Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Denon PMA-1520

headstar

Rekomendowane odpowiedzi

Uwielbiam takie odpowiedzi, wiele wnoszą do tematu ;-). Skoro nie wiem, to się nie wypowiadam. Jeśli byś przeczytał temat od początku, to wiedziałbyś, że różnicę słychać i to bardzo dobrze w salonie w pomieszczeniu odsłuchowym. W domu te różnice nie są już tak duże i próbuję się zorientować, czy przyczyną mogło być jakieś wąskie gardło.

Wyrywasz zdanie z kontekstu i się do niego odnosisz.

?👈

Nie do końca, zacytowałem tylko część postu, bo w sumie skrytykowałeś, że nie słyszę różnic, ale nic konstruktywnego nie zaproponowałeś. Po co cytować całość. Patrząc na liczbę Twoich postów można by się spodziewać czegoś więcej.

Wracając do tematu - w kolejnych odsłuchach porównam DBT-3313 z innym odtwarzaczem dedykowanym do wzmacniacza. Przynajmniej będę wiedział, na ile ten gra gorzej.

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

Spotkałem się z kilkoma problemami odnośnie samego mechanizmu w 720 dcd ale pod kątem dźwiękowym jest całkiem ok. Jeśli jest tak jak mówisz to jednak akustyka, albo trzeba by sprawdzić na jakimś przyzwoitym dacu z pc.

• 2 tygodnie później...

Źle jest to że jednak kolumna jest zasłonięta szafą. Druga powiedzmy ma miejsce wokoło siebie.

Ten słupek przeniósł bym na lewą stronę pod okno

Przy takim układzie powinieneś czuć różnice.

A więc za radą S4Home (wcześniej też już o tym myślałem) słupek poszedł pod okno, a kolumny bliżej TV i hmm... brzmi chyba faktycznie lepiej, jakby dźwięk się bardziej otworzył, jest przejrzyściej - może to tylko autosugestia. A to dalej tylko AVR ;-)

Teraz czekam na Roksana i lampę Cayin do posłuchania od S4Home - ta lampa cały czas mnie korci, zobaczymy co wyjdzie w praniu.

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

Spotkałem się z kilkoma problemami odnośnie samego mechanizmu w 720 dcd ale pod kątem dźwiękowym jest całkiem ok. Jeśli jest tak jak mówisz to jednak akustyka, albo trzeba by sprawdzić na jakimś przyzwoitym dacu z pc.

Mechniazmy w tych CD sa prawie takie same jak te z przed 20lat, tylko głowica jest inna. To nadal te same konstrukcje stosowane w Onkyo, Yamaha, NAD itp.

?👈

Nie wiem jakie były mechanizmy w cd 20 lat temu. Słucham nie rozkrecam.

710 tce zdarzyło się zachować płytę na stałe.

A więc za radą S4Home (wcześniej też już o tym myślałem) słupek poszedł pod okno, a kolumny bliżej TV i hmm... brzmi chyba faktycznie lepiej, jakby dźwięk się bardziej otworzył, jest przejrzyściej - może to tylko autosugestia. A to dalej tylko AVR ;-)

Teraz czekam na Roksana i lampę Cayin do posłuchania od S4Home - ta lampa cały czas mnie korci, zobaczymy co wyjdzie w praniu.

Jestem bardzo ciekaw twojej opinii!!

Masakra - zacytuję słowa Maszy (przy 3-letnich dzieciach trochę bajek się ogląda) "Jak ja bez muzyki mogłem żyć". Przez ostanie 2 godziny słuchałem na Cayin, teraz włączyłem AVR i jest szaro. Dźwięk z lampy jest bardziej soczysty, bas gęsty i sprężysty, wokal niemal wychodzi do słuchacza. Głośniki gdzieś zginęły, są tylko dźwięki, ściana muzyki.

Testowanie Roksana chyba sobie daruję, zastanawiam się jeszcze nad odtwarzaczem Pioneera, czy dodatkowo coś poprawi. Jeszcze tylko drugą połówkę trzeba przekonać :-) Wracam do słuchania.

Jestem bardzo ciekaw twojej opinii!!

S4Home - dzięki za podesłanie A-55 do testów. Jak już będzie decyzja, że lampa zostaje (innej nie zakładam) to się odezwę czy A-55 czy CS-55.

Jasne , zapraszam.

Mówiłem ci że może być szał:)

A CD? W takiej konfiguracji ważne żeby nie zepsuł. Myślę że koledzy także otwarcie przyznają że model Pioneer pd50 w swojej cenie jest niezwykle udany.

Jeśli CD nie będzie narzucał swojego grania to będzie już bardzo dobrze.

To który wzmacniacz zostaje czy nadal piszukiwania???

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Zostaje Cayin A-55TP - ma być w piątek, teraz mam jeszcze ten wypożyczony. Chyba faktycznie jest tak, jak czytałem już kilka razy na forum: jak ktoś raz posłucha lampy, to trudno wracać do tranzystora. Mi się to brzmienie niesamowicie podoba, nawet żona stwierdziła, że brzmi lepiej, nie wie dlaczego ale fajniej się słucha.

Przy nowych lampach zdaję sobie sprawę, że będę musiał je wygrzać, ale potem cud, miód i orzeszki :-)

Brzmienie jest gładkie, góra jest okrągła, ale nadal szczegółowa, bas sprężysty, tak jak pisałem wcześniej kolumny gdzieś giną i dużo trudniej jest je zlokalizować. Także jak ktoś się zastanawia nad spróbowaniem lampy, to zachęcam.

Jeszcze raz dzięki S4Home za pomoc i rady.

I to jest właśnie kolejny plus, że można lampami co nieco modelować - ale z tym się przeniosę do innego działu :-)

Zostaje Cayin A-55TP - ma być w piątek, teraz mam jeszcze ten wypożyczony. Chyba faktycznie jest tak, jak czytałem już kilka razy na forum: jak ktoś raz posłucha lampy, to trudno wracać do tranzystora. Mi się to brzmienie niesamowicie podoba, nawet żona stwierdziła, że brzmi lepiej, nie wie dlaczego ale fajniej się słucha.

Przy nowych lampach zdaję sobie sprawę, że będę musiał je wygrzać, ale potem cud, miód i orzeszki :-)

Brzmienie jest gładkie, góra jest okrągła, ale nadal szczegółowa, bas sprężysty, tak jak pisałem wcześniej kolumny gdzieś giną i dużo trudniej jest je zlokalizować. Także jak ktoś się zastanawia nad spróbowaniem lampy, to zachęcam.

Jeszcze raz dzięki S4Home za pomoc i rady.

Można kupić lampe która brzmi podobnie jak tranzystor i odwrotnie. Też lubie gladkie i kulturalne granie. Można takie osiągnąć i z tranem, ale nie byle pierwszym lepszym. Reszta toru też ważna.

?👈

Zgadza się, na pewno da się znaleźć tranzystor grający nie gorzej od lampy, ale pewnie nie w zbliżonym budżecie. I tak można szukać w nieskończoność, dołożyć kilka 100 i wskoczyć szczebelek wyżej :-), ale gdzieś się w końcu trzeba zatrzymać. Chociaż ja już myślę, jakie by tu lampy podmienić ;-)

Cieszę się że mogłem pomóc. Do lamp nie można namawiać. Trzeba je samemu sprawdzić i później decydować.

Kolega mial w tym samym czasie inny wzmak tranzystorowy. Który co prawda daleko ma do brzmienia lampy. Jednak nie został wybrany.

Pozostaje do twojej dyspozycji jeśli masz jeszcze jakie kolwiek pytania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.