam laptop po włączeniu akceleracji video.

Ukryta Zawartość

Mimo wszystko trzeba wyczerpać możliwości czyli upewnić się czy są zainstalowane najnowsze sterowniki grafiki.

Ukryta Zawartość

A widzisz! I tu muszę powiedzieć ale uwaga!

Mianowicie na moim radeonie oficjalne sterowniki !! Ze strony nowe powodują że przy ponownym uruchomieniu komputera nie ma obrazu. Jak poświęcę na matrycę latarka to widać że cis tam jest. Po prostu jakby wysiadaly podświetlenia a obraz jest. Dziwne. Ale mam tak ileś razy jak próbowałem. Więc warto zostawiać też starsze sterowniki w ramach bakapu.

Wiecie różnie to jest z tymi ulepszeniami przez producentów :) rozumiecie....

• 1 miesiąc później...

Mało prawdopodobne by procek E-450 nie pociągnął 1080p. Jeszcze do niedawna była to podstawa mojego pasywnego HTPC. Jako playera głównego używałem potPlayer. Zestaw doskonale radził sobie z 1080i/p zarówno dekodując TV z tunerów jak i filmy w mkv. Co więcej , zintegrowana grafika miała jeszcze wystarczającą moc by użyc filtrów na shaderach czy odtwarzać w 3D przerabiając video w SBS lub Under Over do line interleave (pod pasywne TV 3D od LG) a processor by lokalnie dekodować dźwięk (zakup ampli dopiero przede mną).

Ważna uwaga: nie aktualizować sterowników grafiki, chyba że na dedykowane od producenta lapka/płyty. Te procki nie są już od kilku lat wspierane przez AMD i generyczne sterowniki z nimi nie działają.

Dodatkowo, co może być przyczyną problemu tutaj - processor nie radzi sobie ze sprzętowym dekodowaniem strumienia video H264-10bit, coraz więcej materiału video również online wykorzystuję tą odmianę. Objawia się to własnie spowolnieniem lub skakaniem obrazu (w zależności od playera i opcji)

Mianowicie na moim radeonie oficjalne sterowniki !! Ze strony nowe powodują że przy ponownym uruchomieniu komputera nie ma obrazu. Jak poświęcę na matrycę latarka to widać że cis tam jest. Po prostu jakby wysiadaly podświetlenia a obraz jest. Dziwne. Ale mam tak ileś razy jak próbowałem. Więc warto zostawiać też starsze sterowniki w ramach bakapu.

Wiecie różnie to jest z tymi ulepszeniami przez producentów :) rozumiecie....

U mnie na najnowszych sterownikach do GeForce gtx 860m przestał w ogóle widzieć tą kartę i wszędzie przełączał na zintegrowaną, na której praktycznie nic nie działa... tak więc wiem o czym mówisz. Wróciłem do starych sterowników na których wszystko śmiga, a za aktualizacje podziękuję.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.