Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Lech36 napisał:

Na analizatorze widma nie było widać różnicy między pracą w klasie A a pracą w klasie AB, więc na ucho też pewnie nie można było ich rozpoznać.

Tak, wiemy. Wszystko gra tak samo 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

34 minuty temu, przemak napisał:

To oznaczałoby, że taki wzmacniacz pobierałby z sieci (gra czy nie gra) conajmniej 800W, i taka moc średniego grzejnika olejowego musiałaby się wytracić na radiatorach, które od olejaka są trochę mniejsze.

Na takie poświęcenie jak najbardziej hobbysta jest gotowy dla osiągnięcia swojego celu, pewnie nawet na większe.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 minut temu, ProjectPi napisał:

Skąd bierzesz te wartość?

Biorę ze standardowego DR muzyki, z dużym przybliżeniem i "łagodnie". Obecnie np. streaming celuje w -14LUFS, co po odjęciu decybela z powodu drugiej wartości -1dBTP daje nam moc o 13dB niższą niż sinusa full scale, czyli 20x mniejszą.

EDIT - a te 8x to też z normy wyznaczającej pobór mocy wzmacniaczy nowoczesnych 😉 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

2 minuty temu, Piopio napisał:

Tak, wiemy. Wszystko gra tak samo 😉

To Ty wiesz, ja wiem kiedy będzie tak samo a kiedy nie tak samo 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Czyli w sumie 2x30W przy 8 i stały pobór około 300W jest całkiem legitny dla A klasy SE...

Mniej więcej się zgadza, z zapasem.

nagrywamy.com

5 minut temu, Lech36 napisał:

Na takie poświęcenie jak najbardziej hobbysta jest gotowy dla osiągnięcia swojego celu, pewnie nawet na większe.

Przy 800W bym się już mocno zastanawiał... 😉 przy 300W dołożyłem klimatyzację żeby dało się słuchać w lecie bez większych kompromisów. Za to w zimie przyjemne z pożytecznym... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A ja tam lubię moją klasę D.
U mnie gra to wyśmienicie. Żadnych zastrzeżeń.
Po prostu klasa D oddaje najbardziej realistyczną barwę instrumentów akustycznych i ludzkich głosów. 
Innymi słowy można powiedzieć, że brzmienie jest organiczne. Czytaj - naturalne 😉
Przy cenie 1000 zł za dwa monobloki Fosi v3 Mono to absolutny killer.

Klasa D rulez ! 😉

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Klasa D rulez ! 😉

Dopóki nie porównasz bezpośrednio z klasą A 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Dopóki nie porównasz bezpośrednio z klasą A 😉 

Mam Haiku w klasie A SE

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Mam Haiku w klasie A SE

I Fosi gra równie dobrze ?

16 godzin temu, Lech36 napisał:

A jak by się Tobie słuchało tego samego zestawu w oparciu o klasę D na końcu, bo jak wiesz klasa D to tylko kluczowanie tranzystorów wyjściowych końcówki mocy częstotliwością leżącą daleko poza możliwościami usłyszenia jej przez człowieka?

Jak by nie było słychać to by namiętnie nie dawano w klasie D na wyjściu filtrów obcinających wszystko powyżej 20KHz.... a i tak słychać bo odfiltrować bez konsekwencji tak do końca się nie da...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, Piopio napisał:

I Fosi gra równie dobrze ?

Dam znac jak zrobie bezpośrednie porównanie.
Na razie gram na Fosi,a lampa w szafie.
Fosi gra dobrze,nie odczuwam jakichs braków.

Haiku to końcówka,nie sądzą aby były jakies bardzo wielkie róznice.
Na razie nie mam czasu siąść do tego....

48 minut temu, ASURA napisał:

Jak by nie było słychać to by namiętnie nie dawano w klasie D na wyjściu filtrów obcinających wszystko powyżej 20KHz.... a i tak słychać bo odfiltrować bez konsekwencji tak do końca się nie da...

A to trzeba uprzedzić tych co s studiach nagrywaja i realizują....☝️
pewnie dlatego potem tak żle to brzmi...
Wszędzie te wzmacniacze "D"
Pewnie dlatego przestałem chodzić na koncerty,tam to dopiero tragedia...
😉

Pytasz o wzmacniacz ?
Chiński klon Musical Fidelity A1 bez sekcji przedwzmacniacza. 

Wrzuć link do AliExpress jak możesz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

A to trzeba uprzedzić tych co s studiach nagrywaja i realizują....☝️
pewnie dlatego potem tak żle to brzmi...
Wszędzie te wzmacniacze "D"
Pewnie dlatego przestałem chodzić na koncerty,tam to dopiero tragedia...

Oni inaczej nie mogą w czasach home recordingu jak wszystko ma być po taniości

Gorszy produkt wypiera lepszy a realizacje nie przypominają jakościowo realizacji studyjnej wytwórni ECM z Berlina

6 godzin temu, ASURA napisał:

-3dB jest w klasie D na najczęściej dla dobrych konstrukcji ca 60kHz a w wielu jeszcze wyżej, więc nie wiem skąd te Twoje 20kHz. Oczywiście zdarzają się konstrukcje z niższą górną granicą, ale dobre mają min 60kHz czyli bardzo podobnie do większości konstrukcji klasy AB czy A nie wspominając o wzmacniaczach lampowych. Oczywiście w w/w klasach AB czy A zdarzają się konstrukcje z wyższą graniczną ale nie jest to reguła i jest to całkowicie zbędny zabieg. Odfiltrować filtrem 12dB/okt. jaki znajduje się się na wyjściu takiej końcówki całkowicie się nie da i nie ma to sensu bo częstotliwość ta jest daleko poza zakresem słyszenia człowieka, odfiltrowanie filtrem LC ma na celu zmniejszenie tej częstotliwości kluczowania do poziomu bezpiecznego dla każdego głośnika wysokich tonów, stąd przy pomiarze takich wzmacniaczy używa się przed sprzętem pomiarowym filtra usuwającego częstotliwość kluczowania. Konsekwencji tej filtracji w paśmie akustycznym+ na pomiarach wykonywanych przez wiele firm nie widać, dlatego tak dobrze wychodzą audiofilskie "ślepe" porównania dla tych wzmacniaczy.     

P.S. We wzmacniaczach końcowych stosuje się RF filtr na wejściu zabezpieczający wzmacniacz przed dostaniem się na wejście częstotliwości radiowych, ten filtr to też bardzo często jest -3dB na 60kHz zwłaszcza dla bardzo mocnych konstrukcji. To zabezpiecza głośnik tonów wysokich przed cichym uszkodzeniem.

To fosi to już słyszałem że odbiera klientów innym firmowym wzmacniaczom w klasie D.

Nad, primare i nowy Marantz trzęsą portkami. 😛

11 godzin temu, ASURA napisał:

Gorszy produkt wypiera lepszy a realizacje nie przypominają jakościowo realizacji studyjnej wytwórni ECM z Berlina

ECM to chyba ma siedzibę w Monachium, ale może w Berlinie też coś mają. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To fosi to już słyszałem że odbiera klientów innym firmowym wzmacniaczom w klasie D.

Zobaczysz co będzie jak wprowadzą gramofon bezwinylowy☝️
😀

59 minut temu, Pseudodrummer napisał:

😀

Obecnie hitem są kable bezprzewodowe 😉 

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

W sumie to ciekawe jak to wygląda jeżeli chodzi o sprzedaż. Może to iść w 2 strony. Może sprzedaż im rośnie bo ktoś wszedł do tego świata przez takie tanie Fosi, może wprost odwrotnie po zakupie takiego stwierdzi ,że dźwięk mu odpowiada i nie musi kupować droższego.

Myślisz,że analogicznie VW nie trzęsie portkami ,że jakaś chińska marka MG zabiera kawałek rynku ? Kodak był wielki i przespał moment cyfryzacji. Nokia i Ericsson moment z wejściem smartfonów też przespały. Kto w 2015 wiedział jak przeczytać Huawei albo w ogóle słyszał o marce Xiaomi ? W DACach to już się stało, mam wrażenie,że w streamingu dzieje się to teraz.

Edytowane przez Tomek_waw
59 minut temu, Tomek_waw napisał:

W sumie to ciekawe jak to wygląda jeżeli chodzi o sprzedaż. Może to iść w 2 strony. Może sprzedaż im rośnie bo ktoś wszedł do tego świata przez takie tanie Fosi, może wprost odwrotnie po zakupie takiego stwierdzi ,że dźwięk mu odpowiada i nie musi kupować droższego.

Myślisz,że analogicznie VW nie trzęsie portkami ,że jakaś chińska marka MG zabiera kawałek rynku ? Kodak był wielki i przespał moment cyfryzacji. Nokia i Ericsson moment z wejściem smartfonów też przespały. Kto w 2015 wiedział jak przeczytać Huawei albo w ogóle słyszał o marce Xiaomi ? W DACach to już się stało, mam wrażenie,że w streamingu dzieje się to teraz.

Gdzies mieli info na stronie,że sprzedali 200 000 czegos,ale nie moge znaleść...

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Gdzies mieli info na stronie,że sprzedali 200 000 czegos,ale nie moge znaleść...

Takie liczy to bardziej obstawiał bym ,że robi Wiim , a nie Fosi. Chociaż kto wie. 

2 godziny temu, Tomek_waw napisał:

Myślisz,że analogicznie VW nie trzęsie portkami

No chyba, bo zwalniają od groma ludzi. Coś im biznes nie idzie. 😆

?👈

Godzinę temu, Tomek_waw napisał:

Takie liczy to bardziej obstawiał bym ,że robi Wiim , a nie Fosi. Chociaż kto wie. 

Widziałem na ich stronie cos takiego,jak znajde to prześlę.
Kupowałem pare rzeczy ostatnio to często zaglądam tam.

2 minuty temu, rafal735r napisał:

No chyba, bo zwalniają od groma ludzi. Coś im biznes nie idzie. 😆

elektrodebilnośc nie wypaliła?😊

Pytan dla kolegi.

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

😀

Albo lampy na ledach 🙂

2 godziny temu, Tomek_waw napisał:

Oczywiście się nabijalem ale jest w tym też dużo prawdy. 

Klient który będzie miał do wydania te 50k za tego marantza nie usłyszy nigdy słowa fosi. Nigdy takiego produktu nie zobaczy. A gdzie żeby się nim zainteresować. 

Ale jeśli ktoś chciał kupić pm6007 to jest to osoba która zobaczy wydana złotówkę dwa razy i będzie o tym produkcie czytać i wtedy na fosi trafi. 

Trafi i co dalej z tym Fosi? No nie znam urządzenia ale skoro jest tak dobre to bym przynajmniej porównał

Bierz. Jest w polskich salonach do wypożyczenia. 

Dobre jak dobre. 

No Denonem, Yamaha, Roksanem to nie jest. 

Ale jest tanie. 

Trafi i co dalej z tym Fosi? No nie znam urządzenia ale skoro jest tak dobre to bym przynajmniej porównał
Ja słuchałem nie jest to żaden high End. Ale gra jak na swoją cenę lepiej niż powinien

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

W dniu 10.10.2024 o 15:47, Piotr Sonido napisał:

Bierz. Jest w polskich salonach do wypożyczenia. 

Dobre jak dobre. 

No Denonem, Yamaha, Roksanem to nie jest. 

Ale jest tanie. 

Nie słyszałem dobrego Denona,Yamahy,Roksana za tym odpuszczę temat

18 godzin temu, venom200 napisał:

Ja słuchałem nie jest to żaden high End.

A czym się charakteryzuje High End? Może jakieś dane techniczne tej grupy sprzętowej?

• Pokaż nowe odpowiedzi