Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Dzięki, mam go już 8 miesiąc i cieszy cały czas jak na początku... a to długo jak na moją audio nerwozę... 😀

fajnie-ciesze się.
🙂
I zazdraszczam oczywiscie...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No proszę,nie wiedziałem,że robia klasę D.
Fajnie gra?
To icepower?

Tak, to IcePower. Jak dla mnie gra świetnie.

Porównywałem między innymi z Musical Fidelity M5SI, M6SI, Atoll SDA200, Unico Due, Advance Paris A7, Trigon Audio Exxact, Cyrus 8.2 DAC QXR. Dźwiękowo nie znalazłem żadnego powodu by zmienić. Jak w którymś z elementów któryś wzmacniacz podobał mi się ciut bardziej, tak w innych miejscach odstawał. Sumarycznie Roma była dla mnie świetnie wyważonym wzmacniaczem. 

Porównywałem też z hybrydową Romą 37DC+, która ma lampę w przedwzmacniaczu i końcówki też na IcePowerach. Na nią też bym nie zmienił.

Dopiero Quadral Aurum A8 spowodował chęć zmiany i ostatecznie stanęło na nowszym Aurum A9. Zdarza mi się czasem jeszcze Romę podłączyć i nadal nie czuję różnicy miedzy klasami AB i D. 

Ja mam doświadczenie negatywne z hypex ale nie odżegnuje się wręcz przeciwnie polecicie jeszcze inne wg was dobre konstrukcje D ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ci goście to ponoć experci od klasy D.
Słyszał ktoś najnowsza inkarnacje Purifi?

Na razie slucham swoich BAT i obserwuje rozwój D .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ci goście to ponoć experci od klasy D.
Słyszał ktoś najnowsza inkarnacje Purifi?

Znajomy który dużo czasu poświęcił na testy różnych D klasowych wzmacniaczy akurat Purifi sobie chwalił...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

29 minut temu, marcinmarcin napisał:

Znajomy który dużo czasu poświęcił na testy różnych D klasowych wzmacniaczy akurat Purifi sobie chwalił...

A wiesz coś więcej odnośnie oceny NAD-ów tej nowej linii D z Hypexem?

3 godziny temu, Chmarski napisał:

Porównywałem u siebie moją klasę D ze wzmacniaczami w klasie AB. Nadal nie wiem co powinienem usłyszeć, żeby wiedzieć, że to klasa D.

Nie trzeba usłyszeć wystarczy przeczytać/wiedzieć że to klasa D 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

11 minut temu, Lech36 napisał:

Nie trzeba usłyszeć wystarczy przeczytać/wiedzieć że to klasa D 😉.

Nie czuję się lepiej, jak coś mi w domu brzmi gorzej, choć ma teoretycznie bardziej audiofilskie pochodzenie.

O tym, że to klasa D dowiedziałem się jak poczytałem już po wyborze tego wzmacniacza spośród dziesięciu, które odsłuchiwałem w czasie zakupu. Potem posłuchałem u siebie w domu kolejnych kilku już wyżej wycenionych niż ta Roma. 

Dokumentacja swoje, nauszny odbiór swoje. Dla mnie to drugie ma przewagę. Nie zniósłbym myśli, że mam gorzej tylko dlatego, że klasa D jest "beeee" i musi to być klasa A czy AB. 

Mam wzmacniacz lampowy w klasie A, który może kiedyś uda się zreanimować. Ruszał kolumny bardzo wymagające, może ruszy i te. Jeśli się uda... O Mamusiu, ale to będzie granie... 

Edytowane przez Chmarski
12 godzin temu, Chmarski napisał:

Nie czuję się lepiej, jak coś mi w domu brzmi gorzej, choć ma teoretycznie bardziej audiofilskie pochodzenie.

To nie musi być wina wzmacniacza że coś nam brzmi gorzej w domu 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Kurcze ! Tak liczyłem na Fosi Audio V3 mono , że to będzie przełom , Święty Gral.

Co jeszcze jest ciekawego z XLR , mono , małe ?

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

To nie musi być wina wzmacniacza że coś nam brzmi gorzej w domu 😉.

Większość z nich porównywałem w domu. Kilka porównywałem w salonie. Za każdym razem jedyną zmienną był wzmacniacz.

Godzinę temu, max720 napisał:

Kurcze ! Tak liczyłem na Fosi Audio V3 mono , że to będzie przełom , Święty Gral.

Co jeszcze jest ciekawego z XLR , mono , małe ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Chmarski napisał:

Większość z nich porównywałem w domu. Kilka porównywałem w salonie. Za każdym razem jedyną zmienną był wzmacniacz.

O.K. Pytanie jest tylko o precyzję procedury porównawczej, potem już jest z górki, oczywiście jak porównanie jest prawidłowe pod względem techniki 😉.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Pytanie jest tylko o precyzję procedury porównawczej, potem już jest z górki, oczywiście jak porównanie jest prawidłowe pod względem techniki 😉.

Podłączam jeden, słucham. Potem zmieniam wzmacniacz i słucham tego samego. Potem znowu powrót do pierwszego i kolejny odsłuch. Jak czegoś nie jestem pewien, to ponownie porównanie tego samego. Jeśli już sobie na tej podstawie wyrobiłem opinię to kolejne utwory do porównania. Potem kolejne porównania. I tak dalej.

Źródła te same, zasilanie to samo, kable te same, kolumny te same.

Efekty mierzę tylko tym co słyszę, albo czego nie słyszę. Czy mi się podoba, czy może jednak nie moja bajka. 

W nosie mam recenzenckie procedury testowe i wymaganą tego technikę, bo szukam najlepszego brzmienia dla siebie. Recenzenci mają inne zadanie i oni powinni mieć dokładnie rozpisane procedury i się do nich stosować. 

10 minut temu, Chmarski napisał:

W nosie mam recenzenckie procedury testowe i wymaganą tego technikę,

O.K. Dla mnie to nie jest problem 🙂.

11 minut temu, Chmarski napisał:

Recenzenci mają inne zadanie i oni powinni mieć dokładnie rozpisane procedury i się do nich stosować. 

Wątpię żeby stosowali takie zasady, też działają na żywioł.

38 minut temu, Lech36 napisał:

Wątpię żeby stosowali takie zasady, też działają na żywioł.

Poza tym, nierzadko w różnych recenzjach tego samego sprzętu spotkać można zauważalnie odmienne opinie, oczywiście przede wszystkim w częściach dotyczących brzmienia, a nie budowy czy funkcjonalności. Fakt ten potwierdza zatem dużą dozę subiektywizmu opiniującego, co z drugiej strony jest oczywiście czymś normalnym. Ocenia to tylko człowiek o określonych ograniczeniach i indywidualnych preferencjach. Tego stanu rzeczy nie zmienimy. Ja cenię sobie bardzo recenzje i opinie salonów, przy czym mają one dla mnie znaczenie wspierające, naprowadzające na określony tor sprawdzianu, a więc własnej weryfikacji przy odsłuchu. 

7 minut temu, Mark75X napisał:

Poza tym, nierzadko w różnych recenzjach tego samego sprzętu spotkać można zauważalnie odmienne opinie, oczywiście przede wszystkim w częściach dotyczących brzmienia, a nie budowy czy funkcjonalności.

Zgadza się, ale dotyczy to tylko oceny subiektywnej, takiej "na ucho". Nie wiadomo czy na takich recenzjach można polegać przy wyborze. Ja bym nie polegał 😉.

Z opinii zaczytanych ponoć
Purifi najlepsze
Ice cube kolejne
Hypex ...

Ale jestem ostrożny w tych ocenach ponieważ każdy pracuje nad kolejnymi nowszymi i lepszymi modułami ostatnio nawet hypex i Purifi

Oraz

Implementacja. Ma to kolosalne znaczenie. Trochę jak przy danej uplementacji kości w DAC.

Jedno wiem na pewno że po doświadczeniach swoich kolegów nic bez dluSzego odsłuchu u siebie na swoich klockach.

Ciekawe że niektórzy idą w zasilania impulsowe defacto dedykowane do modułów D a jednak niektórzy dają porzadne rozbudowane zasilanie liniowe

21 godzin temu, xajas napisał:

…. albo niewiele slyszalem

To też prawda. Co polecisz? 

Rekomendowane tu Purifi 1ET400A mi nie podeszły z Kef ls50 meta

W dniu 9.08.2024 o 16:46, Lech36 napisał:

"Mcintosze" nie są "fuj", ale na trafa w torze sygnałowym bym patrzył niechętnie i z dużą rezerwą. Accuphase też nie są "fuj", ale pomiarowe porównanie któregoś z Accuphase z dobrą klasą D z zasilaczem impulsowym wykonane na ASR nie dało Accuphase zbyt wiele do powiedzenia w domenie techniki, też bym uważał, ale legenda zbudowana marketingiem przez firmę wokół swoich wyrobów ustawiła westchnienia hobbystów na odpowiednim poziomie, no i to perfekcyjne wykonanie zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne też robi wrażenie. Bardzo dobre wzmacniacze za mało rozsądne pieniądze, oczywiście to tylko moje zdanie, oparte o testy i opisy zewnętrzne.

Pomiary pomiarami, ale zawsze chętniej widziałbym u mnie takiego Mcintosha lub Accuphase niż nowa myśl technologiczną. 

Miałem Nada na klasie D za około 8 tys. Teraz mam Unison Due za około 8 tys. Za nic nie wróciłbym do Nada. Przyjemność, muzykalność i namacalność dźwięku nie do porównania inne światy. Klasa D była mega dokładna, bardziej przejrzysta czuć technologiczną doskonałość. Ale czy dawała taką przyjemność odsłuchu jak mam teraz …. 😉 Klasa D jest jak jazda elektrykiem, klasa A, B w tym hybrydy to takie wolnossące V8. Co daje więcej frajdy :-)?

W szybkim odsłuchu klasa D robi ekstra wrażenie (czystość, dynamika, przejrzystość) ale przy dłuższym obcowaniu coraz mocniej drażni.

Rynek.  profesjonalny, nagłaśnianie imprez klasa D jak znalazł.

Coś wątpię, że Accuphase I McIntosh szybko pójdą w klasę D. 

Edytowane przez micmus
28 minut temu, micmus napisał:

Miałem Nada na klasie D

Pewnie miałeś C399. W moim odczuciu problem z NADem jest taki, że brzmienie tych wzmacniaczy nie różni się znacząco. Ja dokonywałem zamiany z C356, ale to względnie prosta konstrukcja. Sprawdzałem kilka w klasie D i nie dostrzegłem generalnie żadnych różnic, na pewno wymiernych w stopniu uzasadniającym zakup w cenie o kilka tysięcy droższej. Dlatego wybrałem C368, który obecnie kosztuje 3,5-4 k, a kosztował już blisko 2 tys. więcej. Teraz wchodzi na rynek jego brat bliźniak C379, niemal to samo, drobne korekty na wejściach, nieco inny DAC i znów 2 tys. więcej, a więc czyste marketingowe spijanie śmietanki. C368 gra oczywiście dużo czyściej, bardziej rozdzielczo niż 356. Jeżeli jednak porównujesz niemal to samo brzmieniowo w postaci C399 z solidnym hybrydowym AB w cenie ca. 8 k, to istotnie, w tych okolicznościach, ten zapewne wypada dużo lepiej. C399 na pewno nie jest wart swojej ceny. To mój główny wniosek.

Miałem bardziej taki C388 na sterydach bo duet C368 + końcówka C268 w trybie bridge. Na odsłuchu teraz świeżo przed wyborem hybrydy odsłuchiwałem C298 + C658 czyli końcówka na słynnych Purifi. Wybrałem Coplanda CSA 100, a następnie Unisona. 

Na tym mój wniosek, że wolę klasę nie D. Co nie znaczy, że inny nie wybierze D 😉

Grałem zawsze na AB później dwa lata na D i powróciłem do AB. 

Pomiarów nie robię nie znam się na tym. Ale słucham i oceniam co mi się podoba a co nie. Nie jest to teoretyczna wiedza z czasopism i internetu tylko poparta własnymi doświadczeniami 😉

Ale ja u siebie mam fajny - po co mam gdzieś jeździć ? Ja jestem zadowolony, a o to w tym wszystkim chodzi.

Jest tu temat każdy wyraża swoje opinie i też jest dobrze - szanujmy się 👌

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

Tak ci się tylko wydaje. 
Twój PKS dojeżdża tylko do salonu tophifi. 
Kiedyś wsiądziesz w pociąg to zrozumiesz.

Tak ci się tylko wydaje. 
Twój PKS dojeżdża tylko do salonu tophifi. 
Kiedyś wsiądziesz w pociąg to zrozumiesz.

Możesz podać przykłady "fajnych sprzętów" w klasie D .

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie poda z praktyki 😏 Czysta teoria i zaczepki w każdym temacie nie wnoszące nic w dyskusjach. Trochę wstyd. 

Fuck logic. Zaczepki tak, merytoryczny przykład nie, bo "płacz do moderatora". Bo taki już jest nasz Pawełek. 

.

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Słyszałem trochę drogich zabawek w klasie D i moim zdaniem nie ma sensu się zapierać, że to źle gra 😄

Najlepsze co słyszałem to Nuprime Evolution One z Perlistenami. 

Słyszałem też wzmacniacz Spec, trudno tu coś zarzucić i wyczuć że to klasa D. 

Zjawiskowe kolumny aktywne też Dutch 8c też robią swoje. 

Edytowane przez Ajothe
  • Pokaż nowe odpowiedzi