Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Lech36 napisał:

Jeden duży drugi mały, jeden mocny inny słaby, jeden drogi drugi tani, jeden brzydki drugi piękny, itd. Nie ma dwóch takich samych 😉

Akurat Ty masz swoje zdanie.☝️

Są  tacy,co nie mają.
Uważają,że każdy ma rację-i relatywizują,i relatywizują.....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Akurat Ty masz swoje zdanie.

O graniu i możliwym zróżnicowaniu granie też trochę wiem, ale nie tyle co Koledzy ustawiający barwę i przestrzeń przewodami nawet takimi optycznymi 😉. Przede mną jeszcze dużo nauki, ale z zapartym tchem czytam co nauka/"nauka" nowego ustaliła w dziedzinie audio hobby. Na razie na horyzoncie jakichś sensacyjnych odkryć brak. Jestem zaniepokojony takim stanem rzeczy, nie mogę się dalej rozwijać.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 minut temu, Lech36 napisał:

O graniu i możliwym zróżnicowaniu granie też trochę wiem, ale nie tyle co Koledzy ustawiający barwę i przestrzeń przewodami nawet takimi optycznymi 😉. Przede mną jeszcze dużo nauki, ale z zapartym tchem czytam co nauka/"nauka" nowego ustaliła w dziedzinie audio hobby. Na razie na horyzoncie jakichś sensacyjnych odkryć brak. Jestem zaniepokojony takim stanem rzeczy, nie mogę się dalej rozwijać.   

Ja też.
Mnie powstrzymuje zamknięty umysł i wiara w pomiary,które jak wiemy nie grają.
I ubzdurałem sobie,wmówiłem,że wzmacniacz w klasie D może grać bardzo dobrze,a nawet lepiej.
I po rozwoju.
😐

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

wiara w pomiary,które jak wiemy nie grają.

Grają, grają, tylko nie bezpośrednio 😉. Wszystko gra, pomiary też.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A płakałeś? Czemuż to?

Myślałem że to pytanie zadałeś do mnie. Jednak masz rację nasze rozbieżności w zdaniach są tak olbrzymie że lepiej abyśmy się unikali. 

Tu przyznaje rację.

Nie cuduj już. Wyplakales zasadę wzajemnego niekomentowania to się jej trzymaj i tyle.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 26.09.2024 o 17:27, rafal735r napisał:

Można mieć jakieś zarzuty do klasy D, ale kiepski bas to chyba ostatnia rzecz. Ludzie często składają systemy gdzie sam dół napędza mocna D klasa, a resztę toru coś innego. 

Podpisuję się. Największym niedomaganiem klasy D jest to, ze nie napędzi tak dobrze wymagających glosników jak dobry tran AB. To jest zupełnie inna klasa uderzenia, chociaż pod wszelkimi innymi aspektami niczego w tym dźwięku nie brakuje.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

15 godzin temu, Lech36 napisał:

pomiary też.

Też? To co jeszcze?

7 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Podpisuję się. Największym niedomaganiem klasy D jest to, ze nie napędzi tak dobrze wymagających glosników jak dobry tran AB. To jest zupełnie inna klasa uderzenia, chociaż pod wszelkimi innymi aspektami niczego w tym dźwięku nie brakuje.

Kolejny kij. Ja tam lajka dam.

Ale zaraz dostaniesz ripostę. A te wzmacniacze cyfrowe po 200 w na kanał? Napędzi każde zespołu głośnikowe. Każde 

35 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale zaraz dostaniesz ripostę. A te wzmacniacze cyfrowe po 200 w na kanał? Napędzi każde zespołu głośnikowe. Każde

Dziś sprawdzę, nawet i 250W

Choć u mnie to tam nie ma co napędzac w sumie. 

?👈

11 minut temu, rafal735r napisał:

Dziś sprawdzę, nawet i 250W

Choć u mnie to tam nie ma co napędzac w sumie. 

A co masz do nich? 

No inna sprawa że do kolumn to i tak leci 36.2 W pewnie. No ale. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No to akurat ja mam taki wzmacniacz 2x200 w klasie D i napędzić napędzi, ale to nie jest ten drive co z Leemy Tucany czy Naima. 🙂 Te wzmacniacze grają mocno i dynamicznie od samego dołu, Primare trzeba mocno rozkręcić, żeby było zadowalająco. Nie świadczy to, że słabo napędza? 🙂

Edytowane przez staropolanka2000

6 minut temu, staropolanka2000 napisał:

No to akurat ja mam taki wzmacniacz 2x200 w klasie D i napędzić napędzi, ale to nie jest ten drive co z Leemy Tucany czy Naima. 🙂 Te wzmacniacze grają mocno i dynamicznie od samego dołu, Primare trzeba mocno rozkręcić, żeby było zadowalająco. Nie świadczy to, że słabo napędza? 🙂

Ale ja jestem tego zdania co Ty. Tylko ciii. Nie mówię na głos żeby nie podpadać niektórym. 

Też wolę tucane 😉

Same side.

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ja jestem tego zdania co Ty. Tylko ciii. Nie mówię na głos żeby nie podpadać niektórym. 

Też wolę tucane 😉

Same side.

Ok. Można powiedzieć, że sam sobie jadę, bo mam taki wzmacniacz w klasie D, ale takie są po prostu fakty i nie ma sensu zakłamywać rzeczywistości.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Też? To co jeszcze?

Wszystko od strony technicznej już było omawiane na forum nie każ mi tego powtarzać 🙂.

9 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Największym niedomaganiem klasy D jest to, ze nie napędzi tak dobrze wymagających glosników jak dobry tran AB.

Dlaczego nie napędzi? Musi być znane jakieś uzasadnienie techniczne. U mnie np. napędza a mam też system ze wzmacniaczami klasy AB.

Edytowane przez Lech36

2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Co to za Primare? 

Te wzmacniacze grają mocno i dynamicznie od samego dołu,

Może to po prostu taka konstrukcja że gra mocno dołem. Są wzmacniacze słabe, które grają mocno dołem i wzmacniacze mocne, które grają całkowicie przeciwnie. 

?👈

4 minuty temu, rafal735r napisał:

Co to za Primare? 

Nie ważne. Nie ma drive bo jest w klasie D i koniec.

Najbardziej mi żal tych osób, które nawet teraz kupiły jakieś nowe flagowe urządzenia od Marantza czy NADa i jeszcze nie wiedzą,że im kolumn to nie napędzi dobrze i nie gra od samego dołu bo to klasa D.

Ok. Można powiedzieć, że sam sobie jadę, bo mam taki wzmacniacz w klasie D, ale takie są po prostu fakty i nie ma sensu zakłamywać rzeczywistości.

Rzeczywistość jest odbierana różnie przez różne osoby. A jest taka sama.

49 minut temu, Lech36 napisał:

Wszystko od strony technicznej już było omawiane na forum nie każ mi tego powtarzać 🙂.

Dobrze.

Te rzeczy od strony technicznej których nie ma na wykresach? Tak tylko dopytam.

28 minut temu, Tomek_waw napisał:

Nie ważne. Nie ma drive bo jest w klasie D i koniec.

Najbardziej mi żal tych osób, które nawet teraz kupiły jakieś nowe flagowe urządzenia od Marantza czy NADa i jeszcze nie wiedzą,że im kolumn to nie napędzi dobrze i nie gra od samego dołu bo to klasa D.

U mnie bardzo dobrze gra z dołu. Miałem mnóstwo różnych wzmacniaczy. I obecny ma bardzo dobry drive od samego dołu jak nie najlepszy. Tranzystory czasami miały lepsze "doładowanie", ale ten bas był "rozchlapany", słabo trzymał się kupy. 

Jakby D klasy nie pędzily kolumn jak trzeba nie były by np stosowane na rynku Pro gdzie wydajność jest bardzo ważna. 

Ale audiofilskie ideologie trzeba wszędzie przypiąć. 

Edytowane przez rafal735r
Literówka

?👈

33 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Te rzeczy od strony technicznej których nie ma na wykresach? Tak tylko dopytam.

Nie bardzo wiem o co pytasz. Czego nie było na wykresach?

17 minut temu, rafal735r napisał:

U mnie bardzo dobrze gra z dołu. Miałem mnóstwo różnych wzmacniaczy. I obecny ma bardzo dobry drive od samego dołu jak nie najlepszy. Tranzystory czasami miały lepsze "doładowanie", ale ten bas był "rozchlapany", słabo trzymał się kupy. 

Jakby D klasy nie pędzily kolumn jak trzeba nie były by np stosowane na rynku Pro gdzie wydajność jest bardzo ważna. 

Mam bardzo dobre silne monobloki w klasie D (DF 1000) jak i z górnej półki (High-End) A/A-AB i klasa grania samego basu jest in plus w stronę tego drugiego. Jest przede wszystkim precyzyjniejsza artykulacja, frazowanie poszczególnych dźwięków i doskonale to słychać na 40centymetrowych lekich wooferach. Na wooferach 1000-2000Wat tej różnicy tak nie wychwytujemy  za tym poco przepłacać według wielu TU piszących

Jak ktoś ma fajne kolumny to nie ma wątpliwości co jest lepsze dla niego…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, ASURA napisał:

Jak ktoś ma fajne kolumny to nie ma wątpliwości co jest lepsze dla niego…

Musisz zatrudnić się w firmie Genelec, oni tam nie wiedzą że klasa D to nie to a robią naprawdę fajne ZG.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A te wzmacniacze cyfrowe po 200 w na kanał?

Piszesz o wzmacniaczach cyfrowych tzw. Power DAC czy o wzmacniaczach pracujących w klasie D? To dwa różne zagadnienia.  

22 minuty temu, ASURA napisał:

i doskonale to słychać na 40centymetrowych lekich wooferach.

Lekki woofer to taki który dodaje dużo od siebie ze względu na brak "umiejętności" pracy w szerokim zakresie zbliżonym do modelu "sztywnego tłoka", ale co kto lubi, można i tak. 

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Dlaczego nie napędzi? Musi być znane jakieś uzasadnienie techniczne.

Ja nie o technikaliach tylko o tym co słyszę i co wynika z moich porównań w swoim systemie.

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Nie ideologie tylko testy porównawcze.

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Jak łatwe do napędzenia to napędzi, a jak masz dużą, trudną podłogówkę, a nie monitorek studyjny to różnie może być.

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Co to za Primare? 

4 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

A35.2

1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Gdziez one?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Moje testy porównawcze wyszły inaczej. 

?👈

3 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Ja nie o technikaliach tylko o tym co słyszę i co wynika z moich porównań w swoim systemie.

A na pewno wiesz co słyszysz, przecież jesteś w grupie która lubi przerzucać, ale nie lubi dochodzić do logicznych wniosków, poprzestaje na haśle "ja słyszę", ale co słyszysz to już jest mniejszy problem.

Zgadza się pod warunkiem że znamy znaczenie słowa "test".

Jak łatwe do napędzenia to napędzi, a jak masz dużą, trudną podłogówkę, a nie monitorek studyjny to różnie może być.

Właśnie wybitnie nadaje się do pędzenia trudnych obciążeń ze względu na wysokie wydajności prądowe. Popatrz jakie moce i wydajności prądowe osiągają ekstremalne konstrukcje pracujące w klasie D. 

P.S. Jeden ślepy test porównawczy z zachowaniem zasad technicznych i temat się rozjaśnia 😉.

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Nie bardzo wiem o co pytasz. Czego nie było na wykresach?

Nie ważne. Nie chce mi się zaczynać ponownie. 

Spoko serio.

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Piszesz o wzmacniaczach cyfrowych tzw. Power DAC czy o wzmacniaczach pracujących w klasie D? To dwa różne zagadnienia.  

Uzupełniałem wypowiedź za kogoś. Ale o tych pracujących w klasie D. 

Wzmacniacze cyfrowe jak na razie do mnie nie przemawiają.

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wzmacniacze cyfrowe jak na razie do mnie nie przemawiają

To dobrze, bo jeszcze takie nie istnieją i pewnie nie powstaną z wiadomych przyczyn. 

?👈

3 minuty temu, rafal735r napisał:

To dobrze, bo jeszcze takie nie istnieją i pewnie nie powstaną z wiadomych przyczyn. 

Mówię tutaj na przykład o uwielbianym przez ...... Niektórych 😛 sabaj a30.

Swoją drogą taki szał taki szał najlepszy wzmacniacz do 10 000 a jakoś teraz w propozycjach cicho o nim. 🙂

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Jesteś pewny ? A TacT, Lyngdorf czy Sabaj A30A ? Nawet Buchardt A10 korzysta z PowerDAC.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Mówię tutaj na przykład o uwielbianym przez ...... Niektórych 😛 sabaj a30.

Swoją drogą taki szał taki szał najlepszy wzmacniacz do 10 000 a jakoś teraz w propozycjach cicho o nim. 🙂

Dalej podtrzymuję, że to świetny wzmacniacz. Ceny sprzętu jednak spadły i można kupić coś z DIRAC grubo poniżej 10K. Z DIRAC Sabaj nie ma szans ... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi